גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הישראליות בוול סטריט הצטרפו באוקטובר למגמה הכללית: עלייה של 2.2% במדד גלובס-פרומתאוס

תת-מדד מדעי החיים במקום טוב באמצע: עלה ב-3.5% לעומת צניחה של 4.2% בת"א ביומד וזינוק של 7.7% בנאסד"ק ביוטכנולוגיה ● אינמוד, מניה חדשה בתת-המדד, בולטת בעלייה של כ-43% מתחילת חודש ספטמבר

ענת כהן-דייג, מנכ"לית קומפיוג'ן / צילום: רמי זרנגר
ענת כהן-דייג, מנכ"לית קומפיוג'ן / צילום: רמי זרנגר

החברות הישראליות נסחרו בחודש אוקטובר בוול סטריט במגמה חיובית, שהובילה את מדד גלובס-פרומתאוס, העוקב אחר החברות הללו, לעלייה של 2.2%. באותה תקופה, מדד ת"א 125 עלה ב-3% ומדד נאסד"ק הוסיף לערכו 3.7%, תוך כדי קביעת שיא חדש.

תת-מדד גלובס-פרומתאוס מדעי החיים עלה באוקטובר בשיעור של 3.5%. מנגד, מדד ת"א ביומד ירד בשיעור של 4.2%, ואילו מדד נאסד"ק ביוטכנולוגיה הוסיף לערכו לא פחות מ-7.7%.

החברה שבלטה בתת-המדד החודש היא חברת אינמוד, חברה חדשה במדד שמסכמת עלייה של כ-43% מתחילת חודש ספטמבר ועלייה של יותר מ-100% מיום ההנפקה באוגוסט השנה. החברה, העוסקת בתחום האסתטיקה הרפואית, ונוסדה על-ידי משה מזרחי - ממייסדי חברת סינרון - פועלת למעלה מ-20 שנה ומוכרת מוצרים וטכנולוגיות לשוק הדרמטולוגי והקוסמטי-רפואי. אינמוד קיבלה במהלך החודש אישור ממשרד הבריאות הקנדי למכירה של מספר מוצרים. נוסף על כך, היא מציגה בתוצאות הרבעון השני קצב חדירה מרשים לשווקים אחרים, כגון ספרד, הודו ואוסטרליה, ומנייתה מגיבה לכך בחיוב.

מניות הטכנולוגיה הישראליות בוול סטריט נסחרו גם הן במגמה חיובית בחודש אוקטובר, שהובילה את תת-מדד גלובס-פרומתאוס טכנולוגיה לעלייה של 3.2%. במקביל, מדד ת"א טכנולוגיה עלה בשיעור של 6% ומדד נאסד"ק טכנולוגיה עלה ב-3.4%.

גלובס-פרומתאוס אוקטובר 2019

"קומפיוג'ן נאלצה להמציא עצמה מחדש"

נציגה מעניינת וותיקה בגלובס-פרומתאוס היא החברה ישראלית העוסקת במחקר ופיתוח של תרופות אימונותרפיה לסרטן - קומפיוג'ן - הנסחרת גם בישראל וגם בארה"ב בשווי של כ-312 מיליון דולר.

לדברי אייל שבח, שותף מייסד בפרומתאוס ייעוץ כלכלי וראש תחום הטכנולוגיה בפירמה, קומפיוג'ן היא חברה שהמציאה את עצמה מחדש מספר פעמים במהלך כ-25 שנות קיומה. "החברה החלה את דרכה בתקופה שבה מופה לראשונה רצף הגנום האנושי, והיא פיתחה מוצרי חומרה ותוכנה ייעודיים לצורך ביצוע אנליזות על רצפי גנים, תחום שזכה לכינוי ביו-אינפורמטיקה. המודל העסקי של החברה כלל בתחילת הדרך מכירת רישיונות תוכנה, ששימשו את ענקיות הפארמה בניסיונותיהן לפתח תרופות חדשות".

עם זאת, לדברי שבח, בשנים שלאחר סיום פרויקט ריצוף הגנום האנושי, שקעה לאיטה בעולם הפארמה ההבנה שאופן פעולת הגנים מורכב משמעותית מכפי שנחזה, ותחום הביו-אינפורמטיקה שבו עסקה קומפיוג'ן "שקע בתרדמת" בשל אי-ההצלחה לתרגם את ריצוף הגנום לפיתוח תרופות בהיקף משמעותי. החברה נאלצה להמציא את עצמה מחדש.

