המשקיעים בוול סטריט איבדו אמון בטראמפ ופאואל

כשאין אמון ביכולת המנהיגים לנווט את הכלכלה הגדולה בעולם להמשך צמיחה, שתאפשר עלייה נוספת ברווחי הפירמות, משתנה הסנטימנט הכללי כלפי האפיק המנייתי והשוק כולו נופל במהירות • פרשנות

יו"ר הפד, ג'רום פאואל (מימין), ונשיא ארה"ב, דונלד טראמפ/ צילום: רויטרס Carlos Barria
יו"ר הפד, ג'רום פאואל (מימין), ונשיא ארה"ב, דונלד טראמפ/ צילום: רויטרס Carlos Barria

די בשלוש המלים "חוסר אמון מוחלט" כדי לבטא בצורה הטובה ביותר את הסיבות העיקריות לנפילתו של שוק המניות האמריקאי בשלושת השבועות האחרונים.

חוסר אמון במנהיגותו של הנשיא דונלד טראמפ, חוסר אמון במנהיגותו של יו"ר הפדרל ריזרב (פד), ג'רום פאואל, וחוסר אמון ביכולתם של השניים לשתף פעולה בטיפול בבעיות כלכליות. כל אלה הובילו את השוק האמריקאי למחוק את מרבית העליות שנרשמו מאז בחירתו של טראמפ לנשיאות.

טראמפ ופאואל איבדו בהדרגה בחודשים האחרונים את אמון המשקיעים בהם. טראמפ, על רקע הקפריזיות בדרך קבלת ההחלטות שלו, ופאואל בשל התעקשותו להיצמד לתפיסת המדיניות המוניטרית הנוכחית של הבנק המרכזי, ולא להקשיב לרחשי השוק. וכשאין אמון ביכולת המנהיגים לנווט את הכלכלה הגדולה בעולם להמשך צמיחה, שתאפשר עלייה נוספת ברווחי הפירמות, משתנה הסנטימנט הכללי כלפי האפיק המנייתי והשוק כולו נופל במהירות.

חשוב לציין כי הפעם לא מדובר בעוד תיקון מתון בתוך גל של עליות, אלא בירידה חדה למדי, שכלל לא ברור איך ומתי תסתיים. מבט על הנתונים מגלה כי מאז השיא שרשם מדד S&P 500 בספטמבר השנה, הוא כבר הספיק ליפול ב-20%, וזאת לעומת ירידות מתונות בהרבה שנרשמו בתיקונים הקודמים. כך למשל, בינואר-פברואר השנה ירד המדד בכ-10%, לפני ששב לטפס בהדרגה; בינואר-פברואר 2016 הוא צנח ב-13%; באוגוסט 2015 הוא נפל ב-12%; ואילו בספטמבר-אוקטובר 2014 נרשמה ירידה של כ-8% בלבד.

טראמפ היה הראשון לפגוע בשוק

המספר 20% מסמן על פי רוב כניסה לשוק דובי - כלומר, לתקופה בעלת משך זמן לא קצר, שבה השוק ימשיך לרדת. במשבר הפיננסי האחרון, למשל, השוק התחיל לאבד גובה באוקטובר 2007 וסיים את גל הירידות רק 17 חודשים לאחר מכן, במארס 2009, ואחרי שאיבד כ-50% מערכו. עם זאת, אותו משבר פיננסי היה חריג בהיקפו, והושפע מפעילות פיננסית ספקולטיבית עצומת ממדים. לפי שעה, זה אינו המצב כיום בשוק, כך שטיפול נכון במצב הנוכחי עשוי לצמצם באופן מהותי את הנזק למשקיעים ולסיים את גל הירידות בתוך חודשים בודדים.

הנשיא טראמפ האשים באחרונה את יו"ר הפד פאואל כי החלטותיו להעלות את הריבית פוגעות בשוק המניות. אלא שדווקא טראמפ היה השנה הראשון לפגוע בשוק. מלחמת הסחר שמנהל טראמפ מול סין כבר פגעה בכלכלה העולמית ותמשיך לפגוע בה, אם לא תיפתר בחודשים הקרובים.

טראמפ מעוניין להעניש את סין על התנהגותה, אבל מכסי המגן שהטיל השנה על סחורות סיניות, הובילו לירידות שערים בבורסות סין ואסיה לכל אורך 2018. עד לאחרונה התעלמו המשקיעים בארה"ב מירידות אלה, אבל חוסר יכולתם של מנהיגי ארה"ב וסין לפתור את המשבר, והחשש הממשי כי התמשכותה של מלחמת הסחר תפגע בצמיחה העולמית ב-2019, התחילו לערער לבסוף גם את ביטחון המשקיעים בוול סטריט. לפיכך, כדי להשיג רגיעה מחודשת בשוקי המניות, נצטרך לראות קודם לכן סיום מהיר של מלחמת הסחר.

מעבר לכך, איבד טראמפ גם את אמון הציבור. הוא הוביל את הרפובליקנים להפסד הרוב בבית הנבחרים בבחירות אמצע הקדנציה, ובאחרונה אף הוביל את הממשל להשבתה חלקית, לאחר שהתעקשותו לקבל תקציב עתק לבניית הגדר בגבול עם מקסיקו לא נענתה בידי הרוב הרפובליקני בסנאט.

חשש מצעדי הריסון של פאואל

אבל טראמפ לא היה היחיד שאיבד את אמון הציבור והמשקיעים, לאחר שצעדיו פגעו בשוק. השני הוא כאמור פאואל, שמונה לתפקיד יו"ר הפד בידי טראמפ עצמו. פאואל נכנס לתפקידו רק בתחילת פברואר, ומאז הספיק להוביל ארבע העלאות ריבית בארה"ב, בהן עלתה הריבית באופן מצטבר ב-1% לרמה של 2.25%-2.5%.

הסיבה העיקרית להעלאות ריבית אלה היא תפיסתו של הפד שלפיה הריבית הנמוכה היא מצב לא נורמלי שיש לתקנו. הבנק המרכזי ראה לנגד עיניו ריבית נורמלית ברמה של 3% עד 3.5%, וניצל את התחזקות הכלכלה האמריקאית, יחד עם התקבעות האינפלציה סביב רמה שנתית של 2%, לצורך התקדמות לעבר היעד.

אלא שהעלאת הריבית הביאה עמה גם לעלייה בתשואות של איגרות החוב, ובעיקר לעלייה חדה בעלויות המימון של הפירמות, שפוגעת ברווחיותן. בשוק החלו לחשוש כי צעדי הריסון של פאואל יחנקו את הכלכלה וידחפו כלפי מעלה ל"נורמליות" דווקא את היקף פשיטות הרגל של הפירמות בארה"ב.

מבט על הגרף של שוק המניות האמריקאי מראה כי השוק התחיל ליפול בימים שלאחר החלטת הריבית של ספטמבר. באותה החלטה העלה הפד את הריבית ברבע אחוז, ונוסף על כך קבע כי הכלכלה חזקה ואיתנה עד כדי כך שהועלו תחזיות הצמיחה ל-2018 ול-2019. במקביל, נשמרה ההערכה שלפיה הריבית תעלה ב-1% בשנים 2019-2020, לעומת רמתה בסוף 2018.

התחזית הזאת נשמעה אופטימית, ובחודשים שלאחר מכן התחילו מובילי דעת הקהל בשוק לפקפק בשיקול הדעת של הפד. זרם זה גבר והלך, ולקראת החלטת הריבית של 19 בדצמבר כבר קראו כמה מהם לפד באופן מפורש ופומבי שלא להעלות את הריבית פעם נוספת בעת הנוכחית.

אלא שהפד לא שאה לקולות השוק ודבק במדיניותו. ביום רביעי שעבר הועלתה הריבית ברבע אחוז נוסף, ומאז איבד מדד S&P 500 עוד 8% בארבעה ימים רצופים של ירידות שערים חדות. בהודעה הריבית הפחית הפד מחדש את תחזית הצמיחה ל-2019, ואף הוריד את תחזית העלאות הריבית ל-2019 משלוש לשתיים בלבד, אך הייתה זו טיפה בים ביחס לציפיות המשקיעים.

נכון להיום משקף המסחר בחוזים עתידיים על גובה הריבית בארה"ב כי ב-2019 לא תועלה הריבית כלל. הפער הזה משקף את חוסר הוודאות, וכל עוד הוא יימשך, יתקשה השוק להירגע.

לפיכך, הרגעת השוק מצד הפד תוכל להגיע רק בעוד כמה חודשים, ורק כאשר ישתכנעו המשקיעים כי גם היו"ר פאואל עצמו מבין כי העלאות נוספות של הריבית יזיקו לכלכלה. כך או כך, אם הנזק כבר נעשה, ואם רווחי הפירמות ייפגעו מהותית בשל כך, עשויים המשקיעים להיתקל בגל נוסף של ירידות.