גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

דוח המבקר: השפעה מופרזת של משרד התקשורת על הרשות השנייה ומועצת הכבלים והלוויין; הלחצים הפוליטיים בחוץ

באיחור רב מפרסם מבקר המדינה את הדוח שעוסק בעצמאות גופי הרגולציה בתחום השידורים, הנוגע לתקופות בהן כיהנו נתניהו וקרא בתפקיד שרי התקשורת ● עפ"י גורמים, ברוח "הביקורת הבונה" של אנגלמן, נראה כי הדוח "עבר חיטוי וסטריליזציה"

איוב קרא, שר התקשורת לשעבר / צילום: שלומי יוסף
איוב קרא, שר התקשורת לשעבר / צילום: שלומי יוסף

ברוח הכוונות להתמקד בביקורת בונה, מתפרסם היום (ב') באיחור רב דוח מבקר המדינה שעוסק בעצמאות גופי הרגולציה בתחום השידורים. הדוח, שעוסק בתקופות בהם כיהנו בנימין נתניהו ואיוב קרא בתפקיד שרי התקשורת, נחתם עוד בימי המבקר הקודם יוסף שפירא, אולם פרסומו עוכב במשך תקופה ארוכה, וגורמים שנחשפו לטיוטה הסופית שלו טרם החתימה מגדירים את הדוח הסופי שנחתם על-ידי המבקר מתניהו אנגלמן כ"דוח שעבר תהליך חיטוי וסטריליזציה".

במקור אמור היה הדוח לעסוק בין היתר גם בבחינת סוגיית הפעלת לחצים פוליטיים בנוגע להחלטות של גופי הרגולציה בתקשורת - הרשות השנייה ומועצת הכבלים והלוויין, אך הדוח הסופי איננו מתייחס לכך. הביקורת עוסקת בהיבטים הנוגעים להקמת רשות תקשורת עצמאית, למינוי חברי מועצת הרשות השנייה ולעצמאות מועצת הכבלים והלוויין, ולמרות הניסיונות לשמור על "ביקורת בונה", מצטיירת תמונה של שני גופים רגולטוריים שאמורים להיות עצמאיים אבל בפועל תלויים מאוד בפוליטיקאים, או מתוך תלות כלכלית או בגלל יישום תהליכי המינוי של חברי המועצות.

הגוף המשמעותי יותר הוא מועצת הרשות השנייה, המפקחת על הערוצים המסחריים המחזיקים בשתי חברות החדשות. קשה להפריז בהשפעה שיש לרגולציה על ערוצים אלה, החל מהצורך לאשר באופן שוטף את לוחות המשדרים והעמידה במחויבויות החוקיות, וכלה במקרים קיצוניים כמו הצורך לאשר מכירת מניות או פעילות עסקית מהותית, עיין ערך בקשת המיזוג של רשת וערוץ עשר.

חלק משמעותי מההליך התנהל ברשות השנייה, כי ללא אישורה לא ניתן היה להוציא לפועל את המיזוג. הרשות השנייה ממומנת מכספי הערוצים המסחריים, כך שאיננה תלויה כלכלית במשרד התקשורת, אך מתוקף היות רשימת מומלצים של השר מהווה את בסיס המינויים של חברי המועצה, עלולה להיות לו השפעה מכרעת על הרכבה, ומדובר כאמור במועצה שלכל אחד מחבריה יש השפעה ישירה על עיצוב התודעה הציבורית. למעשה, לזהותם של חברי המועצה יכולה להיות השפעה על מפת השידורים בישראל כולה על חברות החדשות, פעולתן ועצמאותן.

