גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בנק הפועלים בעקבות מזרחי טפחות: מי יוביל את שוק המשכנתאות?

הפועלים מסמן את המשכנתאות כיעד אסטרטגי, והתיק שלו צמח בכ-18% בתוך שנתיים ● האם מדובר באיום על מעמד הבכורה של מזרחי טפחות אחרי שנים של שליטה בשוק? ● ולמה לא צפויה להתפתח מלחמת מחירים?

אריק פינטו, אלדד פרשר / צילום: איל יצהר, עיבוד תמונה: טלי בוגדנובסקי
אריק פינטו, אלדד פרשר / צילום: איל יצהר, עיבוד תמונה: טלי בוגדנובסקי

קשה לפספס את הקמפיין האגרסיבי של בנק הפועלים בתחום המשכנתאות שרץ מזה תקופה באמצעי התקשורת השונים. ההחלטה להשקיע בקמפיין לא הייתה מקרית: הפועלים מסמן את שוק המשכנתאות כיעד מרכזי לצמיחה בשנים הקרובות, מה שעשוי לעורר את התחרות בשוק זה שהיה מנומנם יחסית בשנים האחרונות.

תיק המשכנתאות של הבנק צמח בשיעור חד למדי של 18% בתוך שנתיים, ובמונחים כספיים היקפו כבר חצה את רף ה-80 מיליארד שקל. גם בנק דיסקונט רשם גידול דו-ספרתי השנה בפעילות זו, אלא שכאשר בנק גדול כמו הפועלים מחליט להיות אגרסיבי ולסמן את השוק כיעד צמיחה מרכזי, יכולות להיות לכך השפעות רחבות יותר.

השבוע ערך הבנק מסיבת עיתונאים לסיכום התוצאות ל-2018, והמנכ"ל אריק פינטו התייחס לפעילות המשכנתאות. "יש אצלנו שינוי במדיניות. בעבר נקטנו גישה של 'משכנתא לוקחים בבית', כלומר התמקדנו במתן השירות ללקוחות הבנק. לעומת זאת, היום המרווחים משקפים נכון את הסיכון, וזהו בהחלט יעד להמשך צמיחה".

ואכן, עד לפני שנתיים היה בנק הפועלים סטטי למדי בפעילות בשוק המשכנתאות, ונתח השוק שלו אף ירד עד לרמה של כ-17%, כמחצית מנתח השוק שלו בתחום הקמעונאות. אלא שמאז הגיע הבנק ליעדי ההון של בנק ישראל, ויכול היה לשוב ולצמוח באשראי. כך, נתח השוק של הבנק הלך וגדל בשנתיים האחרונות והגיע עד ל-25% (הנתונים מתייחסים לביצועים חדשים בשוק, ולא לתיק ההיסטורי).

מבחינת הבנק, 25% זה לא יעד סופי. פינטו לא הציג מפת דרכים רשמית, אבל סיפק רמז לפוטנציאל שהוא חוזה לבנק בתחום זה: "להזכירכם, במגזר הקמעונאות נתח השוק שלנו מגיע ל-33%".

כך התחלק השוק המשכנתאות ב-2018

הריבית העולה הובילה לפתיחת מבערים

עד לפני כשנתיים בנק הפועלים היה השחקן השלישי בגודלו בשוק המשכנתאות, אחרי מזרחי טפחות ולאומי, עם נתח שוק של 18-20%. הבנק ראה בהלוואות לרכישת דירה שירות שהוא מציע ללקוחותיו הקיימים, ולא כלי לגיוס לקוחות חדשים. המרווחים בתחום זה היו נמוכים מאוד, ובבנק העדיפו למקד את הצמיחה בתחומים אחרים כמו אשראי צרכני, שם רמת המרווחים גבוהה יותר.

אז מה השתנה? ראשית, ראינו בשנים האחרונות זחילה כלפי מעלה של הריבית הממוצעת בשוק המשכנתאות. היא נבעה הן ממגבלות רגולטוריות שחלחלו אל השוק, והן מכך שהתחרות נרגעה כיוון שהבנקים התמקדו בהגעה ליעדי ההון של בנק ישראל, על חשבון צמיחה באשראי. הציפייה היא שתהליך עליית ריבית בנק ישראל יימשך בשנים הקרובות, ויגדיל עוד יותר את המרווחים ואת רווחיות הפעילות הזו (יש לזכור כי חלק לא מבוטל מהמשכנתאות ניתן בריבית משתנה הצמודה לשינויים בריבית הפריים).

השינוי בריבית הממוצעת במשכנתאות בשנה האחרונה

במקביל לכך ראינו בשנתיים האחרונות עלייה בסיכון באשראי הצרכני, שנבעה מהגידול החד בהיקפים שניתנו, ומשינויים בחקיקת הליכי פשיטת רגל שהשפיעה לרעה על מוסר התשלומים במשק. בנק הפועלים ספג כתוצאה מכך עלייה חדה בהפרשות להפסדי אשראי בהלוואות הצרכניות. לעומת זאת, ההפרשות בתחום המשכנתאות נותרו נמוכות, היות שמדובר בהלוואה שיש כנגדה שעבוד איכותי.

נראה שהשילוב בין העלייה ברווחיות פעילות המשכנתאות לבין הרצון להקטין סיכון בתיק האשראי גרמו לפועלים לפתוח מבערים בפעילות המשכנתאות. תיק ההלוואות לדיור של הבנק קפץ אשתקד בקרוב ל-10% ל-81.5 מיליארד שקל, תהליך שהתרחש במקביל להורדת רגל מהגז בתחום האשראי הצרכני. תיק זה התכווץ בקרוב ל-4% ב-2018, ל-44 מיליארד שקל.

הקצאת המשאבים של בנק הפועלים במשכנתאות לא מתבטאת רק בקמפיין הפרסום היקר. לפי הערכות, הבנק גם צפוי להסב עשרות מיועצי ההשקעות לתפקיד יועצי משכנתאות, כלומר להגדיל את מערך ייעוץ המשכנתאות.

מזרחי טפחות מתמקד באשראי עסקי

מי שעלול להיפגע מהתיאבון הגובר של בנק הפועלים הוא מזרחי טפחות, השחקן הגדול ביותר בשוק המשכנתאות. הבנק בניהולו של אלדד פרשר מחזיק כיום בשליש מהשוק, ולאורך שנים היה השחקן הגדול ובהפרש ניכר לעומת יתר הבנקים בפעילות זו.

הבנק ניצל את העובדה שלפני כשלוש שנים הפועלים ולאומי היו עסוקים במאבקם הסיזיפי להגיע ליעדי ההון של בנק ישראל, שבו הוצבו להם יעדים נוקשים יותר מיתר הבנקים. בזמן שהם הורידו פרופיל בפעילות המשכנתאות, מזרחי טפחות הגיע לנתח שוק של קרוב ל-40%, וגייס הלוואות דיור בקצב דומה לזה שגייסו הפועלים ולאומי יחד. מאז חזרו פועלים ולאומי לפעילות ערה יותר, והבנק התאזן בחזרה לנתח שוק של 33-35%.

הגברת האגרסיביות מצד הפועלים עשויה להביא לכך שהוא יגיע להיקפי פעילות דומים לאלו של מזרחי טפחות. עד כמה זה מדאיג את פרשר? כנראה לא יותר מדי. מזרחי טפחות אמנם לא ירצה לאבד את תואר הגוף הגדול ביותר בשוק המשכנתאות, אבל העדפותיו שונות מאלה של הפועלים. בבנק החליטו בשנים האחרונות למקד את הצמיחה בפעילות האשראי העסקי, על מנת לפזר טוב יותר את תיק האשראי שנשען כיום על פעילות המשכנתאות. כך שלא נראה כי במזרחי טפחות ייצאו מגדרם להיאבק בבנק הפועלים בשוק המשכנתאות, אך סביר ש"יזיעו" קצת אם יראו את המתחרה נושפת בעורפם במפת נתחי השוק.

והציבור? לא צריך לצפות ליותר מדי

השאלה המעניינת היא אם ציבור הלווים ירוויח מהתיאבון הגובר של הפועלים. נכון להיום הוא פועל בסביבה יציבה למדי: בשנת 2018 נמשכה העלייה בריבית על משכנתאות שהורגשה בשנים האחרונות, אך במתינות. הריבית השקלית הקבועה הממוצעת עלתה מ-3.82% בינואר 2018 ל-4.04% בינואר השנה. יחד עם זאת, ריבית בנק ישראל עלתה לקראת סוף השנה, והמח"מ הממוצע של המשכנתאות החדשות גדל מ-16.8 שנים בתחילת 2018 ל-17.3 שנים בסופה - שני גורמים שמשפיעים על עליית הריבית. בנטרולם, היא שמרה על יציבות יחסית.

בשוק המשכנתאות מציינים כי הנוכחות ההולכת וגוברת של הפועלים מורגשת בשטח, וכי במקרים מסוימים הבנק אכן מפגין אגרסיביות בהצעות המחיר. יחד עם זאת, ספק רב אם נראה מלחמת מחירים מתפתחת בשוק זה, כפי שאירע כאשר דיסקונט יצאו לפני כ-12 שנה עם התוכנית "משכנתא מסובסדת", שהציעה הלוואת דיור במחירים נמוכים במטרה לגייס לקוחות.

ראשית, יש לזכור שהמטרה של בנק הפועלים בהגברת הפעילות במשכנתאות היא להגדיל את הכנסותיו, ולא רק לצמוח בנתח שוק. הרי כניסתו המחודשת לשוק נעשתה רק לאחר שהמרווחים בתחום עלו, והעיסוק במשכנתאות נהיה אטרקטיבי יותר מבחינת הבנק.

נוסף על כך, בעשור האחרון הוצבו מגבלות רגולטוריות רבות בפני הבנקים בשוק המשכנתאות, שמטרתן הייתה לצנן אותו. מגבלות אלה תרמו לעליית הריביות במשכנתאות, ויקשו על פועלים להוריד דרמטית את המחירים. בשורה התחתונה, ייתכן שלהגברת הפעילות של הבנק תהיה השפעה מסוימת על הריביות, אבל אל תצפו שתתפתח כאן מלחמת מחירים של ממש. 

עוד כתבות

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר