גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עובדים שממש אוהבים ביקורת שלילית - מי האנשים האלה?

מחקרים מהשנים האחרונות משרטטים את המאפיינים של עובדים שדוחקים במנהלים שלהם לומר להם דברי ביקורת: שאפתניים, ידידותיים ולא טירונים

מי אתם, עובדים שרוצים לשמוע ביקורת שלילית? / אילוסטרציה: Shutterstock
מי אתם, עובדים שרוצים לשמוע ביקורת שלילית? / אילוסטרציה: Shutterstock

אנשים רבים לא אוהבים לקבל פידבק שלילי, ואף נמנעים בעצמם ממתן פידבק כזה לאחרים מחשש שהוא יעורר כעס, דכדוך ואפילו דמעות. אבל יש אנשים שממש רוצים - ואפילו מבקשים - ביקורת בעבודה. מי האנשים האלה?

מחקר שנעשה לאחרונה שופך אור על הלך הרוח שלהם. עובדים המשגשגים על מצע של פידבק שלילי נוטים להיות אנשים שאפתנים שמאמינים ביכולתם לשפר את מיומנויותיהם ואת יכולותיהם. היעדים האישיים שהם מציבים לעצמם קוסמים להם כל כך, עד שהם רואים בביקורת כלי המסייע להם להגיע אל היעדים האלה, במקום לראות בה מכשול. אנשים כאלה יוצרים קשרים קרובים בעבודה, ובדרך כלל הם חזקים גם בשליטה עצמית וגם במודעות עצמית.

צ'רי ספטס פרמר, מומחית בהכשרת אנשי מכירות, אומרת שהיא הבינה לפני שנים שהקולגות שלה מבחינים במגרעותיה עוד לפני שהיא עצמה מבחינה בהן. היא מספרת שבעבר, כשהתקשתה בעבודת מכירות חדשה, היא שאלה קולגה, "מה את חושבת שאני עושה לא נכון?". פרמר הופתעה כשהקולגה השיבה מיד, בלי לחשוב הרבה, שעליה להתמקד יותר במכירת המבצעים המיוחדים של החברה.

"זה היה רגע של הארה", אומרת פרמר, שמחזיקה כעת בבעלות על חברת ייעוץ בתחום הכשרת מכירות. היא הבינה שאם לא תשאל, ייתכן שתהיה האחרון שיבחין בחולשות שלך. מאז היא נוהגת לבקש דברי ביקורת מקולגות ומלקוחות.

טבעי להתנגד לביקורת. יש אנשים שחשים כה מאוימים ממנה, עד שהם מתחילים לחמוק מהקולגה שמתח עליהם ביקורת, על פי דוח שפרסם לאחרונה בית הספר לעסקים הרווארד.

"ההבדל בין אנשים שמודעים לעצמם מאוד לבין כולנו הוא שהם מתגברים על תחושת חוסר הנוחות ובכל זאת מבקשים פידבק", אומרת טאשה יוריץ', פסיכולוגית ארגונית ומחברת הספר "תובנה", שעוסק במודעות עצמית.

במקרים רבים, אנשים שמגיבים היטב לביקורת מחזקים את עצמם באמצעות האמונה שהם מסוגלים להיות חכמים וטובים יותר בעבודתם אם יתאמצו. כך עולה ממחקר מ-2017 שערכה קריס ביירון, פרופסור למדעי הניהול באוניברסיטת ג'ורג'יה. לעומת זאת, אנשים התופסים אינטליגנציה כמרכיב קבוע שאין ביכולתם לשנות חשים מאוימים אם המנהל שלהם אינו מספק את החיזוק שאליו הם משתוקקים.

"מאתגרים זה את זה לשפר ביצועים"

כריסטופר מוליבדס, מנהל שיווק אזורי בוושינגטון די.סי, נוהג לשאול לעתים קרובות את הבוסים שלו מה הוא יכול לשפר. אם הם עונים שהוא בסדר, הוא לוחץ עליהם לפרט. "אתה חייב ממש ללחוץ כדי לקבל פידבק ולגרום להם להבין שאתה מקדם אותו בברכה", הוא אומר.

אחרי שנאמר לו בשלב מסוים שהוא מתמקד יתר על המידה בפרטים ואינו מקדיש מספיק זמן למחשבה על התמונה המלאה, הוא התחיל ללמוד חשיבה אסטרטגית. הוא קרא ספרים, ביקש פידבק מכפיפים, ועבד עם מאמן בשם טים אלארד.

"הבחור הזה הוא מכונת למידה", אומר אלארד, הבעלים המשותפים של חברת הייעוץ העסקי והניהולי Odyssey. "אנשים שמבקשים פידבק שלילי רוצים להפוך לגרסה הטובה ביותר של עצמם. יש להם מוטיבציה פנימית לצמוח".

אנשים שיש להם קשרים הדוקים עם עובדים אחרים נוטים לחפש ביקורות קשות יותר ולבצע שינויים בעקבותיהן, על פי מחקר מ-2017 שערכה סטייסי פינקלסטין, פרופסור לשיווק באוניברסיטת סטוני ברוק בניו יורק.

בריאן בינק, נשיא ומנכ"ל חברת השמת הבכירים Birmingham Group מברקלי, מישיגן, יצר קשרי ידידות ממושכים עם כמה בעלים של חברות השמת כוח אדם אחרות. "אנחנו מאתגרים זה את זה לשפר ביצועים", אומר בינק. כשהוא ביקש לאחרונה פידבק על האופן שבו הוא מנהל עלויות, הובילה אותו הביקורת של עמיתיו לשנות את האופן שבו הוא מקצה מטלות לחלק מעובדיו.

בינק רואה את הביקורת לא כעלבון, אלא כהצבעת אמון - כאילו ידידיו אומרים לו: "אני יודע שאם רק תרצה, אתה תוכל לתקן את זה", לדברי בינק.

מומחים לתחומים מסוימים נוטים לשאוב מוטיבציה מדברי ביקורת, ולהחשיב את הביקורת אינדיקציה להתקדמות שעשו לקראת השגת היעדים שלהם, על פי דוח מחקר מ-2011 שבהכנתו השתתפה פינקלסטין. טירונים בתחום נוטים יותר לחפש דברי שבח ולראות בהם איתות לכך שעליהם להתמיד במחויבותם ליעדים שקבעו לעצמם.

רובין קמרוט, מחברת הספר Flock, שעוסק במנהיגות, ויועצת תקשורת ושינוי ארגוני, נפגעה לאחרונה מביקורת חריפה שמתח שותף פוטנציאלי על הצעה שהציגה, אבל זה גם הפיח בה מוטיבציה להגביר את מאמציה ואת המיקוד שלה. "יש את הדקירה הקטנה הזאת, התחושה הזאת של 'אני אראה לכם''', היא אומרת. אבל לאחר מכן, כשקיבלה ממנטור פידבק חיובי על ההצעה, היא הבינה שהביקורת הייתה יותר מועילה.

לוני פרימן, סגנית נשיא למשאבי אנוש בחברת יחסי הציבור SSPR, מספרת שלפני שנים, במקום העבודה הראשון אחרי סיום לימודיה בקולג', היא נדהמה כשהבוס שלה אמר לה שהיא נוהגת לעתים קרובות לקטוע אנשים אחרים ולסיים עבורם את המשפט. היא הכחישה שהיא נוהגת כך, אבל כשסיפרה על דברי הביקורת של הבוס לאחד מידידיה והוא הסכים עמו, היא החליטה להתחיל להיות קשובה יותר לאחרים. "זו הייתה נקודת מפנה מבחינתי", אומרת פרימן, "זה היה קצת ברוטלי, אבל ראית גם כמה צמחתי".

עדיף להעביר ביקורת בבוקר

מנהלים יכולים לעזור לעובדים גם באמצעות הצגת דוגמה אישית, וגם באמצעות בקשת פידבק מהעובדים, לדברי רייצ'ל ארנסט, סגנית נשיא ב-Reflektive, חברת ניהול ביצועים בסן פרנסיסקו.

משוב על ביצועי העובדים בשעות המוקדמות של היום, כשהשליטה העצמית של העובדים עדיין לא נשחקה מעייפות או ממתח, עשויה להגביר את הסיכוי שהעובדים יתייחסו אליו באופן חיובי, על פי מחקר מ-2016 שערכה רייצ'ל רטאן, פרופסור להתנהגות ארגונית באוניברסיטת טורונטו.

אבל מנהלים צריכים להדגיש את יכולת העובדים ללמוד ולהשתנות, על פי מחקר מ-2019 שערכה אליסה אדם, פרופסור באוניברסיטת מדינת אריזונה. במקום לומר לעובדים לא לעשות שגיאות נוספות, עדיף לומר: "אני אומר לך את ההערות האלה בגלל שיש לי ציפיות גבוהות ממך, ואני יודע שאתה יכול לעמוד בהן".

עוד כתבות

מסילת 431. 6 ק''מ של גשרים / צילום: ענת דניאלי לב

30 ק"מ ב-4 מיליארד שקל: זה יהיה אחד הפרויקטים התקדימיים בישראל

מסילת הרכבת 431, שאמורה לחבר את ערי השפלה ומישור החוף הדרומי עם מודיעין וירושלים, הולכת ונבנית בימים אלה מעל המכוניות הנוסעות בכביש ● האתגרים הטכנולוגיים והמחסור בפועלים מחייבים פתרונות יצירתיים

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

תערוכת הרכב בבייג'ינג, לפני שנתיים / צילום: ap, Andy Wong

החל מ-170 אלף שקל: הרכבים שיוצגו השבוע על הבמה החשובה בעולם ובקרוב יגיעו לישראל

כלי רכב חדשים יוצגו על בימת התערוכה הבין־לאומית מהחשובות בעולם שנפתחת השבוע בבייג'ינג, ואמורים לבסס החל מהשנה את אחיזתה של סין בשוק הרכב האירופי והישראלי ● בדקנו מי עשויים להגיע לישראל כבר בעתיד הנראה לעין

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

מתנדבי משלחת של Jewish National Fund USA / צילום: ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה''ב

כך הגיעו לישראל משלחות של 3,000 מתנדבים בזמן המלחמה - לא כולם יהודים

ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה"ב הוביל 11 משלחות שהתנדבו ביישובים כמו שדרות, ארז, גבולות ואורים ● טלי צור־אבנר, ראש המטה בישראל: "הביקוש גבוה, יש רשימות המתנה" ● ישראל מתגייסת

לוטרה. דגי בריכות הנוי חוסלו כמעט לחלוטין / צילום: Shutterstock

קרבות על טריטוריה, פלישות וחיסולים: משפחות הפשע של סינגפור הן בכלל לוטרות

הסגרים שהונהגו בקורונה נתנו לבעלי חיים רבים הזדמנות להשתלט על שטחים אורבניים ● בתום המגפה הם נדחקו בחזרה לשיפולי הערים, אבל לא הלוטרות בסינגפור: אלה עושות שם שמות אפילו על חשבון קרוקודילים

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לישראל

ראש אמ''ן אהרון חליווה

מבריק ויהיר, כריזמטי ונהנתן: הכירו את אהרון חליוה, האלוף השנוי במחלוקת שפרש היום

מבריק, כריזמטי, האיש הכי מקושר במטכ"ל, רוקסטאר, ומנגד נהנתן, יהיר ויש שיאמרו בוטה • ראש אמ"ן, שהודיע היום על פרישה מצה"ל, מיהר לקחת אחריות על הכישלון, אבל מאז, עלו עוד ועוד סימני שאלה סביב התנהלותו ● נראה שגם הוא - שיודע להתנהל מול התקשורת "אפילו יותר מדובר צה"ל" - לא צפה את עוצמות המתקפה ולא מפסיק למשוך אליו אש

