לא מוותר: נתניהו ממשיך במאבקו לקבלת מימון להגנתו המשפטית

רה"מ עתר נגד החלטת ועדת ההיתרים, שדחתה את בקשתו לקבל מימון לצורך הגנתו המשפטית מאנשי העסקים נתן מיליקובסקי וספנסר פרטרידג' • טוען: "החלטת ועדת ההיתרים מבוססת על מבחן היכולת הכלכלית של נתניהו שכלל אינו רלוונטי לענייננו. המבחן היחיד שהיה עליה להפעיל הוא מבחן ניגוד העניינים"

ראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: shutterstock
ראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: shutterstock

ראש הממשלה, בנימין נתניהו, ממשיך במאבקו לקבלת מימון מאנשי עסקים להגנתו המשפטית בתיקים 1000, 2000 ו-4000.

באמצעות עורכי הדין נבות תל-צור, טל שפירא ועמית חדד, הגיש היום (ב') נתניהו עתירה לבג"ץ נגד החלטת ועדת ההיתרים לדחות את בקשתו לקבל מימון לצורך הגנתו המשפטית מאנשי העסקים נתן מיליקובסקי (בן-דודו של נתניהו) וספנסר פרטרידג'.

"החלטת ועדת ההיתרים לוקה בחוסר סבירות קיצוני, הן בכל הקשור להתנהלותה בפן הפרוצדורלי והן בכל הנוגע לנימוקים ששימשו אותה לדחיית הבקשה", נכתב בעתירה.

לטענת נתניהו, "החלטת הוועדה מבוססת על מבחן היכולת הכלכלית (של נתניהו - ח"מ), שכלל אינו רלוונטי לענייננו". לדברי ראש הממשלה, "המבחן היחיד שעל הוועדה היה להפעיל בענייננו הוא מבחן אחד פשוט וענייני הנובע מתכלית ההחלטה, והוא מבחן ניגוד העניינים".

לטענת סנגורי נתניהו, "מתוך נהייה אחרי רחשי ציבור פופוליסטיים, סמכה הוועדה את החלטתה על הצהרות הון קודמות של נתניהו, ללא הסכמתו, ללא ידיעתו ומבלי לברר כלל אם הן מעודכנות, ואף עיטרה את החלטתה בביטויים עסיסיים, שאין זאת אלא נועדו לפגוע בנתניהו".

נתניהו טוען בעתירה כי דחיית בקשתו על-ידי הוועדה יוצרת מצב בלתי מתקבל על הדעת שפוגע בזכויות יסוד שלו. "כשם שאין מקום למשוא-פנים ולהצדקתו של אדם בדין רק בשל דלותו - כך גם אין מקום למשוא-פנים ולחיובו של אדם בדין רק בשל היותו בעל אמצעים", נטען.

לפי העתירה, התיקים שבהם מסובך נתניהו הם "שלושה תיקי ענק, החורגים בהיקפם מהתיקים הרגילים, עמם הוא נאלץ להתמודד בימים אלה לבדו". לדברי נתניהו וסנגוריו, מדובר ב"תיקים מפלצתיים, כלשון בית המשפט העליון, שנחקרו על-ידי רשויות האכיפה במשך למעלה משנתיים, והיקף העוסקים במלאכת החקירה וגיבוש המסקנות בסיומה מחזיק עשרות פרקליטים בשירות המדינה".

"אין אנו יכולים לקבל מודל של 'תרומות תחילה'"

נזכיר כי בחודש שעבר נדחתה טענתו של ראש הממשלה נתניהו כי לא יוכל לממן את הגנתו המשפטית בשלל הפרשיות הפליליות המרחפות מעל ראשו (תיקים 1000, 2000 ו-4000) ללא תרומות מבעלי הון מחו"ל. הוועדה למתן היתרים במשרד מבקר המדינה דחתה את בקשת נתניהו להתיר לו להסתייע לצורך מימון הוצאותיו המשפטיות בספנסר פרטרידג' ובבן-דודו נתן מיליקובסקי, שניהם בעלי הון, תושבי חוץ; זאת תוך שהיא קובעת כי נתניהו צריך למצות את משאביו האישיים לפני שיפנה לקבל תרומות מאחרים למימון הגנתו.

הוועדה דחתה, בין היתר, את בקשת נתניהו לאפשר בשלב ראשון "תקציב הגנה ראשוני" בסך מיליון דולר - חצי מיליון דולר מכל תורם - המיועד לייעוץ המשפטי שכבר ניתן לו עד כה וממשיך להינתן ועד לקבלת החלטת היועץ המשפטי לממשלה בתיקים השונים (לא כולל הליכי שימוע); ובהמשך הדרך ובמידת הצורך תוגשנה בקשות נוספות לקבל מאותם תורמים סכומים נוספים עד לתקרה כוללת של 2 מיליון דולר, כאשר ראש הממשלה עצמו גם ישתתף במימון.

"אין אנו יכולים לקבל מודל של 'תרומות תחילה' ואחר-כך השתתפות הנוגע בדבר עצמו במימון. הוועדה קבעה בעבר עיקרון הפוך - בטרם יפנה שר לנדבת תרומתם של בעלי ההון במימון, עליו למצות את יכולותיו ממשאביו והונו העצמי", נכתב בהחלטת הוועדה.

עוד נקבע בהחלטה כי "האפשרות לתת היתר פותחת פתח צר, במקרים מיוחדים, לפי שיקול-דעת הוועדה, לחרוג מהכללים ולתת היתר אישי לאי-קיום כלל מהכללים, בהתחשב בנסיבות המקרה ובתקינות הציבורית של מתן ההיתר. נפתח הפתח - הוא עלול להיסגר במקרה של שינוי נסיבות בולט; לא נפתח הפתח - יישארו הכללים בתוקפם באותו עניין וכלפי אותו שר, וההחלטה תהא סופית". 

*** חזקת החפות: ראש הממשלה בנימין נתניהו וכל החשודים האחרים בתיקי ראש הממשלה מכחישים את המיוחס להם. יודגש כי גם לאחר ההחלטה על הגשת כתב אישום, בכפוף לשימוע, הם בגדר חשודים, לא הורשעו בביצוע עבירה, ועומדת לזכותם חזקת החפות.