גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

דעה: הגיעה העת לעשות סדר בעובדות בנושא מחירי הגז בעולם

השנתיים האחרונות היו תקופה של עליות ומורדות עבור מחירי הגז בעולם, שהתאפיינה בשוק גלובלי הדוק יחסית במהלך רוב 2018 בתמיכת מחירי נפט, פחם ופחמן גבוהים יותר שהובילו לזינוק במחירים ● בישראל נראה כי מחירי הגז צפויים להמשיך לרדת

אסדת לוויתן / צילום: אלבטרוס
אסדת לוויתן / צילום: אלבטרוס

רוב הנתונים על מחירי הגז המצוטטים בתקשורת הם מחירי ספוט. אלה מחירים הנקבעים בעסקאות גז חד פעמיות ויש לגביהם רמת ודאות גבוהה. מחירי הספוט נקבעים ב-2 סוגי עסקאות:

1. עסקאות "מעבר לדלפק" (OTC) אשר מהוות שוק ענק אך לא שקוף שבו קונים ומוכרים מתקשרים ביניהם ישירות. נתוני המחיר נאספים, מעובדים ומדווחים באמצעות גופי תמחור מקצועיים כגוןPlatts, ICIS ו-Argus שנמצאים בקשר שוטף עם הסוחרים.

2. זירות מסחר בורסאיות (Exchange) שבהן מתבצע סחר בגז בין מספר רב של גורמים באופן ממוחשב ובכפוף לרגולציה קפדנית. זירות מסחר )כגוןPegas, ICE, Petronext, CME) מרכזות את הנתונים ומעדכנות במהלך המסחר את מחירי העסקאות בכל 15 דקות. חלק מהסוכנויות המידע (כגון ICIS) כוללות את העסקאות שנעשו בזירות השונות בדיווח היומי שלהם.

כ-30% מהסחר בגז נעשה בזירות מסחר והיתר בשוק ה-OTC, אף שיש הבדלים גדולים בין המדינות השונות. העסקאות בשוק ה-OTC ממוקדות יותר בגז לאספקה מיידית בעוד שזירות מסחר כמו ה-ICE עוסקות גם בחוזים עתידיים שעשויים להתייחס לאספקת גז עד 6 שנים קדימה.

המחירים ב-hub מושפעים לא רק מתנאי יסוד כמו היצע, ביקוש ומזג אוויר, אלא גם משיקולים פסיכולוגיים וגורמים נוספים. חשיבותם של מחירי ה- hub נובעת מהיותם ברירת מחדל עבור ספקים. לדוגמה, ספק שברשותו מטען גז טבעי נוזלי (גט"ן) ללא קונה מובטח ונמצא באוקיינוס האטלנטי, כאשר המחיר בארה"ב (Henry Hub) הוא 3 דולר והמחיר בבריטניה (NBP) הוא 5 דולר, ועלויות ההובלה דומות, הספק יעדיף להשיט את המטען לבריטניה.

מחיר השוק בהולנד (TTF), ה-hubהמרכזי באירופה, הוא דוגמה להיקף ההשפעה של מחיר שוק אזורי. אף שהולנד מפיקה (38 bcm לשנה), מייבאת (35 bcm) ומייצאת (32 bcm), היקף הגז בעסקאות שבוצעו בשוק זה הגיע ב-2019 ל-2,660 bcm. מדובר לפיכך בכמות ניכרת של גז שמחליף ידיים "על הנייר" ובמידע רב שזמין לצורך תמחור אמין. המחירים אינם כוללים הולכה ושירותים אחרים ולכן למחיר שנקבע נוספות עלויות שונות בהתאם. בנוסף, מחירי ה-hub משמשים לעיתים קרובות כנקודת ייחוס (בנצ'מרק) להשוואה למחירים בעסקאות ובחוזים אחרים. עם זאת, מחיר הספוט/hub אינו - כפי שלעיתים נהוג לחשוב - המחיר הממוצע בשוק.

מחירים ארוכי טווח

קנייני גז אינם יכולים להתבסס על שוק הספוט בלבד. גם אם מחירי הספוט לעיתים נמוכים, הם עלולים לנסוק בפתאומיות וזמינות הגז גם היא אינה תמיד מובטחת, כך שקנייני גז זקוקים לחוזים ארוכי טווח עם מחיר מובטח על מנת לספק את הביקושים. חוזים אלה מסוכמים במו"מ בין קונה למוכר ונותרים חסויים. הרוכש יכול אז לנצל את הגמישויות שנקבעו בהסכם כדי להקטין את הכמות הנרכשת (עד למינימום החוזי ולעיתים אף פחות מכך) ולבצע התאמות לרכישות בשוק הספוט כאשר מחירי הספוט/hub נמוכים יותר.

מבחינת המוכרים, יש צורך בחוזים לטווח בינוני-ארוך של כ-15 שנה על מנת להבטיח מחיר שיאפשר ליזם לבצע את ההשקעות המתוכננות.

חוזי גז בינלאומיים ארוכי טווח מתומחרים על פי 3 מנגנונים שונים: הצמדה למחירי נפט, מו"מ בילטרלי ותחרות "גז על גז" - ביטוי שמשמעותו זהה להצמדה למחירי hub. מחירי הגז החוזיים מצוטטים לעיתים קרובות במונחי הצמדה של אחוז מסוים ממחיר ה- hubומדי פעם בתוספת פרמיה או הנחה על מחיר זה.

לפי הערכות, חוזי גז טבעי נוזלי (גט"ן) בעולם במהלך 2019, כאשר המחיר הממוצע של נפט מסוג ברנט עמד על 64 דולר לחבית, היתרגמו למחיר אספקה של 9.5 דולר ליחידת חום בחוזים ארוכי טווח. מתחילת השנה הגיעו המחירים בחוזים ארוכי טווח ל-5.3 דולר ליחידת חום באירופה ול-10 דולר ליחידת חום בצפון-מזרח אסיה.

ב-2018, 60% מסך הגז בצנרת שנסחר בעולם תומחר בשיטת תחרות גז על גז - בעוד שרק 30% מהגט"ן תומחר בשיטה זו והיתר עדיין נסחר על בסיס חוזים ארוכי טווח.

מחירי הגז בישראל

בארץ ישנם מספר מחירי גז אשר נגזרים הן מחוזים ארוכי טווח והן מחוזי ספוט. בישראל עדיין אין זירת מסחר (אך יש תוכניות להקמת hub). המחיר הגבוה ביותר בשוק כיום משולם ע"י חברת החשמל לשותפות תמר ועומד על 6.3 דולר ליחידת חום (עם מנגנון עדכון מחיר ב-2021). הסיבה לכך היא שיטת ההצמדה שנקבעה ע"י רשות החשמל ב-2012, שכוללת הצמדה למדד המחירים האמריקאי בתוספת 1% כל שנה עד 2020 (והפחתה של 1% מ-2020) ובשל העובדה שבתקופה שבה נחתם החוזה, מחירי ה- hubבאירופה עמדו על יותר מ-10 דולר ליחידת חום בעוד שבאסיה המחיר נע בין 15-20 דולר.

המחיר הנמוך ששולם בישראל בשנים האחרונות אף הוא ע"י חברת החשמל ונובע מהרכישה של מספר מטעני גט"ן ספוט במחיר 3.6 דולר ליחידת חום (מחיר זה אינו כולל את העלויות השקועות של המצוף וספינת הגיזוז אשר מייקרים את המחיר ב-2.5-5 דולר נוספים), וכן חוזה קצר טווח של שנתיים עם שותפות לוויתן במחיר 4.79 דולר ליחידת חום, שאספקתו החלה בינואר 2020.

בנוסף, יצרני החשמל הפרטיים משלמים בין $4.7-$4.9 ליחידת חום במסגרת חוזים ארוכי טווח. מחיר אטרקטיבי זה הושג באמצעות הצמדת מחיר הגז למחיר ייצור החשמל, אשר נמצא במגמת ירידה בישראל.

