גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מונופול הדשא: מפקד חיל האוויר לשעבר אליעזר שקדי נגד מועדון הגולף בקיסריה

מפקד חיל האוויר לשעבר, גולפאי חובב בהווה, שלח מכתב התראה למועדון הגולף בקיסריה, בטענה כי המועדון גובה מחירים מופרזים למנויים באורח לא חוקי ולא הוגן ● זאת, לדבריו, בהשוואה למועדון הגולף בגעש שנסגר לאחרונה ● המועדון בקיסריה: "יש הבדל מהותי בין המועדונים"

אליעזר שקדי / צילום: איל יצהר
אליעזר שקדי / צילום: איל יצהר

הדיון התקשורתי בהגבלים עסקיים עוסק על-פי רוב רוב במקרים שבהם חברות ענק מנצלות את כוחן המונופוליסטי או מתאמות מחירים עם חברות נוספות במכירה של מוצרים שנרכשים בכל בית בישראל, כמו קוטג', לחם או מוצרי מזון ושירותים בסיסיים אחרים. אולם ניצול לרעה של כוח מונופוליסטי עלול להיעשות גם לגבי מוצרי ושירותי יוקרה. גם אנשים אמידים לא אוהבים שגופים או חברות מנצלים את היותם בודדים בשוק כדי לעשות עליהם קופה. 

אליעזר שקדי, לשעבר מפקד חיל האוויר ומי שכיהן גם כמנכ"ל אל על, הוא חובב גולף ידוע. עד לאחרונה העבירו שקדי וחבריו שעות רבות בשבוע במשחק האקסלוסיבי במועדון גולף בקיבוץ געש. אולם בסוף חודש מרץ האחרון המועדון בגעש נסגר. שקדי וחבריו נאלצו לכתת את רגליהם ואת מחבטיהם צפונה יותר, אל מועדון הגולף הוותיק בקיסריה, שנותר מועדון הגולף הפעיל היחיד בארץ.

ב-18 באפריל רכש שקדי מנוי לשנה במועדון הגולף בקיסריה. אולם התנאים שמצאו שקדי וחבריו במועדון בקיסריה מאוד לא מצאו חן בעיניהם. לדברי שקדי, במהלך הבירורים לרכישת המנוי, התברר לו כי המועדון בקיסריה חוטא ומפר את הוראות חוק התחרות ברגל גסה.

ב-30 באפריל שלח שקדי למועדון הגולף בקיסריה, לחברה לפיתוח קיסריה ולקרן רוטשילד לפיתוח קיסריה שלה שייך המועדון, מכתב התראה, שבו טען כי "מועדון הגולף בקיסריה עושה שימוש לרעה בכוחו המונופולי-האבסולוטי לרעה באורח לא חוקי ולא הוגן".

המסמך הגיע לידי "גלובס" בעקבות פנייה של תנועת "הצלחה" שבודקת את הנעשה בקרן לפיתוח קיסריה, והפרשייה נחשפת כאן לראשונה.

מועדוני הגולף

חוסר הגינות

באמצעות עו"ד צחי יגור ממשרד פרל-כהן-צדק-לצר-ברץ, כותב שקדי כי מועדון הגולף בקיסריה מפר את הוראות החוק בלפחות חמישה נושאים: "מחיר המנוי השנתי למנויים חדשים", שהוא לטענת שקדי מחיר מופרז; "כפיית רכישת מנוי שנתי שסופו ב-31 בדצמבר באותה שנה גם אם נרכש במהלך השנה"; "סירוב בסיסי לקבל מנויים חדשים שהיו מנויים במועדון בגעש תחת תנאים הוגנים", וכן "חוסר שקיפות ואי-פרסום מחירון לרכישת מנויים".

שקדי טוען כי המועדון בקיסריה "מנצל את העובדה שמועדון הגולף בגעש נסגר בסוף מרץ 2019, כדי לגבות מחובבי הגולף תשלום מנוי שנתי בסך 24.9 אלף שקל". לשם ההשוואה, שקדי מציין כי מחיר מנוי שנתי במועדון הגולף בגעש שנסגר היה סביב ה-17.8 אלף שקל. שקדי מציין כי מנוי זה איפשר לשחק גולף במועדון בגעש בכל יום, שבעה ימים בשבוע, ואילו המועדון בקיסריה, שגובה מחיר גבוה בהרבה, פתוח שישה ימים בשבוע בלבד. "עובדה זו מבליטה, וביתר שאת, את המופרזות וחוסר ההגינות שבמחיר המנוי השנתי (המלא) שגובה המונופול בקיסריה", נטען במכתב.

על כל פנים, שקדי דורש במכתבו ממועדון הגולף בקיסריה לתמחר מחדש ובאופן הוגן את מחיר המנוי השנתי למועדון - "בזיקה ישירה לעלויות הכרוכות במנוי ובשירותים הניתנים במסגרתו, בשים לב למעמד המונופולי ולמחיר שגבה עד לאחרונה המועדון המקביל בגעש (שנסגר)".

צדק והגינות

שקדי כותב כי על אף שנגרם לו נזק אישי, בבסיס פנייתו לא עומדת טובתו האישית, אלא הוא רואה עצמו כשליח ציבור המונחה מעקרונות של צדק והגינות. שקדי מתחייב ומצהיר כי כל סכום כסף שיוחזר לו בגין המחיר המופרז והבלתי הוגן שנגבה ממנו, לטענתו, ייתרם על-ידו לעמותה או ארגון שמטרתם לסייע לפצועי צה"ל או לשירותי הביטחון האחרים בארץ.

עוד דורש מפקד חיל האוויר לשעבר מהמועדון בקיסריה לאפשר רכישה של מנוי שנתי מלא ל-12 חודשים, גם אם הוא נרכש באפריל או במועד מאוחר יותר, ולנקוט מדיניות של "דלת פתוחה" - להבדיל מ"סגירת דלתות" כלפי מנויים חדשים, לרבות גולפאים שהיו בעבר מנויים במועדון בגעש.

עוד דורש מפקד חיל האוויר לשעבר ממועדון הגולף "למחוק לאלתר מתקנות המועדון תנאי מקפח ובלתי חוקי, המחייב ויתור מראש על תביעות כלפי המועדון, החברה לפיתוח קיסריה וקרן רוטשילד, כך שחתימה על תנאי בלתי הוגן ובלתי חוקי זה לא תהווה עוד תנאי לרכישת מנוי למועדון".

שקדי מבקר בחריפות במכתבו גם את קרן רוטשילד שאליה שייך מועדון הגולף. שקדי מציין כי הקרן מצהירה על חזון של יצירת חברה ישראלית צודקת, הוגנת מלוכדת, מכילה ומשתפת המניעה תהליכי שינוי חברתי, וגם אתר מועדון הגולף מדבר על "גולף הוגן לכולם". אולם לדברי שקדי, "סיסמאות לחוד ומציאות לחוד". 

החברה לפיתוח קיסריה: "לטענות של שקדי אין אחיזה במציאות" 

החברה לפיתוח קיסריה ומועדון הגולף בקיסריה מסרו בתגובה לטענותיו של אליעזר שקדי כי "החברה הגיבה בכתב לפניית בא-כוחו של שקדי מתוך כבוד לתרומתו של שקדי לביטחון ישראל בעבר. לא נתפלמס עם הטענות חסרות השחר מעל גבי העיתון".

לידי "גלובס" הגיע מכתב התשובה ששלח היועץ המשפטי של החברה לפיתוח קיסריה אדמונד דה רוטשילד, שבמסגרתו דוחים המועדון והחברה בתוקף את שלל הטענות שמעלה נגדם שקדי. "הנטען במכתבכם מצביע על חוסר היכרות בסיסי עם המצב העובדתי לאשורו. אי-בדיקת העובדות טרם פיזור האשמות חמורות, עד כדי הוצאת דיבת המועדון, היא פסולה, והחברה רואה זאת בחומרה יתרה", כתבה החברה לפיתוח קיסריה לשקדי. "החברה והמועדון רוצים להאמין כי הטענות המופרכות וההאשמות הבוטות שביקש שקדי להטיח בהם, נובעות מהצער הרב (לו אנו שותפים) על סגירת המגרש בגעש. אין נתפס אדם בשעת צערו".

לגופם של דברים טוענת החברה כי "מחיר המנוי השנתי למועדון הגולף בקיסריה לא השתנה בעקבות סגירתו של המגרש בגעש ונותר כשהיה לפני סגירתו, ומכאן שהטענות בדבר ניצול כוח מונופוליסטי או ניצול סגירת געש, אין להן אחיזה במציאות".

מעבר לכך, החברה לפיתוח קיסריה כתבה כי כל השוואה בין המגרש הסגור בגעש למועדון הגולף בקיסריה "היא השוואה מקוממת ונגועה בחוסר תום-לב של ממש, והדברים נכתבים בלשון המעטה".

לדברי החברה, בין היתר, קיבולת המגרשים בגעש קטנה מזו שבקיסריה משמעותית. "כ'גולפאי מושבע' (לפי עדותו), שקדי ודאי יודע כי בין המועדון בקיסריה למגרש געש ישנם הבדלים מהותיים וביניהם, בין היתר: שטח המגרש בגעש הוא 190 דונם לעומת 1,000 דונם בקיסריה, ובעוד שגעש היה מגרש חובבני של תשע גומות, המגרש בקיסריה הוא מגרש תחרותי בינלאומי של 18+9 גומות".

לפי תשובת החברה לשקדי, "די בכך בשביל לקבוע שדמי המנוי (לשיטת שקדי) צריכים להיות לכל הפחות פי שלושה מדמי המנוי שנגבו בגעש. בנוסף, רמת השירותים, איכות אחזקת המדשאות והיקף השירותים המסופקים במועדון הגולף בקיסריה עולים לאין-שיעור על מעט השירותים שסופקו במגרש בגעש. לא בכדי זכה המגרש בקיסריה להיכלל כאחד מ-1,000 המגרשים האיכותיים בעולם".

החברה לפיתוח קיסריה דוחה גם את הטענות הנוספות שהעלה שקדי. לדבריה, בניגוד גמור לטענותיו, המועדון לא נקט ואינו נוקט מדיניות של עצירת מינויים. עוד צוין כי "החברה דוחה את הטענה בדבר קיומה של תניה מקפחת לכאורה".

עוד כתבות

טקס הסיום הראשון של סטודנטים בסניף אוניברסיטת NYU בשנחאי, 2017 / צילום: Reuters, Ke yi

הכל למכירה: כך זורם הכסף הסיני לאוניברסיטאות אמריקאיות

אוניברסיטאות אמריקאיות חותמות על חוזים ברחבי העולם כדי למכור את מומחיות המחקר וההכשרה שלהן, וכמה מההסכמים הרווחיים ביותר שלהן היו עם חברות שבסיסן בסין ● חוזים הוערכו ב-2.32 מיליארד דולר בין 2012 ל-2024, על רקע חששות בקונגרס כי הקשרים האקדמיים עלולים להוות סיכון ביטחוני לאומי

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: Shutterstock

החברה הלוהטת בעולם יצאה למסע רכישות בישראל. ויש גם חדשות רעות

ענקית השבבים אנבידיה משלימה בימים אלה רכישה של שתיים מהחברות המובילות בפיתוח מוצרי בינה מלאכותית בישראל ● בה בעת, מחקר חדש של סטנדפורד מסמן מגמה מדאיגה: קצב ההגירה השלילית של מוחות בתחום ה־AI מישראל שני רק להודו ● אז למה המומחים אופטימיים?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

עסקאות השבוע / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בכמה נמכרה דירה לפינוי בינוי ברמת גן?

דירה בת שישה חדרים בבניין ישן משנות ה־60, המתפרשת על פני שטח של 158 מ"ר ובעלת שני מפלסים, נמכרה תמורת 2.9 מיליון שקל ● המתווך בעסקה: "לנכס יש פוטנציאל השבחה גדול"

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

הירחון העברי ''השחר'', שבו כתב בן יהודה, 1879. הרושם ממאמרו היה עצום / צילום: ויקיפדיה

העברית של ימינו מבטאת כישלון אחד מובהק של אליעזר בן יהודה

בדיוק לפני 145 שנה אליעזר בן יהודה הקדים את כל בני זמנו בהבנת הקשר בין הארץ לבין הלשון ● אבל את לשון ימינו הוא כנראה לא היה מבין

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

השבוע בשווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הענקית שקפצה וזו שהתרסקה - ועוד כתבות על מצב השווקים

מטא איכזבה את המשקיעים ● נטפליקס צנחה אחרי תוצאות חיוביות, טסלה פרסמה דוח מאכזב אבל המניה שלה קפצה. למה? ● קבוצת רד בינת מסיימת עידן ועוד כתבות על המצב בשווקים