צה"ל פתח במבצע צבאי; המטרה - השמדת מנהרות של חיזבאללה

דובר צה"ל הודיע כי צה"ל פתח במבצע "מגן צפוני" בגבול לבנון, במטרה לנטרל מנהרות התקפיות של ארגון הטרור חיזבאללה החודרות לשטח ישראל • "חיזבאללה מתעלם באופן בוטה מהחלטות האו"ם" • לפי הערכות, המבצע יימשך כמה שבועות

חיילי צה"ל / צילום: דובר צהל
חיילי צה"ל / צילום: דובר צהל

צה"ל פתח הבוקר (שלישי) במבצע "מגן צפוני" לחשיפה ונטרול מנהרות טרור התקפיות של ארגון חיזבאללה בלבנון לשטח ישראל. "בשנים האחרונות מומשה תוכנית הגנה ייחודית בגזרת הצפון הכוללת פעולות גידור, מיצוק וחישוף בכדי למנוע מהאויב לממש את יכולת ההתקפה שלו", כך נמסר מדובר צה"ל.

"חפירת המנהרות אשר אותרו בידי צה"ל מבעוד מועד, לפני שהיוו איום מידי על אזרחי ישראל, מהווה הפרה בוטה של הריבונות הישראלית והוכחה נוספת להפרות החמורות של ארגון הטרור חיזבאללה המתעלם באופן בוטה מהחלטות האו"ם - ובראשן החלטה 1701 - ופועל מתוך כפרים בדרום לבנון, תוך פגיעה במדינת לבנון וסיכון אזרחיה לביסוס תשתיות הטרור שלו", נכתב בהודעה על המבצע.

עוד נמסר כי "ארגון הטרור חיזבאללה, העומד מאחורי חפירת המנהרות, ממשיך לפעול בתמיכה ובמימון איראניים כדי לבסס את פעילות הטרור שלו כנגד אזרחי ישראל". צה"ל עדכן כי בשנים האחרונות פעלו בתכנית בגזרה שכללה פעולות שנועדו "למנוע מהאויב לממש את יכולת ההתקפה שלו".

נוהל הקרב למימוש המבצע שהחל היום מובל במטכ"ל זה מספר שנים, "באופן שהביא להבשלת התנאים המבצעיים בעת הזאת". מפקד פיקוד הצפון, אלוף יואל סטריק, מפקד על המבצע. צה"ל תגבר כוחות בפיקוד הצפון, ומספר מרחבים הוכרזו כשטח צבאי סגור, אך אין הנחיות מיוחדות לתושבי הצפון.

ב-2006 החל חיזבאללה לבנות מנהרות תת-קרקעיות בכפרים בדרום לבנון, אך צה"ל לא זיהה יכולות או פעילות חריגה בגבול. ב-2012 דיבר מזכ"ל חיזבאללה חסן נסראללה על כיבוש הגליל, אך לא הזכיר את הפעילות התת-קרקעית, וב-2013 נשללה אפשרות לבניית מנהרות בגבול לבנון, לאחר בדיקות הנדסיות וטכנולוגיות. טענות אזרחים על חפירת מנהרות נבדקות ונשללות.

הערכת מצב לילית שבסופה הוחלט: יוצאים למבצע

ב-2013 הוקם בפיקוד הצפון בשיתוף אמ"ן, צוות טכנולוגי מיוחד שנועד לחשוף מנהור התקפי בגבול. לדברי מנליס, הצוות מצליח לייצר תמונה מבצעית שמאתרת מנהרות התקפיות שחוצות הגבול בין ישראל ללבנון. המידע שהצטבר אפשר את היציאה למבצע הלילה. מ-2015 שיפר פיקוד הצפון את המכשול ההנדסי בגבול לבנון באמצעות חישוף, הקמת חומה, וקיטועי קרקע לאורך 11 ק"מ, במטרה למנוע פשיטה של חיזבאללה באמצעות כוחות מיוחדים.

הלילה קיים הרמטכ"ל גדי איזנקוט הערכת מצב עם מפקד פיקוד הצפון האלוף יואל סטריק, ומפקד עוצבת הגליל תת אלוף רפי מילוא, ראש אגף המבצעים האלוף אהרון חליוה וראש אגף המודיעין האלוף תמיר היימן הערכת מצב, בסופה הורה על היציאה למבצע "מגן צפוני". צה"ל תגבר את גבול לבנון בכוחות הנדסה, כוחות מיוחדים וכוחות סדירים למקרה של הידרדרות ביטחונית, אך דובר צה"ל סירב להתייחס לפעילות ביממה האחרונה בצד הלבנוני.

המנהרות שאותרו - לפני בשלות מבצעית

ראשי רשויות בגזרת מטולה והסביבה עודכנו בפרטי המבצע, וראשי רשויות נוספים יעודכנו בהמשך. גזרת מטולה הוכרזה כשטח צבאי סגור. "אנחנו עובדים לאורך הקו הכחול, בשלב זה בשטחינו. אני לא מוכן להגיד כמה מנהרות התקפיות אותרו. כל המנהרות לא מהוות איום, והן חדרו לשטח ישראל לפני בשלות מבצעית. אני לא מוכן להתייחס לעומק החדירה", אמר מנליס והוסיף כי הטכנולוגיה ששימשה לגילוי המנהרות בצפון זהה לזו שהשתמשו בה ברצועת עזה.

לשכת ראש הממשלה הנחתה את שרי הקבינט המדיני-ביטחוני להימנע מהתבטאויות וראיונות על הפעילות. בישיבת הקבינט בחודש שעבר בה הוחלט לא לצאת למבצע ברצועת עזה, איום מנהרות חיזבאללה בצפון נידון בהרחבה, והיה הנימוק העיקרי להחלטת הקבינט לחתור להפסקת אש מול חמאס.

השר ישראל כץ אמר כי הוא "מברך על פעולת צה"ל, שנועדה להסיר איום חמור מעל מדינת ישראל ותושבי הצפון. יש לשבח את ראש הממשלה ושר הביטחון בנימין נתניהו על שלמרות הלחצים, הוביל תהליך נכון של קבלת החלטות בקבינט, תוך הפעלת שיקול דעת רחב ומקיף לטובת ביטחון המדינה".

"אנחנו לא מופתעים", אמר סיוון יחיאלי, יו"ר פורום יישובי קו העימות בצפון, "תושבים שלנו היו מודאגים מאד מהנושא, ונותרו מודאגים. נאמר לנו תמיד שלא ידוע על מינהרות התקפיות וברור לי שכאשר לצה"ל יש את המודיעין והיכולות הטכנולוגיות לזהות מנהרות, אז יוצאים לפעולה כנגדן. מדינת ישראל לא יכולה להשלים עם הפרה של הריבונות שלה בצפון. ברור שכשיש איום מסוג זה הוא מחייב תגובה. אנחנו סומכים על חיילינו ומחזקים את צה"ל".

"במשך שנים התרעתי שיש מנהרות בגבול הצפון והדברים האלה היו ידועים ואני ממש לא מופתע", אומר גדי שבתאי מקיבוץ ראש הנקרה, "ברור לי למה במשך שנים טרחו להסתיר את העניין, בכדי לא לזרוע פחד ואימה בקרב תושבי קו העימות הצפוני. התרענו לפני זמן רב על כי המנהרות שנחפרו במהלך השנים מגיעות עד לגדר, וכל שנותר היה לחפור את המטרים האחרונים ולחצות את שביל הטשטוש".