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות השבבים קפצו

הנאסד"ק קפץ ב-1.5% ● אירופה ננעלה במגמה חיובית ● נעילה מעורבת באסיה, מדד ההנג סנג זינק בכ-1.9% ● מחירי הנפט עלו ● הביטקוין עומד על כ-66.27 אלף דולר למטבע ● מחיר הזהב נחלש בכ-1% ● מדד מנהלי הרכש במגזר הייצור בארה"ב ירד והוביל לירידה בתשואות האג"ח הממשלתיות

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

מייסדי קרן פיקצ'ר קפיטל מימין לשמאל: ראקש לונקאר, דן אמיגה, מיקי בודאי ומייק פיי./ צילומים: עמרי אראל, קייט רני, MKJ photography, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המהלך שהפתיע את ענף הסייבר: מנכ"ל איילנד ינהל במקביל גם קרן השקעות

מייק פיי, מנכ"ל איילנד, הספקית הגדולה ביותר של פתרונות סייבר לתחום הדפדפנים, מצטרף כשותף מנהל בקרן ההון סיכון פיקצ'ר קפיטל ● המהלך עשוי ליצור, לכאורה, ניגוד עניינים בין עסקאות השקעה או שותפות בתוך איילנד לבין עסקאות שתערוך הקרן ● "אני מכבד ומקיים את חובות הנאמנות שלי כמנכ"ל איילנד", אומר פיי

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת בצעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לאמריקה וכיצד תושפע הפעילות בישראל

חופית באטה, חוקרת בינה מלאכותית ב-AI21 / צילום: יונתן בלום

היא התגייסה ליחידת מודיעין, צוללת עם כרישים ועובדת בתחום הכי חם בעולם

היא שובצה במודיעין אך התעקשה להתגייס לקרבי, שימשה אלגוריתמאית במובילאיי ויש לה תואר במתמטיקה ● כיום חופית באטה היא חוקרת ב-AI21 Labs, שנתמכת בידי ענקיות הטכנולוגיה ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס

ד''ר נטע מימון, מנכ''לית Neuro-Fi, חוקרת מוזיקה ומוח / צילום: יונתן בלום

החוקרת שיכולה להשפיע על המוח שלנו, בלי שנשים בכלל לב

ד"ר נטע מימון משלבת בין מוזיקה לחקר המוח כדי לסייע לחולי אלצהיימר ופרקינסון ● היא גם הקימה חברה שרוצה להפוך את מה שאנחנו שומעים באוזניות לגירוי מוחי שיעזור לנו להירגע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: ap, Mark Schiefelbein

סיוע הענק האמריקאי אושר רשמית: איזה נשק תקנה ישראל במיליארדים?

אחרי בית הנבחרים, גם הסנאט האמריקאי אישר את הסיוע לישראל. חבילת הסיוע עומדת על כ-26 מיליארד דולר, מתוכם 14 מיליארד דולר לרכש ביטחוני ● מה יהיה ניתן לרכוש איתו, מה האינטרס האמריקאי הרחב, ועד כמה תהנה ממנו התעשייה הישראלית? ● גלובס עושה סדר

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב אסר על מכירתם במשך מאה שנים ● כעת האוסף מותר למכירה והוא שווה סכום עתק

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בנימוק כי הבורר סבור שהוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות עם יו"ר לשכת עורכי הדין לשעבר אפי נוה - מהן עולה חדש ליחסי תן וקח בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם  ד''ר עדית זכאי–אור / צילום: באדיבות ראוניברסיטת ייכמן

"חתרתי בים בזמן שהבנים שלי בחזית. לא צריך להתבייש במקומות שטוב לנו"

שיחה עם ד"ר עדית זכאי–אור, מנכ"לית מרכז מיטיב לפסיכולוגיה חיובית באוניברסיטת רייכמן ● על איך עצב ושמחה יכולים להשתלב זה בזה, כיצד להחזיק תקווה בזמן משבר והקשר בין חשיבה חיובית לתקיפה האיראנית • האזינו