גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

חיים בזרם: התפשטות הקורונה מצמיחה את תעשיית הסטרימינג העולמית

ההגבלות על פתיחת בתי קולנוע ואולמות מופעים למניעת התפשטות הווירוס יובילו להמשך גידול בצריכה של שירותי מדיה מקוונים ● חברות המדיה שמספקות שירותי צפייה ישירה באינטרנט, צפויות ליהנות מעולם פוסט-קורונה

צפייה בשידורי ספורט מקוונים בפארק בדטרויט, ארה”ב  / צילום: Rodney Coleman-Robinson, רויטרס
צפייה בשידורי ספורט מקוונים בפארק בדטרויט, ארה”ב / צילום: Rodney Coleman-Robinson, רויטרס

משבר הקורונה פגע קשות בביקוש המצרפי של הצרכנים, שצנח במהלך חודשי הסגר. מבט על הנתונים בארה"ב מראה שבתקופת הסגר גם צריכת שירותים וגם צריכת מוצרים נפגעה.

הפגיעה הקשה בביקוש המצרפי נבעה משתי סיבות מרכזיות: האחת היא הסגר, שבהכרח גרם לצניחה של צריכת שירותים במשק וגם של מוצרים בני קיימא; והשנייה היא אי הוודאות הגדולה שהגיעה עם המשבר, כשמיליוני בני אדם ברחבי העולם פוטרו או יצאו לחופשה ללא תשלום, ולא ברור להם אם ומתי הם יחזרו לשוק העבודה.

תגובת הממשלות ברחבי העולם, ובמיוחד בארה"ב, היתה "לסתום את החור" בביקוש תוך הזרמת כספים גדולה לציבור, כדי שיחוש ביטחון לפחות לרכוש מוצרים בסיסיים בתקופה זו. תופעה נוספת וצפויה היתה קפיצה בחלקן של המכירות המקוונות במהלך התקופה מתוך כלל המכירות, כשכל הקמעונאיות, המסעדות, רשתות הסופרמרקט וחנויות מוצרי הפארם נאלצו לעשות התאמות לעולם החדש בצורה מיידית.

ההתאמה היחסית מהירה למציאות החדשה תרמה להתייצבות ולהתאוששות במכירות במהלך החודשים מאי ויוני. בפועל, בעוד שהמכירות הקמעונאיות בארה"ב ירדו במהלך החודשים מרץ-אפריל ב-22%, המכירות הקמעונאיות המקוונות עלו ב-23%.

משבר הקורונה פגע הרבה יותר בצריכת השירותים

הבעיה בתחומי השירותים קשה יותר

בעוד שלרכישת מוצרים יש פתרון יחסית מיידי בדמות המעבר לרכישה מקוונת, הבעיה בתחומי השירותים קשה הרבה יותר. צריכת שירותים מהווה כ-65% מסך הצריכה בארה"ב. אם נשים לרגע בצד את צריכת שירותי הדיור והבריאות, מדובר בכ-30% מסך הצריכה. מעבר לצריכה מקוונת של שירותים מורכב הרבה יותר, במיוחד כשמדובר בצריכת שירותי פנאי.

עם העלייה המחודשת בתחלואה ובמספר נשאי וירוס הקורונה בעולם, והצפי כי הווירוס יהיה עמנו עוד זמן רב לפני שיהיה חיסון, נראה כי שגרת החיים עם הקורונה תהיה בעלת השפעה ממתנת באופן ממושך על הביקוש המקומי ברחבי העולם - מה שכבר משפיע, וצפוי להשפיע עוד, במיוחד על הדרך שבה אנו צורכים שירותי בידור ופנאי.

בהנחה שנראה, כפי שקורה כיום, את הכלכלות נפתחות ונסגרות לסירוגין, וצריכת השירותים תהיה תחת מגבלות הקורונה, סביר להניח כי במבט לשנה וחצי הקרובות צריכת השירותים תמשיך להיפגע.

מצד שני, הממשלות בעולם מתמרצות, וצפויות להמשיך ולתמרץ, את משקי הבית לצרוך מוצרים ושירותים, בין אם באמצעות חלוקת שוברים לצריכה פרטית ובין אם באמצעות דמי אבטלה מוגדלים או העברות כספים ישירות לאזרחים.

