גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

יחסי עובד-מעביד זה לא קיר: תכירו את הפלטפורמה שמציעה למעסיקים לשתף ביניהם עובדים שכירים

פלטפורמה חדשה בשם בילנס מציעה למעסיקים שרוצים להפחית משרה של עובד להציע את שירותיו לחברה אחרת במקביל ● הם מרוויחים שימור של עובדים טובים, והעובדים מרוויחים רצף תעסוקתי כשכירים ● סחר בעובדים? "כשאתה מבין את היתרונות, אתה מבין שזה בדיוק הפוך מזה", אומרת מנכ"לית החברה, דנה שלף-שטרן

שיתוף עובדים שכירים / אילוסטרציה: Shutterstock
שיתוף עובדים שכירים / אילוסטרציה: Shutterstock

אחרי ששיתפנו אופניים, כלי רכב ואפילו בית ללון בו, האם הדבר הבא הוא שיתוף בהון האנושי של חברות? פלטפורמה ישראלית חדשה מציעה בדיוק את זה: מעסיקים שרוצים לשמר עובד מסוים אבל לא יכולים לספק לו תעסוקה במשרה מלאה מוזמנים להציע את שירותיו למעסיק אחר, בזמנים שבהם הוא אינו דרוש להם. 

הרעיון, ואולי גם נוסח ההודעות המופיעות באתר הפלטפורמה של בילאנס, שבהן מעסיקים מציעים את "מרכולתם", העובדים, עשויים להעלות אסוציאציות לסחר בעובדים, אבל מנכ"לית החברה, דנה שלף-שטרן, ומנהלת השיווק, כרמי קליין, הודפות את הטענות.

"אנחנו מציעים מודל שונה בעולם התעסוקה", אומרת שלף-שטרן. "למעשה, אנחנו מחברים את הטרנד של כלכלה שיתופית להון אנושי. היום הרי כבר לא מדברים על איזה גודל של משרד אתה צריך, כי יש חללי עבודה משותפים. לנו יש מודל שמציע לעסקים לשתף את הזמן של העובדים שלהם כפועל יוצא של כל מיני מוטיבציות; אלו יכולות להיות למשל סיבות עסקיות - שינוי בארגון, עזיבה של לקוח חשוב, כך שפתאום התפנה זמן לעובד שאתה דווקא מרוצה ממנו ורוצה לשמר אותו. כשאתה מבין את היתרונות, אתה מבין שזה בדיוק הפוך מסחר בעובדים".

"אפיק להתפתחות נוספת"

אפשר לראות בפלטפורמה הזאת תגובה לכמה מגמות עכשוויות בשוק העבודה. ראשית, המבנה הארגוני משתנה, הופך לשטוח יותר ומבוסס על פרויקטים קצובים בזמן במקום על עבודה קבועה. מגמה אחרת היא הדרישה ליותר עובדי פרילאנס, על חשבון עובדי הארגון המסורתיים. אבל אליה וקוץ בה - עדיין לא קל להיות עצמאי בישראל והרבה יותר פשוט ובטוח להישאר שכיר. הפלטפורמה מציעה סטטוס מקצועי חדש - בילנסר, שמאפשר גם להתנסות בסוג של עבודת פרילאנס וגם להישאר שכיר.

אחד היתרונות שהפלטפורמה מציעה הוא שמירה על רצף תעסוקתי, ורצף בשכר ובזכויות הסוציאליות של העובד. מבחינתו, המעסיק המרכזי אחראי לתשלום המשכורת, להפרשות לפנסיה ולזכויות הסוציאליות. ההתחשבנות היא בין המעסיקים לבין עצמם. 

מ', עובדת בתפקיד אדמיניסטרטיבי בחברה לייעוץ ארגוני, מספרת על הניסיון שלה. "לפני כחודשיים, הבוסית שלי שמעה על הפלטפורמה בכנס. אני עובדת במשרה לא מלאה, אבל זקוקה לפרנסה. היא הציעה לי להוסיף על המשרה החלקית שלי עבודה במקום אחר. היא שאלה אם זה מתאים לי, ואני שמחתי. פרסמנו את הפרטים שלי, היו שתי פניות ועם אחת מהן זה באמת הסתדר, השנייה הייתה רחוקה מדי מהבית שלי. הרי אני לא חייבת כלום. כמו בכל ראיון עבודה, זה צריך להתאים לשני הצדדים".

יש בעבודה הזאת יתרונות נוספים, מעבר לשכר?

"כן, זה פותח לי אופקים ומרחיב את מעגל ההיכרויות שלי. טוב לי בשני מקומות, ואני לא מחפשת משהו אחר, כי אני אוהבת את המקום שאני עובדת בו באופן קבוע. הבוסית שלי הציעה לי את זה לא כדי שאני אלך. מילת המפתח היא גמישות, וזה גם מה שאני אוהבת בזה. זו לא רק גמישות בשעות, זו גם גמישות מחשבתית, וזה מגניב, למרות שלא לכל אחד זה מתאים".

קליין מסכימה שלא מדובר בפורמט שמתאים לכל אחד. "זה לא יתאים לעובד שלא אוהב שינויים וצמוד לרוטינה היומיומית שלו, עם העיפרון במקום הקבוע והספל שמחכה לו במטבחון. מהמעסיק מצופה להיות מספיק חכם ולדעת למי לא להציע את זה, וכמובן לא לכפות את זה. יתרון נוסף הוא בכך שהפלטפורמה מאפשרת גם מתכונת שבה השיתוף נעשה מרחוק. אפשר לבצע את העבודה מהיכן שייקבע - זה יכול להיות במקום העבודה הנוכחי, במקום השני, וגם מהבית. כך או כך, המעסיק העיקרי הוא שממשיך לשלם את השכר ואת כל הזכויות. לפעמים יש אופציה גם לתגמל את העובד מעבר, על העבודה למקום השני. אבל כל מקרה לגופו".

שלף-שטרן מוסיפה שהמוטיבציה לשיתוף עובדים אינה חייבת להיות רק רצון למנוע הרעה בתנאים ופגיעה בהיקף המשרה, אלא גם "לרענן ולהעצים עובדים, ולתרום לאנרגיות חדשות, שיפגשו עוד אנשים. אולי העובד שחוק ומשועמם, ומחפש אפיק להתפתחות נוספת? זה עולם שאנשים רוצים לעשות בו הרבה דברים ולא להתקבע על מקצוע אחד. בילנס מאפשר ליהנות מכמה עולמות ועדיין לשמור על יציבות תעסוקתית".

"בילנס עושים רק את ה'שידך'"

בילנס עלה לאוויר בשנה האחרונה. שלף-שטרן אינה חושפת את זהותו של היזם שהגה אותה ומוכנה לומר רק שמדובר ביזם שהבין, לאור ניסיונו בעולם העסקי, "כי מול הרצון לשמר עובדים טובים ניצבת לא אחת העובדה שהעבודה היא עונתית ובתקופה מסוימת מצבת העובדים הנדרשת שונה מאשר בתקופה אחרת".

כיום, הפלטפורמה עובדת כך: מעסיק יכול לפרסם מודעה ולהציע את שירותיהם של עובדים בתחומים שונים. מעסיקים המחפשים עובד זמני או למשרה חלקית מוזמנים בעזרת מנוע החיפוש לחפש עובדים העונים על דרישותיהם מבחינת מיקום, זמינות ושכר. ברגע שמצאו את מבוקשם, ההתקשרות מתבצעת ישירות בין שני המעסיקים, בכפוף להסכמתו של העובד. המעסיק ששכר את שירותיו מוציא חשבונית למעסיק המקורי, שממשיך לשלם את שכרו של העובד. כך, אותו עובד המועסק כשכיר במקום אחד עובד כפרילאנס במקום אחר, ללא צורך להכריז על עצמו ככזה.

"חשוב לזכור שזה לא מנגנון שמטרתו לייצר עוד רווחים לעסק על ידי גריפת עמלה", אומרת שלף-שטרן. "זה מנגנון לניהול ההון האנושי ביחס להיקף הפעילות. ההמלצה שלנו היא לא לפגוע באיכות החיים של העובד ולהמשיך את הרצף התעסוקתי.

"זו יכולה להיות מערכת יחסים מסוגים שונים. נניח, בודק תוכנה יעבוד יום בשבוע במקום אחר, כל עוד הדבר יתאים לכל הצדדים. זו גם יכולה להיות עבודה בחברה שבה לחצי העבודה עונתיים, ואז העובד יכול לעבור למקום אחר רק לתקופת הקיץ, או כהחלפה בחופשת לידה. בשלב הזה אנחנו רואות הצעות ממגוון רחב של תחומים - עיצוב, אדמיניסטרציה, הנהלת חשבונות, שיווק ופרסום דיגיטלי וגם הייטק.

ומה אם אותו עובד יחליט שמתאים לו יותר לעבוד במקום ששכר את שירותיו הזמניים? 

קליין: "פעם גם חברות מתחרות חששו לעבוד באותו מתחם, והיום יש חללים משותפים וסטארט-אפים, גם באותו תחום, שיושבים זה לצד זה".

שלף-שטרן: "ממילא העובדים היום חשופים לכל כך הרבה פיתויים - יש רשתות חברתיות, יש לינקדאין. לא הביקור הזמני בחברה אחרת הוא שיהווה איום".

ניתן להציע גם כישורים נוספים של העובד, שאינם באים לידי ביטוי בעבודתו המקורית?

"לגמרי. זה תלוי בפתיחות של המעסיק ובפרגון שלו לעובד. אנחנו מאפשרים לפרסם, לפנות, אבל ההיקשרות בסופו של דבר תהיה מחוץ לפלטפורמה, ושם זה ייקבע".

לדברי שלף-שטרן, "כיום יש יותר מ-200 מודעות בפלטפורמה, ועשרות עובדים בתהליך". 

אחד המעסיקים שמשתמש בפלטפורמה הוא דניאל בוכנר, מנהל שיווק ופרויקטים בחברת מרטנס הופמן יועצים לניהול. לחברה כ-300 עובדים, וה"בילנסרים" שבהם הם בעיקר קלדנים, סוקרים ואנשי מכירות ושירות. "בשלב זה יש לנו כשלושה עובדים שמועסקים בשיטה זו ואנחנו לומדים מה הולך יותר ומה הולך פחות", הוא אומר. "החברה שלנו מנהלת פרויקטים, ולכן נוצר בין פרויקט לפרויקט מצב של המתנה שבו אנחנו נאלצים לפטר עובד כי אין לנו מה לתת לו. בדרך כלל נאלצנו לנקוט פתרון שימור יקר במיוחד ולתת לו עבודות פשוטות במחיר גבוה, לדוגמה, לסוקר שטח שרגיל לשכר גבוה, הצענו עבודה כסוקר טלפוני, שהשכר בו יותר נמוך. זה הבדל של עשרות אחוזים. בנוסף, לא תמיד העובד שבע רצון מהפתרון והוא עלול לעזוב".

הפתרון של בילנס, אומר בוכנר, הוא "שלוש פעמים win. אני מצליח לשמר את העובד, הוא יכול ללכת לעבוד בזמן אחר במקום אחר, כשאני מקום העבודה שלו, כך שנחסך ממנו תיאום מס. גם לעסק השני זה נוח, כי גם לו יש לו פרויקט נקודתי במשרה חלקית. כך, בסוף החודש לוקחים עיפרון ועושים חשבון".

אתה לא חושש מהתנגשויות? לדוגמה, בזמן שתזדקק לשירותי העובד גם הצד ששוכר אותו ממך ירצה אותו?

"כמו בכל דבר ובכל העסקה, כך גם כאן, תיאום ציפיות זה הדבר הכי חשוב. מובהר לעובד ולעסק השני שכשאצטרך אותו הוא יחזור אליי. המעסיק השני גם חתום מולי שהוא לא יכול להעסיק אותו באופן מלא. החלטנו על כך בשלבי החתימה בינינו, כשבילנס כבר לא חלק מהעניין. בילנס עושה רק את ה'שידך'".

"מקבלות פניות מעובדים"

קליין מצביעה על תופעה מעניינת ששמו אליה לב בשבועות האחרונים: "עובדים שכירים מפרסמים בעצמם מודעה. הדרישה הזאת לגיוון בעבודה מגיעה מהם. הם מניחים שהם יפרסמו את המודעה, ואחר כך יסבו את תשומת לב המעסיק לעובדה שיש להם שעות פנויות שהם יכולים למלא במקום אחר".

די הגיוני שזה יקרה. הרי אומרים שאנחנו נמצאים בשוק של עובדים.

"נכון, אבל אנחנו חשבנו שזו אבולוציה שתקרה בשלב מאוחר יותר. היא באמת הקדימה להגיע".

הפלטפורמה שלכן באוויר פחות שנה. הבנתן דברים חדשים בתקופה הקצרה הזאת?

שלף-שטרן: "כאמור, השיח עם העובדים עצמם התרחב. כרגע, הפלטפורמה פונה יותר למעסיקים. יכול להיות שלאור הביקוש שאנחנו רואים מצד העובדים נעשה שינוי בהתאם. מאחר שאנחנו בתקופת הרצה, השימוש בפלטפורמה חינמי. בהמשך, התוכנית היא לגבות עמלה על השמה".

אחת הביקורות על כלכלה שיתופית היא על הדרך שבה היא מתמודדת או שלא מתמודדת עם הפליה. הרי אין גורם מפקח. איך הפלטפורמה מוודאת שזה לא יקרה?

"זה נכון להעסקת עובדים באופן כללי. אני חושבת שמי שאימץ את המודל אלה אנשים שממילא הם יותר ליברלים וחדשנים. אני לא מאמינה שהרבדים האלה יעסיקו אותנו". 

עוד כתבות

שכונת בית וגן ירושלים / צילום: אוריה תדמור

לא תמיד ניתן להגיע לחלוקה שוויונית בפרויקט תמ"א 38

כל תכנון פרויקט מסוג תמ"א 38 כולל אילוצים תכנוניים, אולם בפרויקטים מסוג חיזוק ועיבוי, האילוצים התכנוניים רבים, שכן הבינוי נעשה על גבי הבניין הקיים, על מגבלותיו ● כך דחתה ועדת הערר המחוזית בירושלים התנגדות של שני דיירים לתכנון של פרויקט

נהר הסיין בפריז / צילום: ap, Pavel Golovkin

הישג נועז באולימפיאדת פריז: הפיכת נהר הסיין לבטוח לשחייה

במשך עשורים לא הצליחה פריז לנקות את נהר הסיין, שמזוהם ממי ביוב ● לקראת האולימפיאדה, שתכלול שחייה ושיט בנהר, היא מוכרחה לעשות זאת ● אבל לא כולם מאמינים שזה אפשרי, "צריך תוכנית אחרת", אומרת האלופה האולימפית בשחייה במים פתוחים

הדגם OMODA 5 של צ'רי / צילום: יח''צ

האם הסיניות יתחילו להגיע אלינו מאירופה? צ'רי תייצר כלי רכב בספרד, יצרנים נוספים בדרך

כך מתכוונים הסינים לעקוף את המכס האירופי ● ג'יפ אוונג'ר משיקה בישראל דגם היברידי ● ​נחשף הקרוס־אובר החשמלי החדש של GEELY ● ועוד חדשות מענף הרכב

עמיקם בן צבי, יו''ר דירקטוריון אל על / צילום: דוברות אל על

יו"ר דירקטוריון אל על נחקר בחשד למעורבות בפרשת שחיתות בנתיבות

משטרת ישראל אישרה כי עמיקם בן צבי, יו"ר דירקטוריון אל על, נחקר בחשד למעורבות בפרשה בתחום טוהר המידות שבה נחקר גם ראש העיר נתיבות, יחיאל זוהר ● בא כוחו של בן צבי, עו"ד נתי שמחוני: "מר בן צבי מכבד את רשויות אכיפת החוק, משתף פעולה באופן מלא והוא סמוך ובטוח כי בסופה של הבדיקה יוברר שלא דבק כל רבב בהתנהלותו"

פעילות צה''ל במערב חאן יונס / צילום: דובר צה''ל

אזעקות הופעלו באשקלון, לראשונה מזה כשבועיים

שני טילי נ"ט פגעו במרחב קיבוץ יראון, לא היו נפגעים אך נגרם נזק ● ארה"ב מטילה עיצומים חדשים על איראן בעקבות המתקפה על ישראל ● בהודעת ביידן נכתב: "איראן ביצעה נגד ישראל את אחת ממתקפות הטילים והכטב"מים הגדולות שהעולם ראה אי פעם" ● גם האיחוד האירופי צפוי להטיל עיצומים ● שר החוץ האיראני נחת בניו יורק ● עדכונים שוטפים 

