גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ים לא שקט: נמלי ישראל תובעת מנמלי חיפה כ-118 מיליון שקל

הסיבה? היטלי פיתוח ששילמה נמלי ישראל לעיריית חיפה, ובהם עשתה לכאורה שימוש נמלי חיפה, אשר מסרבת לשאת בתשלום כלשהו ● ניסיונות פישור אצל ראש רשות החברות הממשלתיות והיועמ"ש לא צלחו

נמל חיפה / צילום: איל יצהר
נמל חיפה / צילום: איל יצהר

סכסוך בין חברת נמלי ישראל - פיתוח ונכסים בע"מ (חנ"י) וחברתנמלי חיפה בע"מ (חנ"ח) בנוגע לתשלום היטלי פיתוח לעיריית חיפה, הוביל את חנ"י להגיש תביעה בסך כ-118 מיליון שקל נגד נמלי חיפה, שתיהן נזכיר, חברות ממשלתיות.

לפי הנטען בכתב התביעה, זו מוגשת, בין השאר, לאחר שניסיונות ליישוב הסכסוך שנעשו הן ברשות החברות הממשלתיות והן אצל היועץ המשפטי לממשלה לא צלחו.

בתביעה, שהוגשה השבוע (ב') טוענת חנ"י, בין היתר, כי חנ"ח נמנעת במכוון מלמלא אחר התחייבויותיה לשאת בתשלום היטלי פיתוח לעיריית חיפה, בגין שטחי הנמל שהועמדו לשימושה ע"י חנ"י - לתקופה של 49 שנים.

לעומת זאת, גורם המעורה בפרטים בחנ"ח תהה בשיחה עם "גלובס" על דבר הגשת התביעה, וציין כי לא ברור לו ״בעבור מה קיימת חברת נמלי ישראל אם לא כדי לפתח נמלים, ובעבור מה משלם נמל חיפה עשרות מיליוני שקלים בשנה דמי שימוש בשטח לחברת נמלי ישראל אם לא בכדי שזו תפתח את הנמלים".

יצוין, כי בכתב התביעה נטען, שחנ"י הביאה במהלך השנים להפחתה ניכרת בגובה היטלי הפיתוח, אותם שילמה במלואם לעיריית חיפה. למעשה, כך נראה, הטענה העיקרית של חנ"י היא, שחנ"ח המוסמכת לפעול בשטחים התפעוליים בנמל מכוח החוק, לא נשאה בתשלום היטלי הפיתוח עבור השטחים שהיא מחזיקה ובהם היא פועלת ("השטחים התפעוליים").

בין השאר, מבקשת חנ"י מביהמ"ש, לראות במערכת היחסים בינה ובין חנ"ח, כמערכת יחסים בין רשות מקרקעי ישראל לבין חוכר לדורות, כאשר לטענתה של חנ"י - "ברור כי החובה לתשלום היטלי פיתוח מוטלת על החוכר לדורות (חנ"ח במקרה הזה - מ' ש') ולא על רשות מקרקעי ישראל (חנ"י בדוגמה - מ' ש').

יצוין, כי טענותיה של חנ"י מסתמכות בין השאר, על דיני עשיית עושר ולא במשפט ועל החלטה של ביהמ"ש המחוזי בירושלים (עמ"נ 240/04). חנ"י טוענת, כי "מקום בו זכותה של חנ"ח להחזיק להשתמש ולתפעל" את השטחים הצהובים (השטחים התפעוליים - מ' ש') נקבעה בחקיקה, והיא מחזיקה בהם הלכה ולמעשה ומפיקה מהם תועלת כלכלית...".

גורם בחנ"ח דחה טענות אלה של חנ"י וציין כי "נמל חיפה הוא לא הבעלים של השטח ואפילו לא החוכר של השטח, והעלות של היטלי הפיתוח היא על חברת נמלי ישראל״.

עוד ציין אותו גורם, "שחברת נמלי ישראל בעקבות תביעה משפטית נגדה הגיעה להסדר עם עיריית חיפה בעניין".

מכוח הסכמי פשרה: עיריית חיפה קיבלה מחנ"י 135 מיליון שקל

זרעי הסכסוך בין שני הנמלים נשתלו עוד בפברואר 2005, אז נחתם הסכם ביניים בין הנמלים, מכוחו, כך טוענת חנ"י - "הוקנתה לחנ"ח הרשאה להשתמש בשטח התפעולי של הנמל בהתאם להוראות כתב ההסכמה שניתן בעניינה וזאת, לצורך מתן שירותי נמל וביצוע פעולות נלוות כפי שנקבע בכתבי הסכמה וכפי לפיו הוקנתה לחנ"ח הרשאה להשתמש".

עוד טוענת חנ"י כי סעיף 24 להסכם הביניים קובע שכל המיסים העירוניים החלים על הנכסים שהועברו לחנ"ח, גם יחולו עליה. יחד עם זאת, וכך גם מודה חנ"י, אין בסעיף 24 התייחסות מפורשת להיטלי פיתוח.

הסכסוך האמור הוא רב בשנים, וכולל מספר רב של הליכים משפטיים. במקביל לניהול אותם הליכים התנהל מו"מ בין חנ"י לעיריית חיפה. לדבריה של חנ"י, הן ההליכים המשפטיים והן המשא ומתן היה בידיעת חנ"ח, אשר לא הביעה רצון ליטול בהם חלק.

בסוף חודש דצמבר 2014, ולאחר התנהלות משפטית של למעלה מ-7 שנים שכללה 13 הליכים בכל הערכאות המשפטיות, חתמה חנ"י על 2 הסכמי פשרה עם עיריית חיפה, שהסדירו את כלל החיובים בהיטלי הפיתוח בחיפה.

לפי הנטען בכתב התביעה, במסגרת הסכמים אלה, הביאה חנ"י להפחתה בגובה התשלום "בכ-70% שהסתכמו במאות מיליוני שקלים". בסופו של דבר, מכוח הסכמי הפשרה הנ"ל שילמה חנ"י לעיריית חיפה היטלי פיתוח בסך כולל של כ-135 מיליון שקל, כאשר מתוכם, כך טוענת חנ"י, כ-113 מיליון שקל בגין השטחים התפעוליים. החלוקה של היטלי הפיתוח הייתה, כ-45 מיליון שקל, עבור מתחם "הנמל הישן", עבור "מסוף הכרמל" שילמה חנ"י כ-34 מיליון שקל, ועבור מתחם הקישון שילמה חנ"י לעירייה סכום זהה.

היועמ"ש מתערב, אך ללא הצלחה

לאחר שחנ"י שילמה לעירייה את תשלומי היטלי הפיתוח עבור השטחים התפעוליים, ונוכח היות חנ"ח חברה ממשלתית, פנתה הראשונה בהתאם להנחיית היועץ המשפטי לראש רשות החברות הממשלתיות לצורך יישוב הסכסוך.

הנחיית היועמ"ש קובעת הליך דו שלבי לניסיון ליישוב סכסוך של חברות ממשלתיות טרם הגשת תביעה. הראשון, פנייה כאמור לראש רשות החברות הממשלתיות. והשני, ככל והשלב הראשון לא מסתייע, פנייה של ראש רשות החברות הממשלתיות ליועץ המשפטי לממשלה, על מנת שזה "יפעל ליישוב הסכסוך בדרך שתיראה לו לפי נסיבות העניין".

בחודש יולי 2016 פנה אורי יוגב, אז מנהל רשות החברות הממשלתיות לצדדים, והודיע להם כי לאור התנגדות אחד הצדדים להליכי הפשרה, הוא אינו רואה טעם בהמשך ההתדיינות בפני רשות החברות הממשלתיות והוא מעביר את הטיפול ליועמ"ש. אולם, חנ"ח סירבה לקחת חלק בהליך זה (כך נטען ע"י חנ"י).

לפיכך, טוענת חנ"י, לא הייתה לה ברירה, אלא להגיש את התביעה, שהוגשה כאמור השבוע לביהמ"ש המחוזי בחיפה.