השפעה פוליטית מופרזת על המועצה

מהדוח עולה כי לשרי התקשורת אכן הייתה השפעה מופרזת על מינוי שלושה חברי מועצה שמונו בתקופת הדוח - אחת מהן היא יו"רית הרשות השנייה, יוליה שמאלוב-ברקוביץ'. אומנם מנגנון הבחירה קובע שורה ארוכה של גופים מייעצים שאמורים להמליץ על חברי מועצה ראויים, אולם בפועל עם מרביתם לא נעשה תהליך היוועצות. רשימת ה-6 מועמדים שהוגשה לבסוף כללה שיעור גבוה במיוחד של כ-70% של מועמדים מטעם שר התקשורת דאז, ללא תיעוד הנימוקים והשיקולים לבחירתם, ומתוכם למעלה ממחצית היו בעלי זיקה או זיקת עבר לשר, למפלגתו או לשר כלשהו בממשלה. מתוך השישה מונו בסופו של דבר שלושה חברי מועצה, בהם שניים ממועמדי השר.

בדוח יש התייחסות לכך שהרשות השנייה פועלת כבר שלוש שנים ללא מנכ"ל קבוע: "רשות המתנהלת תקופה ארוכה ללא מנכ"ל, חשופה לפגיעה בעצמאותה ונעדרת את החוסן הדרוש לשם מילוי תפקידה המקצועיים באופן המיטבי".

נזכיר כי בתפקיד המנכ"ל הזמני של הרשות השנייה מכהן ניר שוויקי. משרד התקשורת ערך מכרז לבחירת מנכ"ל קבוע, ואף נבחרה זוכה - מישל קרמרמן. מינויה עבר את כל האישורים הדרושים, למעט אישור ממשלה שאמור היה להיות הליך פורמלי. אולם בסמוך למועד האישור הוחלט על פיזור הכנסת, והממשלה סירבה לאשר את המינוי עד למינוי שר תקשורת קבוע. שלוש עתירות לבג"ץ הוגשו בנושא - שתיים של קרמרמן עצמה (בהן בחר בג"ץ לא לכפות על הממשלה את המינוי) ואחת המתנהלת בימים אלה על-ידי עמותת "הצלחה".

מצבה של מועצת הכבלים והלוויין עגום אף יותר: על-פי הדוח, המועצה תלויה במשרד התקשורת בהיבטים רבים ומשמעותיים לפעולתה - בין היתר בהיבטי תקציב וכוח-אדם, מה שעלול "להשפיע על עצמאותה התפקודית ועל יכולתה לקבל החלטות ולהוציאן אל הפועל כנדרש".

משהו על מערכת היחסים המורכבת שבין שר התקשורת למועצת הכבלים והלוויין נחשף בעת כהונתה של ד"ר יפעת בן-חי-שגב, יו"רית המועצה הקודמת, שפנתה במהלך כהונתה אל היועמ"ש אביחי מנדלבליט והתלוננה על מסע לחצים שמפעיל עליה שרת התקשורת דאז, איוב קרא. בן-חי-שגב טענה אז כי השר "החל במסע לחצים בלתי מתפשר שכלל הכפשות אישיות קשות, תוך ניסיון בוטה להתערב שלא כדין בעבודתה ובהחלטותיה".

לשנות את המבנה של מועצות השידורים

המבקר מזכיר כי במשך שני עשורים המליצו ועדות ציבוריות לשנות את המבנה הרגולטורי של תחום התקשורת והשידורים, והמלצות אלה גם עוגנו בהחלטות ממשלה, אולם טרם הוצאו לפועל. המלצתו היא לפעול ליישום החלטות אלה ולשנות את המודל המבני של שתי מועצות שידורים כדי להבטיח שהאסדרה תהיה עצמאית ויעילה.

המבקר ממליץ כי משרד המשפטים יחדד את ההנחיות לגבי מינוי מועצות ויתייחס גם לזמן שנקבע לניתוק זיקה פוליטית של מועמדים בדרך של הנחיות או בדרך של קביעת אמות-מידה. כמו כן הוא ממליץ כי משרד התקשורת ייעל וידייק את תהליך ההיוועצות עם הגופים המייעצים. עוד ממליץ אנגלמן לבחון אם המבנה הארגוני שבמסגרתו פועלת מועצת הכבלים והלוויין בהיבטי תקציב ותפעול, מאפשר את העצמאות הדרושה לגוף כזה. כך גם בנוגע למינוי חברי מועצה שממונים ללא הליך היוועצות.

איוב קרא מסר בתגובה: "המינויים שנעשו בתקופתי נבעו מצורך מקצועי, כדי שהמועצות ימשיכו לתפקד, אחרת למועצות לא היה תוקף חוקי. מתוך עשרות מועמדים שהפניתי, שלושה חברים אושרו למועצה שמונה 15 חברים, וללא אישור הלשכה המשפטית לא היו מאושרים גם אם המלצתי עליהם. בנוסף, אחרי אישורם בלשכה המשפטית הם עוברים ועדה מטעם הנציבות שאין לי שום קשר אליה, ורק אחרי שצולח אותה המועמד, הוא מצורף למועצה. הגיע הזמן שהציבור יידע שאין לי אפשרות ולא הייתה לי לקבוע דבר למועצות, והן מתנהלות על-פי החוק באופן עצמאי. עד יום זה אינני מכיר את רוב החברים בהן. החלטתי לגבות את הדרג המקצועי בהמלצתו להדיח את יו"ר ית מועצת הראשות השנייה שאני מיניתי, נותנת משנה תוקף להתנהלותי הממלכתית במשרד התקשורת". 

ממשרד התקשורת נמסר בתגובה: "משרד התקשורת קיבל לידיו את דוח המבקר ולמד אותו לעומק. אנו מייחסים לביקורת תפקיד חשוב ומכריע בשיפור וייעול המערכת, ועם כינונה של הממשלה החדשה, עבודת המטה בנושא תחודש". 

מהרשות השנייה נמסר בתגובה: "מדובר בדוח ביקורת הנוגע לפעילות משרד התקשורת, והרשות השנייה אינה צד לזה". 

במועצת הכבלים והלוויין בחרו שלא להגיב לדברים.

עוד כתבות

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה מעורבת בוול סטריט; תשואות האג"ח הממשלתיות בארה"ב צללו

הנאסד"ק ירד ב-0.3% ● AMD וסופר מיקרו צללו בעקבות הדוחות ● מחירי הנפט ירדו במעל ל-3% ● הפד הותיר את הריבית ללא שינוי ופאוול שלל העלאות ריבית נוספות ● וגם, המניות המומלצות של גולדמן סאקס

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה חיובית בבורסה; היום עודכנו המדדים, אלה שיצאו ואלה שנכנסו למדד ת"א 35

מדד ת"א 35 עלה ב-0.5% ● השקל נחלש מול המטבעות הזרים ● הנפקות האג"ח הקונצרניות באפריל גדלו בישראל בכ-300% ● במיטב מעריכים כי בנק ישראל יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● הפד הותיר את הריבית על כנה אך פאוול הדגיש שלא תהיה העלאת ריבית בקרוב ● עונת הדוחות בוול סטריט ממשיכה לתפוס תאוצה והערב אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות בסיום המסחר

ב-OECD מעריכים כי המלחמה תוביל לפגיעה בתוצר בישראל בהמשך השנה / צילום: ap, Ariel Schalit

ארגון ה-OECD: הצמיחה בישראל תרד, ענף הבנייה יתאושש באופן חלקי

בדוח שפרסם ה-OECD צוין כי המלחמה תפגע בתוצר של ישראל ב-2024 ● לצד זאת, להערכתם, קיים חשש כי רכיבי ההשקעות וענף הבנייה יתאוששו באופן חלקי בלבד ● בדוח מציינים לחיוב את העלאת המע"מ ל-18% ב-2025, ומעריכים כי האינפלציה בישראל תרד בהמשך השנה

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על ה"תרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו

מתן ותומר, מייסדי חברת Apex / צילום: בן חכים

הם עוד לא בני 40 וכבר הצליחו לגייס את היזם המדובר בעולם לחברת הסייבר שלהם

מתן דרמן ותומר אבני ראו מקרוב את מהפכת הבינה המלאכותית קורמת עור וגידים במהלך שירותם הארוך ב־8200 ● לפני עשרה חודשים, הם הקימו חברה שמאבטחת את השימוש ב־ChatGPT, וכך מנטרלת את הרתיעה ממנו בקרב מנהלים ● היום, סם אלטמן מייעץ להם ומשקיע מכיסו

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

"בעוד שנה נהיה בקטסטרופה": התחזית הקשה של יגאל דמרי

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● חצי שנה לפרוץ המלחמה, היזם יגאל דמרי מסביר מדוע שוק הנדל"ן בנגב דווקא פורח ● הוא מעריך כי היקפי הבנייה בפרויקטים של התחדשות עירונית הגיעו לשיא, וסבור שהחרם הטורקי לא ישפיע במידה מהותית על השוק ● כמה באמת שווה הקרקע של חנן מור בשדה דב לפי ההצעה שהגיש, ולמה הוא מקפיא בינתיים את הפרויקט שלו בבבלי

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: Reuters, AHMAD AL-RUBAYE

לאחר חשיפת גלובס: בלומברג מדווחת כי טורקיה עוצרת לחלוטין את קשרי המסחר עם ישראל

בבלומברג דיווחו כי עדיין לא מדובר באישור רשמי, אלא בדיווח של גורמים טורקיים ● מוקדם יותר היום נחשף בגלובס כי בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף ● בנוסף, חברת התעופה הטורקית MNG מפסיקה לייבא מטענים לישראל

קמפיין freeTV / צילום: צילום מסך

ב־freeTV לא חושפים את מספר הלקוחות, אבל משקיעים 2 מיליון בקמפיין בכיכובם

הקמפיין של מיזם הסטרימינג מתברג במקום השני בזכירות, ובמקום האחרון באהדה - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת לבנק מזרחי טפחות, בית ההשקעות מיטב חוזר למסך עם עוד פרסומת בהובלת כוכב "חברים"

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

איתמר בן גביר משתתף בטקס יום הזיכרון בבאר שבע, שנה שעברה, לאחר שחלק מהמשפחות ביקשו שלא יגיע / צילום: Maya Alleruzzo (AP), עיבוד: טלי בוגדנובסקי

לשרים לא אכפת שנוכחותם לא רצויה בטקסי הזיכרון

אין לנו כלים להילחם גם על הכיס ● חברי הממשלה מתעקשים להגיע לאירועי הזיכרון ● וצה"ל חייב ללמוד לאמץ ביקורת חיצונית ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

גדי מזור, מנכ''ל BioCatch / צילום: Zelazny

בדרך להנפקה? השליטה בחברת ההייטק הישראלית ביוקאץ׳ נמכרת לפי שווי של 1.3 מיליארד דולר

קרנות ההון סיכון האמריקאיות ביין קפיטל ומאבריק ונצ'רס מכרו מניות בחברת ההייטק הישראלית ביוקאץ' בהיקף המתקרב ל-750 מיליון דולר ● את המניות רכשה קרן הפרייבט אקוויטי פרמירה בעסקה ששיקפה לחברה שווי של 1.3 מיליארד דולר ● לפי הערכת גלובס, ביוקאץ' מועמדת להנפקה ישראלית בנאסד"ק במהלך השנתיים הקרובות

סניף של שופרסל / צילום: Shutterstock

רגע אחרי פסח: שופרסל שלחה לכ-100 עובדים מכתבי פיטורים

לא מדובר בהפתעה מבחינת העובדים, שלא מעט מהם תיארו בתקופה האחרונה כי הם חוששים למשרותיהם אחרי כניסתם של האחים אמיר ● רק אתמול הודיע המשנה למנכ"ל שופרסל ניצן גולדברג על עזיבתו את החברה

בתי הזיקוק במפרץ חיפה / צילום: שלומי יוסף

המדינה לביהמ"ש: פעילות צ'יינה הרבור לא נפסלה באופן גורף בישראל

חברת התשתיות הסינית צ'יינה הרבור עתרה נגד פסילתה מהמכרז להקמת נמל התזקיקים בחיפה עקב סיבות ביטחוניות ● אתמול הצהירה המדינה בביהמ"ש כי פעילות החברה הסינית לא נפסלה באופן גורף בישראל, וכי הפסילה היא רק לגבי המכרז הקונקרטי - והעתירה נדחתה בהסכמה

עבודות על הקו הירוק של הרכבת הקלה / צילום: בר לביא

הזרים נרתעים, והמכרז להפעלת קווי הרכבת הקלה הבאים בסכנה

לאחר שנדחה מספר פעמים בגלל המלחמה, במשרדי הממשלה שוקלים לבטל את מכרז ההפעלה של הקווים הירוק והסגול, ולהעביר את המלאכה לזכייניות ההקמה ● הסיבה: חשש חברות בינלאומיות מאי־ודאות בישראל

''מנטה ריי'' / צילום: נורת'גרופ

לא רק באוויר: כלי השיט הבלתי מאויש החדש של צבא ארה"ב

הסוכנות האמריקאית לפיתוחים טכנולוגיים צבאיים והענקית הביטחונית נורת'רופ גרומן הודיעו כי סיימו בדיקות בהיקף מלא של "מנטה ריי" - פרויקט דגל ימי של כלי שיט תת־מימי בלתי מאויש (UUV) גדול במיוחד ● כלי השיט החדש נושא חיישנים ומערכות תקשורת מתקדמות המאפשרות לו לבצע משימות כמו מעקב, זיהוי ונטרול מוקשים, מחקר בעומק האוקיאנוסים ומיפוי הקרקעית

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות המכוניות הסיניות זינקו, אקספנג ב-17%

נאסד"ק עלה ב-1.5%, הדאו ב-0.8% ● שיא במשיכות כספים מקרנות הביטקוין ● קוואלקום זינקה ב-10%, אנבידיה ב-3% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● ישראליות: רדקום זינקה ב-8%, היפו צללה ב-13% ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"

מאנגר ובאפט באסיפת משקיעים קודמת של ברקשייר האת'וויי / צילום: ap, Nati Harnik

"מעבר לעידן חדש": האסיפה השנתית של ברקשייר כבר לא תהיה אותו הדבר

משקיעים נערכים לתחושת "כיסא ריק" בכינוס השנתי של ענקית ההשקעות ברקשייר האת'וויי בשבת ● זאת לאחר שבנובמבר שעבר הלך לעולמו צ'רלי מאנגר, יד ימינו הוותיק של המנכ"ל והמשקיע האגדי וורן באפט ● המשתתפים יחפשו רמזים לעתיד הניהולי של ברקשייר

בית הנבחרים בוושינגטון / צילום: ap, Jacquelyn Martin

בית הנבחרים האמריקאי העביר את חוק האנטישמיות. מה הוא יכלול?

החוק עבר ברוב מוחץ, ואם יעבור גם בסנאט וייחתם ע"י הנשיא, חלק מן האמירות הנשמעות היום בקמפוסים בארה"ב נגד ישראל, יהפכו לעבירה פלילית ● גורמים אמריקאים רואים בקבלת החוק תגובה למהומות המתרחשות בימים אלה בקמפוסים ברחבי ארה"ב

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל מבלי להודיע על כך באופן רשמי ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

הפגנות פרו-פלסטיניות באוניברסיטת סטנפורד / צילום: Reuters, Carlos Barria

היום שהכה בתדהמה והמשמעות של להיות יהודי: חמישה לקחים מסטנפורד

עו"ד יותם ברגר מסיים בקרוב את שנתו השנייה באוניברסיטת סטנפורד, אבל במקום לקדם את הדוקטורט שלו, הוא מבלה חלק ניכר מזמנו בפעילויות "הסברה" בגלל ההפגנות האנטי־ישראליות ● מה הוא למד על חבריו באוניברסיטה, ולמה הפתרון למשבר יכול להגיע מהנהלות של האוניברסיטאות?