דיקלה כהן שיינפלד, ראשת הסגל של נשיא המדינה / צילום: קובי גדעון, לע''מ

מהילדות בבית שמש והלימודים בפנימייה דתית, לפגישות עם הנשיא ביידן

אחרי אחד הנאומים של יצחק הרצוג, אי שם ב־2010, ניגשה אליו דיקלה כהן שיינפלד  וביקשה להתנדב אצלו ● גם היא לא האמינה ששנים אחר כך היא תקבל שיחת טלפון שתהפוך אותה לראשת הסגל של נשיא המדינה:"ברגעים היסטוריים, אני שואלת את עצמי איך הצלחתי להגיע לזה. בפעם הראשונה שלי בבית הלבן, הייתי צריכה לסגור פה פעור"

לוטרה. דגי בריכות הנוי חוסלו כמעט לחלוטין / צילום: Shutterstock

קרבות על טריטוריה, פלישות וחיסולים: משפחות הפשע של סינגפור הן בכלל לוטרות

הסגרים שהונהגו בקורונה נתנו לבעלי חיים רבים הזדמנות להשתלט על שטחים אורבניים ● בתום המגפה הם נדחקו בחזרה לשיפולי הערים, אבל לא הלוטרות בסינגפור: אלה עושות שם שמות אפילו על חשבון קרוקודילים

ספינה צבאית איראנית נעה במימי איראן לפני תחילת תרגיל ימי משותף של איראן, רוסיה וסין באוקיינוס ההודי / צילום: Associated Press, ASSOCIATED PRESS

בחשש רב: כך נערכה איראן למתקפה הישראלית

בטהרן איימו כלפי חוץ והזהירו מתגובת ישראל, אך ביצעו שורת מהלכים המעידים על החשש מתקיפה ● גם בחיזבאללה ובסוריה נערכו

יודר שפריר וגיא ברון, מייסדי סקיילאופס / צילום: בן יצחקי

החברה שחוסכת זמן וכסף לסטארט-אפים: זה חביב הקהל בדירוג המבטיחים של גלובס

סקר חביב הגולשים באתר גלובס זכה בשבועות האחרונים לכ-30,000 צפיות וצבר אלפי הצבעות ● על התואר התחרו השנה 30 חברות צעירות שדורגו במקומות הגבוהים ביותר ע"י עשרות קרנות השקעה הפעילות בישראל ● מי זכתה במקום הראשון?

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

מה מקור המילה דרדלה ואיזו מערכת הגנה אווירית של ישראל העליונה ביותר?

באיזה שנה הוקם סניף מקדונלד'ס הכשר הראשון, לאיזו מדינה הגבול הארוך ביותר עם צרפת ולמה שחקן ה-NBA החטיא השבוע זריקת עונשין בכוונה? • הטריוויה השבועית

סלט קרעי לחם ב''נעה אפייה מקומית'' / צילום: חיים יוסף

רגע לפני שנפרדים מהחמץ: מסעדה מעולה בהרי ירושלים שמנסה לחבר את כל המנות ללחם

"נעה אפייה מקומית" של אלדד שמואלי רק התחילה לרוץ והשף גויס למילואים ● עכשיו היא מתרוממת, והקו המנחה: מנות שהולכות טוב עם לחם, והלחם מצוין

עגלת קפה הקבינה בכפר הס / צילום: שני בריל

ארבע הצעות לטיולי יום שרק המקומיים מכירים - ומשהו טעים ליד: מדור מיוחד לפסח

תצפית מרהיבה אל המדבר בשקיעה, פארק שמרגיש כמו ההיי ליין בניו יורק, האחות הקטנה של מקדש הבשרים משוק הכרמל וקרם לימון ומסקרפונה לקינוח ● יצאנו לארבעה מקומות שונים בארץ כדי לשמוע מהתושבים מהי פינת החמד שרק הם מכירים ומה יש לאכול שם, שגם כשר לפסח

