גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הזדמנויות השקעה בשוק הגלובלי: "בסוף הכלכלה מנצחת את הפוליטיקה"

גם בשוק דינמי, שמגלה עצבנות מסוימת, קיימות אפשרויות השקעה לא מעטות ● פיזור מוצרים נכון, חשיפה בעיקר לארה"ב אבל גם לסין, הודו ואינדונזיה, למגזרים כגון טכנולוגיה ובריאות יובילו לגיוון התיק ולפיזור נכון של ההשקעות

שוק תנודתי. המשקיעים חוששים מסיום מחזור העליות/צילום: Shutterstock/א.ס.א.פ קרייטיב
שוק תנודתי. המשקיעים חוששים מסיום מחזור העליות/צילום: Shutterstock/א.ס.א.פ קרייטיב

הכתבה בשיתוף IBI 

לאחרונה, הכותרות הכלכליות מבלבלות מעט את המשקיעים בכל הנוגע למצב השוק. מאז המשבר הכלכלי שהסתיים ב-2009, תשע השנים האחרונות סיפקו תשואות נאות בשוק ההון, גם למי שהסתפקו באפיקים הסולידיים, כגון אגרות חוב ממשלתיות. במחצית השנייה של 2018 חווינו מהפך. מגמת עליית הריבית לצד חששות מתגברים מהמפה הפוליטית העולמית גרמו לשווקים לעבור שינוי מגמה חד, הציבור ברח למזומן וכך ראינו ירידות במרבית המכשירים הפיננסים.

יש מי שיראה במתרחש בשוק תיקון ויש מי שיראה שינוי מגמה. איך שלא מגדירים את המצב, בשוק תמיד קיימות הזדמנויות השקעה הדורשות פיזור נכון ובצורה מושכלת.

לדברי צביקה שלזינגר, מנהל דסק חו"ל ב-IBI ניהול תיקים, זרוע ניהול תיקי ההשקעות הפרטיים של בית ההשקעות IBI: "כאשר בוחנים את מצב הכלכלות בעולם, נוכחים כי הוא טוב וחלק גדול מהן במגמת התרחבות. הדבר בולט בעיקר בארצות הברית המהווה עדיין את הקטר המוביל בכלכלה העולמית. בין האינדיקטורים החשובים ביותר אנחנו מסתכלים על מדד מנהלי הרכש שנמצא ברמות שמצביעות על התרחבות, על רמת האבטלה ועל יחס חוב משקי הבית להכנסתם. שני האינדיקטורים הללו מצביעים על כך שמצבו של הצרכן האמריקאי, שאחראי למעל ל-60% מהתוצר האמריקאי, מצוין (בניגוד לשנת 2008). בהתאם בעוד ששלזינגר מצפה שייתכן ונראה בארה"ב עוד העלאת ריבית אחת במהלך 2019, באירופה העלאה כזו אינה צפויה לפני סוף 2019, סוף עידן דראגי, וגם אז היא עדיין בסימן שאלה.

שלזינגר סבור כי "מה שמוציא את המשקיעים משיווי משקל ומגדיל את התנודתיות בשוק הוא הפחד מהפוליטיקאים. מלחמות סחר, סגירה חלקית של הממשלה הפדראלית, אי יציבות בגרמניה וצרפת, ברקזיט, מלחמת סחר עם סין. אם מחפשים ממה לדאוג לא חסר, אבל חשוב לזכור שבסופו של דבר מה שיקבע את כיוון השווקים היא הכלכלה עצמה, בסוף היא תמיד מנצחת. יתרה מכך, מרבית הסיכונים הללו מוגדרים כך שניתן להבחין בין מכשירי השקעה שונים על-פי מידת החשיפה שלהם לסיכונים ספציפיים".

"גם העובדה שאנחנו נמצאים אחרי כמה שנים של עליות בשווקים, מפחידה את השוק. משקיעים חוששים כי מחזור העליות של תשע השנים, נמצא בסיומו", מוסיף שלזינגר. "למרות זאת, להערכתנו הכלכלה נראית יציבה וצומחת לשנת 2019 כך שקשה לראות מיתון ב-12 החודשים הקרובים ונראה שהירידות בסוף 2018 הן בגדר תיקון ולא כניסה לשוק דובי, שמאופיין בירידות חדות".

