גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הפסטיבל של ד"ר נוף עתאמנה: "לא פסטיבל טבולה, עלי גפן ולאבנה"

השבוע מתקיים בחיפה פסטיבל א–שאם, פסטיבל האוכל הערבי ● שפים יהודים וערבים יוצרים יחד מחווה לאוכל העותומני ● את הפסטיבל מובילה זוכת "מאסטר שף" ד"ר נוף עתאמנה, שיש לה הרבה מה לומר בענייני פוליטיקה של זהויות ופוליטיקה של צלחות

ד"ר נוף עתאמנה / צילום : איהאב שוקחה
ד"ר נוף עתאמנה / צילום : איהאב שוקחה

שמונה בבוקרו של יום שישי, ונוף עתאמנה כבר מרצה בשצף קולח ומשלהב על ההיסטוריה של המטבח הערבי-מקומי בפני פרחי המטבח של בית הספר דנון שבנמל תל אביב. השיעור המעשי שתעביר בתום ההסבר, חלק ממערך ההכשרה של תלמידי בית הספר לבישול, כולל לימוד הכנת מנות קלאסיות מהמטבח המקומי כמו שישברק גלילי, עטאייף ומסחאן עוף. הדוקטורית לביולוגיה ממעבדת הטכניון שבאמתחתה שלושה פוסט-דוקטורטים, הפכה לאחר זכייתה במאסטר שף לנערת הפוסטר הכריזמטית והרהוטה של המטבח הערבי-פלסטיני. ניתן למצוא אותה מעבירה סדנאות וכיתות אומן, בטור קבוע במגזין שולחן המתחדש (והנאה) ועד לא מזמן גם על שלטי חוצות מאירי עיניים של חברת טרה במגזר הערבי, שם שימשה כפרזנטורית.

בסוף השבוע הזה היא תוביל בפעם הרביעית את פסטיבל האוכל הערבי א-שאם שבחיפה (6-7.12), שאותו היא אוצרת ושבמסגרתו גם תבשל השנה עם חיים כהן ועם השף הטורקי כמאל דמירסל ממסעדת אלאנצ’ה ליד איזמיר - שמככבת ברשימה הנחשבת של "50 המסעדות המסקרנות בעולם" של סן פלגרינו.

לחמעג'ון/ צילום : אסף אברם


מלבדה ומלבד כהן, יתארחו במסעדות ובמוסדות האוכל של העיר התחתית גם ישראל אהרוני, שיכין במסעדת לוקס קארני-יאריק - חצילים ממולאים טורקיים; השף אוראל קמחי יוסיף הונקר בענדי (קוביות בשר) מעל החומוס של אבו מארון; שף עמוס שיאון יגיש מנה בהשראת כריכי הדגים של דוכני קרן הזהב של איסטנבול במסעדת לחזא, ועומר עילוואן יכין לחמעג’ון דג בחמארה תלפיות. בנוסף, מאפיות העיר התחתית - הבנקים, ג’דעון וברדא - יגישו פידה (מאפה שטוח) טורקי עם גבינות, סימיט (בייגל טורקי) ופידה אורפאלי. בקיצור: קרוב ל-100 סדנאות, חנויות פופ-אפ, ארוחות ושיתופי פעולה בין שפים ערבים ליהודים, בין אוכל טורקי לערבי וכל מה שביניהם (כל הפרטים באתר ashamhaifa.co.il).

גילוי נאות: גם אני משתתף בפסטיבל ומעביר בין השאר סדנה להכנת ממולאים יהודיים טורקיים.

האוכל של האויב

"למה אני לא מבשלת ומקימה מסעדה משלי?", עתאמנה חוזרת על השאלה שלי מדוע כה נדיר למצוא אותה מבשלת מחוץ לסדנאות, על אף הביקוש הער ומספר העוקבים המשמעותי ברשתות החברתיות.

