גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

צניחה חופשית: ההמלצה שגרמה למניית אמדוקס להתרסק

הגורם לנפילה של 9% במניה אמש היה Spruce Point Capital – גוף שמתמחה בתחום של מכירות בחסר ● Spruce פרסם אתמול המלצת "מכירה חזקה" על מניית אמדוקס, ספקית מערכות ופתרונות IT לחברות טלקום, והעריך שהמניה עלולה לרדת ב-25%-50%

בניין אמדוקס / צילום: איל יצהר
בניין אמדוקס / צילום: איל יצהר

בזמן שבוול סטריט התנהל יום מסחר סטנדרטי למדי, שבסיומו המדדים ננעלו בעליות קלות, במניית אמדוקס  נרשמה צניחה חופשית. אחרי שכבר נסחרה בירידות של עד 12%, המניה ננעלה בנפילה של 9%, ו-755 מיליון דולר נמחקו משווי השוק שלה (שירד ל-7.7 מיליארד דולר), במחזור מסחר גבוה פי תשעה מהממוצע במניה.

הגורם לנפילה היה Spruce Point Capital - גוף שמתמחה בתחום של מכירות בחסר (שורט), שפרסם אתמול המלצת "מכירה חזקה" על מניית אמדוקס והעריך שהמניה עלולה לרדת בטווח הבינוני ל-30-45 דולר, דאונסייד של 25%-50%. ב-Spruce לא בחלו בטיעונים נגד החברה לחיזוק התזה שלהם. במסגרת גילוי נאות כתבו אנשי Spruce כי הם מחזיקים בשורט על מניית אמדוקס, ולעיתים הם משלבים אסטרטגיות שורט ולונג על מניות שהם ממליצים למכור אותן.

Spruce Point Capital מחשיבה את עצמה כחברת השקעות אקטיביסטית. היא נוסדה ב-2009 על-ידי בן אקסלר, לשעבר בנקאי השקעות, ומתמחה מאז בשורטים על מניות - בעיקר בוול סטריט. אמדוקס, בניהולו של שוקי שפר, מספקת מערכות ופתרונות IT לחברות טלקום. אנשי Spruce מכנים את אמדוקס "חברה עמומה שמאוגדת במקלט המס המפוקפק האי גרנזי, הוקמה בישראל והמטה שלה נמצא בארה"ב".

אמדוקס עלתה ב-37% בחמש השנים האחרונות

המלצת המכירה שלהם מוסברת בין היתר במה שהם מגדירים "טקטיקות חשבונאיות מעוררות תהייה", שהן להערכתם אינדיקציה לחברה שנאבקת לייצר מזומנים, אך מסתירה זאת. עוד לטענתם, אמדוקס מבצעת רכישות כדי להסתיר את היעדר הצמיחה האורגנית. לדבריהם, המגמות בתעשיית הטלקום פגמו בשיעורי הצמיחה עד לנקודה שבה אמדוקס נראית כחברה שהכנסותיה האורגניות נשחקות.

"אנחנו מאמינים שאמדוקס הינדסה צמיחה פשטנית בהכנסות וברווח, לצד שולי רווח יציבים באופן חריג, באמצעות רכישות עמומות, היוון עלויות תוכנה והטבות מס חד-פעמיות חוזרות ונשנות", כותבים אנשי Spruce.

להערכתם, הצמיחה המאתגרת בתזרים המזומנים החופשי תגביל את יכולתה של אמדוקס להציג צמיחה באמצעות רכישות בעתיד. עוד הם מציינים שבעוד שהרווח הנקי של אמדוקס על בסיס Non-GAAP, כלומר בנטרול סעיפים חשבונאיים שונים, צמח בשנים האחרונות, הרי שהרווח החשבונאי (GAAP) והתזרים נותרו ללא שינוי, או ירדו בתקופה זו, למרות רכישות להתנעת הצמיחה. לדבריהם, תופעה כזאת מצביעה על מתח פיננסי צפוי.

לדברי Spruce, ישנה ירידה בעסקי החברה מול לקוחות גדולים כמו AT&T (הלקוחה הגדולה ביותר של אמדוקס, שהייתה אחראית בשנה שעברה על 27% מהכנסות החברה, כ-1.1 מיליארד דולר) ואחרים. "לאור החשיפה המשמעותית של אמדוקס ל-AT&T ולתעשייה הבעייתית של הטלקום, אנחנו מאמינים שהיציבות הבלתי רגילה בשולי הרווח של אמדוקס והעלייה ברווחיה Non-GAAP, מסתירים את העובדה שהיא נאבקת לייצר מזומנים, כפי שניכר בעסקאות פקטורינג לא שקופות ובהלוואות".

