מדוע הרפתנים הקטנים תוקפים את שר האוצר משה כחלון

הרפתנים הקטנים והבינוניים אומרים שגם עם התייעלות ומחשוב אין להם דרך להמשיך להתקיים במחיר של 19 אגורות לליטר חלב • החלו בשבוע האחרון למחות נגד שר האוצר ולהעלות ברשתות החברתיות סרטונים המתייחסים למצבם ובסופם כרזה: "כחלון, ממני לא אכפת לך"

שר האוצר משה כחלון / צילום: רפי קוץ
שר האוצר משה כחלון / צילום: רפי קוץ

לפני חודש וקצת הקדיש ראש הממשלה בנימין (פעם נוספת) את נאומו לפרה הישראלית המצטיינת. "הפרה הישראלית מפיקה הכי הרבה חלב, לא משום שהיא פרה יהודייה, אלא משום שהיא ממוחשבת", אמר נתניהו בנאום בפני חברי קהיליה יהודית בברזיל במהלך ביקורו שם.

על חברי הרפתות המשפחתיות, הבינוניות והקטנות הופעלו לחצים גדולים בשנים האחרונות להתייעל ולהתמחשב במטרה להוריד את מחירי החלב, אך בחודשים האחרונים מאז פקע הסכם החלב בין הרפתנים למדינה (מדובר בשוק מפוקח תחת שליטת מחירים הדוקה), אומרים הרפתנים הקטנים והבינוניים שגם עם התייעלות ומחשוב אין להם דרך להמשיך להתקיים במחיר של 19 אגורות לליטר חלב, המחיר שנקבע.

עוד הוסיפו הרפתנים כי במסגרת הפיקוח על מחירי החלב וכדי לא להוביל לעליית יוקר המחיה באגף מוצרי החלב, על המדינה להשית את החיובים השונים בשרשרת הייצור ושיווק של מוצרי חלב עם גורמים אחרים בשרשרת, המתווכים ורשתות השיווק, ולהקל על הרפתנים באמצעות הקלות במחיר מים וחשמל.

הרפתנים לא נמצאים בסיפור הזה לבד. חקלאים מכל הארץ הצטרפו למחאה, וגם הם צילמו סרטונים מאותו הסוג, ובו לקחו את ססמת הקמפיין שלו והפכו אותה: "לא אכפת לו מאיתנו". החקלאים, שמאוגדים בהתאחדות האיכרים לצידם של ועד הרפתנים, חוששים מפתיחת היבוא וטיפול בנושא יוקר המחיה תוך שהם סופגים את הפערים ולא רשתות השיווק והמסחר. החשש שלהם הוא מפגיעה אנושה בענף החקלאות. גם ענף המסעדנים משתף עמם פעולה בקמפיין (המשך לקמפיין המסעדנים המתנהל במקביל כבר שנה).

ועד הרפתנים, המייצג 300 רפתות במשקים משפחתיים, החל בשבוע האחרון למחות נגד שר האוצר משה כחלון ולהעלות ברשתות החברתיות סרטונים המתייחסים למצבם ובסופם כרזה: "כחלון, ממני לא אכפת לך", בפרפרזה על סיסמת הבחירות של כחלון - "רק לכחלון אכפת".

כזכור, בחודש אוגוסט 2018 הצטרף מאיר צור, מזכיר תנועת המושבים ויו"ר התאחדות איכרי ישראל, למפלגת כולנו. כחלון אמר במהלך הקיץ כי בבחירות תדרוש כולנו את תיק החקלאות. "כולנו תיקח אחריות על החקלאות הישראלית ותחזיר אותה למקום ממלכתי ומקצועי"ף הוא אמר אז.

הרפתנים זעמו על המשא-ומתן במשק החלב שניהל מאיר צור, ובחודש ינואר 2019 קבוצה של רפתנים מהמגזר של המושבים איימו על צור בתביעה והאשימו אותו כי על אף שהיה מודע לעמדותיהם המתנגדות להסכם החלב המוצע, הוא "הפך את עורו ומסיבות פוליטיות או משיקולים זרים הותיר את הרפתנים חשופים, ללא ייצוג ולא יכולת לממש את זכותם".

קבוצת הרפתנים מהמושבים מפנים את זעמה כלפי שר האוצר ולא כלפי שר החקלאות אורי אריאל, כיוון שהאחרון כבר לא רלוונטי. הוא לא נבחר במפלגת האיחוד הלאומי וצפוי לפרוש מהכנסת.

מה אומרים אותם הרפתנים? לדבריהם, הם נפגעו מכחלון שניסה לקדם ללא הצלחה הסכם חלב חדש, "אשר פגע בהם בלבד, תוך התעלמות מאחריות המחלבות והטייקונים, תוך שהוא מעמיד בסכנה את משק החלב כולו".

בין מעלי הסרטונים נמצאים גם עודד שוהם ואריאל בוקר, מראשי ועד הרפתנים, אשר קוראים שלא להצביע לכחלון. בנוסף, ביחד עם הרפתנים הצטרפו חקלאים ממגזרים אחרים, כמו משק מוטי כהן מבנימינה או משק דרור אלמגור מביצרון, שניהם בתחום גידולי השדה.

הרשת התמלאה בסרטונים מהסוג הזה, ביניהם חקלאים מבוגרים שצילמו את עצמם בכל רחבי ישראל.

השר משה כחלון נדרש לנושא הזה אתמול (א') בצהריים בתכניתו של רינו צרור בגלי צה"ל.

לדבריו, הוא, כחלון, לא מוכן לתת יד להעלאת מחירי החלב, ולכן לא מוכן לחתום על החלטת ועדת המחירים להעלות את מחירי מוצרי החלב המפוקחים. תנובה, שהיא מונופול בתחום, מנסה לכפות את החתימה הזאת באמצעות הליכה לבג"ץ ודרישה מהמדינה לחוקק את החוק שיאפשר להוציא את הסכם החלב לפועל.

עוד אמר כחלון כי הוא לא מוצא היגיון בחתימה על העלאת מחירי החלב המפוקחים. "יש לי ויכוח איתם (עם תנובה) על כך שאין צורך להעלות את מחירי החלב, אבל הם, יש להם עורכי דין טובים מאוד, יותר טובים מעורכי הדין של המדינה לפעמים", אמר כחלון, תוך שהוא רומז שתנובה מפעילה לחצים כבירים. "אין היגיון להעלות מחירים, צריך לפתוח את המכסים בשוק, לקדם תחרות חופשית, וכל עוד יש מונופול כמו תנובה - הוא חייב להמשיך להיות מפוקח".