בשוק דינמי תן למומחים של IBI לנהל עבורך השקעות, לפרטים לחצו כאן >>

היכן נמצאות ההזדמנויות וממה כדאי להיזהר?

במצב הנוכחי, שלזינגר מסביר כי "ההמלצה שלנו היא לבנות תיק דפנסיבי. תיק המקצה חלק רחב יותר מההשקעות לארה"ב ומוסיף כתיבול חשיפה לשווקים המובילים באסיה - סין, אינדונזיה והודו. בהתייחס לאג"ח בארה"ב, הוא ממליץ על אג"ח קונצרני קצר.

בשוק המניות המגזרים המומלצים, לדעת שלזינגר, להשקעה בארה"ב במצב השווקים הנוכחי הם הטכנולוגיה והבריאות. "אנחנו מאמינים שהטכנולוגיה כאן כדי להישאר - חברות בתחומי מחשוב הענן, האינטרנט של הדברים והסייבר פועלות בשווקים מתחדשים וצומחים. יש ביניהן כאלה שיקר להשקיע בהן כרגע, אבל גם הרבה אחרות שמתומחרות סביר" ויש לנצל ירידות כדי לרכוש אותם במחירים נוחים, הוא אומר. "במקרה של בריאות - העלייה בתוחלת החיים ובהוצאות על בריאות, משחקות תפקיד - אלה מהלכי מאקרו ארוכי-טווח שגורמים לנו להעדיף את הסקטור הזה. מעולם לא חיו כל כך הרבה אנשים מבוגרים על פני כדור הארץ ומספרם רק ילך ויגדל - ועל כן ההוצאה על שיפור איכות החיים בגילאים מבוגרים יותר אמורה להמשיך ולצמוח. מאפיין נוסף של שני הסקטורים הללו להערכתנו, הוא היציבות הפיננסית של החברות. חברות הביומד המובילות מאופיינות בתזרים מזומנים גבוה וחברות הטכנולוגיה המובילות מאופיינות בעודפי הון גדולים.

צביקה שלזינגר, מנהל דסק חו"ל ב-IBI ניהול תיקים/צילום: אילן בשור

"חוץ מארה"ב, גם השווקים המתעוררים, בהובלת סין והודו, יכולים עדיין להוות אלטרנטיבת השקעה. מעמד הביניים שם ממשיך ומתחזק, הצריכה הפרטית גדלה והממשלות יחסית יציבות. ברור שיש שם סיכונים אבל הסיכוי לתשואה והתמחור הנוח לאחר הירידות ב-2018 בהחלט מצדיק חשיפה מסוימת".

לצד מתן דגש על השקעות בארה"ב ושווקים מתעוררים ,יש אזורים שמהם כדאי להיזהר. "אנחנו פחות אוהבים את אנגליה, בגלל הברקזיט, שגרר עלייה באינפלציה וירידה בצמיחה", מסביר שלזינגר. "במצב הנוכחי - חוסר הוודאות לגבי המשך התהליך, צורת ההיפרדות וההשלכות שבצידה הופכות את ההשקעה למעורפלת מדי. שוק האג"ח האירופי הוא שוק שקשה למצוא בו ערך, חוסר יציבות פוליטית בגוש ובמדינות עצמן, כלכלה נאבקת וריביות שליליות שגוזרות את התמחורים היקרים בהיסטוריה", הוא מזהיר, בייחוד בתקופה בה הבנק המרכזי צפוי להפסיק את רכישות האג"ח.

ניהול תיקים ייחודי ומותאם

במצב שבו לא לכולם יש את הזמן והידע לנהל תיק השקעות, נכנס הפתרון של ניהול תיקים. הפתרון הזה מוצע על ידי בתי השקעות שממנים מנהל מומחה לכל לקוח, שמתאים עבורו תיק ניירות ערך ומנהל אותו. על פי נתוני *רשות לניירות ערך, נכון לדצמבר 2017 בין 60-80 אלף ישראלים משתמשים בניהול תיקים, כאשר בדרך כלל הון התחלתי נזיל לשימוש בתיק מסוג זה עומד על כ-400 אלף שקל.

ב-IBI ניהול תיקים, זרוע ניהול תיקי ההשקעות הפרטיים של בית ההשקעות IBI, מציעים שורה רחבה של תיקים מנוהלים, כאשר כל מוצר מתמחה בסוג אחר של השקעה. כך, למשל, קיים מסלול של תיק דיווידנדים, שאמון על השקעות במניות דיווידנד; יש גם תיקים ייחודיים, כמו התיק החברתי, שנועד לאפשר השקעה בחברות שעומדות בשורה של קריטריונים חברתיים, כמו אחריות תאגידית, אי-אפלייה מגדרית, הימנעות מזיהום סביבתי ועוד.

תיק השקעות חו"ל של IBI  ניהול תיקים חשוף כולו לשווקים גלובליים, הוא מחולק בין מניות לאגרות חוב, ומיועד גם למשקיעי סכומים נמוכים יחסית של 200-250 אלף דולר. "לפי מחקר שערכנו, המוצר של תיקי השקעות בחו"ל הוא המומלץ ביותר על ידינו כרגע, בין היתר בגלל שהשנים האחרונות היטיבו עם השקל, ולהערכתנו, עובדה זו עשויה לתרום למחזיקי ניירות ערך בחו"ל", טוען שלזינגר. זאת ועוד, "מרבית נכסיו וקרן הפנסיה של המשקיע הישראלי חשופים לשוק המקומי ולשקל. לכן, יש ערך רב בפיזור מטבעי וגיאוגרפי של הנכסים הנוספים שנצברו".

המצב הנתון בשווקים, כך עולה מהשיחה עם שליזנגר, צפוי בהסתברות גבוהה להיות תנודתי בשנתיים הקרובות. לנוע בין אופטימיות וחלומות שמספקות הטכנולוגיה וההזדמנויות החדשות בשווקים לבין הפסימיות שזורעים הפוליטיקאים. כל מי ששוקל כניסה להשקעה בשווקים או ארגון מחדש של התיק, ראוי שייבחן פיזור נכסים גם לחו"ל, תוך ניצול החוזק היחסי הנוכחי של השקל, או שפשוט ישקול לבחור בשירות תיקים מנוהל ומקצועי.

לפרטים נוספים על השקעות גלובליות מהמומחים של IBI לחצו כאן >>

* רשות לניירות ערך, מחלקת השקעות: נתונים בדבר פעילות חברות בעלות רישיון לניהול תיקי השקעות נכון ליום 1.12.2017 

** המידע המוצג משמש למטרות אינפורמטיביות בלבד ואין בו ובכל הכלול בו משום ייעוץ או הצעה או שידול או הזמנה לרכוש את ניירות הערך ו/או הנכסים הפיננסיים המוזכרים בו או משום תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. המידע המוצג הינו מידע מקצועי מסייע בלבד ואין לראות בו כמידע עובדתי או כמידע שלם וממצה של כל ההיבטים הכרוכים בניירות הערך ו/או בנכסים הפיננסים המוזכרים בו ולכן אין לקבל על סמך מידע זה בלבד החלטות השקעה כלשהן. אין באמור לעיל משום הבטחת תשואה כל שהיא של מנהל התיקים או התחייבות להשגת שיעור תשואה.

עוד כתבות

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

עליות קלות בנעילת הבורסה; נובה טיפסה ב-4%, נייס ב-3%

ההתפתחות הבטחונית בצפון העיבה על הבורסה ● השקל נסחר בתנודתיות מול הדולר ● אלארום זינקה ב-20% ● מאסיבית, יצרנית מדפסות התלת מימד צנחה ב-13% ● דלק חתמה על העסקה לכניסתה של ענקית האנרגיה ENI לאיתקה ● בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

מסילת 431. 6 ק''מ של גשרים / צילום: ענת דניאלי לב

30 ק"מ ב-4 מיליארד שקל: זה יהיה אחד הפרויקטים התקדימיים בישראל

מסילת הרכבת 431, שאמורה לחבר את ערי השפלה ומישור החוף הדרומי עם מודיעין וירושלים, הולכת ונבנית בימים אלה מעל המכוניות הנוסעות בכביש ● האתגרים הטכנולוגיים והמחסור בפועלים מחייבים פתרונות יצירתיים

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

אילוסטרציה: shutterstock

עזבה את הדירה לפני תום מועד השכירות. האם המשכיר יכול לפדות את צ'ק הביטחון?

השוכרת טענה כי הדירה אינה ראויה למגורים עקב חוסר בידוד ורטיבות, ולכן היא יכולה לעזוב את הדירה ללא התראה מוקדמת ● המשכיר ניסה לפדות את צ'ק העירבון הפתוח על מלוא שכר הדירה לתקופת החוזה ● מה קבע בית המשפט?

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

פעילות יחידת מגלן במערב חאן יונס / צילום: דובר צה''ל

בכיר חמאס ל-AP: חמאס תניח את נשקה אם תקום מדינה פלסטינית

חבר הזרוע המדינית של חמאס ח'ליל אל-חיה קרא להקים מדינה פלסטינית בגבולות 67 • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • אחרי פרסום הסרטון: מחאה בירושלים להחזרת החטופים • עדכונים בולטים

בית קיץ בשבדיה. המחיר הממוצע במדינה עומד על 840 אלף שקל / צילום: Shutterstock

המטבע התרסק ומחירי הדיור ירדו: בגרמניה מעודדים לקנות בתי קיץ בשבדיה

חופשה בבית נופש נפוצה בצפון אירופה ● תמורת בקתה ללא חימום ומים זורמים, ליד אגם בצפון שבדיה, תשלמו רק 195 אלף קרונות שבדיות, כלומר כ־62 אלף שקל ● הבעלות פתוחה בפני זרים, ולא רק לתושבי האיחוד האירופי

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

תערוכת הרכב בבייג'ינג, לפני שנתיים / צילום: ap, Andy Wong

החל מ-170 אלף שקל: הרכבים שיוצגו השבוע על הבמה החשובה בעולם ובקרוב יגיעו לישראל

כלי רכב חדשים יוצגו על בימת התערוכה הבין־לאומית מהחשובות בעולם שנפתחת השבוע בבייג'ינג, ואמורים לבסס החל מהשנה את אחיזתה של סין בשוק הרכב האירופי והישראלי ● בדקנו מי עשויים להגיע לישראל כבר בעתיד הנראה לעין

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילי שיוט חדשים ואופנועי שלג למשימות מיוחדות

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בנימוק כי הבורר סבור שהוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות עם יו"ר לשכת עורכי הדין לשעבר אפי נוה - מהן עולה חדש ליחסי תן וקח בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

הפגנה מחוץ לאוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"אני זועם, זה לא ייאמן מה שקורה באוניברסיטת קולומביה"

כשהמחאות האנטי־ישראליות בקמפוסים בארה"ב רחוקות מלדעוך, חוקרים יהודים וישראלים מאוניברסיטאות העלית מאחדים כוחות כדי להגיב באופן יצירתי בכל הזירות - האקדמית, המשפטית והכלכלית ● "זו חזית כמו כל חזית במלחמה", הם אומרים בשיחות איתם

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב אסר על מכירתם במשך מאה שנים ● כעת האוסף מותר למכירה והוא שווה סכום עתק

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: Shutterstock

להפסיק לרוץ על הגלגל. מה יקרה לכם אם תרוויחו פחות

המעבר למשרה עם משכורת נמוכה יותר, כרוך בדרך-כלל בקיצוץ בהוצאות ● יחד עם זאת, הוא עשוי להגיע עם עלייה ניכרת בזמן הפנוי ובאיזון בין העבודה והחיים

5 דברים לדעת לפני פתיחת המסחר / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

חמישה דברים שכדאי לדעת לקראת פתיחת המסחר בבורסה

יום המסחר בתל אביב צפוי להיפתח במגמה מעורבת ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט ● גלובס עושה סדר לקראת פתיחת המסחר בבורסה