ב-Spruce סבורים, כי "דפוסי הלוואה והשקעה ביזאריים מצביעים על הנדסה פיננסית". לטענתם, "אמדוקס לווה מדי שנה כ-200 מילון דולר בסוף הרבעון, רק כדי להחזיר את ההלוואה מספר שבועות לאחר מכן. באופן בלתי מוסבר, היא גם רוכשת ומוכרת השקעות קצרות-טווח בכמויות דומות על בסיס רבעוני".

הם מעריכים שיש לכך קשר למעמדה המיסויי הייחודי באי גרנזי: אם היא לא תעמוד בתנאים מסוימים שמציבות רשויות המס בארה"ב, היא תיחשב כחברת PFIC (חברת השקעות פסיבית זרה) והמס שהמחזיקים האמריקאים במניית אמדוקס יידרשו לשלם יעלה משמעותית ויפחית את אטרקטיביות המניה. "אנו חושדים שייתכן שההנהלה מבצעת מניפולציות על המאזן כדי לשמר את מעמד המס המועדף", הם כותבים.

נקודה נוספת שמעלים אנשי Spruce היא שכמות המניות שמחזיקים בחברה אנשי-פנים נמצאת בשפל (אם כי לפי הנתונים שלהם, ההחזקה ב-2018 הייתה גבוהה בשיעור של 1.5% מההחזקה ב-2017, שהייתה 1.3%). לדבריהם, זוהי עדות לכך שההנהלה "חולבת" את המזומן באמצעות אופציות.

הם אף טוענים שבעלי המניות צריכים להיות יותר ויותר ערניים בנוגע לאופן שבו אמדוקס מהנדסת (כהגדרתם) את התוצאות הפיננסיות שלה, כשהיא בונה את המטה החדש בישראל מבלי לחשוף את העלויות האמיתיות שלו. ב-Spruce מעריכים שהבניין החדש, שנבנה ברעננה, משמש את החברה כדי להגדיל את היוון העלויות שלה. הם מתייחסים לכך שאמדוקס ציינה בתחילה כי תממן את הבנייה ממקורותיה העצמיים, אך לאחר מכן חתמה על מיזם משותף עם קבוצת יוניון (של ג'ורג' חורש, מי שהחזיק בקרקע) והכירה ב-48 מיליון דולר שנבעו מהמיזם, ייתכן שכהלוואה.


מזכירים הצלחות נוספות בישראל

אקסלר ו-Spruce אינם זרים למשקיעים במניות מישראל, וגם בהמלצה שלהם על אמדוקס הם מזכירים הצלחות אקטיביסטיות שלהם בישראל, כהגדרתם: בסוף 2015 הם הציגו ביקורת הן על אבן קיסר והן על אי.די.בי, ובשתיהן ב-Spruce רואים תוצאות מוצלחות.

כך למשל, באבן קיסר הם מזכירים את החלפת המנכ"לים ואת העובדה שהחברה דיווחה מאז על בעיות באתרי הייצור, ומניית החברה ירדה מאז ב-70%.

לעומת זאת, ב-Spruce לא מזכירים חברה ישראלית נוספת שעליה המליצו "מכירה חזקה": חברת האינטרנט Wix, שב-2017 נסחרה ברמות מחיר של כ-72 דולר, וב-Spruce ציפו לראות בה ירידה של 40%-48% ל-36-42 דולר. מאז ההמלצה, מניית Wix לא נסחרה מתחת למחיר של 50 דולר, והגיעה בשיא לכ-120 דולר, והיום מחירה בנאסד"ק הוא כ-102 דולר. 

עוד כתבות

המספרים מאחורי האופציות לעובדים בחברות ההייטק הישראליות נחשפים / צילום: Shutterstock, Lucky-photographer

נעילה חיובית בוול סטריט; טסלה איבדה כ-3%, אנבידיה עלתה בכ-4.3%

בורסות ארה"ב נצבעו ירוק ● מדד ההנג סנג זינק בכ-1.7% ● טסלה ירדה לאחר שפורסם כי הורידה את מחירי הרכבים החשמליים שלה ברחבי העולם; המניה ירדה מתחילת השנה בכ-40% ● ירידות במחירי הנפט והזהב ● האג"ח הממשלתיות בארה"ב נסחרו בעליות

אפל. החברה המבטיחה של 2024? / צילום: Shutterstock

"תהיה הפתעת השנה": זו המניה המומלצת ביותר של בנק אוף אמריקה

המכירות נופלות, היא לא נמצאת בשוק הבינה המלאכותית, ומתחילת השנה מנייתה איבדה 10.7% ● למרות הכול, בבנק אוף אמריקה מאמינים שענקית הטכנולוגיה אפל צפויה להתאושש בחצי השני של השנה

אמיר כהנוביץ' / צילום: יח''צ

הכלכלן הבכיר שעשה את המעבר המפתיע של השנה מדבר

אמיר כהנוביץ' הפתיע את שוק ההון בספטמבר כשעזב את חברת הביטוח הגדולה ביותר בישראל, הפניקס, ועבר לסוכנות הענק פרופיט ● בראיון לגלובס הוא מסביר את שינוי הקריירה הדרמטי שעשה, מציע את הפרשנות הייחודית שלו להתנהלות בשוק ההון, ומערער על התחזית של בנק ישראל לגבי הצמיחה של הכלכלה

דיזנגוף סנטר / צילום: גיא חמוי

מעל 3 מיליון שקל בדקה: זינוק בהוצאות בכרטיסי אשראי לעומת ערב פסח אשתקד

לפי נתוני חברת שב"א, בין השעות 8:00-14:00 הוציאו הישראלים סכום של 735 מיליון שקל • מדובר בזינוק של 14% בהוצאות בכרטיסי אשראי לעומת ערב פסח אשתקד • בשנה שעברה בשעות אלה נרשמו הוצאות בכרטיסי אשראי בסכום כולל של 645 מיליון שקל • ומה הייתה הדקה העמוסה ביותר היום?

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

ראש אמ''ן, אלוף אהרון חליוה / צילום: דובר צה''ל

ראש אמ"ן האלוף אהרון חליוה הודיע על פרישה מצה"ל

חליוה הודיע היום על פרישה, חצי שנה אחרי המחדל המודיעיני העמוק של ה-7 באוקטובר ● במכתב שחיבר לרמטכ"ל, כתב כי "אגף המודיעין בפיקודי לא עמד במשימה עליה אנו אמונים. לעד אשא עמי את הכאב האיום של המלחמה"

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב אסר על מכירתם במשך מאה שנים ● כעת האוסף מותר למכירה והוא שווה סכום עתק

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד בינת, הכוללת עשרות חברות ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אך לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה"

ישראל אלמסי, יו''ר ומנכ''ל ארגון ידידים / צילום: יונתן בלום

עם 800 מתנדבים בדרכים, הוא דרוך לעזור לכם במקרה של פנצ'ר

כשישראל אלמסי קיבל לידיו את עמותת ידידים, שמספקת עזרה וחילוץ בכביש, במוקד ישב אדם אחד ● כיום היא ערוכה לטפל ב-800 פניות במקביל, ובמלחמה גם הפכה לכוח מסייע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

פליטים עזתים ברפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

וול סטריט ג'ורנל: כך תיראה הפעולה הישראלית ברפיח

בוול סטריט ג'ורנל מדווחים כי ישראל נערכת לפעולה ברפיח ומפנה אזרחים לקראת מבצע צבאי ● עפ"י ההערכות, מבצע הפינוי צפוי להימשך כשבועיים עד שלושה שבועות ויתבצע בתיאום עם ארה"ב, והלחימה תיארך כשישה שבועות

נתיב השייט באוקיינוס הארקטי / צילום: Shutterstock

בהובלת רוסיה וסין: נתיב השיט הימי שעשוי לשנות את חוקי המשחק

התקפות החות'ים בים האדום, במקביל לבצורת במרכז אמריקה, מובילות את העולם לחפש נתיבי סחר ימי חלופיים ● בשנים האחרונות, הסחר באזור הארקטי זינק בחדות נוכח הפשרת הקרחונים ומעורר התעניינות רבה מצד מעצמות העולם, ארה"ב, רוסיה וסין ● האם מפת נתיבי השיט בעולם לקראת שינוי, וכיצד תושפע ישראל?

קרית שמונה / צילום: אייל מרגולין

בערב החג: רצף אזעקות בגליל העליון והמערבי

מוקדם יותר: מטרה אווירית יורטה באזור קריית שמונה ● יותר מחצי שנה אחרי 7 באוקטובר - ראש אמ"ן חליוה פורש מצה"ל • "לעד אשא איתי את הכאב האיום של המלחמה", כתב לרמטכ"ל • אלוף פיקוד מרכז יסיים את תפקידו בקיץ ● צה"ל פתח במבצע סיכול במסדרון החיץ ברצועה: מחבלים חוסלו, תשתיות טרור אותרו והושמדו • דיווח בניו יורק טיימס: ישראל תכננה מתקפה גדולה יותר נגד איראן, גם בטהראן - אך היא נבלמה ברגע האחרון ● כל העדכונים

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

תערוכת הרכב בבייג'ינג, לפני שנתיים / צילום: ap, Andy Wong

החל מ-170 אלף שקל: הרכבים שיוצגו השבוע על הבמה החשובה בעולם ובקרוב יגיעו לישראל

כלי רכב חדשים יוצגו על בימת התערוכה הבין־לאומית מהחשובות בעולם שנפתחת השבוע בבייג'ינג, ואמורים לבסס החל מהשנה את אחיזתה של סין בשוק הרכב האירופי והישראלי ● בדקנו מי עשויים להגיע לישראל כבר בעתיד הנראה לעין

פרופ' יוג'ין קנדל / צילום: מיכה לובטון

הוא היה אחד האנשים הקרובים לנתניהו, היום הוא חושף: "לא הייתי מחזיק במשרד שלו חודש"

יו"ר המועצה הלאומית לכלכלה לשעבר, יוג'ין קנדל, בטוח: "אם ישראל לא תשנה כיוון בהקדם, הכלכלה תקרוס, והמדינה עמה" ● לדבריו, כדי שנבואת הזעם לא תתממש צריך להקים ממשלה שתנהל סיכונים לטווח הארוך בכל תחומי חיינו ● הוא לא פוסל אפשרות להיות שר האוצר הבא, אבל "לא כזה שתפקידו העיקרי הוא לחלק הטבות" ● האזינו

ח''כ משה ארבל, מפלגת ש''ס / צילום: איל יצהר

"מוכרחים להבין את גודל השעה": ראיון חג עם השר הכי לא שגרתי שיש

שר הפנים משה ארבל מכוון אצבע מאשימה לבג"ץ שיצר תגובת נגד בציבור החרדי לשאלת הגיוס ● בענייני התכנון, הוא מגלה שהוא הודף לחצים להתערבות ומאשים את שרי הליכוד באינטרסים צרים ● את הפועלים הפלסטינים, הוא אומר, צריך להחזיר, "אין שאלה בכלל" ● ולמה הוא משוכנע שזה הזמן להעלות ארנונה

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

עליות קלות בנעילת הבורסה; נובה טיפסה ב-4%, נייס ב-3%

ההתפתחות הבטחונית בצפון העיבה על הבורסה ● השקל נסחר בתנודתיות מול הדולר ● אלארום זינקה ב-20% ● מאסיבית, יצרנית מדפסות התלת מימד צנחה ב-13% ● דלק חתמה על העסקה לכניסתה של ענקית האנרגיה ENI לאיתקה ● בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

מייסדי קרן פיקצ'ר קפיטל מימין לשמאל: ראקש לונקאר, דן אמיגה, מיקי בודאי ומייק פיי./ צילומים: עמרי אראל, קייט רני, MKJ photography, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המהלך שהפתיע את ענף הסייבר: מנכ"ל איילנד ינהל במקביל גם קרן השקעות

מייק פיי, מנכ"ל איילנד, הספקית הגדולה ביותר של פתרונות סייבר לתחום הדפדפנים, מצטרף כשותף מנהל בקרן ההון סיכון פיקצ'ר קפיטל ● המהלך עשוי ליצור, לכאורה, ניגוד עניינים בין עסקאות השקעה או שותפות בתוך איילנד לבין עסקאות שתערוך הקרן ● "אני מכבד ומקיים את חובות הנאמנות שלי כמנכ"ל איילנד", אומר פיי

אילון מאסק, יו''ר טסלה / צילום: Shutterstock

התוצאות בשפל אבל הבטחה אחת של מאסק מלהיבה את המשקיעים

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה את אחד הדוחות הרבעוניים השליליים ביותר שלה בשנים האחרונות, אבל המניה זינקה במסחר המאוחר ב־13% ● הסיבה: ההודעה על ייצור דגם חדש ומוזל החל מ־2025, הרבה יותר מהר מהצפוי ● אבל ייתכן שהפעילות המבטיחה תתגלה כהפסדית בטווח הקצר