עם התפתחותה של הכלכלה המקוונת, צפוי כי משקי הבית בעולם יכוונו יותר צריכה לכיוון של מוצרים (ולא שירותים) במהלך השנה הקרובה. דחיפה נוספת לכלכלה המקוונת צפויה להגיע מהמגמות המתעצמות של מעבר לעבודה מהבית - דבר שיצריך לא מעט שינויים במרחב הביתי.

בצד השירותים, הפגיעה בצריכתם צפויה להיות משמעותית לאורך זמן. לאור העובדה שעדיין יש לאנשים בעולם הרבה שעות פנאי, ועוד יהיה לנו עוד הרבה יותר כאלה, סביר להניח כי נמשיך להפנות את שעות הפנאי לשירותי בידור - אבל במקום לצרוך אותם בחוץ, נגדיל באופן משמעותי את צריכת שירותי הבידור המקוונים.

לכן, נוסף על צריכת מוצרים שתיתמך על ידי התמריצים הפיסקאליים והשינויים המבניים במשק, סביר להניח כי גם צריכת בידור באמצעות שירותי סטרימינג - שירותי צפייה ישירה בתכני וידיאו דרך האינטרנט - צפויה לגדול במהלך השנים הקרובות.

בימים שבהם סביבת הריבית אפסית ותשואות האג"ח אינן מציעות חלופת השקעה אטרקטיבית, החיפוש אחר תשואה רק מתעצם. במלים אחרות, המשקיעים ימשיכו ללכת למקומות שבהם יש פוטנציאל צמיחה - ונראה כי חברות הסטרימינג הן עוד תת-סקטור בכלכלה, שצפוי ליהנות מעולם פוסט-קורונה.

תשואת מניית נטפליקס מול מדד נאסדק בשנה האחרונה

הקורונה העמיקה את צפיית הבינג'

התפשטות וירוס הקורונה בעולם מתחילת השנה הובילה להתפשטות גוברת והולכת גם בתחום צריכת התוכן באמצעות חברות הסטרימינג, הנובעת מהשינויים שנכפים על הרגלי צריכת הבידור והתוכן של רוב אוכלוסיית העולם.

מעבר למגמות והשינויים בצריכת התוכן, שמלווים אותנו בשני העשורים האחרונים, לקורונה השפעה דרמטית על הרגלי הצפייה וצריכת הבידור. בזמן שאנו לא יוצאים את הבית, לא מבקרים באולמות תיאטרון או בבתי קולנוע, כשאנו מוגבלים מאוד ביכולת הניוד שלנו, כמעט ללא יכולת לחוות חוויות תרבותיות או לצאת לנופש, אנחנו מגדילים את צריכת התוכן הווירטואלי על חשבון התוכן הפיזי.

סיטואציה זו מהווה כמובן הזדמנות לחברות הסטרימינג ולרשתות החברתיות, אבל גם מגבירה את התחרות בין השחקניות בשוק. ענקית המדיה נטפליקס מתמודדת עם התגברות התחרות בתחום הסטרימינג כבר תקופה ארוכה, כשבשנתיים האחרונות התחזקותן של שחקניות נוספות מתחומי הגיימינג והרשתות החברתיות (ובראשן טיקטוק), שהצטרפו לרשימת החברות המתחרות על הזמן הפנוי של הצרכן, מאיימת גם על נטפליקס בתחום צריכת התוכן.

עם זאת, כל אלה לא הפריעו עד כה לעליות החדשות שנרשמו במניית נטפליקס ולהכפלת שווי החברה בתוך פחות משנה וחצי, וגם לא הפריעו לחברה להוסיף לשירותיה עוד 10 מיליון מנויים ברחבי העולם רק ברבעון האחרון.

התפשטות הקורונה הובילה גם להתפשטות של שירותי נטפליקס ברחבי העולם, והתפשטות זו נמשכת כבר רבעון שני ברציפות. לעלייה החדה במספר המנויים של החברה יש כמה ממדים, ומעבר לממד הכמות ישנו גם ממד האיכות. הכוונה כמובן לאופי המנויים שנרשמים לשירותי החברה, ובעיקר לגילם של המנויים החדשים, העולה והולך.

