גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

חובות, שכר מנופח, וכוכב שנמאס לו: מה עובר על מועדון הכדורגל המכניס בעולם

קבוצת הכדורגל של ברצלונה נמצאת במצב קשה לא רק בגלל מה שמסמלת התבוסה הצורבת לבאיירן מינכן על כר הדשא, אלא בעיקר כתוצאה מהמשקולות הפיננסיות שמוצמדות לרגליה • האם לא נותרה ברירה, והפתרון יהיה פרידה מליאו מסי, גדול שחקני הכדורגל בכל הזמנים?

ליאו מסי במשחק מול באיירן מינכן בסוף השבוע האחרון / צילום: RAFAEL MARCHANTE, רויטרס
ליאו מסי במשחק מול באיירן מינכן בסוף השבוע האחרון / צילום: RAFAEL MARCHANTE, רויטרס

ברצלונה מפסידה 8-2 ומודחת בבושת פנים מליגת האלופות. ליאו מסי רוצה לעזוב את המועדון הקטלאני. המאמן בדרך לפיטורים מהירים. ההנהלה נקלעת למגננה שמחייבת פגישת חירום שתוביל כנראה לבחירות.

ברצלונה, מועדון הכדורגל המכניס ביותר בעולם הספורט, נמצא בצרות. אבל זה לא ההפסד לבאיירן. אלו הן צרות כלכליות שהתחילו הרבה לפני כן, ויצרו חבית נפץ שנבנתה סביב החלטות עסקיות לא טובות והרצון לנצח בכל מחיר ולזכות בתארים. ביחד עם משבר הקורונה, הכול יוצא החוצה. האם המועדון הגדול הלך רחוק מדי, וישלם על כך בשנים הקרובות? האם הדרך לפתור חלק גדול מהצרות עוברת בפרידה בלתי נמנעת מהשחקן הגדול בכל הזמנים?

מחיר ההצלחה: שכר שחקנים מפלצתי

כלכלית, ברצלונה נמצאת בנקודה שכל מועדון יכול לחלום עליה. היא העמידה העונה תקציב של 1.15 מיליארד אירו, והפכה למועדון הראשון בהיסטוריה, בכל ענף ספורט שהוא, שחוצה רף הכנסות של מיליארד אירו. יש לה את השחקן שבעיני רבים הוא הטוב בהיסטוריה של המשחק, ויש לה את אצטדיון הכדורגל הגדול בעולם, קאמפ נואו (98 אלף מקומות). היא חתומה על חוזים מסחריים חלומיים, ויש לה מוזיאון שביום טוב נכנסים בשעריו 10,000 איש שמניבים לה הכנסה של כמעט 60 מיליון אירו בעונה.

בשורה התחתונה, כל האופרציה הזאת לא משאירה לה שום דבר. הרצון לזכייה אובססיבית בתארים הוביל את ברצלונה לשלם שכר שחקנים יקר מאוד בכל קנה מידה. על-פי הדוחות של אופ"א, שכר השחקנים "אוכל" 77% מהכנסות המועדון - הרבה מעל המקובל בקבוצות הגדולות באירופה. בריאל מדריד, מועדון שלא ידוע בקמצנות שלו, סעיף השכר עומד על 57%. במנצ’סטר יונייטד 50%. בבאיירן מינכן, שראינו את העוצמה שלה בשבוע החולף, גם כן 50%.

סעיף השכר הוא הסיבה העיקרית לכך שמעונת 2018/19, שאותה סיימה ברצלונה עם הכנסת שיא (עולמית) של 828 מיליון אירו, נותר רווח נקי של 4.5 מיליון אירו בלבד - רווח של 0.5%. לפני שש ושבע עונות, כשההכנסה שלה הייתה בקושי מחצית מזו של היום, ברצלונה הצליחה לייצר יותר מ-40 מיליון אירו רווח נקי. מה השתבש?

חובות: התחייבויות ופרויקטים גרנדיוזיים

ברצלונה חיה את הרגע - המאבק מול היריבה ריאל מדריד, המאבק להצליח בליגת האלופות שנה אחרי שנה, והמרדף לספק את הרצון של הספונסרים שמשלמים בכל שנה יותר.

משבר הקורונה פגע בכל זה, וחידד את המשבר של המועדון בעיקר סביב נושא החובות. לפי האתר הספרדי Palco23, המתמחה בכלכלת ספורט, בחמש השנים האחרונות זינקו החובות של המועדון מ-247 מיליון אירו בקיץ 2017 ל-602 מיליון אירו בקיץ 2019. איך ייראו החובות בתום העונה הנוכחית, כשמשבר הקורונה יחתוך כ-200 מיליון אירו מההכנסות הצפויות?

לפני כמה שנים, כשהחובות עוד היו סבירים יחסית, החליטה ברצלונה להשקיע בפרויקט הגדול של שיפוץ קאמפ נואו, ולהרחיב אותו ל-105 אלף מקומות. הריצה אחרי תארים השכיחה קצת את ההזנחה של קאמפ נואו - אצטדיון מיושן מאוד, שמקורה רק בחלקו הקטן. ההתחייבות על פרויקט מגלומני נראתה אז הגיונית, כל עוד נעשתה במקביל לריסון הפעילות בשוק העברות השחקנים והשתלטות על שכר השחקנים. בפועל, שום דבר מזה לא קרה.

בקיץ 2017 היא שרפה את כל הכסף שקיבלה ממכירת ניימאר על שתי עסקאות נפל - פליפה קוטיניו, שאותו רכשה מליברפול ב-145 מיליון אירו, ועוסמאן דמבלה מדורטמונד עבור 138 מיליון אירו. מה קרה איתם? קוטיניו הושאל לבאיירן מינכן; דמבלה שורף את הספסל.

בקיץ פיזרה ברצלונה את כספה, ורכשה את אנטואן גריזמן ב-120 מיליון אירו, ואת פרנקי דה יונג ב-75 מיליון אירו. לא כסף רע מבחינת העובדה שמדובר בשחקנים עם קבלות, אבל עדיין 200 מיליון אירו שיצאו מהקופה.

בשנה שעברה כבר הכריז נשיא המועדון כי עלות פרויקט האצטדיון, שילווה את המועדון בהלוואות ל-30 שנה, תאמיר ל-685 מיליון אירו. בשבועות האחרונים כבר מדברים על כך שהמצב הכלכלי מביא לעצירה זמנית של הפרויקט, ושבכל מקרה הוא יסתיים רק בשנת 2025.

שאלת ליאו מסי: להשאיר או למכור?

ברצלונה תצטרך להחליט לאן היא הולכת. מבחינה הישגית, כרגע המועדון צריך בנייה מחדש. זה לא רכישה של שחקן כזה או אחר שתתקן את המצב, אבל המחיר של בניית סגל הוא כבד.

איך כל זה מסתדר עם החובות ועם ההשקעה בתשתיות? האם מועדון כדורגל כמו ברצלונה, עם מחויבות לספונסרים ולאוהדים, יכול להכריז על בנייה מחדש, לא להשתגע ברכש, ולקוות שבעוד כמה שנים אפשר יהיה לקצור את הפירות?

באופן טבעי, הכותרות בימים האחרונים עסקו בשאלת ליאו מסי, שרוצה ללכת מהמועדון. מסי נמצא בברצלונה מאז שהוא היה ילד. ברצלונה היא מסי. נדירים השחקנים בדור הנוכחי ששיחקו רק במועדון אחד, אבל לחתונה הזאת היה מחיר. לפי מסמכים שפורסמו ב"דר שפיגל" (חשיפה של "פוטבול ליקס"), ב-2017 הסכימה ברצלונה למשכן את העתיד שלה כשהחתימה את מסי על חוזה שמבטיח לו 106 מיליון אירו לעונה, עד שנת 2021.
אין עוררין על האפקט של השחקן הארגנטיני במכירת כרטיסים וחולצות, וגם על הגעה של תיירים לעיר. אבל החוזה הזה יושב לברצלונה חזק על הצוואר. מסי בן 33, טוב יותר הוא כנראה לא יהיה. כדי להשקיט אותו, הקבוצה תצטרך לשים לידו שחקנים טובים ויקרים - מהלך שאין לה שום יכולת לעשות כרגע. מה עושים?

ריאל מדריד עשתה לפני שנתיים את הבחירה שלה פחות או יותר באותה נקודת זמן, כאשר מכרה את הכוכב הגדול של הקבוצה, כריסטיאנו רונאלדו, כשעוד אפשר היה להוציא ממנו סכום טוב, ב-100 מיליון אירו, ליובנטוס אלופת איטליה.

כמה שווה היום מסי ממכירה למועדון אחר? 200-250 מיליון אירו. תוסיפו לזה עוד חיסכון של 100 מיליון אירו בשכר, והנה "נוצרו" לברצלונה 350 מיליון אירו בתוך רגע. ביוני 2021, כשהחוזה שלו יסתיים, הוא יוכל ללכת כשחקן חופשי ללא תמורה.

במצב של ברצלונה היום, לא בטוח ששאלת מסי לא צריכה להישאל בקול רם יותר. 