ביהמ"ש המחוזי, מתבקש ע"י חנ"י, להורות לחנ"ח להשיב לחנ"י את כל הסכומים ששולמו על ידה לעיריית חיפה בגין היטלי הפיתוח, שנקבעו עבור השטחים התפעוליים המצויים לדבריה, באחריותה המלאה של חנ"ח.

חנ"י טוענת, כי כל תוצאה אחרת, תוביל לכך, שחנ"י "ממנת את פעילותה של חברת חנ"ח ללא כל הצדקה בדין ובעובדה ולתוצאה (ש)שורת ההיגיון ומידת הדין אינן יכולות להסכים".

משכך, היא מבקשת מביהמ"ש כי יורה לחנ"ח לשלם לה סך של 117.9 מיליון שקל בגין תשלומי היטלי פיתוח ששילמה לעיריית חיפה עבור השטחים התפעוליים. עוד מבקשת חנ"י, כי ביהמ"ש יצהיר, כי חנ"י היא זו אשר צריכה לשאת בתשלומי היטלי פיתוח בגין השטחיים התפעוליים.

את התביעה הגישה עוה"ד רונית פלג ממשרד פלג, כהן, דויטש עורכי דין ועוה"ד יוסף בנקל ואלי כהן, ממשרד שבלת ושות'.

מחברת נמל חיפה נמסר בתגובה: ״קיבלנו את התביעה ונגיב לה בבית המשפט״.

עוד כתבות

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד בינת, הכוללת עשרות חברות ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אך לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה"

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

מייסדי קרן פיקצ'ר קפיטל מימין לשמאל: ראקש לונקאר, דן אמיגה, מיקי בודאי ומייק פיי./ צילומים: עמרי אראל, קייט רני, MKJ photography, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המהלך שהפתיע את ענף הסייבר: מנכ"ל איילנד ינהל במקביל גם קרן השקעות

מייק פיי, מנכ"ל איילנד, הספקית הגדולה ביותר של פתרונות סייבר לתחום הדפדפנים, מצטרף כשותף מנהל בקרן ההון סיכון פיקצ'ר קפיטל ● המהלך עשוי ליצור, לכאורה, ניגוד עניינים בין עסקאות השקעה או שותפות בתוך איילנד לבין עסקאות שתערוך הקרן ● "אני מכבד ומקיים את חובות הנאמנות שלי כמנכ"ל איילנד", אומר פיי

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; בשוק ממתינים לפרסום התחזיות להמשך

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● המשקיעים ממתינים לפרסום התחזיות להמשך שיתפרסמו היום בשעה 16:00 ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

מסילת 431. 6 ק''מ של גשרים / צילום: ענת דניאלי לב

30 ק"מ ב-4 מיליארד שקל: זה יהיה אחד הפרויקטים התקדימיים בישראל

מסילת הרכבת 431, שאמורה לחבר את ערי השפלה ומישור החוף הדרומי עם מודיעין וירושלים, הולכת ונבנית בימים אלה מעל המכוניות הנוסעות בכביש ● האתגרים הטכנולוגיים והמחסור בפועלים מחייבים פתרונות יצירתיים

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת צעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה - או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לארה"ב, וכיצד תושפע הפעילות בישראל?

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

אפל. החברה המבטיחה של 2024? / צילום: Shutterstock

"תהיה הפתעת השנה": זו המניה המומלצת ביותר של בנק אוף אמריקה

המכירות נופלות, היא לא נמצאת בשוק הבינה המלאכותית, ומתחילת השנה מנייתה איבדה 10.7% ● למרות הכול, בבנק אוף אמריקה מאמינים שענקית הטכנולוגיה אפל צפויה להתאושש בחצי השני של השנה

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

מתנדבי משלחת של Jewish National Fund USA / צילום: ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה''ב

כך הגיעו לישראל משלחות של 3,000 מתנדבים בזמן המלחמה - לא כולם יהודים

ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה"ב הוביל 11 משלחות שהתנדבו ביישובים כמו שדרות, ארז, גבולות ואורים ● טלי צור־אבנר, ראש המטה בישראל: "הביקוש גבוה, יש רשימות המתנה" ● ישראל מתגייסת

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

השקל נחלש בחדות מול המטבעות הזרים. אלו הסיבות

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק