גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אקזיט בתחום המכשור הרפואי: אורתוספייס הישראלית נמכרת בעד 220 מיליון דולר

המרוויחה העיקרית מהמכירה לחברה האמריקאית סטרייקר היא הקרן הישראלית טריוונצ'רס ● אורתוספייס פיתחה מעין כרית המושתלת בכתף ומחליפה ניתוח לתיקון קרעים בגיד הכתף ● ענת סגל, שהייתה מנכ"לי חממת קסניה כשהחברה הוקמה: "הרעיון נחשב בזמנו קצת הזוי, ולא התקבל בכנסי האורתופדים הגדולים. זה היה גבול דק בין תעוזה לוואט דה פאק"

מכשור רפואי / צילום: Shutterstock
מכשור רפואי / צילום: Shutterstock

חברת אורתוספייס הישראלית תירכש על ידי החברה האמריקאית סטרייקר בסכום של עד 220 מיליון דולר: 110 מיליון דולר יתקבלו מיידית ועד 110 מיליון דולר יתקבלו בהתאם לעמידה באבני דרך. החברה פיתחה ומשווקת מכשיר לטיפול בפציעות ודלקות חמורות בכתף, כתחליף לניתוח. המוצר הוא מעין כרית עשויה מחומר פלסטי מתכלה המושתלת בכתף בפרוצדורה זעיר פולשנית ומהווה תחליף למערכת בלימת הזעזועים הטבעית של הגוף.

עסקה זו מסמלת את שובם של האקזיטים בתחום המכשור הרפואי הקלאסי (שלא בתחום הבריאות הדיגיטלית). המרוויחה העיקרית היא קרן המכשור הרפואי הישראלית טריוונצ'רס (TriVentures), שהייתה בין המשקיעות העיקריות בסבבים המאוחרים של החברה. משקיעות אחרות בחברה הן קרן Innova Health (אינובה הלת'), אשר השקיעה בסבבים האחרונים שלה והפכה לבעלת כ-75% ממנה, וכן קרן JJDC של חברת המכשור הרפואי ג'ונסון אנד ג'ונסון וחברת סמית' אנד נפיו. חממת קסניה, שבה הוקמה החברה, מכרה את אחזקותיה באורתוספייס לאינובה (שאז נקראה Healthpoint Capial) בתחילת ב-2015 ורשמה רווח של 6.2 מיליון שקל.

עד היום גייסה אורתוספייס כ-30 מיליון דולר כך שמדובר בהחזר נאה על ההשקעה, בעיקר עבור הקרנות שנכנסו לחברה בשלבים המאוחרים.

המוצר הושתל במעל ל-20 אלף איש

אורתוספייס הוקמה ב-2009 כספין אוף של הסטארט-אפ ביופרוטקט מחממת קסניה, שפיתח מוצר דומה לתחום של מניעת נזקים של הקרנות לטיפול בסרטן הערמונית. הכרית העשויה מחומרים פלסטיים מתכלים שפיתחה ביופרוטקט, נועד להרחיק את האזורים הרגישים מן הערמונית בעת ביצוע ההקרנה. החברה התפתחה לאט, אך בשלב כלשהו עלה הרעיון כי כרית דומה באותה שיטה של השתלה זעיר פולשנית יכולה לשמש לפונקציה של ריכוך זעזועים בכתף, בזמן ההחלמה של הגיד.

לדברי ענת סגל, שהייתה מנכ"לית חממת קסניה כשהחברה הוקמה: "אורתוספייס היא דוגמא יפה למה שמתכוונים כשאומרים שצריך אקוסיסטם כדי להקים חברות מכשור רפואי. היא הוקמה על ידי אסף דקל שניהל אז חברה בחממת קסניה בשם ניטסטיץ', שנחשבה להבטחה גדולה של החממה אבל בסופו של דבר לא הצליחה. יום אחר אמרנו לדקל - תעיף מבט פה, אולי תוכל לעזור לביופרוטקט, וכשהוא בחן את הטכנולוגיה שלה, עלה לו הרעיון לשימוש נוסף במוצר, לתחום הכתף". דקל שימש לפני כן כרופא אורתופד במשך 15 שנה, וכיהן במשרות ניהוליות במספר חברות מכשור רפואי בשלבי הקמה ראשונים.