מנטי/ צילום : אסף אברם

"מצד אחד, זה החלום האולטימטיבי מבחינתי, הדרך בה"א הידיעה להגיע לקהל. יום אחד אני מקווה לפתוח מסעדה כזו בתל אביב. מאידך, אני בן אדם טוטאלי. ברור לי שמסעדה היא מקום שאגיע אליו בחמש בבוקר לבחור ירקות ואלך באחת עשרה בלילה אחרי הלקוח האחרון. מכיוון שאני לא רק שפית אלא גם אמא - כל עוד הילדים שלי קטנים וצריכים אותי בבית - כרגע אני קודם כול איתם ולא לוקחת עליי מחויבויות שעלולות לבוא על חשבונם".

פסטיבל א-שאם נולד לפני ארבע שנים כיוזמה של עיריית חיפה ומנהלת העיר התחתית כדי לקדם קולינריה בשכונות המתחדשות והמעורבות הסמוכות לנמל. עתאמנה היא זו שמובילה אותו. "לא פסטיבל טבולה, עלי גפן ולאבנה", היא מטעימה. "אירוע שלוקח ברצינות את הקולינריה הערבית, על הקונטקסט התרבותי וההיסטורי".

בשנתו הראשונה התמקדו המסעדות במחוות למנות מהמטבח המקומי שנעלמו מהתפריט היומיומי של ערביי הארץ. "רצינו שיהיה קהל מעורב, אז הכנו מנות שאני מגדירה ככאלה בסכנת הכחדה, שיסקרנו גם ערבים ויקסמו להם. זה תמיד היה הרעיון בבסיס הפסטיבל - לא חלון שפונה ליהודים, אלא אירוע שיעניין גם את הקהל שהאוכל הזה הוא המורשת שלו מהבית".

השנה עומד הפסטיבל בסימן מחווה לאוכל טורקי ולהשפעה שלו על המטבח המקומי. "נושא שבחרתי כי בעיניי, לאוכל יש כוח כגשר בין בני אדם. אנחנו נמצאים במצב של משבר עם טורקיה, ודווקא דרך האוכל אני חושבת שאפשר ליצור חיבור בין שני העמים ולא להציג את טורקיה רק בהקשר שלילי. עם ישראל מתגעגע לטורקיה ולאוכל שם. הפסטיבל מבחינתי אולי לא יביא שלום עולמי, אבל ישמש כאמצעי להציג באור חיובי אנשים שרואים באופן פשטני כאויבים".

סחלב טורקי/ צילום : אסף אברם

פה זה לא שווייץ

המטבח הערבי נהנה בשנים האחרונות מעניין שמתעלה על פוליטיקה ודעות קדומות. מנות כמו שישברק ומנסף מככבות במסעדות שף בארץ בכלל ובתל אביב בפרט, שלא לדבר על הכנאפה שהתגלתה מחדש כקינוח עילי ועולה על שולחנות אינספור מסעדות ברחבי הארץ.

האומנם רנסנס? "בעיניי, ממש לא כמו שמצופה. המטבח הערבי לא נמצא בעלייה מבחינת העניין שלו, אולי בצמיחה מאוד מתונה. הייתה תקופה לפני ארבע שנים שחשבנו שזהו, נכנסנו לקונצנזוס - לפחות בתחום הקולינריה. אני זכיתי במאסטר שף, השף אוסאמה דלאל פתח את מאייר בתל אביב, זוזו חנא את מגדלנה במגדל, היו ביקורות מעולות על מסעדות ערביות בכל רחבי הארץ של אוכל אותנטי ועילי - וחיכינו לגל שישטוף את הכול. איכשהו, אני לא מרגישה שזה קרה: הגל רק התחיל להתרומם וישר נשבר. "בתל אביב הרבה מסעדות מגישות אוכל ערבי, אבל קוראות לו מקומי, ובלי נוכחות של שפים ערביים. אוכל לבנטיני, גלילי וכל מיני שמות של טעמים ערביים - רק בלי שפים ערבים במטבח".

אבל בחיפה יש מספר מרשים של מסעדות ערביות שנהנות מעניין כמו גם מסעדות ותיקות כאל באבור, אל מרסא, עזבה ועוד.
"כן, אבל מה חוץ מזה? כמה מסעדות יפניות יש בתל אביב וכמה ערביות, ולא של פאסט פוד וחומוס?".

איך את מסבירה את זה?
"קודם כול, ערבים לא פותחים מסעדת שף בתל אביב, כי ברגע שאתה יושב במסעדה כזו, ובשונה ממסעדה של שף תל אביבי, ששם זה מוצדק לשלם על מנת שישברק מחיר מפולפל - אתה מצפה שיהיה זול. כשיש שף ערבי, פתאום השישברק יקר, למרות שאנחנו יודעים שכמות ההשקעה בלהכין שישברק או ממולאים היא פי אלף מלהכין סושי".

את מרגישה שיש אפליה? אני שואל. נוף, חברה בוועד המנהל של מרכז פרס, סמל לדו-קיום ולפוטנציאל שלו, זעה באי נחת. "אי אפשר להתעלם ממנה. זה משהו שחיים איתו ביומיום במדינה הזו. פה זה לא שווייץ. ישר שואלים מאיפה אתה ומה אתה. אני שומעת אנשים של מסעדות שבתקופות קשות אומרים שיהודים לא נכנסים אליהם. חיפה במקרה הזה היא אלטרנטיבה לתל אביב. יש יותר דינמיקה של דו-קיום יומיומי, וכמו שיש מקום למקומות האלה בחיפה - יש בתל אביב".

עלי גפן ממולאים ברוטב תמרינדי

"מה שהכי מרגש אנשים בסדנאות זה ללמוד להכין ממולאים. יש התעסקות עם הידיים ומשהו מהנפש עובר לאוכל הזה ונותן לו משהו מהטעם".

מרכיבים לסיר גדול ורחב:

500 גרם עלי גפן טריים או 1 צנצנת עלי גפן כבושים (אם עושים כך, אז משרים אותם במים למשך 3 שעות, כשכל שעה שוטפים את העלים ומחליפים את המים).

למילוי:

500 גרם אורז עגול, מושרה במים 20 דקות לפחות
500 גרם עגבניות קלופות וקצוצות
1/2 כוס עלי נענע קצוצים דק
1/2 כוס עלי פטרוזיליה קצוצים דק
4 גבעולי בצל ירוק, קצוצים דק
1 כף רסק עגבניות
1 כף תמרינדי (אפשר לקנות בנוזל ואפשר גם בגוש שמדללים אותו עם מים)
מלח ופלפל שחור גרוס
חצי כפית פלפל אנגלי
חצי כפית אגוז מוסקט
1/8 כוס שמן זית

לרוטב:
1 כוס שמן זית
1 לימון
2 כפות תמרינדי
2 כפות רסק עגבניות
1 תפוח אדמה בינוני, קלוף ופרוס לרוחב לטבעות ברוחב 1 ס"מ (אפשר להחליף ב-3-2 עגבניות או לשלב בין השניים)

הכנה:
מכינים את עלי הגפן: ממלאים סיר במים בגובה של 10 ס"מ ומביאים לרתיחה. חולטים את עלי הגפן במים החמים כדקה, מוציאים ומניחים בצד לקירור.
מסננים את האורז מהמים שבהם הושרה ומעבירים לקערה. מוסיפים את שאר מרכיבי המלית ומערבבים היטב.
ממלאים את עלי הגפן בכף מהמלית. סוגרים פנימה על המילוי את בסיס העלה ואת שני הקצוות האנכיים.
מגלגלים עד הקצה המחודד של העלה. חוזרים כך עם שאר העלים.
מרפדים סיר גדול בפרוסות עגבניות או בפרוסות תפוחי אדמה, ומסדרים מעל את הממולאים כשהם ניצבים.
מניחים צלחת על הסיר כמשקולת ויוצקים שמן זית ומיץ לימון.
ממיסים תמרינדי ורסק עגבניות במעט מים ומוסיפים פנימה.
ממלאים את הסיר במים עד לכיסוי העלים.
מביאים לרתיחה שבתומה מכסים את הסיר, מנמיכים את האש ומבשלים על להבה נמוכה כשעה ורבע.