עוד כתבות

הפגנות פרו-פלסטיניות באוניברסיטת סטנפורד / צילום: Reuters, Carlos Barria

היום שהכה בתדהמה והמשמעות של להיות יהודי: חמישה לקחים מסטנפורד

עו"ד יותם ברגר מסיים בקרוב את שנתו השנייה באוניברסיטת סטנפורד, אבל במקום לקדם את הדוקטורט שלו, הוא מבלה חלק ניכר מזמנו בפעילויות "הסברה" בגלל ההפגנות האנטי־ישראליות ● מה הוא למד על חבריו באוניברסיטה, ולמה הפתרון למשבר יכול להגיע מהנהלות של האוניברסיטאות?

קמפיין freeTV / צילום: צילום מסך

ב־freeTV לא חושפים את מספר הלקוחות, אבל משקיעים 2 מיליון בקמפיין בכיכובם

הקמפיין של מיזם הסטרימינג מתברג במקום השני בזכירות, ובמקום האחרון באהדה - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת לבנק מזרחי טפחות, בית ההשקעות מיטב חוזר למסך עם עוד פרסומת בהובלת כוכב "חברים"

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: ap, Markus Schreiber

דרמה בנמלים: ארדואן אוסר על יצוא סחורות לאשדוד וחיפה

בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף - כך נודע לראשונה לגלובס מפי גורמים המעורים בפרטים ● מדובר בחוליה האחרונה של שרשרת אירועים שוותיקי הסוחרים עם טורקיה לא זוכרים כמותם, וקשה לדעת מתי וכיצד יסתיימו

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

מנות של Neomi's / צילום: איריס כץ

הקיבוץ שתמצאו בו קפה כמו בפרובנס ואמן שפסלו מעטר את ביתו של ארדואן

סדנת קרמיקה בסגנון מינימליזם יפני, תצפית מוצלת על מרבדים צהובים, פשטידה מתפקעת ממנגולד וקרמבל תפוחים לקינוח ● יום מרומם נפש בקיבוץ יזרעאל

כטב''מים / צילום: דובר צה''ל

קצין אמריקאי חושף כמה כטב"מים ישראלים יירטו כוחות צה"ל

ראש ענף תיאום בקרה אווירית בים של המארינס מגלה בראיון לאתר TWZ כי לא פחות מ־40% מהכטב"מים שיירטו כוחות צה"ל הם כלים ישראליים

מאנגר ובאפט באסיפת משקיעים קודמת של ברקשייר האת'וויי / צילום: ap, Nati Harnik

"מעבר לעידן חדש": האסיפה השנתית של ברקשייר כבר לא תהיה אותו הדבר

משקיעים נערכים לתחושת "כיסא ריק" בכינוס השנתי של ענקית ההשקעות ברקשייר האת'וויי בשבת ● זאת לאחר שבנובמבר שעבר הלך לעולמו צ'רלי מאנגר, יד ימינו הוותיק של המנכ"ל והמשקיע האגדי וורן באפט ● המשתתפים יחפשו רמזים לעתיד הניהולי של ברקשייר

מטרו / אילוסטרציה: Unsplash, olivier collet

בעלי קרקעות עותרים לבג"ץ נגד הפקעות המטרו וחושפים התנהלות מרושלת סביב חקיקת התוכנית

העותרים טוענים כי ההפקעה לטובת הדיפו בראשל"צ, שמעליו מתוכננת בנייה מאסיבית, אינה חוקית, שכן החוק מאפשר הפקעה רק לשימוש ציבורי ● חוק המטרו אמור היה להסדיר זאת, אך החלק הנוגע לכך טרם הושלם

מטוס של וויז אייר / צילום: Shutterstock, Petr Leczo

חברת הלואו קוסט היחידה שפועלת כעת בישראל מבטלת טיסות

וויזאייר מבטלת טיסות מישראל למספר יעדים קרובים ● חברת הלואו קוסט ההונגרית לא הודיעה רשמית על ביטול הטיסות - אך בשעות האחרונות נוסעים התבשרו על ביטולים לטיסות לאיי יוון וליעדים קרובים נוספים ● רינאייר צפויה לחזור עם פתיחת טרמינל 1, ואיזי ג'ט רק בסוף עונת הקיץ הקרובה

5,000 דולר לפליט: המצרי שמגלגל מיליונים על חשבון תושבי עזה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ארה"ב וסעודיה קרובות מתמיד להסכם, גם בלי ישראל, אסמעיל הנייה כבר כמעט שבועיים באנקרה, במצרים עושים מיליונים מפליטים בעזה וארה"ב משלבת טכנולוגיה ישראלית בנגמ"שים ● כותרות העיתונים בעולם 

מחיר למשתכן בירוחם / צילום: חב' שתית

לא כדאי להתחתן: מחיר למשתכן מעוות אפילו את הקן המשפחתי

לא מעט זוגות נרשמים כידועים בציבור כדי שיוכלו לגשת להגרלות מחיר למשתכן ● רווק או רווקה שבין הזכייה למועד החתימה על החוזים יחלטו להתחתן, יאבדו את הצ'ופר מהמדינה ● אולי זה לא מה שישבור זוגיות טובה, אך זהו עיוות מדהים שהמדינה יוצרת

מגרש מכוניות למכירה, נמל אשדוד / צילום: Shutterstock

צ'רי חדשה וחשמלית בדרך לישראל, והמסים מענף הרכב בשיא היסטורי

הסכום הממוצע של מס קנייה מרכב נוסעים חדש זינק ב-12.6% לעומת שנת 2022 ● מותג הפרימיום Exlantix של צ'רי בדרך לישראל, וכך גם הקרוסאובר של KGM הקוריאנית ● ועוד חדשות מענף הרכב

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

"בעוד שנה נהיה בקטסטרופה": התחזית הקשה של יגאל דמרי

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● חצי שנה לפרוץ המלחמה, היזם יגאל דמרי מסביר מדוע שוק הנדל"ן בנגב דווקא פורח ● הוא מעריך כי היקפי הבנייה בפרויקטים של התחדשות עירונית הגיעו לשיא, וסבור שהחרם הטורקי לא ישפיע במידה מהותית על השוק ● כמה באמת שווה הקרקע של חנן מור בשדה דב לפי ההצעה שהגיש, ולמה הוא מקפיא בינתיים את הפרויקט שלו בבבלי

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על ה"תרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו

שולה חן, 1969 / צילום: סוכנות צילומי עיתונות י.פ.פ.א / אוסף דן הדני, הספרייה הלאומי (מתוך ויקיפדיה)

על השיר "בוא הביתה" שהפך לפסקול המלחמה הנוכחית

לכל מלחמה בישראל יש את השיר שמסמל אותה ועליו קהל המאזינים נשען ● למלחמת העצמאות היה את "באב אל וואד", במלחמת יום כיפור "לו יהי", ובלבנון הראשונה, "הביתה"● במלחמה הנוכחית מככב השיר "בוא הביתה", אותו כתבה בכלל זמרת אמריקאית

פול אוסטר. ''סופרים לא יוצאים לפנסיה'' / צילום: Reuters, VINCENT WEST

על פול אוסטר, שהיופי שבמקריות העסיק אותו כל חייו

השבוע הלך לעולמו בגיל 77 הסופר היהודי-אמריקאי פול אוסטר ● אוסטר כתב ספרים שהפכו לרבי מכר ועוסקים באופן תכוף בצירופי מקרים ● כתיבתו נטועה בילדות קשה ואירועים מטלטלים ששינו את חייו

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: Reuters, AHMAD AL-RUBAYE

לאחר חשיפת גלובס: בלומברג מדווחת כי טורקיה עוצרת לחלוטין את קשרי המסחר עם ישראל

בבלומברג דיווחו כי עדיין לא מדובר באישור רשמי, אלא בדיווח של גורמים טורקיים ● מוקדם יותר היום נחשף בגלובס כי בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף ● בנוסף, חברת התעופה הטורקית MNG מפסיקה לייבא מטענים לישראל

אאודי Q4 / צילום: יח''צ

החל מ-320 אלף שקל: לגרסה הזו של אאודי מחכה תחרות קשה

הקרוס–אובר המשפחתי של אאודי סוגר פערים חיוניים בתחום הביצועים והטווח, ושומר על תמחור סביר ● אבל מצפה לו קרב קשה מול הגרסה הבכירה של טסלה Y ושלל הסיניות

ד''ר אלמוג שמחון / צילום: דני מכליס - אוניברסיטת בן גוריון בנגב

החוקר שמגלה איך הבוטים הרוסיים הפכו אותנו לכלי משחק

ד"ר אלמוג שמחון, פסיכולוג חישובי מאוניברסיטת בן גוריון, חוקר את השימוש בשפה ברשתות ואת האופן שבו היא מובילה לקיטוב חברתי ● בראיון לגלובס, הוא מסביר איך בוטים רוסיים הופכים אותנו לכלי משחק, מה קורה לשיח אחרי פיגועים ומי משתף יותר פייק ניוז ● ויש לו אזהרה לעתיד: "בינה מלאכותית יכולה לייצר טענות לא פחות משכנעות משל בני אדם, ואפילו יותר"

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות המכוניות הסיניות זינקו, אקספנג ב-17%

נאסד"ק עלה ב-1.5%, הדאו ב-0.8% ● שיא במשיכות כספים מקרנות הביטקוין ● קוואלקום זינקה ב-10%, אנבידיה ב-3% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● ישראליות: רדקום זינקה ב-8%, היפו צללה ב-13% ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"