גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

כמה פעמים אפשר לחצות את הרוביקון?

זוכרים את אלאור אזריה ואת ימי התום של ארץ ישראל הישנה והטובה, כשמישהו עוד טרח לגנות?

להשתכשך במימי הרוביקון / איור: תמיר שפר
להשתכשך במימי הרוביקון / איור: תמיר שפר

א. היום, 10 בינואר, לפני כ-2070 שנה, חצה יוליוס קיסר את הרוביקון בדרכו להפוך לקיסר רומא, וכל מה שהוא שלח לי משם זה את חולצת הטריקו העלובה הזו ועליה אחד ממטבעות הלשון השימושיים והשחוקים ביותר אי פעם. לחצות את הרוביקון זה החציל של המכתמים, אפשר להשתמש בו כמעט בכל נושא ותחום. מדויק יהיה לומר שחל בו פיחות מסוים.

מה שהיה אקט של מרד חד פעמי, נקודת אל־חזור סינגולרית ששינתה את ההיסטוריה, מוצא היום את עצמו באתרים של נהיגה אתגרית כמו בפורומים של טיפול זוגי, בפרשנויות צבאיות כמו בשיר של הרולינג סטונז - "חציתי את הרוביקון", שר מיק ג'אגר, "אני הולך ברחובות האהבה, והם מוצפים דמעות". כל איזה אהבל שנרשם לחצי מרתון חושב שהוא חוצה את הרוביקון. שככה יהיה לי טוב באור שאני רואה אם לא קראתי על מישהי שהחליטה לחצות את הרוביקון ולהכין סלט עגבניות מבושל.

כך, חברות וחברים, חולפת לה תהילת עולם והופכת שיעור לחיים: היום אתה אימפריה, מחר אתה מטבוחה. את המילים הנצחיות האלה בדיוק היה לוחש העבד ברומא על אוזן קיסר בתהלוכות הניצחון, מיד אחרי "ממנטו מורי" - זכור כי אדם אתה.

ב. אנשים דנו ודשו רבות השבוע בדיבר "לא תרצח" בעקבות מעצר חמשת הצעירים היהודים שחשודים במעורבות ברצח עאישה א־ראבי, אבל לפי התגובות של רוב ראשי הימין, על רבניו ומנהיגיו, הבעיה היא בכלל בשב"כ, לא בזה שאישה (ולא הראשונה) נרצחה. נראה שהדיבר השישי הוא ממש חומר למתקדמים בשבילם. אפשר היה להתחיל במשהו יותר בסיסי, כמו הדיבר "זכור כי אדם אתה", אבל אין כזה בעשרת הדברות. שמור את יום השבת דווקא כן, אבל גם זה רק המלצה מסתבר.

עוד מעט שנתיים לאלאור אזריה, ומה שאז נחשב לסוג של רוביקון, נקודת אל־חזור, נראה עכשיו כמו ימי התום של ארץ ישראל הישנה והטובה. כמה יפים היינו כשמישהו עוד טרח לגנות. אז הייתה נקודת אל־חזור, בדומא הייתה נקודת אל־חזור, עכשיו נקודת אל־חזור. כל פעם יש נקודת אל־חזור ובאמת אין לאן לחזור. הכול אל־חזור. מצד שני, הכול גם בר־חלוף. נתנחם בזה.

אני מזמן לא מצפה לשום דבר מאף אחד מהאנשים האלה, אבל מהרב דרוקמן אני עדיין מצליח להתאכזב משום מה בפעם המי יודע כמה. אין שום סיבה אמיתית, זה רק בגלל שלמדתי בישיבה התיכונית אור עציון בראשותו. נראה לי שזו סתם נוסטלגיה דתל"שית שאני צריך להשתחרר ממנה כי עד כמה שאני מתאמץ להיזכר, לא עולה לי שום דבר בעל ערך שלמדתי מהאיש הזה. יכול להיות שזה רק אני, וברשותכם אזקוף זאת לזכותי ואחתוך סופית את החוט שתכלס אף פעם לא באמת חיבר בינינו.

אולי זה רוביקון קטן, אחד ממי יודע כמה רוביקונים שאני צריך לחצות. אולי לא רוביקון רציני כמו סלט עגבניות מבושל, אבל אני צריך להפסיק להשתמש בכל הדרעק של להיות דתל"ש. זה אולי קצת אני, ומעצמי אני לא יכול לברוח, אבל בינינו: זה סתם שטיק. טריק של מסיבות שחילונים אוהבים. אפשר לחשוב, כולה חייתי בקרב הדתיים (דתי מעולם לא הייתי) כשליש מהחיים שלי, וגם החלק הזה הולך וקטן במראה האחורית של החיים ככל שהדרך ממשיכה. שום דבר דרמטי. פחות מניירה; אני כבר מרגיש קל יותר.

ג. לפני כשנה עבר בחלל עצם מסתורי שהגיע מחוץ למערכת השמש והתנהג בצורה שונה מאוד מעצם דומם. פרופסור ישראלי בשם אבי לייב, ראש המחלקה לאסטרונומיה באוניברסיטת הרווארד ומנהל מיזם המחקר על חורים שחורים, כלומר לא איזה ארחי-פרחי מהבוהמה, כתב מאמר מסעיר ובראיון ל"הארץ" טען, בקצרה, שמדובר בחללית גישוש של תרבות מתקדמת שאולי נכחדה, לא לפני שחיה לפני המון המון שנים בגלקסיה רחוקה רחוקה.

העצם/חללית שכונה אומואמואה, שהה כשבוע בחלל שלנו עד שהמשיך הלאה. הקהילה המדעית לא הכי זורמת עם התיאוריה של הפרופסור, אבל אני הולך איתו עד הסוף. חללית גישוש בטכנולוגיה שאנחנו אפילו לא יכולים לדמיין נשלחה על-ידי גלקסיה מתקדמת שעליה אין לנו שום יכולת ללמוד כדי לצפות בנו וכמו שזה נראה, לא גילתה יותר מדי עניין במתרחש. האנשים שם למטה עוד לא מוכנים, דיווחו הגששים. אלה, יש להם עוד הרבה נהרות לחצות לפני שיבינו מה זה להיות אדם, אנחנו כבר לא מדברים על להבין מה זה אדם אחר - בשביל זה אין מספיק נהרות בעולם שלהם. רוביקון, יענה החייזר התורן בחמ"ל של הגלקסיה (זו המילה שלהם ל"קיבלתי"), סעו משם.

ד. אח הרוביקון, הרוביקון! אם הייתי זמר רומאי, הייתי מקים את שלישיית גשר הרוביקון. ואחרי שצחקתם, נשאלת השאלה איפה הרוביקון האמיתי, ומאליה נשאלת שאלת ההמשך: מה יכול הרוביקון עצמו - הנהר שעשה היסטוריה - ללמד אותנו על מה זה באמת אומר "לחצות את הרוביקון"? בואו נקשיב לנהר. הרי הנהר ממשיך ומדבר, אם לצטט את המשורר רוברט האנטר, אבל אף אחד לא שומע מה הוא אומר.

אנחנו אפילו לא סגורים במאה אחוזים על איפה בדיוק בצפון איטליה של היום היה הרוביקון המקורי. כשהגיע אליו יוליוס, הוא אומנם היה גבול רשמי שחצייתו משמעה מלחמה, אבל מאוחר יותר נעלמו המדינות שביניהן חצץ, שמו נשכח מכל לב והוא עצמו, כמו הרבה נהרות בסביבה, שינה את התוואי שלו כמה פעמים בגלל שיטפונות. מילניום וחצי אחר כך מצא את עצמו הנהר במוקד מחלוקת פוליטית ושכתוב ההיסטוריה בתקופת ההתעוררות הלאומית באיטליה. אפילו מוסוליני הכריז שהרוביקון עובר במחוז הולדתו. היום החוקרים די מסכימים שמדובר בנהר שנמצא כ־80 קילומטרים בסך הכול ממורדות הרי האפנינים אל הים האדריאטי (שהוא זרוע של הים התיכון. כלומר - לא מן הנמנע, בכלל לא, שכל אחת ואחד מאיתנו השתכשך לפחות פעם אחת באותם המים שליחכו את הטוגה של יוליוס קיסר ממש!). מדובר בנהר קטן ורדוד שמימיו הדלוחים אדומים מרוב הבוץ שזורם בהם. למעשה, הבוץ האדום העניק לנהר את שמו.

הנהר הקטן, הרדוד והדלוח, שאף אחד לא בדיוק יודע איפה הוא, כבר מזמן איננו, כך גם הקיסר שחצה אותו והאימפריה שכבש. תוואי הנהר שהשתנה אומר לי שלא רק שאי אפשר להיכנס לאותו נהר פעם שנייה - אפילו בפעם הראשונה יהיה לך קשה לעשות את זה, כי לאיזה נהר אתה נכנס בעצם? הוא כל הזמן משתנה. אבל יוליוס לימד אותי שזה לא משנה, העיקר לחצות. איזה רוביקון חצית היום, בנאדם, אני שומע את שאלתו של יוליוס קיסר מהדהדת אליי ממעמקי ההיסטוריה. ראה למעלה, אני עונה לו.
לא יודע מה איתכם, אבל לדעתי, אם אנחנו לא יודעים איפה הרוביקון, זה אומר שהוא יכול להיות בכל מקום. ואם הרוביקון בכל מקום, הרי שאנחנו חוצים אותו כל הזמן, וכל צעד הוא אל חזור גם אם אנחנו לא מרגישים את זה, כי למרות שהכול חד פעמי ובר חלוף, בסוף דברים מצטברים, כמו אבק.

אז כשאתה קצת עצוב ולבד וקר לך ורטוב, תזכור שאולי היום אתה מטבוחה, אבל פעם היית אימפריה.

עוד כתבות

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? מחקרים חדשים מגלים - כנראה שזו הסיבה

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": העורך דין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן