רשות המסים מבהירה: "יש לבחון איך לעדכן מחדש את תוכנית האופציות של עובדי ההייטק"

בעקבות הפרסום אתמול ב"גלובס" שחולל סערה בקרב קהילת ההייטק - רשות המסים מחדדת נהלים • הרשות טוענת כי פרסמה את החוזר במטרה למנוע מעובדים לשלם מס של 50%, וכי מדובר במספר מועט של חברות • בינתיים: עובדים פונים להבהרות מחשש שימוסו בהיקף של 50% באקזיט

מנהל רשות המסים, ערן יעקב / צילום: ליאב פלד
מנהל רשות המסים, ערן יעקב / צילום: ליאב פלד

"אני עובד בחברת X (חברת טכנולוגיה בינונית, א' ל"ו) וקיבלתי אופציות לרכישת מניות, כמו כל עובד שחתם על חוזה העסקה בחברה. אמרו לנו מראש שאין לאופציות האלה שום ערך, אלא אם החברה תונפק או תימכר. אבל לפי ההסכם, 25% מהאופציות מבשילות מדי שנתיים. כולנו מחכים לאקזיט כבר כדי לממש. עכשיו יחול עלינו 50% מס?".

הפנייה הזאת הגיעה הבוקר מ-ד' עובד הייטק מוטרד, בעקבות הפרסום הראשוני ב"גלובס" של החוזר החדש שפרסמה רשות המסים החודש תחת הכותרת "תגמול מבוסס הון שהבשלתו תלוית ביצועים", אשר השורה התחתונה שלו הנה: עובדים לא יוכלו ליהנות משיעור מס נמוכים של 25%, בעת מימוש אופציות שהוענקו להם בכפוף לקיומו של אקזיט או הנפקה. עמדת רשות המסים שוללת את הטבת המס הנמוך לאופציות, כאשר תנאי הביצוע הוא אירוע הנפקה או אקזיט.

ד' וחבריו בחברה X לא יודעים אם החוזר חל עליהם או לא. והפנייה הזאת לא הייתה לבדה. משעות הבוקר המוקדמות הוצפנו ב"גלובס" בפניות רבות מקרב עובדים בתחום ההייטק, בעלי חברות, מומחי מיסוי ועוד ועוד - כשלכל אחד יש מה לומר על החוזר החדש. חלק טענו, כי החוזר רלוונטי למעט מאוד חברות הייטק, בעוד אחרים טוענים כי יש עשרות חברות ויותר שצריכות לשנות כעת את תוכניות האופציה שלהם, אחרת עובדיהן יפגעו; היו כאלה שטענו בפנינו, כי העמדה של הרשות הייתה ידועה להם מזה שנתיים לפחות ולכן הסכמי האופציות החדשים כבר לא מותנים באקזיט או הנפקה - ואחרים טענו שהם יודעים עליה כחצי שנה בלבד. והיו גם כאלה שאומרים לנו היום שהם לא ידעו על עמדת הרשות דבר עד לפרסום ב"גלובס".

כמה חברות "נופלות" בחוזר המס? 

הפנינו את השאלה לרשות המסים, אל מומחי מס ואל תעשיית ההייטק, וקיבלנו שלל תגובות, מהם גובשה מסקנה בסיסית: כל חברה שיש לה עדיין תוכניות אופציות שכוללות התניית מימוש באקזיט או בהנפקה - צריכה לבחון את התוכנית מחדש ולוודא שאינה נופלת בגדרי החוזר. כמה חברות כאלה יש? כנראה שאף אחד לא יודע. ברשות המסים טוענים, כי מדובר במספר אפסי של חברות, אבל גם הם לא מחזיקים בנתונים המלאים. עורכי דין שונים אמרו לנו שזה רלוונטי ללקוח אחד או שניים שלהם, וכך הלאה. בנסיבות הללו נראה, כי המסקנה היחידה המתבקשת היא שכל עובד שיש לו אופציות בחברה, ורוצה לוודא שהוא לא נכנס לגדרי החוזר החדש שפורסם, יצטרך לבדוק את עצמו.

לדברי עו"ד מיקי ברנע, שותף מנהל משרד ברנע, אסור לעובדים ולחברות להיות שאננים, כיוון שבניגוד לרוחות המנשבות היום ומעלות את הטענה, כי אין כל חדש תחת השמש (כאילו החוזר לא מחדש דבר) - יש השלכות לחוזר. לדבריו, "החוזר החדש קובע, כי אופציות שהוקצו תחת תוכנית מאושרת, שהוגשה כדין לרשות המסים, עשויות להתגלות ביום הדין כלא זכאיות למיסוי הוני מופחת. החוזר החדש מהווה שינוי למצב שהיה קיים עד לאחרונה, כשיש חברות אשר בחרו כי בנוסף להבשלה מותנית זמן יידרש קיומו של תנאי אקזיט להבשלת האופציות".

עו"ד ברנע מוסיף, כי "תוכניות אופציות הן מסמכים משפטיים הכוללים הוראות רבות. רובם של העובדים - וגם חברות - לא תמיד מודעים להוראות ולתנאים שעוגנו בתוכנית שלהם".

עו"ד שחר פורת, שותפה במחלקת המיסוי במשרד הרצוג פוקס נאמן ומנהלת תחום תוכניות תגמול עובדים, טוענת: "חוזר מס הכנסה מבסס באופן רשמי עמדה של רשות המסים שהייתה ידועה, לפיה כאשר עצם ההבשלה או המימוש של הקצאות הוניות מותנה באירוע של מכירה או הנפקה של החברה, ההקצאות ימוסו כהכנסת עבודה (עד 50%) ולא כרווח הון (25% ועוד 3% מס יסף)". לדברי פורת, "בפועל רק 2-3 חברות מבין מאות לקוחות המשרד כללו מנגנונים כאלה בתוכניות התגמול, ולאחר שהתרענו על כך בפניהן לפני זמן מה הן קבעו מנגנוני הבשלה אחרים. כך שתחולת החוזר מצומצמת, ואינה משפיעה על הרוב המוחלט של החברות במשק".

לדברי עו"ד פורת, החידוש הוא העובדה שהרשות נתנה לחברות שישה חודשים לתקן את הסכמי האופציות שלהן.

לדברי עו"ד בועז פינברג, מנהל מחלקת מיסוי והלבנת הון במשרד זיסמן אהרוני גייר ושות', גם אם החוזר לא מפתיע, הוא בעייתי. "הרשות נוקטת בעמדה שהיא מרחיקת לכת מעט, כיוון ששוכחים את המטרה החשובה - לאפשר לחברות הזנק שאין להן כסף, להעניק נכסים ותגמול לעובדים על בסיס השתתפות בהצלחה. ישנן חברות שמוכוונות מראש לאקזיט, ובמקרים אלה האופציות המוענקות לעובדים מהוות תמריץ יעיל לעובדים. מצופה היה שרשות המסים תהיה קשובה למנוע הצמיחה העיקרי של המדינה. ברור שגביית מס אמת זה צורך קריטי, אך זה חייב להיעשות במקביל לפרשנות נכונה ולא מחמירה".

ואולם, חלק מהשחקנים בתעשייה כבר קיבלו על עצמם את "הגזירה". כך, לדברי עמית קורץ, שותף ב- Sweetwood Vetntures, שאומר: "ייתכן כי מספר מסוים של חברות יצטרכו להתאים את תוכנית האופציות שלהן לחוזר על-מנת שלא לפגוע במועד ההבשלה (באופציות תלויות ביצועיים) או בשיעור המס (באופציות תלויות אירוע), אך נראה כי מדובר במספר מצומצם של חברות".

