גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"האמירה שהעולם שייך לצעירים הכי פתטית. כיף לי שעוד לא הגעתי לשיא בגיל 54"

לכל התוהים, דוד ד'אור לא נעלם. הוא ממשיך להופיע, יוזם הפקות, עובד על אלבום חדש, וגם על תערוכת ציורים, ומת על הגיל שלו

דוד ד'אור / צילום: אוהד רומנו
דוד ד'אור / צילום: אוהד רומנו

משפחת ד'אור גרה על אי בגבעתיים. יש בו בית נפלא, מעשה ידיו של דוד, שריצף, הדביק, ניגר ויצר את האווירה החמה ויוצאת הדופן בבחירת החומרים והסגנונות - ישן עם חדש, ויטנג’ ומודרני. סמוך למטבח יש כלוב גדול ושני תוכים, אחד מהם צועק: "בבקשה, בבקשה", ויש גם חצר. יורדים כמה מדרגות לתוך גן עדן קטן. שני כלבי פומרניאן משתוללים בין כלובים של צ'ינצ'ילות, צבים מיוחדים, ארנבונים וכלוב גדול עם המון ציפורים צבעוניות, ופינה למטילות ולגוזלים.

אם זה היה תלוי בד'אור, כבר מזמן היה עובר עם אשתו פזית ושני ילדיו לבית במושב, קרוב לטבע ממש. הוא מדמיין האנגר ענק שישפץ לבדו, יתלה על הקירות את הציורים שלו, שמוצגים עכשיו בגלריה הוראס ריכטר ביפו, ותהיה גם במה שתארח ערב-ערב אמן אחר. מסביב ישתול בוסתן שבו יסתובבו בעלי חיים שאסף והציל. אבל כרגע, האופוזיציה מבית חזקה. הילדים כבר גדולים ועסוקים בשלהם ופזית עסוקה בעיקר בו ובקריירה שלו, אז אין לה פנאי ועניין לחשוב כרגע על עוד פרויקטים מעבר לאלה שהם מריצים יחד.

וכאן המקום לומר לכל האנשים ברחוב ששואלים אותו "לאן נעלמת?" - שאלה שיכולה להוציא כל אמן מאיזון נפשי - שהוא לא נעלם. להפך. הוא עסוק מאוד. רק השבוע הופיע ב"מסע בשניים" - שני קונצרטים במוזיאון ת"א יחד עם הפסנתרנית אורית וולף, זוכת פרס רוזנבלום לאמנויות הבמה על עשייה רב תחומית, ומי שאמורה לשתף פעולה בעונה הבאה עם התזמורת הפילהרמונית.

"היא פסנתרנית עילוי, שהייתה בת זוגו לשעבר של רב שהכרתי", אומר ד'אור, כובע צמר על ראשו, כפות הרגליים על הכיסא שליד שולחן המטבח. "הוא אמר לי שאני מוכרח להכיר אותה ויהיה מדהים אם נעבוד יחד, ואני הנהנתי, כי אני מקבל לא מעט הצעות כאלה. ואז היא התקשרה, נפגשנו, והאתגר להיות רק איתה ועם הפסנתר סקרן אותי מאוד. יש לה יכולות יוצאות דופן. אני שר את ‘'שמור על העולם ילד' והיא יכולה להכניס פנימה פתאום את שופן או צ'ייקובסקי והמופע הופך למרגש, מעניין ועמוק, בדיוק סוג השותפויות שאני אוהב. כמו שיתוף הפעולה שהיה לי עם אתי אנקרי ושלמה בר".

חוץ מזה, יש לו הופעות מכורות, הופעות בחו"ל, והפרויקטים הגדולים המשפחתיים. פזית מנהלת אותו "ביד רכה", כמו שהוא מכנה את זה, מאז שהבין שניהול של מנהלים חיצוניים פחות מתאים לו. "הכרנו בבית ספר וזה אחד הדברים הכי טובים שיש, כי היא החברה שלי ומכירה את כל נימי נפשי. היא לקחה על עצמה את הצד הכספי והניהולי ואני אחראי על כל מה שקשור באמנות. כל ערב יש לנו שיחה לאן הולכים מפה, איפה מחדשים".

אז יש חלוקת תפקידים ברורה.

"מבחינה כלכלית אני מה זה גרוע. אני לא יודע מה מספר חשבון הבנק שלי, אף פעם לא חתמתי על צ'ק. כספים, רואי חשבון וניירות אני לא מכיר ולא רוצה להכיר, והיא לקחה את זה עליה. היא בכלל מעצבת תכשיטים מחוננת ומציגה את התכשיטים שלה יחד עם הציורים שלי בהוראס ריכטר, אבל מתעסקת בי 24/7, בתיאומים, סגירת חוזים, גבייה, וגם בניהול שתי ההפקות הגדולות שלנו, ערב הסליחות הגדול לפני יום כיפור וההופעות עם הפילהרמונית.

"זה מתחיל מרעיון. יום אחד זרקתי לה, 'בואי נעשה ערב סליחות' והלכתי לישון. היא, ביכולות המדהימות שלה, הפכה את זה למופע. את ערב הסליחות לפני יום כיפור אנחנו כבר בונים עכשיו. צריך לסגור עם חמישה-שישה אמנים בסדר גודל של אהוד בנאי, אמיר דדון ועמיר בניון, לגייס תקציבים, תאורה וסאונד, הכול".

הפקה שכבדה כלכלית בלי גב של חברה גדולה.

"ואנחנו מממנים אותה לבד. אני אחראי על העיבודים המוזיקליים והתוכן. יושב עם עורך הווידיאו להחליט מה ייראה על המסכים, בגדים, חצי שנה עבודה. ויש את הפילהרמונית, לבנות את הרפרטואר הקלאסי, לעבד ל-120 נגנים, ליצור משהו שיקרב עוד אנשים למוזיקה".

יש בכלל שורת רווח במגה-פרויקטים כאלה?

"לפעמים כן ולפעמים לא".

צריך גם הכנסה שוטפת.

"יש מהופעות מכורות, בחו"ל, פה שיר, שם שיר. לצערי אני לא עושה אירועים".

וכך אתה מפסיד הכנסה מצוינת.

"אנשים לא חושבים עליי באינסטינקט כשהם מתכננים חתונה, למרות שהכנסתי כבר כמה חתנים וכלות לחופה ומאוד נהניתי. זה לא פשוט לשיר מול בורקס ורבע עוף, כי כל תו ומילה חשובים לי מתוך אמונה שהטקסט עובר דרך המלודיה. כמי שגדל על ‘עטור מצחך’, אני חושב על משפטים שלמים משירים וזה מפתח את המוח והאינטלקט. תרבות משפיעה על איזה אדם אתה. יש מקום לקל, אבל לא הכול צריך להיות רק 'פאן פאן פאן'. חסר לי העומק באמנות".

העומק העכשווי הוא פייטני. חזרה למקורות.

"אמנים הם אנשים רגישים שיודעים לזהות דברים לפני כולם. באלבום הראשון שלי, ב-91’, שילבתי עוד ודרבוקות עם הפילהרמונית ובאקדמיה למוזיקה כעסו שפגעתי בקדושה. עם שלמה בר עשיתי מוזיקת עולם ב-96’, ואחרי מותו של אבי הייתי כל יום בבית הכנסת והקלטתי פיוטים עם פטריק סבג. הם הגיעו לפיטר גבריאל ששאל אם ‘לכה דודי’ זה שיר חדש והזמין אותי לפסטיבלים שלו בחו"ל. כשבאתי איתם למנהלת של גלגלצ היא אמרה שלא תשמיע את המוזיקה הזאת, ואז באו עובדיה חממה ומאיר בנאי וזה נכנס ועוד איך".

ואתה כבר לא נוגע בחומרים האלה.

"אני נוגע רק בסליחות. הוצאתי שלושה אלבומים של ‘שירת רבים’ שעשו את שלהם. אני רוצה לחדש וכותב רק כשיש לי מה להגיד. ההופעות עם הפילהרמונית מרגשות אותי. עכשיו עברנו לסימפונט רעננה, 50 נגנים ולא 120, מה שלא מצריך אולמות גדולים. בסדרת החורף אני משלב רפרטואר עברי, צביקה פיק ונתן יונתן, עם פנטום האופרה ויצירות קלאסיות, וכל הקהל שר".

הוא בן 54 ומת על הגיל שלו: "האמירה שהעולם שייך לצעירים הכי פתטית. כשהייתי צעיר לא היה לי כסף, ההורמונים השתוללו יותר מדי, המחשבה לא הייתה זכה. אחרי גיל 40 אומרים לך, תחיה, ומגיל 50, כשהילדים כבר גדלו, אני לא מרצה אף אחד. אין לי חלומות יותר מדי גדולים להגשים, חוץ מפינת החלומות שלי, שתשלב מוזיקה, ציור ובעלי חיים. אצלי הכול קשור לקרביים וללב. סגרתי את עצמי בסטודיו בפלורנטין שבועות כשהתחלתי לצייר כי אני מאוד טוטאלי".

אתה מציג בגלריה כדי למכור?

"ממש לא, כי אני רואה מה הם עושים לאנשים. לרובם נקשרתי, אבל לפעמים, אם משפחה רוצה חלק ממני תלוי בסלון שלה, אני מסכים. אני מציג כי אמן צריך לחשוף את היצירה שלו".

אלבומו האחרון "משהו טוב" לא זכה לחיבוק שציפה לו. "חלק מהשירים נכנסו לפלייליסט של גלגלצ, וחלק היו אמורים לתפוס, ולא תפסו. אבל אחרי האכזבה יש לי דרייב מזה שטרם הגעתי לשיא וכיף לי שעוד לא הגעתי לשיא בגיל 54".

הופעת מול האפיפיור כמה פעמים, שרת למנהיגי העולם, זה לא נחשב שיא?

"זה קסם להופיע באירועים כאלה, אבל זו בדידות מזהרת, אתה לא במיטה שלך, עם המשפחה שלך. המנהיגים מכירים אותי ואם יש משהו שיכול להתאים לי בוותיקן או בכל מקום אחר ורוצים מישהו שייצג את היהדות, יקראו לי, אבל אני לא רודף אחרי זה. בגילי אני לא צריך את זה. זה כבר לא המרכז של חיי. אני עובד על אלבום חדש שלא יודפס כנראה; לקחנו חלל בתערוכת 'צבע טרי', שם אתלה תמונות שלי ונעשה מיצג. אני רוצה שאנשים יחוו את החוויה שלי כשאני מצייר עם המוזיקה שהספוטיפיי בוחר בשבילי, את החיבור בין האוזניים, העיניים והלב". 

אישי: בן 54, גר בגבעתיים, נשוי ואב לשניים
מקצועי: מופיע הערב (5.3) במוזיאון ת"א, ב-19.3 בהיכל התרבות מודיעין וב-22.3 בשדה בוקר. כמו כן, תערוכה שלו תוצג במסגרת "צבע טרי" בחודש מאי הקרוב.

עוד כתבות

גבינת סקי של שטראוס. צפויה להתייקר בקרוב

גל העלאות המחירים נמשך: שטראוס וגד מייקרות את מוצרי החלב

אחרי תנובה וטרה, גם שטראוס מודיעה כעת על התייקרות בחלק ממוצרי החלב הלא מפוקחים בשיעור של כ-1.6% ● בין היתר מדובר על גבינת סקי, שמנת להקצפה וחלב יטבתה ● העלאת המחירים תיכנס לתוקף ב-19 במאי ● גם מחלבות גד הצטרפו לגל העלאות המחירים, והודיעו על העלאת מחירים בשיעור ממוצע של 3.5% החל מ-16 במאי

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל מבלי להודיע על כך באופן רשמי ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

הפגנות פרו-פלסטיניות באוניברסיטת סטנפורד / צילום: Reuters, Carlos Barria

היום שהכה בתדהמה והמשמעות של להיות יהודי: חמישה לקחים מסטנפורד

עו"ד יותם ברגר מסיים בקרוב את שנתו השנייה באוניברסיטת סטנפורד, אבל במקום לקדם את הדוקטורט שלו, הוא מבלה חלק ניכר מזמנו בפעילויות "הסברה" בגלל ההפגנות האנטי־ישראליות ● מה הוא למד על חבריו באוניברסיטה, ולמה הפתרון למשבר יכול להגיע מהנהלות של האוניברסיטאות?

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: ap, Markus Schreiber

דרמה בנמלים: ארדואן אוסר על יצוא סחורות לאשדוד וחיפה

בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף - כך נודע לראשונה לגלובס מפי גורמים המעורים בפרטים ● מדובר בחוליה האחרונה של שרשרת אירועים שוותיקי הסוחרים עם טורקיה לא זוכרים כמותם, וקשה לדעת מתי וכיצד יסתיימו

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות המכוניות הסיניות זינקו, אקספנג ב-17%

נאסד"ק עלה ב-1.5%, הדאו ב-0.8% ● שיא במשיכות כספים מקרנות הביטקוין ● קוואלקום זינקה ב-10%, אנבידיה ב-3% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● ישראליות: רדקום זינקה ב-8%, היפו צללה ב-13% ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"

תקיפה ישראלית בדמשק / צילום: נלקח מרשתות חברתיות לפי סעיף 27 א' לזכויות יוצרים

ישראל תקפה בדמשק, צה"ל חיסל מחבלים שנכנסו למבנים צבאיים של חיזבאללה בלבנון

קיבוץ בארי הודיע כי החטוף דרור אור נרצח ב-7 באוקטובר, גופתו מוחזקת בעזה ● מטוסי קרב תקפו מבנים צבאיים של ארגון הטרור במרחב עייתא ע-שעב שבדרום לבנון ● לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - האופוזיציה בסוריה מדווחת על פיצוצים חזקים באזור דמשק ● משרד הסחר הטורקי: "עוצרים את היצוא והיבוא לישראל וממנה בצל החרפת הטרגדיה ההומניטרית" ● המיליציות הפרו-איראניות בעיראק טענו: שיגרנו אתמול שני טיל שיוט לעבר ישראל

זירת החיסול של חסן מהדווי בדמשק, סוריה / צילום: ap, Omar Sanadiki

דיווחים בסוריה: לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - ישראל תקפה בדמשק

למרות האופטימיות המצרית, חמאס טרם השיב להצעה ובכיר בארגון הטרור הצהיר כי "עמדתנו שלילית" ● לפיד לשר החוץ האמירתי: "הדבר החשוב ביותר - השבת החטופים הביתה" • תא"ל שלומי בינדר ימונה לתפקיד ראש אגף המודיעין ותא"ל אבי בלוט ימונה לתפקיד מפקד פיקוד מרכז • עדכונים בולטים

מאנגר ובאפט באסיפת משקיעים קודמת של ברקשייר האת'וויי / צילום: ap, Nati Harnik

"מעבר לעידן חדש": האסיפה השנתית של ברקשייר כבר לא תהיה אותו הדבר

משקיעים נערכים לתחושת "כיסא ריק" בכינוס השנתי של ענקית ההשקעות ברקשייר האת'וויי בשבת ● זאת לאחר שבנובמבר שעבר הלך לעולמו צ'רלי מאנגר, יד ימינו הוותיק של המנכ"ל והמשקיע האגדי וורן באפט ● המשתתפים יחפשו רמזים לעתיד הניהולי של ברקשייר

בתי הזיקוק במפרץ חיפה / צילום: שלומי יוסף

המדינה לביהמ"ש: פעילות צ'יינה הרבור לא נפסלה באופן גורף בישראל

חברת התשתיות הסינית צ'יינה הרבור עתרה נגד פסילתה מהמכרז להקמת נמל התזקיקים בחיפה עקב סיבות ביטחוניות ● אתמול הצהירה המדינה בביהמ"ש כי פעילות החברה הסינית לא נפסלה באופן גורף בישראל, וכי הפסילה היא רק לגבי המכרז הקונקרטי - והעתירה נדחתה בהסכמה

דני דנון, הליכוד / צילום: דפי הירשפלד

האם בשנה האחרונה נהרגו יותר מ-140 עובדי סיוע הומניטרי ברחבי העולם?

איך סופרים כמה עובדי סיוע הומניטרי נהרגים ברחבי העולם? זה מורכב ● המשרוקית של גלובס

שר המשפטים יריב לוין / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

לוין סירב למנות, וחברי הוועדה התקפלו: אלו 32 השופטים החדשים שנבחרו

לוין סירב לאפשר הצבעות שאינן ברוב של כל חברי הוועדה, וכך הצליח למנות מועמדים שחברי הימין ביקשו לקדם ● לבית המשפט המחוזי בירושלים מונה רק שופט אחד, על אף שישנם תקנים פנויים נוספים, בשל מחלוקת על זהות יתר המועמדים