מאחורי הציפייה לאירועים שליליים / צילום: Shutterstock

מדעי האימה: מה קורה למוח שלנו כשאנחנו מחכים לטיל איראני, או אפילו לזריקה

לא נרדמתם בציפייה לטילים האיראניים? מחקרים שעוסקים בציפייה לאירועים שליליים מגלים מה מתרחש במוח בזמן המתנה מורטת עצבים, מה הקשר בין ציפייה לזריקה להתנהגות כלכלית לא רציונלית, וגם איך מתמודדים עם תחושת האימה וחוסר השליטה

אסף זגריזק / צילום: כדיה לוי

הם איבדו קרובים, פונו מבתיהם או ראו את מפעל חייהם קורס: 13 אנשים מספרים מה נותן להם כוח

איל וולדמן מנסה להמשיך לבלות כי זה מה שבתו דניאל הייתה רוצה ● ירדן גונן, אחות של רומי החטופה בעזה, לובשת חולצת קשת בענן בימים קשים במיוחד ● חיים ילין ממלא מצברים רק בבית בבארי, למרות הזיכרונות השחורים משם ● ואבישג שאר-ישוב מחפשת קרני אור בצילומים שלה ● 13 אנשים משתפים מהי מכונת ההנשמה שלהם בחצי השנה האחרונה ● פרויקט מיוחד

שאריות של טיל בליסטי שאיראן שיגרה לעבר ישראל / צילום: Reuters, Amir Cohen

בהשראת רוסיה: גילויים חדשים על התקיפה האיראנית וההצלחה הישראלית

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● התקיפה של איראן תוכננה באופן ששיחזר במובנים רבים כמה מן התקיפות הרוסיות הגדולות באוקראינה, וכללו תחילה נחיל כטב"מים שנועדו להציף את ההגנה האווירית ● החולשה של היכולת הצבאית הקונבנציונלית של איראן עלולה להוביל את מקבלי ההחלטות באיראן לאופציה הגרעינית

עיראק / צילום: Associated Press, JEROME DELAY

הפצצה בבסיס מיליציות פרו-איראניות בעיראק, רצף אזעקות בצפון

גורמים ישראלים ואמריקנים: לא קשורים לתקיפה בעיראק • שרי החוץ של מדינות ה-G7: נמשיך לפעול למניעת הסלמה של הסכסוך בין ישראל לאיראן • רקטה נפלה בשטח פתוח מחוץ לשדרות, צה"ל תקף את מוקד השיגור • כל העדכונים

אסמעיל הנייה, ראש הלשכה המדינית של חמאס / צילום: Reuters

דיווח בארה״ב: הנהגת חמאס שוקלת לעזוב את קטאר לטובת המדינה הזו

על פי הוול סטריט ג׳ורנל ברקע המו״מ השברירי לעסקת חטופים והלחץ שמופעל עליהם, בכירים בהנהגה המדינית של חמאס פנו לשתי מדינות באזור ובהן עומאן

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: יוסי זמיר

משרד הכלכלה מציג: כשאין יעדים, אין כישלונות

במקום לעמוד ביעדים, משרדי הממשלה פשוט מוחקים אותם ● בפיקוד העורף שלפו הודעה לילית שהותירה את הילדים באוויר ● והמסעות לפולין התרוקנו מערך ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

עלי חמינאי, המנהיג העליון של איראן, בתפילת עיד אל–פיטר בטהרן / צילום: Associated Press

איך בוצעה התקיפה באיראן ומה היה היעד?

מהבסיס הצבאי שהותקף בוצעו במוצ״ש שיגורים לעבר ישראל ● איך ככל הנראה בוצעה התקיפה ומה יקרה עכשיו? ● וגם: התגובה בשווקים והקפיצה במחיר הנפט

נשיא ארה''ב ג'ו ביידן / צילום: ap, Jacquelyn Martin

דיווח: ביידן שוקל לספק לישראל נשק ביותר ממיליארד דולר

לפי דיווח בוול סטריט ג'ורנל, ממשל ביידן שוקל לספק פגזי טנקים, מרגמות וכלי רכב צבאיים ● מדובר באחד ממשלוחי הנשק הגדולים מאז 7 באוקטובר