רשות המסים: הדבר צץ בשנתיים האחרונות

"גלובס" פנה אל רשות המסים לקבל תשובה לשתי שאלות - כמה תוכניות אופציה מאושרות מתויקות ברשות המסים, וכמה מתוכן כוללת תנאי הבשלה תלויי אקזיט או מימוש. נתונים סטטיסטיים אין ברשות, ואולם גורם ברשות המסים מסר ל"גלובס", כי "ב-10 השנים האחרונות לא היה מקרה אחד שבו מיסינו אופציות שמומשו במסגרת אקזיט במס שולי. אם היתה חברה שלא עמדה בתנאים, נקודתית, אז דנו במקרה וכיצד ניתן לפתור אותו".

באשר לשאלה מתי הוצגה עמדת רשות המסים לעוסקים בתחום מיסוי האופציות, אמר אותו גורם כי "הדבר הזה התחיל לצוץ על פני השטח בשנתיים האחרונות, במסגרת דיונים בנוגע לשינוי מבנה של חברה. יש מאות אלפי חברות במשק שנותנות אופציות לעובדים, ואני לא יודע מה קורה בכל חברה, אבל שמנו לב לתופעה בשנה וחצי-שנתיים האחרונות שפתאום בנקודות מסוימות, במסגרת שינוי מבנה או נושאים אחרים שהגיעו אלינו, שיש תניות בהסכמי האופציות שמתנות מימוש באקזיט. ואז אמרנו 'חבר'ה יש פה בעיה, בואו תתקנו את תוכנית ההקצאה שלכם של האופציות'. מקרה נוסף קרה לפני 7 חודשים, אז פרסמנו תמצית החלטה בעניין. אלה דברים שהתגלו לנו 'על הדרך' במסגרת עסקאות שפתאום גילינו עוד חברה שבה יש תנאי של אקזיט. אז אמרנו להם לשנות את תוכנית האקזיט".

אם לא נתקלתם בתופעה למה לפרסם חוזר?

גורם ברשות: "אמרנו לעצמנו רגע, יכול להיות שיש עוד חברות שלא יודעות. אנחנו לא רוצים להיפגש איתן מחר כשיהיה אקזיט, אז פרסמנו את החוזר ואמרנו 'חברות יקרות מי שנמצאת שם, נא תפנו אלינו, נשנה את התנאים של ההבשלה כדי שאם וכאשר יהיה אקזיט העובד לא ימוסה במס שולי'. אנחנו לא רוצים למסות 50%. אנחנו רוצים שהחברות יעמדו בתנאי החוק והעובדים ימוסו בשיעור 25%".

אז מה דינו של אותו עובד שחלק מתנאי המימוש שלו הם הנפקה או מכירה?

גורם ברשות המסים: "עם 25% שהבשילו אין בעיה, לגבי ה-75% אותו עובד או החברה שלו אמורים לפנות לרשות המסים ולבדוק בדיוק מה רשום בתוכנית. צריך לקרוא את מערכת ההסכמים בין העובד לחברה, ולבחון איך אפשר לעדכן את תוכנית האופציות כדי שהמרכיב שתלוי באקזיט יהיה קשור לביצועים של העובד וניתן למדידה. שיהיה קשר בין האופציה לעבודה של העובד בפועל.

יכול להיות מרכיב שהוא תלוי אקזיט בתוכניות אופציה. לדוגמה המחיר או ההאצה של ההבשלה - וזה בסדר, אבל במהות זה אמור להיות קשור לביצועים של העובד ולביצועים של החברה. ומה לעשות שאקזיט ו-IPO זה לא ביצועים של העובד. בכל מקום שהתנאי לא קשור לביצועים צריך לעדכן את תוכנית האופציות, אבל זה לא שעכשיו העובד בתאונת מס, והוא משלם מס שולי. העמדה שלנו כרשות היא שמימוש של אופציות לא ממוסה במס שולי. צריך להידרש לפרטים ולאופי העסקה, ולתקן במקרה הצורך".