סגל: "הרעיון נחשב בזמנו קצת הזוי, ולא התקבל בכנסי האורתופדים הגדולים, משום שלא היה הסבר ברור מדוע השתלת כרית כזו שמונעת כאב וחיכוך, גם עוזרת לריפוי". כיון ההערכה היא כי המוצר מונע תהליכים דלקתיים סביב אזור הכאב שמונעים את הריפוי. כך או כך, ניסיונות ראשונים בבעלי חיים ואחר כך פרוצדורות סלקטיביות מאוד בבני אדם באירופה, הראו תוצאות טובות. "עד היום המוצר הושתל במעל 20 אלף איש, ואני מכירה אישית אנשים שהוא עזר להם", אומרת סגל. "זה היה גבול דק בין תעוזה לוואט דה פאק".

החברה קיבלה אישור שיווק באירופה ב-2010, והחלה במכירות דרך מפיצים. ב-2011 בוצע הגיוס המשמעותי הראשון, מטריוונצ'רס. ב-2014 החלה בניסוי קליני בארה"ב ולאחר שקיבלה אישור FDA לשיווק בארה"ב, נכנסו משקיעי הסבב האחרון בראשון הלת'פוינט-אינובה.

לדברי סגל: "אנחנו מעריכים שהאקזיט יעשה שירות טוב גם עבור ביופרוטקט, שכבר רושמת הכנסות ומתממנת בעיקר מהכנסותיה, וגם נמצאת בניסוי קליני בארה"ב. תמיד אמרנו שביופרוטקט הוא פלטפורמה לפיתוח של מוצרים נוספים, מעבר למוצר למניעת תופעות לוואי של טיפולים בסרטן הערמונית, אם כי גם זה מוצר משמעותי. עכשיו יש לנו הוכחה ראשונה לכך". ביופרוטקט הוקמה ב-2004 על ידי שאול שוחט, ד"ר אדריאן פז, פרופ' אבי דומב ופרופסור רמי בן יוסף.

עבור אינובה הלת' זוהי אחת ההשקעות הראשונות בישראל, אולם ייתכן שלאור ההצלחה, תגדיל החברה את פעילותה בארץ. לדברי טים ברקוביץ', מנכ"ל הקרן, וד"ר אריאלה גולומב, סמנכ"לית בקרן: "כשפגשנו את אורתוספייס לראשונה היה להם כבר אישור שיווק באירופה והם כבר ביצעו 4,000 פרוצדורות, אך היו להם הרבה משקיעים קטנים וצורך בסכום משמעותי של כסף למימון ניסוי בארה"ב ובניית מערך מכירות. אחרי תקופה של היכרות השקענו בחברה, וזו הייתה השקעה נהדרת עבורנו.

כיום אנחנו מנהלים קרן עם סכום פנוי להשקעה בארה"ב, אירופה וישראל. אנחנו מאמינים שישראל היא שוק חשוב עבורנו. אנחנו מחפשים חברות שיהיה להם אישור שיווק כלשהו, באירופה או בארה"ב, מתחומים כמו אורתופדיה, שריר ושלד, כלי דם ובריאות האישה, ופתוחים גם לשמוע על חברות נוספות בתחום המכשור הרפואי, בשווקים שבהם ישנו צורך גדול ללא מענה. בעוד כחודש נגיע לביקור בישראל".

מיכל גבע, שותפה בטריוונצ'רס: "אנחנו שמחים מאוד להיות חלק מהמסע של ד"ר אסי דקל שהמציא את הטכנולוגיה ופיתח את הקונספט ואיתי ברנע שהוציא את הפעילות לפועל דרך ניסויים קליניים אינטנסיביים ותהליכים רגולטוריים בכשלושים מדינות והבאת הטיפול לעשרים אלף מטופלים. טריוונצ'רס ליוותה אותם לאורך השנים בהשקעות, בבורד ובאופן שוטף. הצלחת החברה טמונה בצוות המצויין ובצורך האמיתי בפתרון לבעיה הרפואית בטיפולי הכתפיים".

אורתוספייס מנוהלת על ידי איתי ברנע, אשר הצטרף לחברה ב-2010, כאשר החברה נכנסה לשלב המכירות הראשונות. ברנע היה בעבר בכיר בתחום המכירות בחטיבת הטכנולוגיות הניתוחיות של ג'ונסון אנד ג'ונסון (Ethicon) וכן מנכ"ל חברת Surgical Structure שנמכרה לתאגיד C R Bard ב-2009.

סטרייקר , הרוכשת, היא חברה אמריקאית, אחת החברות המובילות בעולם בתחום המכשור הרפואי עם דגש על אורתופדיה. החברה הוקמה ב-1941 ונסחרת בנאסד"ק לפי שווי של 71 מיליארד דולר. בעבר כבר ביצעה סטרייקר רכישות של מספר חברות בעלות זיקה ישראלית: סיטטליין שפיתחה מכשיר קולונוסקופיה עם שרוול חד פעמי, שנרכשה ב-150 מיליון דולר ב-2006 (אולם הפיתוח לא צלח והפעילות נסגרה), סורפס הישראלית-אמריקאית שפיתחה סטנטים לטיפול בדימום תוך מוחי ונרכשה ב-135 מיליון דולר ב-2012, ואקטיוויוז שפיתחה מכשיר לניווט בתוך הריאות ונרכשה ב-2013 תמורת 20 מיליון דולר.

תעודת זהות: אורתוספייס

תחום פעילות: טיפול זעיר פולשני לקרעים בגיד הכתף

שנת הקמה: 2010

מנכ"ל: איתי ברנע

מייסד: אסף דקל וחברת ביופרוטקט

עובדים: כ-30 בקיסריה

עוד כתבות

גל בר-דעה, מנכ''ל וואן זירו / צילום: איל יצהר

הבנק הדיגיטלי כבר שרף כ-800 מיליון שקל; המנכ"ל: "המשקיעים ימשיכו לתמוך"

לוואן זירו כבר יש כ-100 אלף לקוחות והמנכ"ל גל בר דעה מעריך כי "נהפוך לרווחיים כשנגיע ל-200 אלף לקוחות" ● את 2023 סיים הבנק של אמנון שעשוע עם הפסד של 357 מיליון שקל, אך בר דעה אופטימי:  "ההכנסה מלקוח יותר גבוהה ממה שחשבנו. אם נמשיך כך ונגביר פעילות אנחנו על דרך המלך"

מבצע לתשלום חלקי על דירה על הנייר / צילום: דרור מרמור

מספר הדירות שנרכשות רק עולה, אז למה נתוני המשכנתאות נמוכים?

נתוני המשכנתאות החדשות שניטלו ממשיכים לדשדש כבר כמה חודשים, למרות העלייה ברכישת דירות ● האם מבצעי הקבלנים המאפשרים לשלם רק 10% בתשלום הראשון ואת היתר במסירה, יתבטאו במשכנתאות בעוד שנתיים־שלוש?

מרכז תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

בעל דירה סירב לחתום על פרויקט תמ"א וזכה ב־320 אלף שקל נוספים

בעל דירה בפרויקט תמ"א 38 בת"א, שהוא גם בעלים של חלק מהחצר, ביקש פיצוי של 1.2 מיליון שקל ● המפקחת על המקרקעין קבעה בהסכמת הצדדים כי אכן מגיע לו פיצוי תמורת חתימתו

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

בורסת ת"א ננעלה ביציבות; אלקטריאון זינקה ב-18%, ישראכרט ב-9%

אל על השלימה גיוס של 100 מיליון דולר, המנייה עולה ב-4% ● הבורסה בת"א מסכמת רבעון ראשון בעליות נאות במדדים המובילים ● לאומי על הדולר המתחזק: "מציע למשקיעים הצעה שאי אפשר לסרב לה" ● באופנהיימר צופים "רוח גבית לשוק המניות האמריקאי לפחות עד שנת 2025"

המדינה החדשה שמצטרפת להליך נגד ישראל בהאג

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: רוב האמריקאים מתנגדים להמשך המלחמה, הממשלה הצרפתית מצהירה שלא סיפקה נשק לישראל מאז ה-7 באוקטובר, ואירלנד מצטרפת לתביעה נגד ישראל בהאג ● כותרות העיתונים בעולם 

מנכ''ל NICE, ברק עילם / צילום: CRC Media

מלך השכר של ת"א: המנכ"ל שהרוויח כ-90 מיליון שקל ב-2023

עיקר התגמול של מנכ"ל נייס ברק עילם – הוני ● במשך שנותיו כמנכ"ל נייס צבר תגמולים בהיקף של כ-460 מיליון שקל לפי שער החליפין הנוכחי ● שכר של כ-17 מיליון שקל למנכ"ל אלביט אשתקד

ייצור השבבים / צילום: Shutterstock, Golubovy

חברות השבבים הישראליות שמשלמות על הקשחת הכללים

ביטול רכישת חברת שבבים ישראלים על ידי הענקית האמריקאית קוואלקום מתווספת לנסיגת אינטל מרכישת טאואר אשתקד ● לפי מומחים, מדובר במגמה מתעצמת של הקשחת העמדות מצד רגולטורים בעולם ● "חברות צריכות להתחיל לחשוב מראש על אלטרנטיבות", הם אומרים

הכפר פטריצ'ה באיטליה. ראש העיר מנסה למכור בתים באירו / צילום: Shutterstock

באיטליה מנסים למכור בתים באירו אחד. אז למה זה לא עובד?

ראשי עיירות קטנות באיטליה, שהתרוקנו מתושבים בשל מגמת עיור ארוכת־שנים, מציעים בתים למכירה באירו אחד בלבד, כאשר עלות השיפוץ מוטלת על הקונה ● התקשורת האמריקאית רווייה בסיפורים על בתים עתיקים שעברו שיפוץ והפכו לבתי נופש משפחתיים, אך בפועל, עסקי "הבתים באירו" עומדים בפני חסמים רבים

קבינט המלחמה. ללא נשים במוקד קבלת ההחלטות / צילום: קובי גדעון-לע''מ

המלחמה חושפת את אוכלוסיית הנשים לסיכונים חריגים. איך אפשר להתמודד איתם?

מדור "המוניטור" של גלובס והמרכז להעצמת האזרח עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות ● הפעם, בשיתוף שדולת הנשים, על האתגרים שמציבה המלחמה בפני נשים ● נשים סובלות יותר מהיעדר ביטחון אישי וכלכלי - ובכל זאת הן לא נמצאות במוקד קבלת ההחלטות

אולם הקונצרטים בו התרחש הפיגוע במוסקבה / צילום: Reuters

הפיגוע במוסקבה הביא את אירופה להגביר כוננות מפני מתקפת דאעש

צרפת ואיטליה פרסמו אזהרות מפיגועי דאעש בשטחן, כשהחשש עולה לקראת חג הפסחא ● המתקפה ברוסיה העלה גם לפני השטח את האזורים העניים ביותר במדינה, בהם צובר ארגון הטרור השפעה

ינקי קוינט, מנכ''ל רמי ומ''מ מנהל רשות החברות / צילום: יוסי זמיר

מתחנות כוח ועד מוסכי רכבת: בענף התשתיות טוענים שרמ"י תוקעת מיזמים

בפנייה דחופה מבקשים במינהל התכנון מרשות מקרקעי ישראל לשחרר היתרים למיזמי תשתית לאומיים ● ברקע זה, גורמים בענף טוענים כי פרויקטים גדולים, בהם תחנות כוח ומוסכים של הרכבת הקלה, תקועים בגלל התנהלות הרשות ● רמ"י: "חלק מהפרויקטים יצאו לדרך"

מירי רגב, ליכוד / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

ועדות חקירה ממלכתיות תמיד הטילו אחריות אישית על ראש הממשלה?

עד כמה חריפה הביקורת שנמתחה על נתניהו בדוח מירון בהשוואה היסטורית? בדקנו ● המשרוקית של גלובס

פרופ' דניאל כהנמן / צילום: יח''צ מטר

פרופ' דניאל כהנמן, זוכה פרס נובל לכלכלה, הלך לעולמו

כהנמן, בן 90 במותו, זכה בפרס נובל בכלכלה בשנת 2002 על מחקר בתחום של קבלת החלטות בתנאי אי-ודאות

''התייצבות ושיפור, גם אם צנוע, ברוב הפרמטרים הפיננסיים של ההייטק הישראלי'' / אילוסטרציה: Shutterstock

אחרי שנה קשה, הרבעון הראשון של 2024 מראה מגמה חיובית בתעשיית הטק הישראלית

על פי נתונים חדשים מדוח ההייטק "Tech Review", ברבעון הראשון של 2024 חברות הסטארט-אפ הישראליות גייסו כ-1.6 מיליארד דולר ● מדובר בעלייה של כ-10% ביחס לרבעון הקודם וירידה של 10% בהשוואה לרבעון המקביל אשתקד ● 38% מסך הסכום הכולל גוייס בחברות הסייבר

אסדת קידוח ''לוויתן'' / צילום: אלבטרוס

במשרד האנרגיה בוחנים: הקמת מתקן להנזלת גז בהשקעה של 7 מיליארד דולר

חלק משמעותי מיצוא הגז של ישראל תלוי היום במצרים, ומתקן הנזלה יאפשר יצוא לרחבי העולם כדי לבזר את הסיכונים ● מי יממן את עלויות ההקמה האדירות?

דוד פתאל / צילום: איל יצהר

לאחר שלוש שנים של הפסד, אירופה עזרה לדוד פתאל לחזור להרוויח

עם סיומה של השנה הסתכמו הכנסותיה של פתאל ב-6.93 מיליארד שקל, עלייה חדה של 26.6% ביחס לשנה שקדמה לה ● בשורה התחתונה רשמה פתאל רווח נקי של 45.2 מיליון שקל ● הסיבות לעלייה: שיפור בשיעורי התפוסה במלונות הרשת, עלייה במחיר של חדר ממוצע למתארחים ושיפור בשערי החליפין

בנק ההשקעות ג'יי. פי מורגן / צילום: Reuters, Mike Segar

האסטרטג של הבנק הגדול בעולם: "אתם לא תדעו כשהירידות יגיעו"

בבנק ג'יי פי מורגן שוב מזהירים מפני ירידות בשווקים, למרות שהתחזיות שלהם לא פוגעות כבר שנתיים וחצי ● האם הפעם התחזיות שלהם יתממשו? ומה הם ממליצים למשקיעים?

קריסת גשר פרנסיס סקוט קי בבולטימור / צילום: ap, Steve Helber

אמריקה סופקת כפיים וחוששת: עד כמה חסינים הגשרים שלה?

את הגשר בבולטימור הפילה ספינת ענק של 95 אלף טונות ● זו הייתה כנראה, אם כי לא בטוח, תוצאה בלתי נמנעת - הגשר קיבל ציון "מניח את הדעת" לפני שלוש שנים ● הנשיא ביידן רשאי לטעון שהשקעת טריליון דולר בשיקום תשתית מגינה על אמריקה מפני אסונות רבים כאלה

משה ארבל, שר הפנים / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

בעקבות חשיפת גלובס: השר ארבל קורא לנתניהו לאפשר כניסת פועלי בניין פלסטינים לישראל

שר הפנים מציין במכתבו: "גוברות ההערכות כי אלפי פועלים פלסטיניים מיהודה ושומרון מועסקים שלא כדין בענף" ● הוא קורא לראש הממשלה לבחון הסדרה של הכנסת הפועלים לישראל, בין היתר על ידי בחינה פרטנית של כל פועל והגבלת גיל

עינת גנון / צילום: בר שניר

פרויקט הענק מתעכב: עוד פרישה מהמרוץ לניהול רשות המטרו

עינת גנון, סמנכ"לית הרשות להתחדשות עירונית, הודיעה על פרישה מהמרוץ לניהול רשות המטרו, לאחר שלאחרונה גם צחי דוד, סגן הממונה על התקציבים באוצר לשעבר, הסיר את מועמדותו לתפקיד ● כעת נותר מועמד אחד לבחירה, והמכרז עומד בפני ביטול