"האסטרטגיה שנקטה החברה תחת המנכ"לית, ד"ר ענת כהן-דייג, כללה התקדמות בשרשרת הערך", מציין שבח. "במקום למכור תוכנות גילוי תרופות לחברות ענק, קומפיוג'ן החליטה להשתמש בכלים החישוביים הייחודיים שפיתחה, ובידע שצברה, לצורך גילוי וזיהוי נתיבי פעולה חדשים בתחום ריפוי הסרטן, ואז להשתמש בכספים שבקופתה לביצוע הוכחות היתכנות וניסויים ראשוניים במולקולות חדשות, שיכולות לנצל נתיבי ריפוי אלו.

"במילים אחרות, קומפיוג'ן חדלה מלהיות ספקית תוכנה בתחום גילוי התרופות, והפכה לחברה המפתחת תרופות בעצמה, על בסיס טכנולוגיות הגילוי החישוביות שבבעלותה. הגישה אפשרה לקומפיוג'ן ליצור הצעת ערך מעניינת בהרבה לחברות פארמה. במקום לספק תוכנה, היא עברה לספק מולקולות שעברו ניסויים ראשוניים בהצלחה, והחלה להתקשר עם חברות הפארמה הגדולות בהסכמי מסחור שכללו מימון ניסויים, תמלוגים ואף השקעה בקומפיוג'ן עצמה. מדובר בסכומים של עשרות מיליוני דולרים ששולמו עד כה, עם הסכמים הכוללים אבני דרך ותמלוגים שעשויים להגיע למאות מיליוני דולרים".

ייחודיות בשיטת גילוי התרופות

לפי מחלקת המחקר של פרומתאוס, הייחודיות של קומפיוג'ן היא כבר בשלב הגילוי ובשיטת גילוי התרופות שלה. לדבריהם, יש סיכוי ממשי שקומפיוג'ן פיתחה "נוסחה" עובדת שמאפשרת לה לחזות באמצעות האלגוריתמים שלה מסלולים ביולוגיים שלא היו ידועים עד כה, ושלהם הפוטנציאל לטפל בסרטן במנגנונים חדשים.

"ה'נוסחה' מבוססת על ניתוח Big Data של רצפי דנ"א וחלבונים שונים, וככל שהשיטה תוכיח את עצמה, ייחודיותה הוא בכך שהיא יכולה לגלות מנגנונים חדשים ובכך לפתח תרופות חדשניות אשר אינן מפותחות על-ידי אחרים", אומר שבח. עם זאת, הוא מציין, עדיין מוקדם לומר בוודאות שהשיטה עובדת, ובכל מקרה יש להמתין להצלחה, לפחות של תרופה ראשונה שתצא לשוק על בסיס השיטה.

נכון להיום, בשל משאביה המוגבלים של קומפיוג'ן, שעברה לאחרונה תהליך התייעלות משמעותי, ולמרות שלפלטפורמה של החברה יישומים רחבים, היא ממקדת את השימוש בפלטפורמה החישובית שלה בתחום תרפויטי מוגדר. זאת, מכיוון שעליה להשקיע מאמצים לא רק בשלב הגילוי, אלא גם בשלבי פיתוח התרופה. בהתאם, קומפיוג'ן ממקדת מאמצים בתחום פיתוח תרופות אימונותרפיות לסרטן - תחום שבו היא מעריכה שהפלטפורמה שלה יכולה לייצר ערך משמעותי.

בפרומתאוס מציינים כי התרופות של קומפיוג'ן נועדו למוטט את מסכי ההגנה של תאים סרטניים - שמסתירים את אותם תאים מפני מערכת החיסון של הגוף, כך שאינה יכולה להילחם נגדם - כך שיתאפשר למערכת החיסון לתקוף אותם (ומכאן מקור השם אימונו-תרפיה).

המודל העסקי של החברה הוא למסחר את המולקולות בפיתוח (עם חברות ביו-פארמה) תמורת תשלומי upfront, תשלום אבני דרך, תמלוגים ו/או השקעה בחברה. מכיוון שצנרת המוצרים של החברה עדיין צעירה, לחברה אין הכנסות קבועות או שוטפות. לדברי כלכלני פרומתאוס, קומפיוג'ן רשמה הכנסות בגובה 17.8 מיליון דולר ב-2018, לעומת אפס הכנסות ב-2017.

גידול זה, לפי פרומתאוס, הקטין בכ-40% את ההפסד הנקי לכ-22.6 מיליון דולר ב-2018. הוצאות החברה משקפות את רמת ההשקעה הגבוהה בצנרת המוצרים, מתוך כוונה שהסכמי שיתוף פעולה עתידיים, אם יתממשו, יסבו לחברה רווחים נאים שיפצו על ההוצאות בהווה.

לפי פרומתאוס, הגידול המהותי בהכנסות נובע מתשלומי upfront בגין שני שיתופי פעולה של החברה עם שחקניות חזקות: אסטרה-זנקה ובאייר. לחברה גם הסכם שיתוף פעולה קליני עם ענקית הפארמה בריסטול מאיירס סקוויב (BMS), כנגד אקוויטי. שיתוף הפעולה כולל בחינת היעילות הקלינית של התרופה המובילה בצנרת התרופות של קומפיוג'ן בשילוב עם תרופה של BMS לטיפול בסוגי סרטן שונים, וגם בחינת שילובים אפשריים עתידיים. לפי הנהלת החברה, אחד מתוצרי הלוואי של שיתופי פעולה אסטרטגיים עם השחקניות הללו הוא יצירת פוטנציאל הכנסות, אך לא פחות חשוב, הם מהווים הוכחת היתכנות ליכולות הגילוי והפיתוח של קומפיוג'ן.

על פי פרסומיה, מטרתה של קומפיוג'ן היא לייצר עוד שיתופי פעולה אסטרטגיים עם חברות פארמה וביוטק גדולות, שיציפו את הערך של הידע והפלטפורמה הטכנולוגית שלה.

שבח מציין כי השאלה לגבי הצלחתה העתידית של קומפיוג'ן עדיין פתוחה. "נכון להיום, המודל העסקי מייצר הכנסות משיתופי פעולה, שהן אמנם גדולות, אך אינן מכסות את מלוא הוצאות החברה, ויתרה מכך, עדיין לא מדובר בהכנסות סדירות. אלו יגיעו אם וכאשר אחת המולקולות החדשניות של קומפיוג'ן תגיע לשלבי מסחור". בפרומתאוס מעריכים שאם הדבר יקרה, הכנסות החברה יוכלו להיות מאוד משמעותיות, ובנוסף ייתכן שזה יפנה משאבים לפיתוח מספר גדול בהרבה של תרופות על בסיס פלטפורמת הגילוי שלה - כך שפוטנציאל החברה משמעותי ביותר. 

המדד, שהורכב על-ידי כלכלני פרומתאוס ייעוץ כלכלי, מייצג את כלל החברות הישראליות הנסחרות בבורסות המרכזיות בארה"ב - נאסד"ק ובורסת ניו יורק - ובכלל זה חברות ישראליות אשר נרשמו ברישום כפול. חישוב המדד החל בתחילת 2015, ועמד על 1,000 נקודות ביום השקתו. משקל כל חברה נקבע בהתאם לשווי השוק שלה, אך לא יעלה על 10% מסך המדד. פרומתאוס ייעוץ כלכלי ומנהליה ביצעו בשנים האחרונות עבודות כלכליות לחברות הכלולות במדד. העבודה אינה מהווה ייעוץ, ואין לראות בה תחליף לייעוץ השקעות

עוד כתבות

רפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

דיווח בארה"ב: ישראל עדכנה את ממשל ביידן על תוכניתה להתחיל לפנות אוכלוסייה מרפיח

צה"ל ערך תרגיל המדמה תקיפת פתע של חיזבאללה בגבול לבנון • אזעקות הופעלו אחרי כמעט יומיים ללא ירי לצפון, גם הירי מעזה התחדש עם נפילה - שלא הפעילה אזעקה • מטוסי קרב תקפו מבנים צבאיים של ארגון הטרור במרחב עייתא ע-שעב שבדרום לבנון • לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - בסוריה דיווחו על תקיפה ישראלית ליד דמשק ● עדכונים בולטים

פיצה פפרוני של ''פיצה אולה'' / צילום: מרב סריג

אחת הפיצות הטובות בארץ מסתתרת בחצר משפחה בעספיא

בימי שישי, בשיטת "עד שנגמר הבצק", מנפיק טאבון העצים של משפחת עלו פיצות נאפוליטניות נהדרות ● גם הנקניקים מיוצרים במקום

מכרה זהב של טלקו בטג'יקיסטן. טונות של שאריות עפר / צילום: Reuters, NAZARALI PIRNAZAROV

מתנגדי הביטקוין אמרו שכרייתו צורכת תועפות חשמל, אך הוא לא מתקרב לנזק העצום מכריית זהב

מחיר הזהב הולך ועולה, והפקתו תובעת מחיר לא קטן: שחרור חומרים רעילים ומסרטנים, הרס צמחייה ומקורות מים, וחייהם של מאות הרוגים ואלפי פצועים שעסקו בכרייתו ● כשמנגד ניצבת כריית הביטקוין, שנשענת יותר ויותר על אנרגיה נקייה, נשאלת השאלה: מדוע מוצדק לבזבז כל כך הרבה נכסים סביבתיים רק כדי לכרות מהאדמה מתכת צהובה שתיקבר במרתפי הבנקים המרכזיים

האנטקינוס / צילום: Reuters, SOPA Images

המעבר לעידן האש מכה בבעלי החיים, ואלה שיידעו להתאים את עצמם יצליחו להתרומם

עידן האש הנוכחי רואה בשריפות האלימות שמתחוללות בשנים האחרונות תוצר של נזקי האדם ● התאמות בעלי חיים לעידן זה, שניכרו אצל יונק עכברי אוסטרלי, ציפור אפריקאית וסנאי אמריקאי, מעידות: הברירה הטבעית עדיין עושה את שלה

כטב''מים / צילום: דובר צה''ל

קצין אמריקאי חושף כמה כטב"מים ישראלים יירטו בטעות כוחות צה"ל

ראש ענף תיאום בקרה אווירית בים של המארינס מגלה בראיון לאתר TWZ כי לא פחות מ־40% מהכטב"מים שיירטו כוחות צה"ל הם כלים ישראליים

מחאת משפחות החטופים בקיסריה / צילום: מטה המשפחות

עינב צנגאוקר שבנה חטוף: נתניהו מטרפד עסקה תוך שהוא מתחבא תחת 'גורם מדיני בכיר'

המו"מ במצרים: ישראל לא תשלח משלחת לקהיר - עד להגעת תשובת חמאס הרשמית ● מקור בחמאס ל-N12: מתקרבים להסכם, ארה"ב הבטיחה את סיום המלחמה ● גם בסעודיה מדווחים - חמאס הגיב באופן חיובי להצעה המצרית, ארה"ב סיפקה ערבויות ● דיווח ערבי: ישראל לא מתנגדת לשחרורו של רב המחבלים מרואן ברגותי ● עדכונים בולטים

פול אוסטר. ''סופרים לא יוצאים לפנסיה'' / צילום: Reuters, VINCENT WEST

על פול אוסטר, שהיופי שבמקריות העסיק אותו כל חייו

השבוע הלך לעולמו בגיל 77 הסופר היהודי-אמריקאי פול אוסטר ● אוסטר כתב ספרים שהפכו לרבי מכר ועוסקים באופן תכוף בצירופי מקרים ● כתיבתו נטועה בילדות קשה ואירועים מטלטלים ששינו את חייו

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

בסכום של 13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

שולה חן, 1969 / צילום: סוכנות צילומי עיתונות י.פ.פ.א / אוסף דן הדני, הספרייה הלאומי (מתוך ויקיפדיה)

על השיר "בוא הביתה" שהפך לפסקול המלחמה הנוכחית

לכל מלחמה בישראל יש את השיר שמסמל אותה ועליו קהל המאזינים נשען ● למלחמת העצמאות היה את "באב אל וואד", במלחמת יום כיפור "לו יהי", ובלבנון הראשונה, "הביתה"● במלחמה הנוכחית מככב השיר "בוא הביתה", אותו כתבה בכלל זמרת אמריקאית

אאודי Q4 / צילום: יח''צ

החל מ-320 אלף שקל: לגרסה הזו של אאודי מחכה תחרות קשה

הקרוס–אובר המשפחתי של אאודי סוגר פערים חיוניים בתחום הביצועים והטווח, ושומר על תמחור סביר ● אבל מצפה לו קרב קשה מול הגרסה הבכירה של טסלה Y ושלל הסיניות

מחיר למשתכן בירוחם / צילום: חב' שתית

לא כדאי להתחתן: מחיר למשתכן מעוות אפילו את הקן המשפחתי

לא מעט זוגות נרשמים כידועים בציבור כדי שיוכלו לגשת להגרלות מחיר למשתכן ● רווק או רווקה שבין הזכייה למועד החתימה על החוזים יחלטו להתחתן, יאבדו את הצ'ופר מהמדינה ● אולי זה לא מה שישבור זוגיות טובה, אך זהו עיוות מדהים שהמדינה יוצרת

''מנטה ריי'' / צילום: נורת'גרופ

לא רק באוויר: כלי השיט הבלתי מאויש החדש של צבא ארה"ב

הסוכנות האמריקאית לפיתוחים טכנולוגיים צבאיים והענקית הביטחונית נורת'רופ גרומן הודיעו כי סיימו בדיקות בהיקף מלא של "מנטה ריי" - פרויקט דגל ימי של כלי שיט תת־מימי בלתי מאויש (UUV) גדול במיוחד ● כלי השיט החדש נושא חיישנים ומערכות תקשורת מתקדמות המאפשרות לו לבצע משימות כמו מעקב, זיהוי ונטרול מוקשים, מחקר בעומק האוקיאנוסים ומיפוי הקרקעית

מנכ''ל נמלי ישראל הפורש, יצחק בלומנטל / צילום: שלומי יוסף

הסיפור המטלטל על המנכ"ל שקיבל בשורת איוב ושרד אותה

כשיצחק בלומנטל, אז מנכ"ל חברת נמלי ישראל, חש ברע, הוא היה בטוח שייקח כדור ויחזור לעבודה בתוך שעתיים ● אך הרופאים צפו שנותרו לו שבועות ספורים ● בראיון סיכום כהונה הוא מדבר על השנה המטלטלת וההחלמה המפתיעה ומספר על תוכנית הנמלים החדשנית ש"תשפיע על המשק כולו"

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: Associated Press, Noah Berger,

מכירות האייפונים צנחו, אז למה המשקיעים מרוצים?

הבייבאק הוא הבעת אמון של אפל בעצמה ● למרות ההכנסות הנמוכות, החברה עקפה את צפי האנליסטים, ולמשקיעים יש לא מעט סיבות להיות מרוצים ● ומה צפוי בבינה המלאכותית ● 5 הערות על דוחות אפל

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר רוני הירש / צילום: פרטי

החוקרת הישראלית שמפרקת את המיתוסים על אבי הקפיטליזם

שיחה עם ד"ר רוני הירש, מומחית לתיאוריה פוליטית והיסטוריה של מחשבה כלכלית ● על הגותו של אדם סמית, שוק חופשי ושחיתות פוליטית ● האזינו 

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

נעילה ירוקה בוול סטריט; נאסד"ק קפץ ב-2%

מדד ההנג סנג ננעל בזינוק של 1.5% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● מניית אפל עלתה בכמעט 6% לאחר דוחות חיוביים ורכישה עצמית של מניות בסך 110 מיליארד דולר ● לא התקיים מסחר בבורסות בסין וביפן

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

למי הקדישה אלופת אירופה החדשה בג'ודו את זכייתה בזהב?

איך נקראת מערכת ההגנה האווירית החדשה שפיתחה אלביט ושתימכר ללקוחות בינלאומיים, במה עוסק הפלאונטולוג ובאיזו שנה הותקן הרמזור הראשון באילת? ● הטריוויה השבועית

גבינת סקי של שטראוס. צפויה להתייקר בקרוב

גל העלאות המחירים נמשך: שטראוס וגד מייקרות את מוצרי החלב

אחרי תנובה וטרה, גם שטראוס מודיעה כעת על התייקרות בחלק ממוצרי החלב הלא מפוקחים בשיעור של כ-1.6% ● בין היתר מדובר על גבינת סקי, שמנת להקצפה וחלב יטבתה ● העלאת המחירים תיכנס לתוקף ב-19 במאי ● גם מחלבות גד הצטרפו לגל העלאות המחירים, והודיעו על העלאת מחירים בשיעור ממוצע של 3.5% החל מ-16 במאי

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על ה"תרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו