גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המדינה שהצליחה לחמוק מנזקי עליית הריבית והתחזקות הדולר

עליית הריבית בארה"ב והתחזקות הדולר עשו שמות השנה בביצועי השווקים המתעוררים ● אבל הודו נקטה מבעוד מועד צעדים להיערכות עם הגורמים הללו, וכמו כן הצליחה להתחמק מהדעיכה בכלכלת סין ומירידת מחירי הנפט - שפגעו בשווקים אחרים ● כל זה מבטיח לעת עתה שהודו תמשיך להוביל בצמיחה בקרב המשקים המתעוררים

עובדים בבורסת המניות במומביי חוגגים את עליית המדד המקומי/ צילום: רויטרס
עובדים בבורסת המניות במומביי חוגגים את עליית המדד המקומי/ צילום: רויטרס

כבר מאז 2014 ביססה הודו את מעמדה ככלכלה המתפתחת הגדולה ביותר בעולם, ועקפה את סין - עם קצב צמיחה ממוצע של כ-7% בשנה. זאת למרות דשדוש קל ב-2017, עקב הדה-מונטיזציה שהוחלה בנובמבר 2016. מדובר באיסור המיידי על שימוש בשטרות מזומן של 500 ו-1,000 רופי, שהיוו עד אז 85% מסך המזומן במחזור.

האוכלוסייה הצעירה, רמות החיסכון, ההשקעה בבריאות והמשך אינטגרציה עם הכלכלה העולמית, צפויות להמשיך לתמוך בצמיחה המהירה של הודו גם בשנים הבאות. מספר רפורמות פיננסיות בוצעו בשנים האחרונות, ביניהן בניית בסיס למדיניות מוניטרית מכוונת יעד אינפלציה, רפורמת המע"מ האחיד, הסדרת תהליכי פשיטות רגל וחדלות פירעון, הקלות בכניסת משקיעים זרים לפרויקטים בכלכלה הריאלית והקלה בעשיית עסקים.

למרות הרפורמות הנ"ל, הצמיחה הכלכלית עדיין לא מממשת את מלוא הפוטנציאל, ונדרשים רפורמות מבניות נוספות שיעלו את רמת ההשקעות במשק, שיפור בקצב יצירת המשרות ועלייה בפריון. כל זאת כדי שהודו תוכל להדביק את הפער לעומת הכלכלות המתקדמות, ותספק את דרישות התעסוקה של האוכלוסייה הצעירה שלה.

הצמיחה בהודו מול הגידול השנתי במדד המניות

ראש ממשלת הודו, נרנדרה מודי, שמנסה לדחוף את המשק ההודי לתחרותיות ולכלכלה חופשית, שואף להפוך את הודו למעצמת שירותים שתמשוך השקעות רבות של זרים אל תוך המדינה. הודו הפכה בשנים האחרונות ליצואנית גדולה של שירותי IT, מיקור-חוץ של תהליכים עסקיים ושירותי תוכנה עם הכנסות בהיקפים של מיליארדים. כבר היום ענף השירותים מהווה כ-60% מהתוצר, ועם זאת מעסיק רק כשליש מכוח העבודה. האתגרים של מודי עדיין רבים, שכן הביורוקרטיה המסובכת של הודו מערימה קשיים ומרחיקה לא מעט משקיעים זרים.

על פי מדד "קלות עשיית העסקים" של הבנק העולמי, הודו מדורגת במקום ה-100 מתוך 190 מדינות - אמנם שיפור דרמטי מדירוג של 130 בשנה שעברה - אך נראה שלהודו יש עוד לאן להתקדם.

אם נשאל את המטייל הישראלי הממוצע בהודו, נבין שתשתיות כמו מים זורמים וחשמל הן בגדר פריבילגיה בחלקים מסוימים בהודו, וישנם לא מעט אזורים שבהם לא רק שהתשתיות ירודות, אלא שקיים ספק אם הן בכלל קיימות.

כדי שכל סוג תעשייה ושירותים לאזרח יוכלו להתקיים ולשגשג, נדרשת תשתית ראויה, ונכון להיום, המחסור בתשתיות מהווה את המגבלה המרכזית למימוש הפוטנציאל של הודו. במהלך שנות שלטונו של מודי הוא התניע תהליכים רבים ורפורמות רבות. עם זאת, לצד ההצלחות היו לו גם לא מעט כישלונות, כשהסחבת הביורוקרטית הקשתה על יישומן של לא מעט רפורמות. עקב זאת, ובהתחשב בעובדה שהבחירות מעבר לפינה (במאי 2019), בתקופה האחרונה שם מודי דגש רב יותר על האצת הרפורמות הקיימות, על חשבון יוזמות חדשות.