לפי הנתונים שהתפרסמו בחודשים האחרונים, ניתן לראות באופן מובהק את שינוי טעמי הצרכן ואימוץ הצפייה בסטרימינג על פי דרישה, גם מצד אוכלוסיות שאינן נמנות עם האוכלוסייה הצעירה יותר. נוסף על כך, נרשמה גם עלייה במספר המנויים שמשתמשים ביותר משירות סטרימינג אחד.

כל אלה מייצרים פוטנציאל נוסף עבור נטפליקס, ובכלל עבור שירותי הסטרימינג בעולם, גם ביום שלאחר הקורונה - ומהווים זרז לחינוך הצרכני, שהיה מתקיים ככל הנראה בכל מקרה, ומואץ באופן משמעותי על רקע התפשטות המגפה.

אימוץ שירותי הסטרימינג על ידי אוכלוסיות מבוגרות יותר מאפשר להן, מעבר להתאמת צריכת התוכן לצרכים שלהן, גם להוזיל את השירות - והדבר מהווה יתרון אדיר של ענף הסטרימינג על חברות אגרגציית תוכן ותיקות, במיוחד על רקע הירידה הצפויה בהכנסות משקי הבית והעלייה הצפויה באבטלה ברחבי העולם.

עם זאת, לא הכל ורוד בתחום הסטרימינג - ויש בו גם אתגרים רבים. כניסתן לתחום של חברות ענקיות כמו אמזון, אפל, דיסני או HBO, מאתגרת מאוד את נטפליקס. עד כה, העלייה בהיקף התחרות לא הפריעה לחברה להגדיל בעשור האחרון את ההכנסות והרווח התפעולי פי עשרה, ויותר מכך את הרווח הנקי שלה.

ואולם, התחרות בתחום הגיעה לנקודת רתיחה חדשה, כשגם המתחרות מבינות את הפוטנציאל הקיים על רקע התפשטות הקורונה. התחרות בין הענקיות בתחום גוררת גם צורך גדל והולך בהשקעה בתוכן מקורי ואיכותי, כשנטפליקס נאלצת להתמודד עם שחקניות ענקיות, שלהן גם כיסים עמוקים מאוד. התמודדות זו אילצה את החברה להגדיל בשנים האחרונות את היקף החוב שלה באופן דרמטי.

ככל שנטפליקס האמריקאית מרחיבה את הפעילות שלה מחוץ לגבולות ארה"ב, ורוצה להגדיל עוד ועוד את מספר המנויים שלה בעולם, כך יהיה עליה להשקיע יותר בתוכן מקורי ולקלוע יותר ויותר לטעמי צרכנים שונים. מדובר באתגרים שילוו את החברה בשנים הבאות, ויהוו חלק גדול משיקולי המשקיעים שיבחנו את ההשקעה בה כחברה בוגרת יותר, שעליה גם להתמודד עם סביבה תחרותית יותר ועם דרישות התוכן העולות והולכות מצד הצרכנים. 

הכותבים הם מנהל מחלקת מאקרו בפסגות ומנהלת מחלקת מחקר בפסגות. אין באמור ייעוץ/שיווק השקעות או תחליף לייעוץ/שיווק המתחשב בנתונים של כל אדם, או תחליף לשיקול דעתו של הקורא, והוא אינו הצעה לרכישת ניירות ערך

עוד כתבות

יו''ר הפדרל ריזרב, ג'רום פאוול / צילום: Associated Press

פאוול שולל העלאת ריבית נוספת ומרגיע את המשקיעים

הריבית בארה"ב נותרה על שיעור של 5.5% בהתאם לציפיות ● עפ"י ההערכות, הנתונים הכלכליים החיוביים בארה"ב, לצד האינפלציה הדביקה, מרחיקים את הסיכויים להפחתת ריבית בטווח הקרוב ● פאוול הדגיש כי הנתונים הכלכליים לא נתנו לפד את הביטחון להוריד את הריבית, אך שולל אפשרות להעלאת ריבית

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

שר המשפטים יריב לוין / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

לוין סירב למנות, וחברי הוועדה התקפלו: אלו 32 השופטים החדשים שנבחרו

לוין סירב לאפשר הצבעות שאינן ברוב של כל חברי הוועדה, וכך הצליח למנות מועמדים שחברי הימין ביקשו לקדם ● לבית המשפט המחוזי בירושלים מונה רק שופט אחד, על אף שישנם תקנים פנויים נוספים, בשל מחלוקת על זהות יתר המועמדים

5,000 דולר לפליט: המצרי שמגלגל מיליונים על חשבון תושבי עזה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ארה"ב וסעודיה קרובות מתמיד להסכם, גם בלי ישראל, אסמעיל הנייה כבר כמעט שבועיים באנקרה, במצרים עושים מיליונים מפליטים בעזה וארה"ב משלבת טכנולוגיה ישראלית בנגמ"שים ● כותרות העיתונים בעולם 

גדי מזור, מנכ''ל BioCatch / צילום: Zelazny

בדרך להנפקה? השליטה בחברת ההייטק הישראלית ביוקאץ׳ נמכרת לפי שווי של 1.3 מיליארד דולר

קרנות ההון סיכון האמריקאיות ביין קפיטל ומאבריק ונצ'רס מכרו מניות בחברת ההייטק הישראלית ביוקאץ' בהיקף המתקרב ל-750 מיליון דולר ● את המניות רכשה קרן הפרייבט אקוויטי פרמירה בעסקה ששיקפה לחברה שווי של 1.3 מיליארד דולר ● לפי הערכת גלובס, ביוקאץ' מועמדת להנפקה ישראלית בנאסד"ק במהלך השנתיים הקרובות

קמפיין freeTV / צילום: צילום מסך

ב־freeTV לא חושפים את מספר הלקוחות, אבל משקיעים 2 מיליון בקמפיין בכיכובם

הקמפיין של מיזם הסטרימינג מתברג במקום השני בזכירות, ובמקום האחרון באהדה - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת לבנק מזרחי טפחות, בית ההשקעות מיטב חוזר למסך עם עוד פרסומת בהובלת כוכב "חברים"

שוטרים פורצים לבניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: ap, Cliff Owen

המשטרה משחררת את אוניברסיטת קולומביה, וטראמפ משחרר את לשונו

כיבוש קמפוס האוניברסיטה הניו יורקית בידי פרו–פלסטינים הסתיים, לאחר שבין המוחים התגלתה נוכחות של "מהפכנים מקצועיים" ● האלימות בקמפוסים תועיל לדונלד טראמפ, המוביל בסקר האחרון בהפרש ניכר, וחושף בגלוי את הבוז והטינה שלו כלפי ישראל וכלפי נתניהו

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

משרדי אאורה בגבעתיים / צילום: טלי בוגדנובסקי

החברה שמוכרת חלומות לדירות בגבעתיים, אבל בעירייה לא מכירים

בדיווח לבורסה כללה חברת אאורה פרטים על יחידות הדיור שתקים בפרויקט התחדשות עירונית ברחוב כצנלסון בגבעתיים ● בעירייה אומרים: "הנתונים אינם תואמים את המציאות", ומצביעים על מקרה דומה שקרה עמה בעבר

נתב''ג. חברות התעופה הבינ''ל מהססות לשוב לפעילות / צילום: Reuters, Nir Keidar

מבנגקוק ועד טורנטו: אפשרויות הטיסה מצטמצמות במיוחד לשורה של יעדים

יונייטד איירליינס הודיעה השבוע על דחייה נוספת בהפעלת הקו לארה"ב, והיצע הטיסות הישירות ליעדים רחוקים נותר כמעט בבלעדיות בחברות התעופה הישראליות ● ובזמן שהמחירים ממריאים, בענף חוששים: "אין פוטנציאל להגברת הטיסות הישירות עד שהתמונה תתבהר"

סניף של שופרסל / צילום: Shutterstock

רגע אחרי פסח: שופרסל שלחה לכ-100 עובדים מכתבי פיטורים

לא מדובר בהפתעה מבחינת העובדים, שלא מעט מהם תיארו בתקופה האחרונה כי הם חוששים למשרותיהם אחרי כניסתם של האחים אמיר ● רק אתמול הודיע המשנה למנכ"ל שופרסל ניצן גולדברג על עזיבתו את החברה

בתי הזיקוק במפרץ חיפה / צילום: שלומי יוסף

המדינה לביהמ"ש: פעילות צ'יינה הרבור לא נפסלה באופן גורף בישראל

חברת התשתיות הסינית צ'יינה הרבור עתרה נגד פסילתה מהמכרז להקמת נמל התזקיקים בחיפה עקב סיבות ביטחוניות ● אתמול הצהירה המדינה בביהמ"ש כי פעילות החברה הסינית לא נפסלה באופן גורף בישראל, וכי הפסילה היא רק לגבי המכרז הקונקרטי - והעתירה נדחתה בהסכמה