מערכת טילי פטריוט / צילום: Reuters, Baz Ratner

אחרי למעלה מ-30 שנה: ישראל נפרדת ממערכת הנשק המיתולוגית. זו המחליפה

33 שנים מאז שהוטמעה בישראל, בחיל האוויר התחילו בתהליכי פרידה ממערכת הפטריוט, שהצליחה ליירט תשעה איומים במלחמה הנוכחית ● למה מפרישים אותה דווקא עכשיו, מה הבדלי המחירים למערכת המחליפה קלע דוד, ואילו שכבות הגנה נוספות יש לישראל? ● גלובס עושה סדר

ב-OECD מעריכים כי המלחמה תוביל לפגיעה בתוצר בישראל בהמשך השנה / צילום: ap, Ariel Schalit

ארגון ה-OECD: הצמיחה בישראל תרד, ענף הבנייה יתאושש באופן חלקי

בדוח שפרסם ה-OECD צוין כי המלחמה תפגע בתוצר של ישראל ב-2024 ● לצד זאת, להערכתם, קיים חשש כי רכיבי ההשקעות וענף הבנייה יתאוששו באופן חלקי בלבד ● בדוח מציינים לחיוב את העלאת המע"מ ל-18% ב-2025, ומעריכים כי האינפלציה בישראל תרד בהמשך השנה

תיירים באקרופוליס, יוון. יחס החוב־תוצר במדינה הגיע ב־2023 לרמה הנמוכה ביותר מאז 2010 / צילום: Reuters, Beata Zawrzel

הפתעה כלכלית באירופה: מדינות ה"פריפריה" מובילות את הצמיחה ביבשת

כלכלות דרום אירופה רשמו צמיחה מהירה ב־2023, בעוד שגרמניה וצרפת התכווצו, ובכך הפכו את המגמה ביבשת ● איטליה, ספרד, פורטוגל ויוון מצליחות לצמצם את החובות שצברו במשבר 2008 ובקורונה, אך מומחים טוענים כי כדי לשמר את השגשוג דרושים שינויים מבניים

יו''ר הפדרל ריזרב, ג'רום פאוול / צילום: Associated Press

פאוול שולל העלאת ריבית נוספת ומרגיע את המשקיעים

הריבית בארה"ב נותרה על שיעור של 5.5% בהתאם לציפיות ● עפ"י ההערכות, הנתונים הכלכליים החיוביים בארה"ב, לצד האינפלציה הדביקה, מרחיקים את הסיכויים להפחתת ריבית בטווח הקרוב ● פאוול הדגיש כי הנתונים הכלכליים לא נתנו לפד את הביטחון להוריד את הריבית, אך שולל אפשרות להעלאת ריבית

קמפיין freeTV / צילום: צילום מסך

ב־freeTV לא חושפים את מספר הלקוחות, אבל משקיעים 2 מיליון בקמפיין בכיכובם

הקמפיין של מיזם הסטרימינג מתברג במקום השני בזכירות, ובמקום האחרון באהדה - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת לבנק מזרחי טפחות, בית ההשקעות מיטב חוזר למסך עם עוד פרסומת בהובלת כוכב "חברים"

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

אפל היכתה את התחזיות ברבעון, והכריזה על "בייבאק" ענק

יצרנית האייפונים הרוויחה 1.53 דולר למניה, לעומת הצפי שעמד על 1.5 דולר ● הכנסותיה היו 90.8 מיליארד דולר לעומת צפי של 90 מיליארד דולר ● תבצע רכישה עצמית של מניות בשווי של 110 מיליארד דולר, הכי הרבה אי פעם ● שווי החברה נוסק במסחר המאוחר בכ-180 מיליארד דולר

גדי מזור, מנכ''ל BioCatch / צילום: Zelazny

בדרך להנפקה? השליטה בחברת ההייטק הישראלית ביוקאץ׳ נמכרת לפי שווי של 1.3 מיליארד דולר

קרנות ההון סיכון האמריקאיות ביין קפיטל ומאבריק ונצ'רס מכרו מניות בחברת ההייטק הישראלית ביוקאץ' בהיקף המתקרב ל-750 מיליון דולר ● את המניות רכשה קרן הפרייבט אקוויטי פרמירה בעסקה ששיקפה לחברה שווי של 1.3 מיליארד דולר ● לפי הערכת גלובס, ביוקאץ' מועמדת להנפקה ישראלית בנאסד"ק במהלך השנתיים הקרובות