הגורמים שיתמכו בשוק המניות

אם נחשפתם לעיתונות הכלכלית בשנה האחרונה אתם ודאי יודעים שהשווקים המתעוררים הם לא המקום הכי בטוח להיות בו כרגע מבחינה פיננסית. עליית הריבית בארה"ב, בשילוב עם התחזקות הדולר, עשו שמות מתחילת 2018 בביצועי השווקים המתעוררים, שנחשבים לחשופים במיוחד לדולר על רקע תפיחת החובות הדולריים שלהם במהלך העשור האחרון. בהקשר זה הודו שונה באופן בולט משאר השווקים המתעוררים, בעיקר בנקודות המפורטות להלן.

בניגוד לשווקים מתפתחים אחרים, הודו ערוכה כיום הרבה יותר להתמודדות עם ההתחזקות בדולר. הממשלה והבנק המרכזי ביצעו פעולות שגרמו ירידה חדה בגירעון בחשבון השוטף ושמירה על יציבות החוב חיצוני (שרובו דולרי) לאורך השנים, ברמה נמוכה של כ-19% מהתוצר.

פעולות אלה של ממשלת הודו לא בוצעו על-ידי מדינות כמו טורקיה, דרום אפריקה, מקסיקו, אינדונזיה וברזיל, שאפשרו לחוב החיצוני שלהן לתפוח בצורה דרמטית במהלך השנים האחרונות, ובתוך כך הגדילו בצורה דרמטית את הסיכון הפיננסי שלהן.

סיבות נוספות לדשדוש בשווקים המתעוררים השנה, שמהן הודו מצליחה להתחמק, הן הדעיכה בכלכלת סין וירידת מחירי הנפט. בניגוד לשאר המתעוררים ולמרות הקרבה הפיזית, להודו אין כמעט קשרי מסחר עם סין. לכן ההאטה בפעילות הכלכלית של סין אינה משפיעה על הכלכלה ההודית כלל. בנוגע לנפט, הודו אינה מייצאת נפט כלל, ולמעשה היא אחת מיבואניות הנפט הגדולות בעולם. לכן, נפילת מחירי הנפט בחודשיים האחרונים רק צפויה לתרום לה.

בשורה התחתונה הודו צפויה להמשיך ולהוביל את השווקים המתעוררים מבחינת קצבי הצמיחה שלה גם בשנים הבאות. הפיתוח וההשקעה בכלכלה המקומית רק צפויים להתעצם ולתמוך ברווחי החברות המקומיות. בתקופה שנחשבת לבעייתית מאוד בשווקים המתעוררים, הודו היא אחת מנקודות האור. לאורך זמן, לצמיחה של המשק ההודי יש מתאם חזק במיוחד עם שוק המניות המקומי שלה, כך שאם להיות חשוף לשווקים המתעוררים בימים אלו, עדיף שהודו תהיה חלק מרכזי מחשיפה זו.

IT: אחד ממנועי הצמיחה המרכזיים

אחד ממנועי הצמיחה של הכלכלה ההודית הוא מגזר שירותי ה-IT. העולם המערבי זיהה לפני יותר מעשור את הפוטנציאל הקיים בהודו, שמורכב מיכולות מתמטיות המולידות מהנדסים ותוכניתנים איכותיים לצד כוח עבודה זול מאוד. אלו הובילו להעברה של משרדים ומתקנים רבים מצד חברות מערביות להודו. בעקבות מעברים אלו נוצרו חברות ענק המספקות שירותי אאוטסורסינג בתחום מערכות המידע לחברות בכל העולם, ובמיוחד בעולם המערבי.

IT) Information Technology) הוא מונח המתייחס לשימוש בטכנולוגיות מחשוב ותקשורת לשם ניהול ועיבוד מידע. מדובר למעשה בשם כולל ליישום של אחסון, טיפול וניתוח מידע בעסקים ובארגונים - מידע שעובר דרך כלל האמצעים הטכנולוגיים, ביניהם שרתים, מחשבים, מכשירים ניידים ועוד. טכנולוגיית המידע עוסקת בשימוש בחומרה ובתוכנה של מחשבים ובתקשורת מחשבים לניהול מידע שכולל אחסון, עיבוד, הגנה והעברה של מידע.

