הסדר טיעון לשר לשעבר גונן שגב בפרשת הריגול למען איראן

במסגרת הסדר הטיעון שגב הודה והורשע בעבירות של ריגול חמור ומסירת ידיעות לאויב • הצדדים הסכימו כי יעתרו במשותף לעונש של 11 שנות מאסר בפועל ומאסר על-תנאי

גונן שגב / צילום: קובי קנטור
גונן שגב / צילום: קובי קנטור

פרשת הריגול שבה מעורב גונן שגב, לשעבר שר האנרגיה, הגיעה לסיומה: הבוקר (ד') הוצג לבית המשפט המחוזי בירושלים הסדר טיעון בעניינו של השר לשעבר גונן שגב. במסגרת הסדר הטיעון שגב הודה והורשע בעבירות של ריגול חמור ומסירת ידיעות לאויב. הצדדים הסכימו כי יעתרו במשותף לעונש של 11 שנות מאסר בפועל ומאסר על-תנאי. הטיעונים לעונש יישמעו בחודש הבא.

על פרטי יתר העובדות חל צו איסור פרסום.

במסגרת פרשת הריגול, שחלק מפרטיה הותרו לפרסום ביוני השנה, נחשפו המאמצים הכבירים שעושה איראן כדי להשיג מידע יקר-ערך מבחינתה על מדינת ישראל. מהעובדות שהותרו לפרסום עלה כי איראן הצליחה לגייס שר לשעבר כסוכן. על-פי הפרטים שהותרו לפרסום, במאי 2018 נעצר שגב על-ידי השב"כ והמשטרה בחשד לביצוע עבירות של סיוע לאויב במלחמה ובריגול נגד מדינת ישראל.

בתום החקירה, ב-15 ביוני, הגישה פרקליטות מחוז ירושלים (פלילי) נגד שגב כתב אישום לבית המשפט המחוזי בירושלים בגין עבירות אלה וכן בגין ריבוי עבירות של מסירת ידיעה לאויב. כתב האישום אושר בידי היועץ המשפטי לממשלה, ד"ר אביחי מנדלבליט, ופרקליט המדינה, עו"ד שי ניצן.

לפי האישום, שגב, שבשנים האחרונות התגורר בניגריה, הגיע לגיניאה המשוונית במאי 2018. שגב הועבר לישראל על-פי בקשת משטרת ישראל, לאחר שגינאה המשוונית סירבה להתיר את כניסתו לשטחה על רקע עברו הפלילי.

שגב נעצר לחקירת השב"כ והמשטרה מיד עם הגעתו לישראל, לאחר שנאסף מידע שהצביע על חשד כי שגב מקיים קשרים עם גורמי המודיעין באיראן ומסייע להם בפעילותם נגד מדינת ישראל. בחקירותיו בשב"כ ובמשטרה עלה חשד כי שגב גויס ופעל כסוכן מטעם המודיעין האיראני. החקירה העלתה כי ב-2012 נוצר קשר בין שגב לבין גורמים מהשגרירות האיראנית בניגריה, ובהמשך הוא אף הגיע פעמיים למפגשים באיראן עם מפעיליו, תוך שזהותם כאנשי מודיעין הייתה ברורה לו.

החקירה העלתה כי שגב נפגש עם מפעיליו האיראניים ברחבי העולם, בבתי מלון ובדירות, שלהערכתו משמשות לפעילות חשאית איראנית. שגב אף קיבל מערכת תקשורת חשאית להצפנת המסרים בינו לבין מפעיליו. עוד התברר בחקירה כי שגב העביר למפעיליו מידע הקשור למשק האנרגיה, לאתרים ביטחוניים בישראל, למבנים ולבעלי תפקידים בגופים מדיניים וביטחוניים ועוד.

כדי לעמוד במשימות שקיבל ממפעיליו האיראניים, קיים שגב קשרים עם אזרחים ישראלים הקשורים לתחום האבטחה, ביטחון ויחסי החוץ של ישראל. שגב פעל כדי לקשר חלק מהאזרחים הישראלים לגורמי המודיעין האיראני, תוך שהוא מנסה לשטות בהם ולהציג את הגורמים האיראניים כגורמים עסקיים תמימים.

הברחת אקסטזי ו-5 שנות מאסר

שגב, 62, לשעבר רופא, היה שר האנרגיה והתשתיות מטעם מפלגת צומת (בראשות השר לשעבר רפאל איתן המנוח) בשנים 1995-1996. בשנת 1995 הוא פרש מצומת יחד עם ח"כ אלכס גודלפרב, והשניים הצטרפו לממשלת רבין השנייה ואפשרו את אישורו של הסכם אוסלו ב' בכנסת. שגב לא הותיר חותם פוליטי גדול, כיוון שפעילותו הפלילית בשנים שלאחר התקופה הפוליטית העפילה על הכול.

בשנת 2004, אחרי ששגב כבר הורשע בהונאת כרטיסי אשראי (מרמה בכרטיס חיוב) ונידון למאסר על-תנאי, הוא נעצר בשובו לארץ מאמסטרדם בחשד להברחת אקסטזי לתוך ישראל. הוא הואשם אז בזיוף דרכון דיפלומטי ובהברחת סמים, וישב 5 שנים בכלא אחרי שחתם על עסקת טיעון.

שגב לא ריצה את מלוא העונש, לאחר שהופחת לו שליש מתקופת המאסר על התנהגות טובה בכלא. במסגרת גזר דינו נאסר על שגב לעסוק ברפואה בארץ לצמיתות, ולפיכך הוא עסק במקצועו בניגריה, שאליה עזב לאחר שחרורו מהכלא. 

באי-כוחו של שגב: המניע לא היה בגידה

עורכי הדין אלי זהר ומשה מזור ממשרד גולדפרב-זליגמן, באי-כוחו של גונן שגב, מסרו: "כפי שמסרנו בתחילת הדרך, הפרשה הזו הייתה זכאית מלכתחילה לפרופורציות אחרות. אנו בהחלט סבורים כי כתב האישום המתוקן שהוגש היום והסדר הטיעון שהוצג מחזירים את הפרשה לממדיה הטבעיים והנכונים.

"לא ניתן לומר הכול בשלב זה, אבל בהחלט ניתן לומר כבר עתה כי כתב האישום המתוקן תוקן באופן מסיבי לא רק בממד העבירות המיוחסות למר שגב, אלא גם בממד העובדות.

"אנו יודעים כי קיים רצון מבורך של הפרקליטות לחשוף את הציבור לפחות לחלק מפרטי הפרשה. אומנם מר שגב קיים מגע עם האיראניים, אך המניע שלו לא היה 'לסייע לאויב בשעת מלחמתו' (בגידה). זו גם הסיבה שעבירה זו הוסרה, בין היתר, מכתב האישום המתוקן".