מאנגר ובאפט באסיפת משקיעים קודמת של ברקשייר האת'וויי / צילום: ap, Nati Harnik

"מעבר לעידן חדש": האסיפה השנתית של ברקשייר כבר לא תהיה אותו הדבר

משקיעים נערכים לתחושת "כיסא ריק" בכינוס השנתי של ענקית ההשקעות ברקשייר האת'וויי בשבת ● זאת לאחר שבנובמבר שעבר הלך לעולמו צ'רלי מאנגר, יד ימינו הוותיק של המנכ"ל והמשקיע האגדי וורן באפט ● המשתתפים יחפשו רמזים לעתיד הניהולי של ברקשייר

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

אפל היכתה את התחזיות ברבעון, והכריזה על "בייבאק" ענק

יצרנית האייפונים הרוויחה 1.53 דולר למניה, לעומת הצפי שעמד על 1.5 דולר ● הכנסותיה היו 90.8 מיליארד דולר לעומת צפי של 90 מיליארד דולר ● תבצע רכישה עצמית של מניות בשווי של 110 מיליארד דולר, הכי הרבה אי פעם ● שווי החברה נוסק במסחר המאוחר בכ-180 מיליארד דולר

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

טלטלה נוספת בשופרסל: היו"ר שפירא צפוי לפרוש בשל לחצי משרד הבריאות

שפירא טרם הגיש את התפטרותו, אך בבי"ח איכלוב אישרו שכך יעשה בקרוב ● מנכ"ל משרד הבריאות: "הציפייה הציבורית היא שמנהל בכיר בדרגתו של פרופ' שפירא יקדיש את מרב זמנו ומרצו למשרתו הבכירה"

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

אילוסטרציה: shutterstock

התשואה באפריל נחתכה, אז למה מנהלי ההשקעות בטוחים שבקרוב שוק המניות ישוב לעלות?

החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי היכה באפיקי הגמל והפנסיה: באפריל נמחקה כשליש מהתשואה שהושגה ברבעון הראשון של השנה ● כלכלנים מסבירים כי החשש מהתפרצות מחודשת של האינפלציה מעיב על ביצועי שוק המניות, אבל מעריכים כי "לא תהיה מפולת"

הרמטכ''ל הרצי הלוי / צילום: חדשות 12

הרמטכ"ל: המתקפה בעזה תלך חזק, מכינים גם מתקפה בצפון

הרמטכ"ל קיים הערכת מצב בגבול לבנון יחד עם מפקד פיקוד צפון • שני בתים נפגעו ישירות מנ"ט בשתולה שבגליל המערבי, נזק כבד נגרם • ישראל פתחה מחדש את מעבר ארז להעברת סיוע הומניטרי, 30 משאיות הוכנסו לצפון הרצועה • שר הביטחון גלנט נפגש עם שר החוץ האמריקני בלינקן בכרם שלום: "מחויבים לשחרור החטופים, ונערכים לפעולה ברפיח" • עדכונים שוטפים

אפרת שפר / צילום: שלמה שהם

כמה יקבל כל מפונה שיירשם לתוכנית התעסוקה החדשה בחיפה?

יוזמה של החברה הכלכלית חיפה, שותפות חיפה־בוסטון והעירייה מציעה רצף תעסוקתי למפונים שנותרו במלונות ● ד"ר אפרת שפר, מובילת התוכנית: "המטרה היא להעלות אותם על מסלול השיקום"

הפגנות פרו-פלסטיניות באוניברסיטת סטנפורד / צילום: Reuters, Carlos Barria

היום שהכה בתדהמה והמשמעות של להיות יהודי: חמישה לקחים מסטנפורד

עו"ד יותם ברגר מסיים בקרוב את שנתו השנייה באוניברסיטת סטנפורד, אבל במקום לקדם את הדוקטורט שלו, הוא מבלה חלק ניכר מזמנו בפעילויות "הסברה" בגלל ההפגנות האנטי־ישראליות ● מה הוא למד על חבריו באוניברסיטה, ולמה הפתרון למשבר יכול להגיע מהנהלות של האוניברסיטאות?