מסקנות

השנתיים האחרונות היו תקופה של עליות ומורדות עבור מחירי הגז בעולם שהתאפיינה בשוק גלובלי הדוק יחסית במהלך רוב 2018 בתמיכת מחירי נפט, פחם ופחמן גבוהים יותר אשר הובילו לזינוק במחירי גז ספוט. מצב זה השתנה באוקטובר 2018 עם תחילת עודף היצע של גט"ן וביקושים נמוכים יותר אשר הובילו לקריסת המחירים הנוכחית. מחירי ה- hub נפלו השנה ל-2.5-4 דולר ליחידת חום, אשר משקפים גם את סגירת הפער בין המחיר באירופה ובאסיה.

לפי סוכנות האנרגיה הבינלאומית, מחירי הספוט באירופה ובאסיה יתייצבו בעתיד בתחום שנע בין המחיר השולי לטווח קצר של יבוא גט"ן מארה"ב (4-7 דולר ליחידת חום) והמחיר השולי לטווח ארוך של פיתוח מיזמי יצוא גט"ן חדשים ברחבי העולם (ממוצע משוקלל של 7.5 דולר ליחידת חום שיעבור את סף ה-10 דולר ב-2025).

בכל הנוגע לישראל, נראה שמחירי הגז צפויים להמשיך לרדת עם הגדלת ההפקה ממאגר לוויתן ולאחר מכן ממאגר כריש, שחתום על חוזים במחיר ממוצע של 4.5 דולר ליחידת חום.

ג'ינה כהן היא מומחית גז בינלאומית ומרצה בטכניון. מיקי קורנר הוא מהנדס וכלכלן ויועץ בתחום האנרגיה

עוד כתבות

אפרת שפר / צילום: שלמה שהם

התוכנית שמסייעת למפונים לחזור לשוק העבודה בלי לאבד קצבאות

יוזמה של החברה הכלכלית חיפה, שותפות חיפה־בוסטון והעירייה מציעה רצף תעסוקתי למפונים שנותרו במלונות ● ד"ר אפרת שפר, מובילת התוכנית: "המטרה היא להעלות אותם על מסלול השיקום"

מותג משקאות האנרגיה BLU / צילום: Shutterstock

זה משקה האנרגיה ששווה לבעלת יקבי כרמל עד 450 מיליון שקל

חברת המשקאות הבורסאית כרמל קורפ התקשרה במזכר הבנות לרכישת מותג משקה האנרגיה BLU בסכום הגבוה משמעותית אף משווי השוק שלה עצמה

יוסי אברהמי / צילום: איל יצהר

שוק ההנפקות חוזר? הקבלן יוסי אברהמי רוצה להנפיק ולגייס 200 מיליון שקל

אברהמי מבקש להנפיק את חברת הבנייה למגורים שהקים לפי שווי של מיליארד שקל לפני הכסף ● לחברה צבר של אלפי דירות לבנייה עתידית והון עצמי של כ-600 מיליון שקל ● במידה ותצליח, זו תהיה הנפקת הנדל"ן השלישית השנה

במה העשירים משקיעים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

לא מתלהבות ממניות: כך המשפחות העשירות מנהלות את הכסף שלהן

מחקר של ג'יי פי מורגן בחן את דפוסי ההשקעה של משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● המשפחה העשירה הממוצעת משקיעה בעיקר בנכסים לא סחירים, משלמת 6 מיליון דולר בשנה על ייעוץ השקעות, ומצפה לתשואה של כ־11% בשנה

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה מעורבת בוול סטריט; תשואות האג"ח הממשלתיות בארה"ב צללו

הנאסד"ק ירד ב-0.3% ● AMD וסופר מיקרו צללו בעקבות הדוחות ● מחירי הנפט ירדו במעל ל-3% ● הפד הותיר את הריבית ללא שינוי ופאוול שלל העלאות ריבית נוספות ● וגם, המניות המומלצות של גולדמן סאקס

היועצת המשפטית לממשלה, עו''ד גלי בהרב-מיארה / צילום: יונתן זינדל/פלאש 90

היועמ"שית: התנהלות הממשלה בנושא גיוס החרדים - המשך הרפורמה המשפטית

בהרב-מיארה שלחה מכתב חריף למזכיר הממשלה, בו נכתב כי בהתנהלות בעניין גיוס בני הישיבות "יש משום המשך של הניסיון, שהוא חלק ממה שכונה 'הרפורמה המשפטית', להחליש את מעמד הייעוץ המשפטי לממשלה ולעקוף אותו" ● בתוך כך, היועמ"שית הגישה תשובה משלימה לבג"ץ בעניין חוק הגיוס, בה צוין כי במהלך דצמבר 2023 החלו במשרד הביטחון ובצה"ל בגיבוש תוכנית לגיוס בני החברה החרדית

כך מתכננים באיראן "לחגוג" את מתקפת הטילים על ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: באיראן הכריזו שיום התקיפה על ישראל וה-7 באוקטובר יהיו ימי חג, בית הדין הבינלאומי דחה בקשה לעצור סיוע גרמני לישראל ומה יקרה אם אוניברסיטאות אמריקאיות יפסיקו להשקיע בחברות עם קשר ישראלי ● כותרות העיתונים בעולם 

נתב''ג. חברות התעופה הבינ''ל מהססות לשוב לפעילות / צילום: Reuters, Nir Keidar

מבנגקוק ועד טורנטו: אפשרויות הטיסה מצטמצמות במיוחד לשורה של יעדים

יונייטד איירליינס הודיעה השבוע על דחייה נוספת בהפעלת הקו לארה"ב, והיצע הטיסות הישירות ליעדים רחוקים נותר כמעט בבלעדיות בחברות התעופה הישראליות ● ובזמן שהמחירים ממריאים, בענף חוששים: "אין פוטנציאל להגברת הטיסות הישירות עד שהתמונה תתבהר"

אתר בנייה / צילום: Shutterstock

גורם בענף הבנייה: 8,000 פועלים פלסטינים כבר נמצאים בישראל; במנהל האזרחי מכחישים

הגורם טוען כי מדובר בפועלים שכבר עבדו בעבר בארץ, וקיבלו לאחרונה אשרות חדשות מהשב"כ ● במנהל האזרחי מתעקשים: "אין כרגע אישור להכנסת פועלי בניין לישראל"

בית הנבחרים בוושינגטון / צילום: ap, Jacquelyn Martin

בית הנבחרים האמריקאי העביר את חוק האנטישמיות. מה הוא יכלול?

החוק עבר ברוב מוחץ, ואם יעבור גם בסנאט וייחתם ע"י הנשיא, חלק מן האמירות הנשמעות היום בקמפוסים בארה"ב נגד ישראל, יהפכו לעבירה פלילית ● גורמים בארה"ב רואים בקבלת החוק תגובה למהומות המתרחשות בימים אלה בקמפוסים ברחבי ארה"ב

דני דנון, הליכוד / צילום: דפי הירשפלד

האם בשנה האחרונה נהרגו יותר מ-140 עובדי סיוע הומניטרי ברחבי העולם?

איך סופרים כמה עובדי סיוע הומניטרי נהרגים ברחבי העולם? זה מורכב ● המשרוקית של גלובס

השופט בדימוס איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

לאחר פרסום ההקלטות: מפעל הפיס מבקש לעכב בוררות אצל אורנשטיין

הפיס, המנהל בימים אלה הליך בוררות בפני השופט בדימוס איתן אורנשטיין, פנה אליו בערב פסח וביקש לעכב את הליך הבוררות - וזאת על רקע פרסום השיחות בין אורנשטיין לבין יו"ר לשכת עוה"ד לשעבר אפי נוה ● שתי בקשות דומות שהוגשו בבוררות גרטלר-גרטנר ובבוררות של הקבלן איציק תשובה נגד שותף עסקי - נדחו ע"י אורנשטיין

עבודות על הקו הירוק של הרכבת הקלה / צילום: בר לביא

הזרים נרתעים, והמכרז להפעלת קווי הרכבת הקלה הבאים בסכנה

לאחר שנדחה מספר פעמים בגלל המלחמה, במשרדי הממשלה שוקלים לבטל את מכרז ההפעלה של הקווים הירוק והסגול, ולהעביר את המלאכה לזכייניות ההקמה ● הסיבה: חשש חברות בינלאומיות מאי־ודאות בישראל

משפחות החטופים חוסמות כרגע את איילון דרום וקוראות: ''למה הם עדיין בעזה ?!'' על רקע העסקה המתגבשת / צילום: אדר אייל Adar Eyal

משפחות חטופים חסמו את איילון, אישה שזרקה עליהם ביצים נעצרה

לפיד לשר החוץ האמירתי: "הדבר החשוב ביותר - השבת החטופים הביתה" • הבוקר: משפחות חטופים חסמו את נתיבי איילון בקריאה להשבת החטופים • דיווח: אם לא יהיו תקלות' הקמת הרציף ההומניטרי בעזה תושלם כבר ביום שישי • הפעולה במרכז הרצועה נמשכת: כמה מחבלים חוסלו, תשתיות טרור הושמדו • עדכונים בולטים

שוטרים פורצים לבניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: ap, Cliff Owen

המשטרה משחררת את אוניברסיטת קולומביה, וטראמפ משחרר את לשונו

כיבוש קמפוס האוניברסיטה הניו יורקית בידי פרו–פלסטינים הסתיים, לאחר שבין המוחים התגלתה נוכחות של "מהפכנים מקצועיים" ● האלימות בקמפוסים תועיל לדונלד טראמפ, המוביל בסקר האחרון בהפרש ניכר, וחושף בגלוי את הבוז והטינה שלו כלפי ישראל וכלפי נתניהו

מנכ''ל SMCI, צ'ארלס ליאנג, מנכ''ל אנבידיה, ג'נסן הואנג, מנכ''לית AMD, ליסה סו / צילומים: רויטרס - Jonathan Ernst, Mark Lennihan ,AP, Chiang Ying-ying

דוחות חברות השבבים חושפים את האתגר הגדול של הסקטור הלוהט בוול סטריט

השבוע פרסמו שתי חברות שבבים גדולות, AMD ו-SMCI, את התוצאות הכספיות שלהן ואיכזבו את המשקיעים ● בתגובה לדוחות, מניות שתי החברות צללו בחדות במסחר בוול סטריט יחד עם אנבידיה שנסחרת בירידות ● מומחים מסבירים: "יש ביקוש והשקעות של חברות גדולות, אבל ההכנסות לא מתרוממות"

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

עליות קלות בתל אביב; קסטרו קופצת בכ-5%

מדד ת"א 35 עולה ב-0.2% ● השקל נחלש מול המטבעות הזרים ● הנפקות האג"ח הקונצרניות באפריל גדלו בישראל בכ-300% ● במיטב מעריכים כי בנק ישראל יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● הפד הותיר את הריבית על כנה אך פאוול הדגיש שלא תהיה העלאת ריבית בקרוב ● עונת הדוחות בוול סטריט ממשיכה לתפוס תאוצה והערב אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות בסיום המסחר

בתי הזיקוק במפרץ חיפה / צילום: שלומי יוסף

המדינה לביהמ"ש: פעילות צ'יינה הרבור לא נפסלה באופן גורף בישראל

חברת התשתיות הסינית צ'יינה הרבור עתרה נגד פסילתה מהמכרז להקמת נמל התזקיקים בחיפה עקב סיבות ביטחוניות ● אתמול הצהירה המדינה בביהמ"ש כי פעילות החברה הסינית לא נפסלה באופן גורף בישראל, וכי הפסילה היא רק לגבי המכרז הקונקרטי - והעתירה נדחתה בהסכמה

אילוסטרציה: shutterstock

הירידות בשווקים באפריל חתכו את התשואות בגמל ובפנסיה. איזה מסלול מנייתי נפגע פחות?

על פי תחזית מיטב, בחודש אפריל נרשמו תשואות שליליות של 1.6% במסלולים הכלליים ו-3.2% במנייתיים • התחזקות הדולר מול השקל הביאה את מסלולי ה-S&P 500 לרדת ב-2.5% בלבד, כשהם עדיין מציגים תשואה של יותר מ-9% מתחילת השנה

מה הפיל את מטבע הביטקוין? / צילום: Shutterstock

צניחה של 22% מהשיא: מה הפיל את מטבע הביטקוין באפריל?

מספר אירועים טלטלו את מטבע הקריפטו הגדול בעולם בחודש אפריל ● התחממות האינפלציה בארה"ב, גזר הדין של מנכ"ל בייננס לשעבר ואירוע החצייה הן רק חלק מהם ● מה הוביל לנפילת מטבע הקריפטו הגדול, ומי עוד מושפע מכך?