הודו היוותה שחקן מרכזי בתחום טכנולוגיות המידע, בעיקר לאחר הופעת באג אלפיים שהגדיל את הצורך בתוכניתנים. חברות בעולם המערבי, שזיהו את הפוטנציאל הגדול שבמיקור-חוץ מעבר לים, החלו להעביר את פעילות תחזוקת הנתונים, ואף את פיתוח התוכנה, למיקור-חוץ בהודו - שלה מבחר מהנדסים מיומנים ומוכשרים דוברי אנגלית. אלו יצרו סביבה מושלמת לעבודה עם טכנולוגיות מידע.

אבל לא הכל ורוד. למרות היתרונות הברורים שבמיקור חוץ של טכנולוגיות מידע להודו, בעיותיה הפוליטיות של המדינה ייצרו וממשיכים גם היום לייצר בעיות, בין היתר עבור החברות שלעיתים מעדיפות יעדים אחרים באסיה ביניהם: וייטנאם, סין והפיליפינים. משבר הסחר בין סין וארה"ב עשוי שוב להוביל עסקים לחשב מסלול מחדש ולהחזיר חלק מהפעילות או לחילופין לפיתוח פעילות חדשה במדינה.

למרות העליות והירידות במהלך השנים, תעשיית שירותי טכנולוגיות המידע ממשיכה לצמוח, ותעשיית התוכנה נעשית יותר תחרותית, וחברות מהעולם המערבי מנסות לצמצם יותר ויותר בעלויות. מנגד הממשל בהודו פועל כבר שנים רבות לקידום מעמדה של המדינה כמרכז עסקי עבור תעשיות הטכנולוגיה וההייטק ובשנת 2012 גם השיקה תכנית תמריצים שסיפקה הטבות רבות לחברות טכנולוגיה (לא רק בתחום השירותים אלא גם מתחומי הייצור).

העלייה המתמדת בצורך באיסוף ובניתוח DATA נוכח השינויים והפיתוחים הטכנולוגיים בעולם, מובילה לצמיחה אורגנית בתחום. ככל שהכלכלה העולמית נשענת יותר ויותר על העולם הטכנולוגי, והפרט צורך יותר ויותר DATA, כך הצורך רק ילך ויגדל, ויתמוך בהמשך הצמיחה העתידית של הענף. אם ננטרל לרגע את חוסר היציבות של המטבע המקומי, אזי נראה כי התחום מהווה את אחד הענפים הצומחים באזור, ואולי גם היותר מעניינים להשקעה.

מגזר ה-IT מהווה כ-18% ממדד המניות המרכזי של MSCI בהודו, השני בהיקפו לאחר סקטור הפיננסים, שמהווה כ-23% מהמדד המרכזי.

■ הכותבים הם כלכלן ומנהלת מחלקת מחקר ברוקראז' בפסגות. אין באמור ייעוץ/שיווק השקעות ו/ או תחליף לייעוץ/שיווק המתחשב בנתונים של כל אדם ו/או תחליף לשיקול דעתו של הקורא ואינו מהווה הצעה לרכישת ני"ע

עוד כתבות

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת צעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה - או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לארה"ב, וכיצד תושפע הפעילות בישראל?

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

החברה הלוהטת בעולם רכשה אותם: הכירו את רונן דר ועמרי גלר

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

מסילת 431. 6 ק''מ של גשרים / צילום: ענת דניאלי לב

30 ק"מ ב-4 מיליארד שקל: זה יהיה אחד הפרויקטים התקדימיים בישראל

מסילת הרכבת 431, שאמורה לחבר את ערי השפלה ומישור החוף הדרומי עם מודיעין וירושלים, הולכת ונבנית בימים אלה מעל המכוניות הנוסעות בכביש ● האתגרים הטכנולוגיים והמחסור בפועלים מחייבים פתרונות יצירתיים

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

וול סטריט / צילום: Shutterstock

ירידות בוול סטריט; מטא צוללת ב-10%, אנבידיה עולה ב-3.5%

נאסד"ק יורד בכ-1.2% ● מניות השבבים עולות ●  IBM צוללת ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● ישראליות: מובילאיי וצ'ק פוינט יורדות בעקבות הדוחות ● המניה המועדפת על ביל אקמן מזנקת לאחר הדוחות ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה