גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"הכלכלה העולמית אינה בת-קיימא": תחזית סוף העולם של המיליארדר האיראני-בריטי שבא להשקיע בישראל

המיליארדר הבריטי וינסנט צ'נגוויז, שמוכר בעיקר בזכות עסקי הנדל"ן שלו, הפך למשקיע משמעותי גם בענף הביומד המקומי ● בראיון ל"גלובס" הוא מתאר כיצד חברות הביוטק הישראליות יישאבו למאבק הסחר בין ארה"ב לסין, ומסביר כיצד הוא מתכוון לחבר בין טכנולוגיות נדל"ן לטכנולוגיות חיים

וינסנט צ‘נגוויז./ צילום: Christopher Ratcliffe
וינסנט צ‘נגוויז./ צילום: Christopher Ratcliffe

השם וינסנט צ'נגוויז, האסוציאציה הראשונה שעולה לראש אינה דווקא סקטור הביומד הישראלי. המיליארדר הבריטי, ממוצא איראני, עשה את הונו בעיקר מנדל"ן בבריטניה, והוא מוכר בזכות חיבתו לתכנונים פיננסיים מרהיבים ומסוכנים, להימורי מטבע (הוא סיפר בעבר ל"גלובס" שהפסיד פעם ‭ 80‬ מיליון דולר בלילה אחד), לכלי רכב ושיט יוקרתיים ולבילויים בחברת דוגמניות.

השקעות בטכנולוגיה בכלל ובביומד בפרט הן חלק קטן מהפורטפוליו שלו, אך לחלק הקטן שלו יכולה להיות השפעה משמעותית על הביומד בישראל - בסכומים, אבל לא פחות מכך בקשרים וביצירתיות הפיננסית-אסטרטגית שלו. כיום היקף ההתחייבות של צ'נגוויז בישראל מגיע ל-‭200‬ מיליון דולר. מתוכם, כ-‭100‬ מיליון בביומד. הכוונה היא להעלות את היקף ההשקעות הכולל בעתיד הקרוב.

בשנים האחרונות השקיע צ'נגוויז, דרך קבוצת ‭ Consensus Business ‬ ‭ Group‬ שבבעלותו אשר מוערכת בשווי ‭ 1.25‬ מיליארד דולר, בקרנות, בחממות ובחברות בישראל (ראו מסגרת). הקבוצה גם נמצאת בקשר עם כמה בתי חולים בארץ, ובהם אסותא ותל השומר. מהאחרון צמחה למשל חברת ‭ TPCera ‬ בתחום הטיפול במחלות אוטואימוניות באמצעות תולעים. החברה הוקמה בחממת ‭ VLX‬ שבה משקיע צ'נגוויז. בחברה משקיעה גם קרן ‭ , IBF‬ שצ'נגוויז קשור בה. את הקשר של קבוצת צ'נגוויז עם שוק ההון מנהלת חברת סייבל השקעות זה שנים רבות.

"אנחנו לא משקיע אנג'ל קלאסי"

"אנחנו תמיד משקיעים עם מומחה ספציפי לתחום, מישהו שאנחנו יכולים לסמוך עליו בהבנת המוצר והשוק", אומר צ'נגוויז בשיחה עם "גלובס", "אבל אנחנו יכולים לבנות עבור החברה מודל פיננסי ולקשר אותה עם מגוון של גורמים מקצועיים ופיננסיים. אנחנו לא רק משקיע אנג'ל פיננסי.

"אנחנו רוצים לבנות מודל עבור החברות, שבו הקשר עם בית החולים הוא דו-צדדי. בזמן שהן עורכות פיילוט להטמעת הטכנולוגיה שלהן בבית חולים מסוים, הן יכולות להתעניין בטכנולוגיות מאותו תחום שצמחו בבית החולים עצמו ומתאימות לפורטפוליו של החברה. לאחר הוכחת היתכנות בבתי חולים שונים, ולאחר בניית הפורטפוליו, אנחנו יכולים לנסות לקשר חברה כזאת עם ה- ‭ , NHS‬ ארגון הבריאות הלאומי הבריטי".

מודל כזה, אומר צ'נגוויז, מתאים לדוגמה לחברת פוליפיד, המפתחת אנטיביוטיקה בשחרור מושהה, הניתנת כשתל בתוך הגוף, למשל בפצעי ניתוח. להערכתו, בבתי חולים שאיתם עובדת החברה ממילא, קיימות טכנולוגיות נוספות למלחמה בזיהומים חמורים, שרק מחכות לפלטפורמה שתוכל לקחת אותם הלאה.

"אנחנו מאוד פעילים ביצירת חיבורים בין החברות שבהן אנחנו משקיעים. שיתופי-הפעולה מעלים רעיונות ליישומים חדשים, למקורות מימון חדשים ולערוצי שיווק. בהחלט נעודד חברות שלנו לבצע יחד את השיווק".

המשבר עם סין כבר נמצא מעבר לדלת

לדברי צ'נגוויז, מודל ההשקעות שלו מבוסס על ההערכה ש"הכלכלה העולמית כפי שהיא היום אינה בת-קיימא, וכשהסטטוס-קוו יקרוס, הכול ישתנה. אנחנו אומרים כבר מ-‭2013‬ שיחסי הסחר בין סין לארה"ב מתוחים מדי. החוב של ארה"ב למזרח עמוק מדי".

"בקרוב הכלכלה כמו שאנחנו מכירים אותה תיכנס לסחרור", ממשיך צ'נגוויז, "והתוצאה הראשונה של התהליך הזה תהיה מלחמות סחר בין ארה"ב לסין".

"אנחנו מפתחים מודל כלכלי שמתאים את עצמו לדינמיקה הזו ובוחנים אפשרויות להשקעה כמעט בכל תחום", הוא אומר.

לדבריו, הרגולציה האמריקאית תחמיר, והוא משקיע בחברות שיעזרו לחברות אחרות להתמודד איתה.

צ'נגוויז אינו אומר זאת מפורשות אבל נראה כי בסופו של דבר, מדינת ישראל תצטרך לבחור בצד האמריקאי, מצב שעשוי להפוך בעייתי עבור חברות שקיבלו השקעות גדולות מסין.

"הכול קשור בכול", הוא מוסיף. "טכנולוגיה צבאית זורמת למכשור רפואי. הגנת סייבר דרושה להגן על המכשור הרפואי. בנייה לנד"לן צריכה להיות בת-קיימא". צ'נגוויז מציג תרשים זרימה על גבי מפה, המראה כיצד תחומי השקעה רבים - סייבר, תחבורה, קלינטק, נדל"ן כמובן ואפילו ביומד מושפעים מהתהליכים הללו. לא רק זאת, הם משקיעים האחד על השני. אחת הדוגמאות היא זו שהביאה אותו להשקיע בביומד ובקלינטק ממילא.

"כדי להגן על האינטרסים שלהן, מדינות ’קונסות' חברות שמייצאות בכמויות גדולות, וכן מחייבות חברות שזוכות במכרזים תשתיתיים גדולים במדינה להשקיע חלק מהכסף חזרה לתוך המדינה למיזמים נוספים. ה'קנסות' הללו נקראים ‭ .Offsets‬ אחד הרעיונות שלי היה להציע לחברות לנהל עבורן את ה-‭,offset‬ כלומר הן משלמות לי את הכסף, ואני דואג להשקיע אותו. כשחברות זרות זוכות במכרזים גדולים בלא מעט מדינות בעולם, הן מתחייבות לבצע בתמורה רכש גומלין של מוצרים מתוצרת אותה מדינה. מגוון המוצרים הוא אמנם אינסופי, אולם מדינות רבות מעודדות רכש גומלין של מוצרים "סביבתיים" או טכנולוגיות מסוימות כמו ציוד רפואי, והן מוכנות לתת לחברות שיבחרו בהם הנחות מפליגות. צ'נגוויז, מעוניין להיות זה שייקח על עצמו את ההתחייבות לרכש הגומלין ויוציא אותה אל הפועל, תמורת עמלה יפה ובאמצעות שורה ארוכה של חברות הקלינטק, שבהן הוא השקיע. מימוש מלא של המודל יאפשר לו לגזור קופון כפול: לחזק עם כל עסקה את כוחו של האקו-סיסטם הפיננסי שלו בתחום הקלינטק, ובו-בזמן להניח את היסודות לעסקות הבאות בענף הצומח במהירות)

כך בעצם התחלתי להשקיע בתחום התרופות, המכשור הרפואי והקיימות, משום שאלה פרויקטים מועדפים על ידי הממשלות להשקעה והם גם תחומי השקעה אטרקטיביים". בהשקעה כזו בהולנד כבר מרוויח צ'נגוויז באופן משמעותי".

מי שיש לו דירות, יש לו אנשים

הונו של צ'נגוויז מוערך היום בכמיליארד דולר. משבר הנדל"ן של ‭ 2008-2007‬ אמנם פגע בו, אולם הוא יצא ממנו, ומתביעה שהוגשה נגדו, כשהוא עדיין איש עשיר מאוד (ראו מסגרת). היום הוא עוסק בתחום הנדל"ן בעיקר בדיור להשכרה לטווח ארוך בבתי דירות, מעונות סטודנטים, שטחים מסחריים ומוסדות תשתיתיים כגון בי חולים, והוא בוחן כעת כיצד ניתן לשלב בין תחומי הנדל"ן והבריאות.

"יש לנו בפורטפוליו ‭ 300‬ אלף נכסים, ומהם עשרת אלפים בנייני מגורים", הוא אומר ומוסיף כי הגיע למסקנה שבעידן המודרני מי שיש לו דירות, יש לו במידה מסוימת גם אנשים, שהם נכס לא פחות חשוב מאחר שהם מקור למידע לחברות מסחריות רבות. "אנשים הם קהל לפרסום והם צורכים שירותים שונים בתשלום. חלק מההשקעות של הקבוצה שלו בתחום הבינה המלאכותית, שירותי הבריאות ואיכות הסביבה נעשות בין היתר במחשבה על היישום של התחומים האלה בעולמות המגורים".

באופן טבעי, הקבוצה מתעניינת גם בפתרונות לניהול שכירות, כמו זה של חברת רנטיגו הישראלית המציעה מנגנון לגבייה אוטומטית של שכר דירה ולדיווח אוטומטי על מפגעים ותקלות, והפתרון של חברת ‭ Shoodoo ‬ בתחום האנליטיקה הניבויית, שצמחה בחממת ‭ .VLX‬ אם כלים כאלה יעזרו, למשל, לזהות תקלות נזילה כשהן עוד קטנות, החיסכון לבעלים של דירות מגורים רבות יכול להיות אדיר. חברות מעניינות נוספות מבחינת הקבוצה הן ‭ Roby.AI‬ לאיסוף תלונות והתראות, כיום עבור מקום עבודה אבל בקלות יכולה הטכנולוגיה לעבור אדפטציה לתחום המגורים. ‭ iAgree‬ מאפשרת לחתום בקלות על עירבון.

החברות הללו אינן בתחום הביומד כמובן, אולם הן נותנות טעימה לאופן שבו יחסי שוכר ומשכיר משתנים - ממפגש חד-פעמי בעת מתן הכסף לקשר מתמשך באמצעים דיגיטליים. "אנחנו מחברים בין טכנולוגיות נדל"ן לטכנולוגיות חיים", אומר צ'נגוויז. במודל כזה יכולה להיות הזדמנות רבה גם למיזמים שדואגים לבריאות ולאיכות החיים של הדיירים.

עוד כתבות

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

ראש אמ''ן אהרון חליווה

מבריק ויהיר, כריזמטי ונהנתן: הכירו את אהרון חליוה, האלוף השנוי במחלוקת שפרש היום

מבריק, כריזמטי, האיש הכי מקושר במטכ"ל, רוקסטאר, ומנגד נהנתן, יהיר ויש שיאמרו בוטה • ראש אמ"ן, שהודיע היום על פרישה מצה"ל, מיהר לקחת אחריות על הכישלון, אבל מאז, עלו עוד ועוד סימני שאלה סביב התנהלותו ● נראה שגם הוא - שיודע להתנהל מול התקשורת "אפילו יותר מדובר צה"ל" - לא צפה את עוצמות המתקפה ולא מפסיק למשוך אליו אש

מייסדי קרן פיקצ'ר קפיטל מימין לשמאל: ראקש לונקאר, דן אמיגה, מיקי בודאי ומייק פיי./ צילומים: עמרי אראל, קייט רני, MKJ photography, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המהלך שהפתיע את ענף הסייבר: מנכ"ל איילנד ינהל במקביל גם קרן השקעות

מייק פיי, מנכ"ל איילנד, הספקית הגדולה ביותר של פתרונות סייבר לתחום הדפדפנים, מצטרף כשותף מנהל בקרן ההון סיכון פיקצ'ר קפיטל ● המהלך עשוי ליצור, לכאורה, ניגוד עניינים בין עסקאות השקעה או שותפות בתוך איילנד לבין עסקאות שתערוך הקרן ● "אני מכבד ומקיים את חובות הנאמנות שלי כמנכ"ל איילנד", אומר פיי

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות השבבים קפצו

הנאסד"ק קפץ ב-1.5% ● אירופה ננעלה במגמה חיובית ● נעילה מעורבת באסיה, מדד ההנג סנג זינק בכ-1.9% ● מחירי הנפט עלו ● הביטקוין עומד על כ-66.27 אלף דולר למטבע ● מחיר הזהב נחלש בכ-1% ● מדד מנהלי הרכש במגזר הייצור בארה"ב ירד והוביל לירידה בתשואות האג"ח הממשלתיות

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לישראל

טסלה מודל S ''פלייד'' / צילום: יח''צ

טסלה פספסה את התחזיות ורשמה את הירידה החדה ביותר בהכנסות מאז 2012

למרות שפספסה את התחזיות המוקדמות בשורת הרווח וההכנסות, מניית טסלה מזנקת במסחר המאוחר ● האנליסטים בוול סטריט חזו כי החברה תציג ירידה בהכנסות ברבעון הנוכחי לאחר שורה של חדשות רעות

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: רס"ל במיל' סאלם אלכרישאת נפל בצפון הרצועה

אלכרישאת, גשש בן 42 מאבו רובייעה, נפל בקרב בעזה ● דובר צה"ל לעזתים שבבית לאהייא: "עזבו את האזור מיד" ● צה"ל תקף בדרום לבנון; רקטות שוגרו למרחב מרגליות שבאצבע הגליל ● שני בכירי חיזבאללה חוסלו בדרום לבנון בתגובה על הפלת הכטב"ם הישראלי אתמול ● לפחות שתי מטרות יורטו בשמי נהריה ● כל העדכונים

ד''ר נטע מימון, מנכ''לית Neuro-Fi, חוקרת מוזיקה ומוח / צילום: יונתן בלום

החוקרת שיכולה להשפיע על המוח שלנו, בלי שנשים בכלל לב

ד"ר נטע מימון משלבת בין מוזיקה לחקר המוח כדי לסייע לחולי אלצהיימר ופרקינסון ● היא גם הקימה חברה שרוצה להפוך את מה שאנחנו שומעים באוזניות לגירוי מוחי שיעזור לנו להירגע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

בית קיץ בשבדיה. המחיר הממוצע במדינה עומד על 840 אלף שקל / צילום: Shutterstock

המטבע התרסק ומחירי הדיור ירדו: בגרמניה מעודדים לקנות בתי קיץ בשבדיה

חופשה בבית נופש נפוצה בצפון אירופה ● תמורת בקתה ללא חימום ומים זורמים, ליד אגם בצפון שבדיה, תשלמו רק 195 אלף קרונות שבדיות, כלומר כ־62 אלף שקל ● הבעלות פתוחה בפני זרים, ולא רק לתושבי האיחוד האירופי

אפל. החברה המבטיחה של 2024? / צילום: Shutterstock

"תהיה הפתעת השנה": זו המניה המומלצת ביותר של בנק אוף אמריקה

המכירות נופלות, היא לא נמצאת בשוק הבינה המלאכותית, ומתחילת השנה מנייתה איבדה 10.7% ● למרות הכול, בבנק אוף אמריקה מאמינים שענקית הטכנולוגיה אפל צפויה להתאושש בחצי השני של השנה

מסילת 431. 6 ק''מ של גשרים / צילום: ענת דניאלי לב

30 ק"מ ב-4 מיליארד שקל: זה יהיה אחד הפרויקטים התקדימיים בישראל

מסילת הרכבת 431, שאמורה לחבר את ערי השפלה ומישור החוף הדרומי עם מודיעין וירושלים, הולכת ונבנית בימים אלה מעל המכוניות הנוסעות בכביש ● האתגרים הטכנולוגיים והמחסור בפועלים מחייבים פתרונות יצירתיים

פליטים עזתים ברפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

וול סטריט ג'ורנל: כך תיראה הפעולה הישראלית ברפיח

בוול סטריט ג'ורנל מדווחים כי ישראל נערכת לפעולה ברפיח ומפנה אזרחים לקראת מבצע צבאי ● עפ"י ההערכות, מבצע הפינוי צפוי להימשך כשבועיים עד שלושה שבועות ויתבצע בתיאום עם ארה"ב, והלחימה תיארך כשישה שבועות

אילון מאסק, יו''ר טסלה / צילום: Shutterstock

התוצאות בשפל אבל הבטחה אחת של מאסק מלהיבה את המשקיעים

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה את אחד הדוחות הרבעוניים השליליים ביותר שלה בשנים האחרונות, אבל המניה זינקה במסחר המאוחר ב־13% ● הסיבה: ההודעה על ייצור דגם חדש ומוזל החל מ־2025, הרבה יותר מהר מהצפוי ● אבל ייתכן שהפעילות המבטיחה תתגלה כהפסדית בטווח הקצר

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק, טכנולוגיה והון סיכון במשרד עורכי הדין פישר (FBC) / צילום: יונתן בלום

עורך הדין שהכניס את התחום הלוהט לפירמות ענק בישראל

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק והון סיכון במשרד פישר, מלווה חברות קריפטו בעסקאות והנפקות ומסייע להן להכניס מטבעות דיגיטליים לבנקים ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

נתיב השייט באוקיינוס הארקטי / צילום: Shutterstock

בהובלת רוסיה וסין: נתיב השיט הימי שעשוי לשנות את חוקי המשחק

התקפות החות'ים בים האדום, במקביל לבצורת במרכז אמריקה, מובילות את העולם לחפש נתיבי סחר ימי חלופיים ● בשנים האחרונות, הסחר באזור הארקטי זינק בחדות נוכח הפשרת הקרחונים ומעורר התעניינות רבה מצד מעצמות העולם, ארה"ב, רוסיה וסין ● האם מפת נתיבי השיט בעולם לקראת שינוי, וכיצד תושפע ישראל?

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב אסר על מכירתם במשך מאה שנים ● כעת האוסף מותר למכירה והוא שווה סכום עתק