גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

שכחו מהמהפכות: התיירות היא התנועה האנושית הגדולה מכולן

המהפכה הפמיניסטית וקריסת הקומוניזם שינו סדרי עולם, אבל גם לתיירות יש השפעה מרחיקת לכת

דרור פויר / צילום: יונתן בלום
דרור פויר / צילום: יונתן בלום

א.

אחת התכונות היחידות שאני עוד איכשהו מחבב אצלי היא הנטייה אל המכנה המשותף, אל התמונה הגדולה, אל הרקמה האנושית החיה, אל תת-המודע הקולקטיבי, אל רוח התקופה. פעם הייתי יותר טרוד בלהיות שונה ומיוחד, ביצירת חיץ ביני לעולם. היום אני יכול למצוא שמחה ושלווה דווקא בלהרגיש ולדעת שאני כמו כולם. כשאני אומר כמו כולם, אני מתכוון לכל בני האדם.

מרגיש קצת משונה להרגיש ככה דווקא כשתנועת המטוטלת של הגיאו־פוליטיקה בעולם נעה דווקא בכיוון ההפוך, לשבטיות, לאומנות והתבדלות וכולם עסוקים בפוליטיקת הזהויות שלהם שהולכת ומצטמצמת לזהות הנשקפת במראה. קצת משונה, כן, אבל גם נעים.

מה לעשות, להרגיש כמו פתית שלג יחיד וחד פעמי שיורד רכות אל האדמה כבר לא מספיק לי, מצטער. החומר הזה לא עובד עליי יותר. אני רוצה להרגיש כמו כל פתיתי השלג ביחד כשהם בעין סערה אדירה, טסים במהירות מסחררת. למה ליפול רכות על האדמה אם אפשר לרחף?

התנועה האנושית

ובהשאלה, אף שאת רוב ימיי אני מבלה בגפי, ספון בחדר עבודתי החשוך, רכון על הספרים העתיקים ומחפש את השאלות לתשובות הגדולות של החיים, הרי שהדבר שאני הכי אוהב בעולם זה לצאת אליו, להרגיש חלק מהמון אנשים חסרי פנים בשבילי כשם שאני חסר פנים בשבילם, לנוע בזרם האינסופי של התנועה האנושית; נדחסים ברכבות, מתחככים, או מתעלמים וחולפים זה על פני זה מפה לשם בשדות תעופה, ממהרים אל תחנות האוטובוס, מציצים לרגע מחלון, עוברים איזה שער, יוצאים מאנשהו, נכנסים לאיפשהו, מחכים למישהו, מאחרים למשהו, מדברים בהמון שפות - וכולם חלק מאותה רוח גדולה, מאותה סערה שלא נגמרת. ככה אני אוהב לדמיין את ההיסטוריה כולה ומבחינתי אלה רגעים של התעלות אנושית אמיתית.

בשביל להגיע לרגעים האלה הבנאדם צריך להיות תייר.

ב.

תייר זה מה שהייתי השבוע. כמו ישראלים רבים גם אנחנו חזרנו מחופשה משפחתית רגועה ומתוקה בלונדון. הייתה זו אחת החופשות הכי פחות הישגיות שהיו לי, ולכן אחת המוצלחות; הימים נמרחו בשוטטות, טבולים בקוקטייל של שמש ובלאדי מרי, לא ממהרים לשום מקום - אחד היתרונות בחזרה לעיר מוכרת. ועדיין, את המנה שלי קיבלתי כמו שאני אוהב: מטוסים ורכבות ומסועים ומעבורות, לכמה ימים הייתי טיפה במפל האנושי. עכשיו אני יכול לחזור לחדרי. כ־50 מיליון תיירים מגיעים ללונדון בשנה, ואם סופרים גם את התיירים שעוברים בלי לישון, מגיעים ליותר מ־300 מיליון אנשים בשנה. זה מפל רציני ליפול בו.

אבל רגע, נחזור אחורה. "צריך להיות תייר" זה משפט מעט משונה, נכון, אבל תנו לי להסביר. צריך להיות תייר לא כי זה כיף או כי זה זול או כי רואים מקומות חדשים (אף שזה חשוב), ואתם בטח לא צריכים את ההמלצה שלי לצאת לחופשה - מעבר לכל אלה צריך להיות תייר כי להיות תייר זה לקחת חלק פעיל, משפיע גם אם שולי, ולחוות את התנועה האנושית הגדולה מכולן אולי מאז ומתמיד: התיירות.

יותר מ־1.4 מיליארד תיירים סבבו ב־2018 את העולם - יותר מאוכלוסיית סין. תוך 10 שנים המספר צפוי לעלות עד כמעט 2 מיליארד - ללא ספק התנועה הגדולה ביותר בתולדות האנושות, הייתי רוצה להיסחף ולומר "האומה הגדולה בתולדות האנושות". תנועת התיירות בעולם גדלה כמעט פי 60 (!) ב־70 השנים האחרונות. מבחינה כלכלית זהו הענף שצומח במהירות הגדולה ביותר בעולם, טריליונים של דולרים עוברים ידיים כל שנה במגוון עצום של טרנסאקציות עסקיות, מענקיות עד לזעירות. ואלה רק העסקאות הקשורות ישירות בתיירות, את ההיקף האמיתי של כלכלת התיירות כולה קשה מאוד להעריך.

אבל הבן אדם לא צריך לדעת את המספרים המדויקים כשהוא בדרכים - הוא מרגיש טוב מאוד את העוצמה. הישראלים טסו 8.5 מיליון פעמים בשנה שעברה - גידול של 12% לעומת השנה הקודמת. לא הרבה תחומים אחרים חוו גידול כזה. וכל זה לא כולל תיירות פנים.

שלא כמו תחומים כלכליים אחרים, התיירות גמישה וחזקה ומתאוששת במהירות יחסית מאסונות ופיגועים. למעשה - נדמה שכמעט כל דבר שקורה, רע כמו טוב, רק מעצים את התיירות. שמעתי מומחה לתיירות מתאמץ לא לגחך כשנשאל אם שריפת הנוטרדאם תפגע בתיירות לפריז. לא, ענה האיש בנימוס, אם כבר, זה רק יביא עוד יותר אנשים. זו גם תנועה עיקשת למדי, כמו שהראו לנו 40 אלף הישראלים שהתעלמו מאזהרות מערכת הביטחון ויצאו לסיני.

התיירות חובקת כל. זה לא רק חופש - יש תיירות מרפא ותיירות אסונות, יש צליינות ותיירות הומניטרית, תיירות מין ותיירות גאה - כמעט בכולן לקחתי חלק. בתיירות המין לא. גם הענף הגואה של התיירות הגאה לא רואה ממני שקל, בהתחשב בנסיבות. לבד, כמובן, מתרומתי העקיפה הנובעת מהיותי ממתק ישראלי לעיני התיירים. גם במלכודות התיירים, אם להתעלל בשיר של רוטבליט ופוליקר, נפלתי ודאי לא פעם אחת.

אז עשיתי את החלק שלי, כמו שאומרים - וגם אתם. ועדיין, כשעושים סיכומים היסטוריים ודנים מה הכי השפיע ושינה את העולם בעשורים האחרונים, מונים את מהפכת הטלוויזיה, האינטרנט, המהפכה הפמיניסטית, קריסת הקומוניזם ומגמות חשובות אחרות. הכול נכון, אבל תמיד יש לי תחושה שאיכשהו, קצת מזניחים את התיירות ומזלזלים בהשפעתה. בדרך-כלל היא נחשבת לתופעת לוואי או לתוצאה. בעיניי, לא נותנים לה את הכבוד המגיע לה כתנועה המשנה סדרי עולם.

ג.

מוזר, לא? הרי התיירות אחראית לכמה מהחוויות המשמעותיות ביותר שנחקקו על לוח ליבו של כל אחד מאיתנו. היא הפכה את העולם לקטן ומוכר יותר, ואין ספק שהיא נותנת פרספקטיבה טובה יותר על החיים מאשר לשבת במקום אחד, ואני כבר לא מדבר על ההרפיה של הנפש מטרדות היומיום. התיירות והמסעות הם לא רק חתימות בדרכון, הם משאירים חותמם על נפש האדם, ממש כמו שהאטומים והמולקולות משאירים את חותמם על האור שנע בחלל. אני חושב על זה בכל פעם שאני משתקף על חלון של חנות או מכונית בעיר זרה: השארתי פה משהו ממני.

אז למה ממעיטים בחשיבות התיירות כתנועה, כמהפכה? אחת הסיבות לדעתי היא שכולם אוהבים לטייל, אבל אף אחד לא באמת אוהב תיירים - לא את התיירים שהגיעו אל העיר שלו, זה בטוח (למרות שאני דווקא כן), וכמובן שאף אחד לא אוהב את התיירים האחרים שחולקים איתו את המרחב (למרות שאני דווקא כן), הם רק מפריעים. ואז בעצם כל אחד מאיתנו נוטר מעין טינה פנימית כלפי עצמו כשהוא תייר; זה מביך, זה שקוף, זה מפלסטיק, זה לא אמיתי, רואים עליי שאני לא מפה, שונאים אותי, אני חלק מעדר חסר פנים.

הבנאדם קורא כתבות על "תיירות יתר", ורבות כל-כך מהן על התייר כפולש, מזיק ומזהם, רשימות של דברים מטומטמים שתיירים עושים ומחאות של תושבים נגד תיירים. או כמו ששאל ג'ק הנדי הגדול: למה קוראים לזה "עונת התיירות" אם אי-אפשר לצוד אותם?

אנחנו מעריכים בחסר את השפעת התיירות על האחרים ומעריכים ביתר את השפעת התיירות עלינו - מתרכזים בחוויה הפרטית וברוב המקרים כושלים בלראות את היופי והעוצמה של התנועה האנושית האדירה והיפה הזו שאנחנו חלק ממנה. אנחנו רואים את עצמנו פתיתי שלג מיוחדים וחד-פעמיים, אבל הסופה הרבה יותר חשובה ועצומה ונהדרת היא החוויה עצמה; אין כמו להתמסר אליה, להתפעל ממנה.

ד.

ודווקא אז, כשאתה מתמסר, נובטת בך אמפתיה לאחיות והאחים, תיירי כל העולם, ופתאום אתה חלק מהתמונה הגדולה, מהרקמה האנושית, מרוח התקופה, מהתנועה האנושית הגדולה ביותר מאז ומעולם.
ואת זה אי-אפשר לעשות מהבית, בשביל זה צריך להיות תייר.

עוד כתבות

שולה חן, 1969 / צילום: סוכנות צילומי עיתונות י.פ.פ.א / אוסף דן הדני, הספרייה הלאומי (מתוך ויקיפדיה)

על השיר "בוא הביתה" שהפך לפסקול המלחמה הנוכחית

לכל מלחמה בישראל יש את השיר שמסמל אותה ועליו קהל המאזינים נשען ● למלחמת העצמאות היה את "באב אל וואד", במלחמת יום כיפור "לו יהי", ובלבנון הראשונה, "הביתה"● במלחמה הנוכחית מככב השיר "בוא הביתה", אותו כתבה בכלל זמרת אמריקאית

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: ap, Markus Schreiber

דרמה בנמלים: ארדואן אוסר על יצוא סחורות לאשדוד וחיפה

בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף - כך נודע לראשונה לגלובס מפי גורמים המעורים בפרטים ● מדובר בחוליה האחרונה של שרשרת אירועים שוותיקי הסוחרים עם טורקיה לא זוכרים כמותם, וקשה לדעת מתי וכיצד יסתיימו

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה חיובית בבורסה; היום עודכנו המדדים, אלה שיצאו ואלה שנכנסו למדד ת"א 35

מדד ת"א 35 עלה ב-0.5% ● השקל נחלש מול המטבעות הזרים ● הנפקות האג"ח הקונצרניות באפריל גדלו בישראל בכ-300% ● במיטב מעריכים כי בנק ישראל יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● הפד הותיר את הריבית על כנה אך פאוול הדגיש שלא תהיה העלאת ריבית בקרוב ● עונת הדוחות בוול סטריט ממשיכה לתפוס תאוצה והערב אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות בסיום המסחר

מפגינים באוניברסיטת קליפורניה, השבוע / צילום: Reuters, Aude Guerrucci

ניצולי ה־7 באוקטובר תובעים את מובילי המחאות בקמפוסים בארה"ב: "זרוע של חמאס"

אזרחים ששרדו את הטבח ביישובי הדרום, הגישו השבוע לבית המשפט המחוזי בווירג'יניה תביעה נגד ארגוני המחאות בארה"ב, בטענה לקשר ביניהם לחמאס ● בין היתר, צוין כי ראשיהם היו חברים בארגוני טרור ואף הכינו מסמכי תעמולה נגד ישראל, בטרם התרחש הטבח

זירת החיסול של חסן מהדווי בדמשק, סוריה / צילום: ap, Omar Sanadiki

דיווחים בסוריה: לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - ישראל תקפה בדמשק

למרות האופטימיות המצרית, חמאס טרם השיב להצעה ובכיר בארגון הטרור הצהיר כי "עמדתנו שלילית" ● לפיד לשר החוץ האמירתי: "הדבר החשוב ביותר - השבת החטופים הביתה" • תא"ל שלומי בינדר ימונה לתפקיד ראש אגף המודיעין ותא"ל אבי בלוט ימונה לתפקיד מפקד פיקוד מרכז • עדכונים בולטים

ב-OECD מעריכים כי המלחמה תוביל לפגיעה בתוצר בישראל בהמשך השנה / צילום: ap, Ariel Schalit

ארגון ה-OECD: הצמיחה בישראל תרד, ענף הבנייה יתאושש באופן חלקי

בדוח שפרסם ה-OECD צוין כי המלחמה תפגע בתוצר של ישראל ב-2024 ● לצד זאת, להערכתם, קיים חשש כי רכיבי ההשקעות וענף הבנייה יתאוששו באופן חלקי בלבד ● בדוח מציינים לחיוב את העלאת המע"מ ל-18% ב-2025, ומעריכים כי האינפלציה בישראל תרד בהמשך השנה

מנות של Neomi's / צילום: איריס כץ

הקיבוץ שתמצאו בו קפה כמו בפרובנס ואמן שפסלו מעטר את ביתו של ארדואן

סדנת קרמיקה בסגנון מינימליזם יפני, תצפית מוצלת על מרבדים צהובים, פשטידה מתפקעת ממנגולד וקרמבל תפוחים לקינוח ● יום מרומם נפש בקיבוץ יזרעאל

בתי הזיקוק במפרץ חיפה / צילום: שלומי יוסף

המדינה לביהמ"ש: פעילות צ'יינה הרבור לא נפסלה באופן גורף בישראל

חברת התשתיות הסינית צ'יינה הרבור עתרה נגד פסילתה מהמכרז להקמת נמל התזקיקים בחיפה עקב סיבות ביטחוניות ● אתמול הצהירה המדינה בביהמ"ש כי פעילות החברה הסינית לא נפסלה באופן גורף בישראל, וכי הפסילה היא רק לגבי המכרז הקונקרטי - והעתירה נדחתה בהסכמה

מכוניות חדשות בנמל אילת / צילום: איל יצהר

משלוח הרכב שיצא מטורקיה בדקה ה-90, ומה החלופות שבוחנים היבואנים

יבואני הרכב הישראלים נערכים לסגר הייצוא מטורקיה ● משלוח ענק של טויוטה הספיק לצאת לישראל "ברגע האחרון" אולם בענף צופים עיכובים באספקת דגמי מפתח

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

בסכום של 13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

מפגינים פרו פלסטינים משתלטים על בניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: Associated Press

דוח חדש חושף: הכסף שמניע את האלימות בקמפוסים בארה"ב

מעט מאוד ידוע לגבי ההון שנשפך על המחאות האנטישמיות המבעבעות בקמפוסים בארה"ב, אבל ברור שהן לא ספונטניות - זהו מאבק ממומן ומתוכנן היטב ● דוח חדש של מכון NGO Monitor, ששיתפו דמויות כמו ביל אקמן ואילון מאסק, חושף את הארגונים מאחורי ההפגנות הקיצוניות וחלק ממקורות המימון שלהן, ובראשם שניים: ג'ורג' סורוס והאחים רוקפלר

מאנגר ובאפט באסיפת משקיעים קודמת של ברקשייר האת'וויי / צילום: ap, Nati Harnik

"מעבר לעידן חדש": האסיפה השנתית של ברקשייר כבר לא תהיה אותו הדבר

משקיעים נערכים לתחושת "כיסא ריק" בכינוס השנתי של ענקית ההשקעות ברקשייר האת'וויי בשבת ● זאת לאחר שבנובמבר שעבר הלך לעולמו צ'רלי מאנגר, יד ימינו הוותיק של המנכ"ל והמשקיע האגדי וורן באפט ● המשתתפים יחפשו רמזים לעתיד הניהולי של ברקשייר

מחיר למשתכן בירוחם / צילום: חב' שתית

לא כדאי להתחתן: מחיר למשתכן מעוות אפילו את הקן המשפחתי

לא מעט זוגות נרשמים כידועים בציבור כדי שיוכלו לגשת להגרלות מחיר למשתכן ● רווק או רווקה שבין הזכייה למועד החתימה על החוזים יחלטו להתחתן, יאבדו את הצ'ופר מהמדינה ● אולי זה לא מה שישבור זוגיות טובה, אך זהו עיוות מדהים שהמדינה יוצרת

5,000 דולר לפליט: המצרי שמגלגל מיליונים על חשבון תושבי עזה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ארה"ב וסעודיה קרובות מתמיד להסכם, גם בלי ישראל, אסמעיל הנייה כבר כמעט שבועיים באנקרה, במצרים עושים מיליונים מפליטים בעזה וארה"ב משלבת טכנולוגיה ישראלית בנגמ"שים ● כותרות העיתונים בעולם 

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

"בעוד שנה נהיה בקטסטרופה": התחזית הקשה של יגאל דמרי

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● חצי שנה לפרוץ המלחמה, היזם יגאל דמרי מסביר מדוע שוק הנדל"ן בנגב דווקא פורח ● הוא מעריך כי היקפי הבנייה בפרויקטים של התחדשות עירונית הגיעו לשיא, וסבור שהחרם הטורקי לא ישפיע במידה מהותית על השוק ● כמה באמת שווה הקרקע של חנן מור בשדה דב לפי ההצעה שהגיש, ולמה הוא מקפיא בינתיים את הפרויקט שלו בבבלי

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר רוני הירש / צילום: פרטי

היא חקרה את אחד הכלכלנים המפורסמים בעולם ובטוחה - אנחנו עושים לו עוול

שיחה עם ד"ר רוני הירש, מומחית לתיאוריה פוליטית והיסטוריה של מחשבה כלכלית ● על הגותו של אדם סמית, שוק חופשי ושחיתות פוליטית ● האזינו 

מתחם המחאה הפרו-פלסטיני ב-UCLA / צילום: לביא לוי

סטודנטים מאוניברסיטת UCLA: "קראו לי יהודי מלוכלך וירקו עלי. לא אשאר בארה"ב"

בעקבות העימותים האלימים בין סטודנטים יהודים למוחים הפרו-פלסטינים באוניברסיטת UCLA, הסטודנטים מחשבים את דרכם מחדש ● המאהל בינתיים פונה אך הם חוששים: המוחים ינסו לחזור

פול אוסטר. ''סופרים לא יוצאים לפנסיה'' / צילום: Reuters, VINCENT WEST

על פול אוסטר, שהיופי שבמקריות העסיק אותו כל חייו

השבוע הלך לעולמו בגיל 77 הסופר היהודי-אמריקאי פול אוסטר ● אוסטר כתב ספרים שהפכו לרבי מכר ועוסקים באופן תכוף בצירופי מקרים ● כתיבתו נטועה בילדות קשה ואירועים מטלטלים ששינו את חייו

איתמר בן גביר משתתף בטקס יום הזיכרון בבאר שבע, שנה שעברה, לאחר שחלק מהמשפחות ביקשו שלא יגיע / צילום: Maya Alleruzzo (AP), עיבוד: טלי בוגדנובסקי

לשרים לא אכפת שנוכחותם לא רצויה בטקסי הזיכרון

אין לנו כלים להילחם גם על הכיס ● חברי הממשלה מתעקשים להגיע לאירועי הזיכרון ● וצה"ל חייב ללמוד לאמץ ביקורת חיצונית ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק