מה יודע השר לשעבר מאיר כהן על היקפי הבנייה בירושלים בתקופת נתניהו ובתקופת אולמרט?

מאיר כהן מרשימת כחול לבן אמר בביטחון מלא שכאשר אולמרט היה ראש ממשלה, הוא בנה יותר מאשר נתניהו בעיר הבירה • עד כמה הוא מכיר את המספרים? • המשרוקית של גלובס

מאיר כהן / צילום: יוסי כהן
מאיר כהן / צילום: יוסי כהן

האם יכול להיות שממשלות הליכוד בראשות נתניהו בנו בירושלים פחות ממשלת אולמרט? בראיון לתוכנית "העולם הבוקר" ברשת 13 התייחס מאיר כהן, השר לשעבר והמתמודד מטעם רשימת כחול לבן, לבנייה בירושלים וביהודה ושומרון: "אנחנו לא מדברים על שום פינוי של שום אדם, לא באים למשא ומתן מדיני כאשר אנחנו מצהירים הצהרות [...] יש היום ישובים חזקים, ויש ישובים שדי במה שבנוי שם. אבל בגושי ההתיישבות, מה שביבי לא עשה, האיש הזה שטוען שכולם שמאלנים חוץ ממנו, שלא חיזק את גושי ההתיישבות, שאולמרט בנה יותר ממנו בירושלים". אלא שהנתונים לגבי ירושלים מספרים סיפור אחר לחלוטין.

מלבד הרובע היהודי בעיר העתיקה, ישנן כיום שמונה שכונות יהודיות מרכזיות הנמצאות בתחום שיפוטה של ירושלים מעבר לקו הירוק. השכונות נווה יעקב, פסגת זאב, רמת שלמה ורמות אלון שבצפון העיר; שכונת הגבעה הצרפתית הסמוכה להר הצופים; והשכונות חומת שמואל (הר-חומה), גילה וארמון הנציב (תלפיות מזרח) שבדרום העיר. בסך הכול היו 11,872 התחלות בנייה בשמונה השכונות הללו בעשרים השנים האחרונות (1998-2017), ו-594 בממוצע בשנה. הממוצע השנתי של התחלות בנייה בזמן כהונת אולמרט היה 453 התחלות בנייה, ובזמן כהונת נתניהו היה 577.

לפי החוקר יאיר אסף-שפירא ממכון ירושלים למחקרי מדיניות, יש לשים לב לסממנים ייחודיים בשתיים מן השכונות. בגבעה הצרפתית היו 633 התחלות הבנייה בעשרים השנים האחרונות, אולם 460 מהן היו בשנת 2005 לבדה. לפי אסף-שפירא, פרויקטים גדולים יוצרים שנים שנראות חריגות, שכן כלל יחידות הפרויקט נרשמות בשנה בה הושק, אף שהוא יכול להיבנות על-פני מספר שנים. בנוסף, חומת שמואל (הר-חומה) הוקמה בשנות ה-90, בשונה מהשכונות האחרות שרובן הוקמו בשנות ה-70. בשל היותה שכונה חדשה, היקף הבנייה בה היה גבוה משמעותית בעשרים השנים האחרונות, עם 6,202 התחלות בנייה, וממוצע של 310 בשנה.

במענה לפניית המשרוקית של גלובס נמסר מטעם "כחול לבן" כי כהן התבסס על נאומו של נתניהו משנת 2015 בפני הקונגרס הציוני בי-ם. הבעיה היא שבנאום זה, התייחס נתניהו להיקף הבנייה ביהודה ושומרון, ולא לבנייה בירושלים כפי שטען ח"כ כהן.

בשורה התחתונה: אמירתו של כהן אינה נכונה. הממוצע השנתי של התחלות הבנייה בשכונות המרכזיות בירושלים שמעבר לקו הירוק בתקופת כהונתו של נתניהו מ-2009 היה 577, והיה גבוה יותר מהממוצע בזמן כהונתו של אולמרט, שעמד על 453. ממוצע התחלות הבנייה בעשרים השנים האחרונות היה 594.