גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

נציגת המפלגה השמרנית: נוחות לצד תמחור אגרסיבי ב-SUV של לקסוס

לקסוס תעלה בשנים הקרובות על מסלול חשמלי, אבל בינתיים היא מוצאת זמן לשדרג את ה-SUV ההיברידי הגדול שלה ● המודל המחודש מציע תא נוסעים מפנק, נוחות מרשימה ותמחור אגרסיבי אך אינו מיועד לנהגים בעלי שאיפות ספורטיביות

בתחילת החודש ספג המותג לקסוס נזיפה חמורה מגופי הצרכנות בנורבגיה. הנורבגים, שרגישים כיום לכל נושא הרכב החשמלי, טענו כי הסלוגן "היברידיות בעלות טעינה עצמית", שמלווה את הדור הנוכחי של היברידיות מבית לקסוס, "יוצר מצג שווא של מכוניות שטוענות את עצמן וממחזרות אנרגיה בדרך מסתורית. זאת בשעה שבפועל את הטעינה מבצע מנוע בנזין".

לקסוס טוענת כי ההגדרה מדויקת, אבל לא קשה להבין מהיכן מגיעה אותה נזיפה. קבוצת טויוטה בחרה להתעלם בעשור האחרון מטרנד הפלאג-אין ברכבי יוקרה ושמרה אמונים להנעה ההיברידית המוכרת. בדיעבד זו הייתה טעות אסטרטגית וכיום, אחרי שדגמי הפלאג-אין כבשו 75% מהשוק, מנסה לקסוס "להפוך לימונים ללימונדה" וטוענת, שהיברידיות שלה, בניגוד למתחרים, אינן תלויות בשקע חשמלי חיצוני כדי להיות ידידותיות לסביבה.

דוגמה טיפוסית היא ה-SUV דגם RX של לקסוס, שעבר לאחרונה שדרוג מקיף. ספק אם תבחינו במתיחת הפנים החיצונית שעבר הרכב, בכל זאת יש כמה כאלו: התצורה הגיאומטרית של שבכת הגריל הענק של לקסוס השתנתה במעט, פנסי החזית הוחלפו ביחידות היי-טק קטנות וחכמות כמו אלה של סדרת ה-LC, וחדי עין יבחינו בשינויים קלים בפגושים, בפנסים האחוריים וכך הלאה. בסך הכל העיצוב ממשיך למלא היטב את תכליתו - להראות אתלטי, "טכנולוגי" ומזוהה מידית עם המותג.

יש משהו מאוד "רוחני" ומרגיע בתאי הנוסעים של כל דגמי לקסוס, וגם בתא של ה-RX. אולי זו ההקפדה האובססיבית על הפרטים הקטנים ביותר בעיצוב; אולי אלה חומרי הדיפון הרכים והחושניים, שעוטפים כמעט כל פינה גלויה ויוצרים אווירת "זן"; או בידוד הרעשים המוחלט, שביחד עם האופי החרישי מלכתחילה של מערכת ההנעה, מותיר את המולת העולם החיצון מחוץ לדלתות; או המושבים שמערסלים ברכות את החוליות השחוקות.

כך או כך, התא הוא של ה-RX - מסוג המקומות שנכנסים אליהם יגעים ועצבניים מעמל היום ויוצאים אחרי 300 קילומטרים של פקקים כמו אחרי ביקור בספא.

את שלוות הזן מפר רק מסך המולטימדיה הענק, שנוסף לחלק העליון של עמדת הפיקוד ומציג מערכת תפריטים חדשה וידידותית יותר לתפעול מאשר בדור היוצא. מערך הפיקוד נוח לקריאה, אבל ראוי היה שלקסוס תפתח עבור מאותגרי-קשב סיוע קולי נוסח "אלקסה", כמו אצל הגרמניות.

המודל המחודש סוגר גם כמה פערים קריטיים במערכות הסיוע לנהיגה (ADAS) ומציע דור חדש של בקרת שיוט סמי-אוטונומית, בלימה אוטונומית משודרגת ושלל חיישנים היקפיים. מרווח הפנים נותר ללא שינוי, ולמרות בסיס גלגלים מתון יחסית יש מרחב מכובד לשלושה מבוגרים מאחור. נפח תא המטען מתחת לממוצע בפלח - בעיה מוכרת בהיברידיות - ומסתפק ב-453 ליטרים. מי שירצה מרחב הטענה משופר יצטרך להזמין את גרסת הבנזין.

לקסוס 2020

למרות המשקל הכבד

מכונית המבחן שלנו צוידה בהנעה היברידית, שהיא המיינסטרים של לקסוס RX בישראל. המערכת כוללת מנוע V6 בנזין בנפח 3.5 ליטר, שמשודך למנוע חשמלי בעל מומנט גבוה וסוללה נטענת "עצמית".

המערכת לא עברה שינויים מהותיים לעומת המודל היוצא, וההספק עדיין 313 כ"ס. זה נתון מכובד בהחלט, אבל צריך לזכור שהוא רתום למשקל עצמי של קצת יותר משני טון. במצבי התכנות החסכוניים, ברירת המחדל היא העברת כוח חלקה ושקטה ומנוע הבנזין מתנתק ומפנה את הבמה למנוע החשמלי עם כל הרפיה קלה מדוושת התאוצה, כולל בעת שיוט על הכביש המהיר.

מצב התכנות הספורטיבי משחרר את מנוע ה-V6 הבריא מחגורת הצניעות הירוקה ומעלה זיכרונות מעידן כמעט נשכח של מנועי גדולי נפח, שחביבים במיוחד על האמריקאים. במצב הספורט נרתם גם המנוע החשמלי החזק לסיוע והכלי שועט קדימה, במישור ובעליות, בקצב מכובד בהחלט בהתחשב במשקל.

מהנדסי טויוטה ממשיכים לשמור אמונים לתיבה אוטומטית רציפה, ולמרות שזה לא הפתרון הכי שקט ומעודן תחת עומס של האצה מלאה, חייבים להודות שהתיבה הספציפית הזו תפורה היטב לאופי העברת הכוח של ההנעה ההיברידית.

מי שייתן עדיפות לביצועים על פני החיסכון, יתקשה להתקרב לממוצע הצריכה המוצהר של כ-17 קילומטר לליטר. עם רגל כבדה לא חילצנו מה-RX יותר מ-11 קילומטר לכל ליטר.

מיועד לשוק האמריקאי

שוק היעד העיקרי של לקסוס, ושל ה-RX בפרט, היה ונותר השוק האמריקאי. בשנה שעברה עלו על כבישי ארה"ב למעלה מ-111 אלף יחידות חדשות מהדגם הזה - בערך פי 12 ממכירות ה RX בכל אירופה באותה שנה. אין זה מפתיע, שהשלדה מכוילת על פי טעמם של הלקוחות בארצות הברית. לקסוס אמנם טוענת, שבמודל 2020 הוקשחו המתלים ובולמי הזעזועים ושופר ההיזון החוזר של ההיגוי, אבל זה עדיין כלי שמציב את הנוחות והבידוד בראש סדר העדיפויות ומצויד במתלים רכים יותר מאלה של המקבילים הגרמנים.

המשמעות היא נוחות נסיעה מצוינת על השיבושים של האספלט הישראלי החורפי, במחיר של נטיית גוף די מוחשית בפניות הדוקות ותנועה גלית של המרכב בעת מעבר על שיבושים במהירויות גבוהות. אם מוסיפים לכך היגוי לא חד במיוחד, ובלמים שדורשים הסתגלות בשל מערכת מחזור האנרגיה, מקבלים רכב שמתוכנן עבור מי שכבר עבר את שלב שאיפות הנהיגה הספורטיבית בחייו.

מי שיתעקש לקבל SUV ספורטיבי מבית לקסוס יוכל להזמין את חבילת ה-F-SPORT האופציונלית, שמגיעה עם שלדה מוקשחת וספורטיבית. אבל מספר הלקוחות שמזמינים את האופציה הזו בישראל שואף לאפס.

ה-RX לא נהנה מהטבת המס ההיברידית, ולפיכך כשטיפסו מחירי דגמי הפלאג-אין המתחרים בינואר בעקבות שינוי המס הוא דווקא זכה לשיפור מעמדו התחרותי. במחיר שמתחיל ב-350 אלף שקל לדגם הטורבו ו-420 אלף שקל לדגם ההיברידי, ובהתחשב במוניטין של המותג, ל-RX יש עדיין בשרוול לא מעט קלפים שיווקים.

ובכל מקרה, הנורבגים יכולים להירגע. הסלוגן הפרובוקטיבי של "טעינה עצמית" עתיד להיעלם בקרוב במקביל לתחילת השיווק של דגמים חשמליים נטענים חיצונית מבית לקסוס, שיצעידו את המותג לעידן חדש. 

חלק מהמתחרות

ב.מ.וו X5 פלאג-אין 2020

600 אלף שקל עולה כיום גרסת הפלאג-אין X5 של ה-SUV המפואר לבית ב.מ.וו. המנוע הוא עם שישה צילינדרים בנפח 3 ליטר, וביחד עם מנוע חשמלי וסוללה גדולה מייצר הספק משולב של 394 כ"ס ומומנט של 61 קג"מ ומאיץ ל-100 קמ"ש ב-5.6 שניות. תא הנוסעים עמוס טכנולוגיות מתקדמות והממדים החיצוניים והפנימיים נדיבים.

אאודי Q7 פלאג-אין 2020

אאודי Q7, שעברה לאחרונה חידוש מקיף, מוצעת באירופה עם שתי גרסאות היברידיות על בסיס מנוע V6 טורבו-בנזין בנפח 3 ליטר ומנוע חשמלי חזק - האחת עם 376 כ"ס והשנייה עם 449 כ"ס. שתיהן מסוגלות לנוע כ-50 קילומטר על חשמל בלבד ומשיגות ביצועים מרשימים לצד חיסכון. המחיר בארץ טרם פורסם.

וולבו XC90 T8

540 אלף שקל עולה גרסת הפלאג-אין הייבריד של קרוס-אובר הדגל השבדי. מנוע 2 ליטר טורבו-בנזין, בשילוב שני מנועים חשמליים, מייצר הספק משולב של 407 כ"ס ומסוגל להאיץ את הרכב מאפס ל-100 קמ"ש ב-5.7 שניות ולנוע כ-55 ק"מ על חשמל בלבד. הרכב מגיע ברמת גימור מפוארת.

עוד כתבות

פעילות כוחות צה''ל בשטח רצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

במקביל לדיוני המו"מ: צה"ל ממשיך לתקוף מטרות בח'אן יונס

מקור בכיר בחמאס: מתקרבים להסכם, ארה"ב הבטיחה את סיום המלחמה • גם בסעודיה מדווחים - חמאס הגיב באופן חיובי להצעה המצרית, ארה"ב סיפקה ערבויות • במקביל לדיווחים, המלחמה בעזה נמשכת - מטוסי קרב תקפו תשתית טרור בחאן יונס שבה זוהה שיגור לעוטף • בלינקן לראש ממשלת קטאר: לסלק את בכירי חמאס מדוחה אם ימשיכו להתנגד לעסקה • עדכונים בולטים

''מנטה ריי'' / צילום: נורת'גרופ

לא רק באוויר: כלי השיט הבלתי מאויש החדש של צבא ארה"ב

הסוכנות האמריקאית לפיתוחים טכנולוגיים צבאיים והענקית הביטחונית נורת'רופ גרומן הודיעו כי סיימו בדיקות בהיקף מלא של "מנטה ריי" - פרויקט דגל ימי של כלי שיט תת־מימי בלתי מאויש (UUV) גדול במיוחד ● כלי השיט החדש נושא חיישנים ומערכות תקשורת מתקדמות המאפשרות לו לבצע משימות כמו מעקב, זיהוי ונטרול מוקשים, מחקר בעומק האוקיאנוסים ומיפוי הקרקעית

כטב''מים / צילום: דובר צה''ל

קצין אמריקאי חושף כמה כטב"מים ישראלים יירטו כוחות צה"ל

ראש ענף תיאום בקרה אווירית בים של המארינס מגלה בראיון לאתר TWZ כי לא פחות מ־40% מהכטב"מים שיירטו כוחות צה"ל הם כלים ישראליים

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות המכוניות הסיניות זינקו, אקספנג ב-17%

נאסד"ק עלה ב-1.5%, הדאו ב-0.8% ● שיא במשיכות כספים מקרנות הביטקוין ● קוואלקום זינקה ב-10%, אנבידיה ב-3% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● ישראליות: רדקום זינקה ב-8%, היפו צללה ב-13% ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"

ג'רום פאוול, יו''ר הפדרל ריזרב / צילום: Associated Press, Jacquelyn Martin

דריכות בוול סטריט לקראת פרסום נתוני התעסוקה לאפריל

דוח התעסוקה לאפריל צפוי להתפרסם היום לפני פתיחת המסחר בוול סטריט ● הצפי הוא לתוספת של כ-240 אלף משרות ולשיעור אבטלה של 3.8% ● למה בפדרל ריזרב ובשווקים מודאגים?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

פיצה פפרוני של ''פיצה אולה'' / צילום: מרב סריג

אחת הפיצות הטובות בארץ מסתתרת בחצר משפחה בעספיא

בימי שישי, בשיטת "עד שנגמר הבצק", מנפיק טאבון העצים של משפחת עלו פיצות נאפוליטניות נהדרות ● גם הנקניקים מיוצרים במקום

אחרי שהודיעה על הפסקת המסחר עם ישראל: אלה הדרישות של טורקיה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ביממה החולפת הופנו הכותרות בכלי התקשורת בטורקיה וברשתות החברתיות לנושא הפסקת קשרי הסחר עם ישראל ● הודעת משרד המסחר הטורקי, תגובת שר החוץ ישראל כ"ץ לאחר חשיפת גלובס בנושא ● וההשפעות על נתוני האינפלציה העדכניים ● כותרות העיתונים בעולם 

איתמר בן גביר משתתף בטקס יום הזיכרון בבאר שבע, שנה שעברה, לאחר שחלק מהמשפחות ביקשו שלא יגיע / צילום: Maya Alleruzzo (AP), עיבוד: טלי בוגדנובסקי

לשרים לא אכפת שנוכחותם לא רצויה בטקסי הזיכרון

אין לנו כלים להילחם גם על הכיס ● חברי הממשלה מתעקשים להגיע לאירועי הזיכרון ● וצה"ל חייב ללמוד לאמץ ביקורת חיצונית ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

קמפיין freeTV / צילום: צילום מסך

ב־freeTV לא חושפים את מספר הלקוחות, אבל משקיעים 2 מיליון בקמפיין בכיכובם

הקמפיין של מיזם הסטרימינג מתברג במקום השני בזכירות, ובמקום האחרון באהדה - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת לבנק מזרחי טפחות, בית ההשקעות מיטב חוזר למסך עם עוד פרסומת בהובלת כוכב "חברים"

מכוניות חדשות בנמל אילת / צילום: איל יצהר

משלוח הרכב שיצא מטורקיה בדקה ה-90, ומה החלופות שבוחנים היבואנים

יבואני הרכב הישראלים נערכים לסגר הייצוא מטורקיה ● משלוח ענק של טויוטה הספיק לצאת לישראל "ברגע האחרון" אולם בענף צופים עיכובים באספקת דגמי מפתח

איה אבידור / צילום: יוסי זינגר

המנהלת הבכירה שמאמינה: זה הלקח הכי חשוב שצריך ללמוד ממלחמת רוסיה-אוקראינה

כשאיה אבידור נכנסה לתפקידה ככלכלנית ביצרנית המלט נשר היא הייתה האישה היחידה בחדר ● היום, כיו"ר נתג"ז, היא עדיין מרגישה את הפערים: "ב־32 החברות הממשלתיות יש רק ארבע מנהלות בכירות" ● היא גם מספרת מה צריכות לעשות חברות התשתית הישראליות כדי שלא נמצא את עצמנו בלי חשמל ● שיחה קצרה עם איה אבידור

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל

מאנגר ובאפט באסיפת משקיעים קודמת של ברקשייר האת'וויי / צילום: ap, Nati Harnik

"מעבר לעידן חדש": האסיפה השנתית של ברקשייר כבר לא תהיה אותו הדבר

משקיעים נערכים לתחושת "כיסא ריק" בכינוס השנתי של ענקית ההשקעות ברקשייר האת'וויי בשבת ● זאת לאחר שבנובמבר שעבר הלך לעולמו צ'רלי מאנגר, יד ימינו הוותיק של המנכ"ל והמשקיע האגדי וורן באפט ● המשתתפים יחפשו רמזים לעתיד הניהולי של ברקשייר

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על ה"תרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה חיובית בבורסה; היום עודכנו המדדים, אלה שיצאו ואלה שנכנסו למדד ת"א 35

מדד ת"א 35 עלה ב-0.5% ● השקל נחלש מול המטבעות הזרים ● הנפקות האג"ח הקונצרניות באפריל גדלו בישראל בכ-300% ● במיטב מעריכים כי בנק ישראל יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● הפד הותיר את הריבית על כנה אך פאוול הדגיש שלא תהיה העלאת ריבית בקרוב ● עונת הדוחות בוול סטריט ממשיכה לתפוס תאוצה והערב אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות בסיום המסחר

מנכ''ל נמלי ישראל הפורש, יצחק בלומנטל / צילום: שלומי יוסף

הסיפור המטלטל על המנכ"ל שקיבל בשורת איוב ושרד אותה

כשיצחק בלומנטל, אז מנכ"ל חברת נמלי ישראל, חש ברע, הוא היה בטוח שייקח כדור ויחזור לעבודה בתוך שעתיים ● אך הרופאים צפו שנותרו לו שבועות ספורים ● בראיון סיכום כהונה הוא מדבר על השנה המטלטלת וההחלמה המפתיעה ומספר על תוכנית הנמלים החדשנית ש"תשפיע על המשק כולו"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

אאודי Q4 / צילום: יח''צ

החל מ-320 אלף שקל: לגרסה הזו של אאודי מחכה תחרות קשה

הקרוס–אובר המשפחתי של אאודי סוגר פערים חיוניים בתחום הביצועים והטווח, ושומר על תמחור סביר ● אבל מצפה לו קרב קשה מול הגרסה הבכירה של טסלה Y ושלל הסיניות