גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

רשות ניירות ערך תמליץ לקדם שימוש בפלטפורמות מסחר דיגיטליות בישראל

רשות ני"ע תפרסם בשבוע הבא טיוטת דוח של ועדה, שדנה בקידומם של שווקים דיגיטליים בישראל, ותזמין חברות להציג הצעות בתחום ● ממסמך ראשוני שהגיע לידי "גלובס" עולה כי הרשות רואה בשימוש בטכנולוגיות חדשות כמו בלוקצ'יין פוטנציאל לקידום שוק ההון הישראלי

ענת גואטה, יו"רית רשות ניירות ערך / צילום: שלומי יוסף
ענת גואטה, יו"רית רשות ניירות ערך / צילום: שלומי יוסף

רשות ניירות ערך תמליץ על קידום השימוש בפלטפורמות דיגיטליות למסחר בניירות ערך - כך עולה מטיוטת דוח שתפרסם הרשות בתחילת השבוע הבא. טיוטת הדוח, שעותק ראשוני שלה הגיע לידי "גלובס", תיחשף לציבור ב-20 בינואר במסגרת כנס CapiTech - הכנס השנתי של הרשות, "שיעמוד בסימן הטמעתה של חדשנות טכנולוגית בשוק ההון הישראלי". הדוח נכתב בעקבות עבודתה של ועדה שהקימה הרשות לצורך קידום ומיסוד שווקים דיגיטליים בישראל.

בראש הוועדה עמדה רו"ח אורלי קורן, סגנית מנהל מחלקת פיקוח על הבורסה וזירות סוחר ברשות ניירות ערך. בשיחה עם "גלובס" סיפרה קורן כי "הוועדה התמקדה בעבודתה בפלטפורמות דיגיטליות להנפקה, מסחר וסליקה של ניירות ערך, העושות שימוש בטכנולוגיות רישום מבוזר (DLT)". אחת הטכנולוגיות הנפוצות בתחום ה-DLT היא בלוקצ'יין - טכנולוגיה שהשימוש המוכר הראשון בה בעולם נעשה ברשת המטבע הקריפטוגרפי ביטקוין.

יחד עם טיוטת הדוח, תפרסם הרשות קול קורא, שבו תזמין חברות בתחום להציג הצעות להקמת פלטפורמות דיגיטליות למסחר בניירות ערך. "אנו מזמינים את הציבור להעלות סוגיות רגולטוריות בנוגע לקידום שווקים העושים שימוש בטכנולוגיית חדשניות, ובפרט סוגיות שעשויות בראייתם להוות חסם להתפתחות התחום בישראל", אומרים ברשות.

גישה נייטרלית לבחירה בסוג הטכנולוגיה

התובנות שעלו מעבודת הוועדה, לפי טיוטת הדוח, נחלקות לחמישה נושאים עיקריים (ראו מסגרת): בעניין זיהוי הפוטנציאל של טכנולוגיות DLT בתחום המסחר בניירות ערך, סבורים חברי הוועדה כי "בטכנולוגיות DLT טמון פוטנציאל לקידום שוק ההון הישראלי". נוסף על כך, סבורה הוועדה כי "גיבוש צעדים עתידיים של הרשות לאימוץ טכנולוגיות אלה צפוי להתחשב בסיכונים שבהם כרוך השימוש בהן, ולהתמודד עימם - אך באופן שלא ימנע את קידומן". בנוגע לבחירה של גופים מפוקחים להשתמש בטכנולוגיות מסוג כזה או אחר, ממליצה הוועדה לרשות לנקוט גישה נייטרלית, "בתנאי שהטכנולוגיה עומדת בסטנדרטים הנדרשים ובתנאי שהשימוש אינו נוגד תכליות רגולטוריות (איסור הלבנת הון, הגנה על לקוחות, סיכונים יציבותיים)".

כמו כן, מציינת הוועדה כי במסגרת עבודתה "מופו סוגיות רגולטוריות שמתעוררות בקשר לרישוי ולפיקוח על פלטפורמות מסחר דיגיטליות, ובכוונת הרשות לבחון צעדים אופרטיביים כדי להתמודד עימן באופן המאזן בין הגנת משקיעים לבין עידוד חדשנות בשוק ההון". לצד טיפול בהיבטים רגולטוריים, סבורים חברי הוועדה כי "על העוסקים בתחום להדגים באופן מוכח ומבוסס את הערכים המוספים המיוחסים לטכנולוגיה, הן לרשות והן לשוק כולו", לאור השלב המוקדם שבו השימוש בטכנולוגיה נמצא כיום בשוקי ההון בעולם.

אחת מהמלצות הוועדה, לדברי קורן, היא "לא לקבוע סט נוקשה של חקיקה מראש, שמגבילה את הטכנולוגיות. ברור שהחקיקה אף פעם לא תצליח להקדים את הטכנולוגיה, לא רק בגלל משך הזמן הנדרש לחקיקה, אלא גם בגלל שהטכנולוגיה כל הזמן מתחדשת, משתנה ומתאימה עצמה לצורכי הפעילות". היא הוסיפה כי "יכול להיות שגם לא נצטרך לשנות את הרגולציה בתחום כדי לאפשר שימוש בטכנולוגיה".

רו"ח אורלי קורן, סגנית מנהל המחלקה לפיקוח על הבורסה ברשות ניירות ערך  / צילום: רועי בר שירה

המלצת דוח ה-ICO טרם מומשה

על פי טיוטת הדוח של הוועדה, "ההבטחה הגלומה בשימוש ב-DLT בשוק ההון בתחום ההנפקה, המסחר והסליקה, כוללת צמצום עלויות הקשורות בתחומים אלה, הפחתת סיכונים סיסטמיים למשק, סביבת פיתוח לחדשנות פיננסית ואף פתיחת שוק ההון לחברות שבעבר לא נטלו בו חלק".

הרשות מוסיפה כי "עבודת הוועדה מהווה המשך ישיר לעבודתה של הוועדה לבחינת אסדרת הנפקות של מטבעות קריפטוגרפיים מבוזרים לציבור". מדובר בוועדה קודמת של הרשות, שעסקה בהיבטים הרגולטוריים של גיוסי השקעות ב-ICO - הנפקות ראשוניות של מטבעות קריפטוגרפיים. בדוח ועדת ה-ICO, שפורסם במרץ 2019, המליצה הרשות להקים בישראל פלטפורמה ייעודית למסחר בנכסים קריפטוגרפיים הנחשבים לניירות ערך - המלצה שלא מומשה עד כה. לדברי הרשות, אף גוף לא הגיש לה עד היום בקשה להקים בישראל פלטפורמה מסוג זה.

לפי טיוטת הדוח שיתפרסם בשבוע הבא, "חברי הוועדה סבורים כי הערך המוסף הגדול ביותר שיכול לנבוע מהשימוש בטכנולוגיית DLT בשוק ההון הוא בתחומי תשתיות ההנפקה והמסחר (רישום, סליקה ומשמורת), לאור יכולותיה לאמת ולעדכן מידע הנגיש לצדדים רבים בו-זמנית באופן מהיר, יעיל ואמין". מהמסמך עולה כי "עבודת הוועדה התמקדה בתשתיות ההנפקה והמסחר, וזאת כדי לתת מענה להיבטים של נזילות ניירות הערך הדיגיטליים ולאפשר גישה של משקיעים מגוונים למסחר ולהחזקה בהם, ובכלל זה למשקיעים מוסדיים".

פגישות עם יזמי בלוקצ'יין ישראלים

כפי שמציינת רשות ניירות ערך במסמך, "היא בין רשויות ניירות ערך הראשונות בעולם, והראשונה במגזר הציבורי בישראל, לאמץ טכנולוגיית בלוקצ'יין במערכות שלה. טכנולוגיית בלוקצ'יין שולבה בשלוש מערכות (יעל, הצבע-הון ומגנ"א), שמשמשות את הגופים המפוקחים על ידי הרשות ואת הציבור הרחב".

בשיחה עם "גלובס" אמרה קורן כי "הוועדה בחנה אפשרויות לאימוץ טכנולוגיות DLT בכל שלבי העבודה עם ניירות ערך - הנפקה, חיתום, סליקה, רישום, משמורת ומסחר, כולל שימוש בחוזים חכמים ובטוקנים. נפגשנו עם גורמים רבים מהתעשייה העולמית, ובהם חברות בלוקצ'יין וחברות שמגייסות הון באמצעות נכסים דיגיטליים בעולם, שכמה מהן גם מנוהלות על ידי ישראלים. כמו כן, נפגשנו עם מומחים מהאקדמיה ועורכי דין העוסקים בתחום, כדי להבין איך ניתן להביא את השוק הזה לישראל ולאפשר לו לפעול במסגרת הרגולציה שלנו".

אחת מחברות הבלוקצ'יין שנציגיה נפגשו עם חברי הוועדה, היא Digital Asset האמריקאית, שהמנכ"ל שלה הוא יובל רוז. באוגוסט האחרון התחילה החברה לבצע פרויקט עבור הבורסה לניירות ערך האוסטרלית ASX להחלפת מערכת הסליקה שלה (CHESS) במערכת חדשה מבוססת DLT, שצפויה להתחיל לפעול במרץ-אפריל 2021. "הפרויקט של דיגיטל אסט באוסטרליה הוא דוגמה לטכנולוגיה שלא דרשה שינוי רגולטורי", אמרה קורן. "הבורסה האוסטרלית משקיעה בפרויקט הרבה מאוד כסף, במטרה לייעל את תהליכי הסליקה שלה. בטכנולוגיה של חוזים חכמים, המערכת בודקת את הבעלות על הנכס הפיננסי מצד אחד ואת התמורה הכספית של הלקוח מצד שני, וכך מאפשרת סליקה מיידית בין הצדדים".

עוד נפגשה הוועדה עם שי דתיקה, מייסד ומנכ"ל חברת INX Limited, שכפי שדיווחנו ב"גלובס" באחרונה, החברה הגישה תשקיף לרשות ניירות ערך האמריקאית (SEC) לקראת הנפקה ראשונית לציבור (IPO) של סקיוריטי-טוקנס (STO) - אסימונים דיגיטליים המהווים ניירות ערך. בהנפקת ה-STO שלה תנסה החברה לגייס בין 84 מיליון דולר ל-150 מיליון דולר, לצורך הקמת פלטפורמה למסחר בניירות ערך דיגיטליים.

הבורסה השווייצרית מקדימה את העולם

נכון לתחילת 2020, אין עדיין אף בורסה לניירות ערך בעולם שמאפשרת מסחר ב-STO, אבל כמה בורסות גדולות כבר בוחנות אפשרות כזאת. אחת החלוצות בתחום היא הבורסה השווייצרית SIX, שבסוף שנת 2020 צפויה להשלים את הקמתה של הבורסה הדיגיטלית SDX, בהשקעה של עשרות מיליוני דולרים. בורסה זו, כפי שפורסם ב"גלובס" בשנה שעברה, מתכננת גם להנפיק אסימון דיגיטלי (token) משלה, שיאפשר לה לנהל את כל תהליכי המסחר בה באופן דיגיטלי.

בשנה שעברה הודיעה הבורסה לני"ע בתל אביב כי התחילה בשיתוף פעולה עם חברות הטכנולוגיה The Floor, אקסנצ'ר ואינטל בהקמתו של מאגר השאלות מרכזי לניירות ערך, שלדבריה, הוא הראשון בעולם המבוסס על טכנולוגיית בלוקצ'יין.

קידום החדשנות בשוק ההון הישראלי הוא אחד מיעדיה של רשות ניירות ערך, בהובלת היו"ר ענת גואטה. בשנה שעברה חתמה רשות ניירות ערך על כמה הסכמי שיתוף פעולה עם רגולטורים פיננסיים בעולם לקידום חדשנות פיננסית, לאחר שבינואר 2019 הצטרפה הרשות להשקת רשת הפיננסית העולמית GFIN, הכוללת 29 רגולטורים וגופים בינלאומיים, ובהם קרן המטבע הבינלאומית והבנק העולמי. 

רוצים להתעדכן בענייני בלוקצ'יין ומטבעות דיגיטליים? הצטרפו לערוץ הטלגרם קריפטו גלובס.

עוד כתבות

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: Reuters, AHMAD AL-RUBAYE

לאחר חשיפת גלובס: בלומברג מדווחת כי טורקיה עוצרת לחלוטין את קשרי המסחר עם ישראל

בבלומברג דיווחו כי עדיין לא מדובר באישור רשמי, אלא בדיווח של גורמים טורקיים ● מוקדם יותר היום נחשף בגלובס כי בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף ● בנוסף, חברת התעופה הטורקית MNG מפסיקה לייבא מטענים לישראל

במה העשירים משקיעים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

לא מתלהבות ממניות: כך המשפחות העשירות מנהלות את הכסף שלהן

מחקר של ג'יי פי מורגן בחן את דפוסי ההשקעה של משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● המשפחה העשירה הממוצעת משקיעה בעיקר בנכסים לא סחירים, משלמת 6 מיליון דולר בשנה על ייעוץ השקעות, ומצפה לתשואה של כ־11% בשנה

בית הנבחרים בוושינגטון / צילום: ap, Jacquelyn Martin

בית הנבחרים האמריקאי העביר את חוק האנטישמיות. מה הוא יכלול?

החוק עבר ברוב מוחץ, ואם יעבור גם בסנאט וייחתם ע"י הנשיא, חלק מן האמירות הנשמעות היום בקמפוסים בארה"ב נגד ישראל, יהפכו לעבירה פלילית ● גורמים אמריקאים רואים בקבלת החוק תגובה למהומות המתרחשות בימים אלה בקמפוסים ברחבי ארה"ב

הרמטכ''ל הרצי הלוי / צילום: חדשות 12

הרמטכ"ל: המתקפה בעזה תלך חזק, מכינים גם מתקפה בצפון

הרמטכ"ל קיים הערכת מצב בגבול לבנון יחד עם מפקד פיקוד צפון • שני בתים נפגעו ישירות מנ"ט בשתולה שבגליל המערבי, נזק כבד נגרם • ישראל פתחה מחדש את מעבר ארז להעברת סיוע הומניטרי, 30 משאיות הוכנסו לצפון הרצועה • שר הביטחון גלנט נפגש עם שר החוץ האמריקני בלינקן בכרם שלום: "מחויבים לשחרור החטופים, ונערכים לפעולה ברפיח" • עדכונים שוטפים

גדי מזור, מנכ''ל BioCatch / צילום: Zelazny

בדרך להנפקה? השליטה בחברת ההייטק הישראלית ביוקאץ׳ נמכרת לפי שווי של 1.3 מיליארד דולר

קרנות ההון סיכון האמריקאיות ביין קפיטל ומאבריק ונצ'רס מכרו מניות בחברת ההייטק הישראלית ביוקאץ' בהיקף המתקרב ל-750 מיליון דולר ● את המניות רכשה קרן הפרייבט אקוויטי פרמירה בעסקה ששיקפה לחברה שווי של 1.3 מיליארד דולר ● לפי הערכת גלובס, ביוקאץ' מועמדת להנפקה ישראלית בנאסד"ק במהלך השנתיים הקרובות

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות המכוניות הסיניות זינקו, אקספנג ב-17%

נאסד"ק עלה ב-1.5%, הדאו ב-0.8% ● שיא במשיכות כספים מקרנות הביטקוין ● קוואלקום זינקה ב-10%, אנבידיה ב-3% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● ישראליות: רדקום זינקה ב-8%, היפו צללה ב-13% ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP, Shutterstock

הסימנים מצטברים: האינפלציה בארה"ב עקשנית במיוחד

סימנים על כך שהאינפלציה בארה"ב עיקשת במיוחד ממשיכים להכביד על שוק המניות האמריקאי ● באפריל המגמה החריפה, כשהמדדים המובילים רשמו חודש גרוע במיוחד, ודוחות חברות הענק הצביעו על התקררות במכירות ● כלכלנים: תסריט שבו האינפלציה תחזור ליעד בלי פגיעה חדה בצמיחה או בתעסוקה רחוק מאוד

דני דנון, הליכוד / צילום: דפי הירשפלד

האם בשנה האחרונה נהרגו יותר מ-140 עובדי סיוע הומניטרי ברחבי העולם?

איך סופרים כמה עובדי סיוע הומניטרי נהרגים ברחבי העולם? זה מורכב ● המשרוקית של גלובס

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: ap, Markus Schreiber

דרמה בנמלים: ארדואן אוסר על יצוא סחורות לאשדוד וחיפה

בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף - כך נודע לראשונה לגלובס מפי גורמים המעורים בפרטים ● מדובר בחוליה האחרונה של שרשרת אירועים שוותיקי הסוחרים עם טורקיה לא זוכרים כמותם, וקשה לדעת מתי וכיצד יסתיימו

איתמר בן גביר משתתף בטקס יום הזיכרון בבאר שבע, שנה שעברה, לאחר שחלק מהמשפחות ביקשו שלא יגיע / צילום: Maya Alleruzzo (AP), עיבוד: טלי בוגדנובסקי

לשרים לא אכפת שנוכחותם לא רצויה בטקסי הזיכרון

אין לנו כלים להילחם גם על הכיס ● חברי הממשלה מתעקשים להגיע לאירועי הזיכרון ● וצה"ל חייב ללמוד לאמץ ביקורת חיצונית ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

יו''ר הפדרל ריזרב, ג'רום פאוול / צילום: Associated Press

פאוול שולל העלאת ריבית נוספת ומרגיע את המשקיעים

הריבית בארה"ב נותרה על שיעור של 5.5% בהתאם לציפיות ● עפ"י ההערכות, הנתונים הכלכליים החיוביים בארה"ב, לצד האינפלציה הדביקה, מרחיקים את הסיכויים להפחתת ריבית בטווח הקרוב ● פאוול הדגיש כי הנתונים הכלכליים לא נתנו לפד את הביטחון להוריד את הריבית, אך שולל אפשרות להעלאת ריבית

גבינת סקי של שטראוס. צפויה להתייקר בקרוב

גל העלאות המחירים נמשך: שטראוס וגד מייקרות את מוצרי החלב

אחרי תנובה וטרה, גם שטראוס מודיעה כעת על התייקרות בחלק ממוצרי החלב הלא מפוקחים בשיעור של כ-1.6% ● בין היתר מדובר על גבינת סקי, שמנת להקצפה וחלב יטבתה ● העלאת המחירים תיכנס לתוקף ב-19 במאי ● גם מחלבות גד הצטרפו לגל העלאות המחירים, והודיעו על העלאת מחירים בשיעור ממוצע של 3.5% החל מ-16 במאי

גרינפלד אורי / צילום: איל יצהר

הכלכלן והאסטרטג אורי גרינפלד מצטרף לקבוצת אגם לידרים

גרינפלד, כיהן בתפקיד האסטרטג הראשי של פסגות במשך כעשור ● גרינפלד: "זוהי דרך חדשה ומבטיחה עבורי, אגם לידרים בעלת מוניטין רב שנים בתחום הפנסיוני והפיננסי"

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

"בעוד שנה נהיה בקטסטרופה": התחזית הקשה של יגאל דמרי

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● חצי שנה לפרוץ המלחמה, היזם יגאל דמרי מסביר מדוע שוק הנדל"ן בנגב דווקא פורח ● הוא מעריך כי היקפי הבנייה בפרויקטים של התחדשות עירונית הגיעו לשיא, וסבור שהחרם הטורקי לא ישפיע במידה מהותית על השוק ● כמה באמת שווה הקרקע של חנן מור בשדה דב לפי ההצעה שהגיש, ולמה הוא מקפיא בינתיים את הפרויקט שלו בבבלי

סניף של שופרסל / צילום: Shutterstock

רגע אחרי פסח: שופרסל שלחה לכ-100 עובדים מכתבי פיטורים

לא מדובר בהפתעה מבחינת העובדים, שלא מעט מהם תיארו בתקופה האחרונה כי הם חוששים למשרותיהם אחרי כניסתם של האחים אמיר ● רק אתמול הודיע המשנה למנכ"ל שופרסל ניצן גולדברג על עזיבתו את החברה

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

בסכום של 13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

מגרש מכוניות למכירה, נמל אשדוד / צילום: Shutterstock

צ'רי חדשה וחשמלית בדרך לישראל, והמסים מענף הרכב בשיא היסטורי

הסכום הממוצע של מס קנייה מרכב נוסעים חדש זינק ב-12.6% לעומת שנת 2022 ● מותג הפרימיום Exlantix של צ'רי בדרך לישראל, וכך גם הקרוסאובר של KGM הקוריאנית ● ועוד חדשות מענף הרכב

מימין: דני בריקמן, מנכ''ל החברה, ועמית צימרמן, סמנכ''ל המוצר / צילום: Ben Itzhaki – Photography

הכפיל את השווי ב-6 חודשים ומגייס עוד עובדים: הסטארט-אפ Oasis Security גייס 35 מיליון דולר

אואזיס סקיוריטי פיתח פלטפורמת הגנה בסייבר לזהויות לא אנושיות בארגונים ●  עד כה גייס אואזיס סכום כולל של כ-75 מיליון דולר

משרדי אאורה בגבעתיים / צילום: טלי בוגדנובסקי

החברה שמוכרת חלומות לדירות בגבעתיים, אבל בעירייה לא מכירים

בדיווח לבורסה כללה חברת אאורה פרטים על יחידות הדיור שתקים בפרויקט התחדשות עירונית ברחוב כצנלסון בגבעתיים ● בעירייה אומרים: "הנתונים אינם תואמים את המציאות", ומצביעים על מקרה דומה שקרה עמה בעבר