מתכון של נוף עתאמנה

עוד כתבות

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

"בעוד שנה נהיה בקטסטרופה": התחזית הקשה של יגאל דמרי

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● חצי שנה לפרוץ המלחמה, היזם יגאל דמרי מסביר מדוע שוק הנדל"ן בנגב דווקא פורח ● הוא מעריך כי היקפי הבנייה בפרויקטים של התחדשות עירונית הגיעו לשיא, וסבור שהחרם הטורקי לא ישפיע במידה מהותית על השוק ● כמה באמת שווה הקרקע של חנן מור בשדה דב לפי ההצעה שהגיש, ולמה הוא מקפיא בינתיים את הפרויקט שלו בבבלי

5,000 דולר לפליט: המצרי שמגלגל מיליונים על חשבון תושבי עזה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ארה"ב וסעודיה קרובות מתמיד להסכם, גם בלי ישראל, אסמעיל הנייה כבר כמעט שבועיים באנקרה, במצרים עושים מיליונים מפליטים בעזה וארה"ב משלבת טכנולוגיה ישראלית בנגמ"שים ● כותרות העיתונים בעולם 

איתמר בן גביר משתתף בטקס יום הזיכרון בבאר שבע, שנה שעברה, לאחר שחלק מהמשפחות ביקשו שלא יגיע / צילום: Maya Alleruzzo (AP), עיבוד: טלי בוגדנובסקי

לשרים לא אכפת שנוכחותם לא רצויה בטקסי הזיכרון

אין לנו כלים להילחם גם על הכיס ● חברי הממשלה מתעקשים להגיע לאירועי הזיכרון ● וצה"ל חייב ללמוד לאמץ ביקורת חיצונית ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

''מנטה ריי'' / צילום: נורת'גרופ

לא רק באוויר: כלי השיט הבלתי מאויש החדש של צבא ארה"ב

הסוכנות האמריקאית לפיתוחים טכנולוגיים צבאיים והענקית הביטחונית נורת'רופ גרומן הודיעו כי סיימו בדיקות בהיקף מלא של "מנטה ריי" - פרויקט דגל ימי של כלי שיט תת־מימי בלתי מאויש (UUV) גדול במיוחד ● כלי השיט החדש נושא חיישנים ומערכות תקשורת מתקדמות המאפשרות לו לבצע משימות כמו מעקב, זיהוי ונטרול מוקשים, מחקר בעומק האוקיאנוסים ומיפוי הקרקעית

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר רוני הירש / צילום: פרטי

היא חקרה את אחד הכלכלנים המפורסמים בעולם ובטוחה - אנחנו עושים לו עוול

שיחה עם ד"ר רוני הירש, מומחית לתיאוריה פוליטית והיסטוריה של מחשבה כלכלית ● על הגותו של אדם סמית, שוק חופשי ושחיתות פוליטית ● האזינו 

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

טלטלה נוספת בשופרסל: היו"ר שפירא צפוי לפרוש בשל לחצי משרד הבריאות

שפירא טרם הגיש את התפטרותו, אך בבי"ח איכלוב אישרו שכך יעשה בקרוב ● מנכ"ל משרד הבריאות: "הציפייה הציבורית היא שמנהל בכיר בדרגתו של פרופ' שפירא יקדיש את מרב זמנו ומרצו למשרתו הבכירה"

תיירים באקרופוליס, יוון. יחס החוב־תוצר במדינה הגיע ב־2023 לרמה הנמוכה ביותר מאז 2010 / צילום: Reuters, Beata Zawrzel

הפתעה כלכלית באירופה: מדינות ה"פריפריה" מובילות את הצמיחה ביבשת

כלכלות דרום אירופה רשמו צמיחה מהירה ב־2023, בעוד שגרמניה וצרפת התכווצו, ובכך הפכו את המגמה ביבשת ● איטליה, ספרד, פורטוגל ויוון מצליחות לצמצם את החובות שצברו במשבר 2008 ובקורונה, אך מומחים טוענים כי כדי לשמר את השגשוג דרושים שינויים מבניים

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: Associated Press, Noah Berger,

מכירות האייפונים צנחו, אז למה המשקיעים מרוצים?

הבייבאק הוא הבעת אמון של אפל בעצמה ● למרות ההכנסות הנמוכות, החברה עקפה את צפי האנליסטים, ולמשקיעים יש לא מעט סיבות להיות מרוצים ● ומה צפוי בבינה המלאכותית ● 5 הערות על דוחות אפל

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: Reuters, AHMAD AL-RUBAYE

לאחר חשיפת גלובס: בלומברג מדווחת כי טורקיה עוצרת לחלוטין את קשרי המסחר עם ישראל

בבלומברג דיווחו כי עדיין לא מדובר באישור רשמי, אלא בדיווח של גורמים טורקיים ● מוקדם יותר היום נחשף בגלובס כי בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף ● בנוסף, חברת התעופה הטורקית MNG מפסיקה לייבא מטענים לישראל

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

בסכום של 13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

אפל היכתה את התחזיות ברבעון, והכריזה על "בייבאק" ענק

יצרנית האייפונים הרוויחה 1.53 דולר למניה, לעומת הצפי שעמד על 1.5 דולר ● הכנסותיה היו 90.8 מיליארד דולר לעומת צפי של 90 מיליארד דולר ● תבצע רכישה עצמית של מניות בשווי של 110 מיליארד דולר, הכי הרבה אי פעם ● שווי החברה נוסק במסחר המאוחר בכ-180 מיליארד דולר

מטוס של וויז אייר / צילום: Shutterstock, Petr Leczo

חברת הלואו קוסט היחידה שפועלת כעת בישראל מבטלת טיסות

וויזאייר מבטלת טיסות מישראל למספר יעדים קרובים ● חברת הלואו קוסט ההונגרית לא הודיעה רשמית על ביטול הטיסות - אך בשעות האחרונות נוסעים התבשרו על ביטולים לטיסות לאיי יוון וליעדים קרובים נוספים ● רינאייר צפויה לחזור עם פתיחת טרמינל 1, ואיזי ג'ט רק בסוף עונת הקיץ הקרובה

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על ה"תרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו

קמפיין freeTV / צילום: צילום מסך

ב־freeTV לא חושפים את מספר הלקוחות, אבל משקיעים 2 מיליון בקמפיין בכיכובם

הקמפיין של מיזם הסטרימינג מתברג במקום השני בזכירות, ובמקום האחרון באהדה - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת לבנק מזרחי טפחות, בית ההשקעות מיטב חוזר למסך עם עוד פרסומת בהובלת כוכב "חברים"

עבודות על הקו הירוק של הרכבת הקלה / צילום: בר לביא

הזרים נרתעים, והמכרז להפעלת קווי הרכבת הקלה הבאים בסכנה

לאחר שנדחה מספר פעמים בגלל המלחמה, במשרדי הממשלה שוקלים לבטל את מכרז ההפעלה של הקווים הירוק והסגול, ולהעביר את המלאכה לזכייניות ההקמה ● הסיבה: חשש חברות בינלאומיות מאי־ודאות בישראל

מטרו / אילוסטרציה: Unsplash, olivier collet

בעלי קרקעות עותרים לבג"ץ נגד הפקעות המטרו וחושפים התנהלות מרושלת סביב חקיקת התוכנית

העותרים טוענים כי ההפקעה לטובת הדיפו בראשל"צ, שמעליו מתוכננת בנייה מאסיבית, אינה חוקית, שכן החוק מאפשר הפקעה רק לשימוש ציבורי ● חוק המטרו אמור היה להסדיר זאת, אך החלק הנוגע לכך טרם הושלם

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

בתי הזיקוק במפרץ חיפה / צילום: שלומי יוסף

המדינה לביהמ"ש: פעילות צ'יינה הרבור לא נפסלה באופן גורף בישראל

חברת התשתיות הסינית צ'יינה הרבור עתרה נגד פסילתה מהמכרז להקמת נמל התזקיקים בחיפה עקב סיבות ביטחוניות ● אתמול הצהירה המדינה בביהמ"ש כי פעילות החברה הסינית לא נפסלה באופן גורף בישראל, וכי הפסילה היא רק לגבי המכרז הקונקרטי - והעתירה נדחתה בהסכמה

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר