גרים בירושלים? הסיכוי שלכם לפגוש רופא משפחה מומחה הכי נמוך בארץ

מבוטחי קופות החולים מכבי, מאוחדת ולאומית בצפון ובדרום יתקשו למצוא רופא משפחה מומחה, כך עולה מנתונים שהגיעו לידי "גלובס" • בעוד שברוב המדינה ירד שיעור המומחים, בחיפה ובתל אביב הוא דווקא צמח • לאחרונה חשף "גלובס" כי 44% מרופאי המשפחה ללא מומחיות בתחומם

רופאי משפחה / צילום: Shutterstock
רופאי משפחה / צילום: Shutterstock

למתגוררים במרכז הארץ יש סיכוי גבוה יותר לפגוש רופא מומחה ברפואת משפחה בהשוואה למתגוררים בכל אזור אחר - כך עולה מניתוח שערכו במנהל תחום תכנון, כוח אדם ותשתיות במינהל תכנון אסטרטגי וכלכלי במשרד הבריאות, שהגיע לידי "גלובס".

הניתוח מתייחס ל-2018, ומקיף את כלל רופאי המשפחה העובדים בקופות החולים - 5,052 רופאים בסך הכול. לפי הניתוח, במחוז מרכז ובתל אביב יש את השיעור הגבוה ביותר של רופאי משפחה מומחים (38%) מכלל העוסקים ברפואת משפחה, ואילו בירושלים - השיעור הנמוך ביותר (21%). המשמעות: בעוד במרכז אחד מכל 2.6 רופאי משפחה יהיה מומחה בתחום, הרי שבירושלים מדובר ברופא אחד בלבד מתוך חמישה. שיעורי המומחיות בשאר המחוזות: צפון (27%), חיפה (31%), דרום (33%) ויהודה ושומרון (37%). בהשוואה ל-2015, רק בחיפה ובתל אביב גדל שיעור המומחים ברפואת משפחה, ואילו בשאר האזורים דווקא ירד.

בכל הקופות - פערים בין מרכז לפריפריה
 בכל הקופות - פערים בין מרכז לפריפריה

דוח המינהל שפורסם ב"גלובס" בסוף השבוע האחרון חשף שרק כשליש מרופאי המשפחה בישראל הם רופאי משפחה מומחים. קרוב למחצית (44%) מכלל רופאי המשפחה הם רופאים כלליים, לא מומחים - כלומר, הם רופאים בעלי רישיון לעסוק ברפואה, אך הם לא סיימו מומחיות בתחום, ולכן לא קיבלו רישיון מומחה. מפילוח הנתונים לפי מחוזות וקופות, רואים היטב שהבעיה חריפה יותר בכל האזורים בישראל שמחוץ לתל-אביב ולמחוז מרכז, הכולל את אזורי רמלה, השרון, פתח תקווה ורחובות.

בכללית אין פערים

גם בין הקופות השונות יש פערים משמעותיים. שיעור המומחים הגבוה ביותר הוא בכללית ובמכבי (39% ו-37% בהתאמה), אך פיזור הרופאים בין מחוזות הקופות מעיד על פערים. כך למשל, למבוטחי מרבית קופות החולים (מכבי, מאוחדת ולאומית) במרכז, יש סיכוי גבוה יותר לפגוש רופא משפחה מומחה, בהשוואה למבוטחי קופות אלה בפריפריה (צפון ודרום) ובירושלים. במכבי הפער בשיעור המומחים ברפואת משפחה במרכז לעומת הצפון הוא של פי שניים, במאוחדת של פי ארבעה, ובלאומית פי שלושה. הפערים האלה גדלו בהשוואה ל-2015.

קופת חולים כללית לעומת זאת מציגה פערים קטנים בהרבה מהיתר. אצלה הפערים בשיעור הרופאים במרכז מול הצפון קטנים יחסית, ובדרום דווקא יש שיעור גבוה יותר של מומחים מאשר במרכז - הקופה היחידה שבה אין פערים בין מרכז לדרום.

מחזקים את החזקים

גם כאשר הקופות כבר מגייסות מומחים נוספים לשורותיהן - הגידול ניכר בעיקר במרכז. תושבי הפריפריה, אם כך, אמנם לא סובלים ממחסור בזמינות ברופאי משפחה בהשוואה לתושבי המרכז, אבל מבחינת איכות הרפואה הניתנת להם - עשוי בהחלט להיות הבדל.

בהשוואה ל-2015, בכל הקופות מלבד כללית גדל שיעור הרופאים המומחים ברפואת משפחה באזור המרכז, והוא גדל בכולן בחיפה. בצפון, בדרום ובירושלים המצב שונה. בכללית, מכבי ובמאוחדת ירד שיעור הרופאים המומחים בצפון ובלאומית השיעור עלה במעט, ובכל ארבע הקופות ירד שיעור המומחים בדרום, בהשוואה ל-2015. מאוחדת היחידה שהגדילה את שיעור המומחים בירושלים, ובכללית ובמכבי שיעור המומחים בירושלים מכלל רופאי המשפחה דווקא ירד.

"משרד הבריאות נותן בימים אלו תמריצים לקופות החולים להעסקת מתמחים במקצועות הרפואה עם דגש לפריפריה", אומר ניר קידר, סמנכ"ל בכיר לתכנון אסטרטגי וכלכלי במשרד הבריאות. "המשרד ממשיך כל הזמן לבחון כיצד ניתן לתעדף את שירותי הבריאות בפריפריה ופועל בנושא". 

"הרופאה טעתה במינון המשאף לתינוק. רק במזל נמנע אסון"

כרבע מהעוסקים ברפואת ילדים בישראל אינם רופאים מומחים בתחום - כך לפי הנתון העדכני האחרון בנמצא של משרד הבריאות. מה עלולה להיות המשמעות לכך? חגי (שם בדוי) מספר שלפני כמה שנים התקשר למרפאה ביישוב שבו הוא מתגורר והופנה לרופאת ילדים המקבלת במקום.

"די מהר ראיתי שהיא עושה טעויות גסות", הוא מספר, "מה שהעלה אצלי חשדות וסימני שאלה. הילד שלי היה אז תינוק, ונעזר במשאפים בגלל קוצר נשימה. היא נתנה לו מינון שמתאים למבוגר, ולא לתינוק. בזכות הערנות של רופא המשפחה שלנו, נמנע אסון".

כשחגי בירר לגבי הרופאה, הוא הבין שמדובר ברופאה כללית, ללא כל מומחיות שהיא. "רפואת ילדים שונה לגמרי מרפואת מבוגרים. העובדה שהרופאה הוצגה כרופאת ילדים בעייתית מאוד (מאז יצא חוזר משרד הבריאות שלפיו רופאים מסוג זה יכולים להציג עצמם רק כ-'רופאי מרפאת ילדים', אך לא כרופאי ילדים, ובוודאי לא מומחים, ה"ו). זו הטעיה.

חגי מוסיף כי "במרפאה הקבועה שלנו עובדת גם מתמחה, ומאחר שאנו יודעים שהיא בהתמחות, אין בעיה. לגבי רופאים כלליים, לא מומחים, קשה הרבה יותר להבין שהם כאלה. ב'מבחן האדם הסביר', אין באמת יכולת לדעת. גם אם כתוב 'מרפאת ילדים', ולא 'רופא ילדים', לא פשוט להסיק מכך שהרופא אינו מומחה".