גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מי צריך את טלפון הבלוקצ'יין של משה חוגג? תשאלו את "הפרעוש"

נובמבר היה החודש הגרוע ביותר לשוק המטבעות הדיגיטליים ב-7 השנים האחרונות, עם צניחה של 37% במחיר הביטקוין ● אבל זה לא הפריע למשה חוגג, שבסוף השבוע השיק בברצלונה עם הפרזנטור הנוצץ ליאו מסי סמארטפון המיועד למחזיקי מטבעות הקריפטו ● דעה

ליאו מסי (מימין) ומשה חוגג, בהשקת הטלפון Finney בברצלונה / צילומים: יח״צ סירין לאבס
ליאו מסי (מימין) ומשה חוגג, בהשקת הטלפון Finney בברצלונה / צילומים: יח״צ סירין לאבס

כמעט שאין צורך להציג את ליונל (ליאו) מסי, הנחשב לאחד מגדולי הכדורגלנים בכל הזמנים. מסי, כוכב מועדון הכדורגל של ברצלונה ונבחרת ארגנטינה, הידוע בכינויו "הפרעוש", הוא גם פרזנטור מבוקש בלא מעט קמפיינים פרסומיים. לרשימת הלקוחות המכובדת שלו, הכוללת תאגידים כמו אדידס, סמסונג, פרוקטר אנד גמבל או פפסי, שבפרסומות שלהם הוא כיכב, הצטרפה באחרונה חברה קטנה ופחות מוכרת - Sirin Labs של משה חוגג.

בסוף השבוע האחרון ערכה סירין לאבס בברצלונה, בהשתתפותו של "הפרעוש" כמובן, "השקה תקשורתית" למוצר שלה - סמארטפון הבלוקצ'יין Finney. כמו עיתונאים אחרים המסקרים את תחום המטבעות הדיגיטליים וטכנולוגיית הבלוקצ'יין העומדת מאחוריהם, הוזמנתי גם אני להשקה. בסופו של דבר, הסתפקתי בצפייה באירוע בווידיאו, שהועלה בשידור חי באינטרנט ביום חמישי בערב, לאחר שכמה ימים קודם לכן הוצג בפניי המכשיר במשרדי סירין ברמת גן.

כוכב כמו מסי לא עושה קמפיינים בהתנדבות, אף שכסף ודאי לא חסר לו. ההכנסות של "הפרעוש" מחסויות ופרסומות הסתכמו ב-27 מיליון דולר השנה, ושכרו השנתי ככדורגלן ברצלונה מסתכם ב-84 מיליון דולר, כולל בונוסים. מגזין "פורבס" דירג את מסי השנה במקום השני ברשימת הספורטאים בעלי ההכנסות הגדולות ביותר בעולם, כשמעליו ניצב המתאגרף האמריקאי פלויד "מאני" מייוות'ר.

מייוות'ר, שפרש השנה מזירת האגרוף אחרי שהוכתר 10 פעמים כאלוף העולם, חטף נוקאאוט בסוף השבוע האחרון. כפי שפורסם באתר "גלובס", המתאגרף המפורסם נאלץ לספוג קנס של יותר מ-600 אלף דולר במסגרת הסדר מול רשות ניירות ערך האמריקאית (SEC). על מה הקנס? ובכן, הרשות קבעה כי מייוות'ר לא גילה לציבור, כנדרש על פי חוק, שקיבל מאות אלפי דולרים תמורת קידום הנפקות ראשוניות של מטבעות דיגיטליים (ICO) ברשתות החברתיות. ובכל זאת, כנראה שזה לא מטריד יותר מדי את מייוות'ר, שהכנסותיו השנתיות מסתכמות ב-285 מיליון דולר, לפי "פורבס".

ואולי כל זה לא מטריד גם את ליאו מסי ואת מי שגייס אותו כ"שגריר המותג" של סירין לאבס, משה חוגג. השניים נראו מאוד בטוחים בעצמם על בימת האירוע בברצלונה ביום חמישי. האמת היא שחוגג לא יכול היה לבחור עיתוי גרוע יותר להשקת סמארטפון הבלוקצ'יין שלו: הביטקוין איבד בנובמבר 37% מערכו - הירידה החודשית הגדולה ביותר במחירו מאז אוגוסט 2011. אבל בכל האירוע, שנמשך כשעה, לא נאמרה ולו מילה אחת על מצבו העגום של שוק הקריפטו. אז על מה כן דיברו שם? על כדורגל, בין השאר.

"כישלון הוא חלק מההצלחה"

"כשמסי היה ילד הייתה לו הפרעת גדילה, אבל האנשים בברצלונה האמינו בו, לקחו אותו למועדון הכדורגל שלהם והשקיעו בו, והוא הפך לכדורגלן הטוב בכל הזמנים", סיפר חוגג לקהל באירוע. "בגלל הערכים האלה, עם הצניעות שלו וההישגים המדהימים שלו, בחרנו במסי".

כשמסי עלה לבמה וישב לצד חוגג והמנחה אווה מרסלה, ששימשה גם מתורגמנית לשיחה מספרדית לאנגלית בשיחה ביניהם, שאל חוגג את מסי: "איך אתה מתמודד עם כישלונות בברצלונה?" על כך השיב "הפרעוש" בצניעותו: "קשה מאוד לא לקבל את מה שאתה רוצה, אבל תמיד צריך לנסות שוב ולא להיכנע, ולא רק בכדורגל, גם בחיים". חוגג סיכם את השיחה במסר לקהל: "כישלון הוא חלק מההצלחה".

חוץ מכדורגל ומסי, באירוע החגיגי דיברו חוגג ויו"ר סירין, המיליונר הקזחי קינס רקישב, לא מעט על הסמארטפון, על מטבעות דיגיטליים, על בלוקצ'יין ואבטחת סייבר. חוגג סיפר כי "ה-Finney הוא one-stop shop לכל השלבים הנדרשים לשימוש במטבעות דיגיטליים. לפני ה-Finney היית צריך ארנק חומרה, מחשב, ארנק תוכנה, זירת מסחר. ה-Finney עושה את כל זה בטלפון אחד". הוא ציין כי ל-Finney יש הסכמי הפצה בבריטניה, אוקראינה, איחוד האמירויות, יפן, הונג קונג, קזחסטן, אזרבייג'ן ומצרים, ונוסף עליהם גם הסכם הפצה עם אמזון בפלטפורמה המקוונת לסטארט-אפים Amazon Launchpad.

עוד סיפר חוגג בהשקה כי בטלפון Finney יש מה שנקרא "מרכז חינוך", שבו המשתמשים יכולים לצפות בתכנים על פרויקטים שונים של בלוקצ'יין ובתמורה לקבל תשלום מאותם פרויקטים. בדרך הזאת, לדבריו, הטלפון יכול להחזיר כסף למי שקונה אותו. מה נאמר? לא רק איש עסקים, גם איש חינוך.

מסך נשלף וארנק קריפטו

חוגג בן ה-37, שהפך באחרונה לבעלי מועדון הכדורגל בית"ר ירושלים, מנהל את חברת ההשקעות סינגולריטים, שאותה הקים יחד עם רקישב. בשנתיים האחרונות השקיעה סינגולריטים בכמה סטארט-אפים בתחום המטבעות הדיגיטליים. אחד מהם הוא חברת invest.com, שלפני כשבוע מונה לה מפרק זמני, כפי שפורסם ב"גלובס".

חוגג סיפר בראיונות קודמים שהוא התחיל לעסוק בתחום הקריפטו רק בסוף 2016. הוא קנה ביטקוין לראשונה ב-2013 כשגר בניו יורק, וכיום הוא מחזיק גם במטבעות דיגיטליים רבים אחרים. בשנה שעברה נסגרה חברת מובלי, שאותה הקים ב-2010, לאחר שגייסה 86 מיליון דולר לפיתוח אפליקציית שיתוף תמונות.

אבל גולת הכותרת של עסקיו היא, ללא ספק, חברת סירין לאבס והסמארטפון שלה, שניכר כי חוגג לא חסך כסף בהשקתו. מעבר לאירוע המושקע ולפרזנטור הנוצץ מברצלונה, שאף משתתף בסרטון הפרסומת של Finney, סירין מציגה מכשיר סמארטפון מתקדם, המאובזר גם בארנק קריפטו "קר" (שלדברי החברה, מופרד לחלוטין ממערכת ההפעלה של הטלפון ומהאינטרנט), המיועד לשימוש במטבעות דיגיטליים. מאיפה הכסף? ובכן, סירין גייסה עד היום 255 מיליון דולר, מתוכם 158 מיליון דולר בהנפקת המטבע הדיגיטלי שלה, Sirin.

סירין היא לא החברה הראשונה שמשיקה סמטארפון בלוקצ'יין. הקדימה אותה מעט יצרנית הסמארטפונים הטייוואנית HTC , שהשיקה בסוף אוקטובר את המכשיר שנקרא Exodus 1, הכולל גם הוא ארנק דיגיטלי. האקסודוס של HTC מוצע למכירה באתר החברה אך ורק תמורת מטבעות דיגיטליים, ומחירו 0.15 ביטקוין או 4.78 את׳ר. כששער הביטקוין (BTC) נע סביב 4,000 דולר, המכשיר עולה כ-600 דולר, וכששער האת׳ר (ETH) כ-110 דולר, מחירו נמוך אף יותר, כ-540 דולר.

סירין, מצדה, הצמידה לטלפון שלה תג מחיר של 999 דולר והודיעה כי הוא יהיה זמין לרכישה באתר שלה מיד לאחר השקתו. מי שנכנס בסוף השבוע לאתר, גילה שהמחיר כבר הופחת ל-899 דולר (והתשלום אפשרי רק באמצעות המטבע הדיגיטלי של סירין, SRN). עדיין, יקר יותר מהמכשיר המתחרה. סירין הכריזו כי החל בינואר ה-Finney יוצע למכירה גם באתר Amazon Launchpad, וב-2019 ייפתחו שתי חנויות "דגל" של הסמארטפון, אחת בלונדון ואחת טוקיו.

ה-Finney מצויד במערכת הפעלה ייעודית שפיתחה סירין, הנקראת Sirin OS, הפועלת על גבי אנדרואיד של גוגל; חנות אפליקציות מבוזרות (הכוללת בינתיים כ-10 אפליקציות בלבד); מערכת אבטחת סייבר, שאמורה להתריע על כל ניסיון פריצה לטלפון; מסך בגודל 6 אינץ׳; ועוד מסך נשלף בגודל 2 אינץ׳, המיועד לשימוש בארנק הקריפטו.

זהו הסמארטפון השני שסירין מפתחת, אחרי שב-2016 השיקה את "סולארין", שאותו הציגה כסמארטפון המאובטח ביותר בעולם. הסולארין, שנשא תג מחיר של 15 אלף דולר, לא הצליח להלהיב את השוק ונכשל מבחינה מסחרית. האם ל-Finney מצפה עתיד ורוד יותר? לא בטוח, בהתחשב בשוק שאליו הוא פונה.

שנה רעה לשוק הקריפטו

כשאנו בפתחו של חודש דצמבר, ניתן כבר לקבוע כי 2018 הייתה שנה רעה לשוק המטבעות הדיגיטליים, ובראשו הביטקוין (BTC ) - שקרס ב-80% משיא של יותר מ-20 אלף דולר שקבע בסוף השנה שעברה. שוק הקריפטו נמצא בנקודת שפל ומשקיעים רבים מנסים לעכל את ההפסדים שספגו בו השנה. בזמנים כאלה, מי בכלל צריך סמארטפון בלוקצ'יין?

המטבע של סירין (SRN ) אמנם ירד בחודש נובמבר "רק" ב-20%, אבל מאז הנפקתו בסוף דצמבר 2017 איבד 92% מערכו. יתרה מכך, ממחיר שיא של 3.6 דולרים, שאליו הגיע בינואר האחרון, צלל המטבע של סירין ב-98%, ובסוף נובמבר הסתכם שווי השוק שלו בכ-40 מיליון דולר, כשמחירו 8 סנט בלבד, לפי נתוני אתר CoinMarketCap.

ועכשיו, מה בכלל אפשר לקנות במטבע הדיגיטלי של סירין? לא הרבה. במסמך (White Paper) שפורסם על ידי סירין עם הנפקת המטבע בסוף 2017, צוין כי הוא מיועד לשלושה שימושים: לרכישת הסמארטפון של סירין; לרכישות בחנות האפליקציות שתפעל על הסמארטפון; וכן לתשלום על שיתוף משאבי סוללה ורשת באמצעות המכשיר.

אלפי המשקיעים שקנו את המטבע של סירין השנה, בהנחה שהם עדיין מחזיקים בו, ודאי מצפים לגלות מה התמורה האמיתית שיקבלו עבורו. בינתיים, הם יוכלו ליהנות אולי מהפרסומת של Finney עם "הפרעוש". 

עוד כתבות

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על ה"תרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: Associated Press, Noah Berger,

מכירות האייפונים צנחו, אז למה המשקיעים מרוצים?

הבייבאק הוא הבעת אמון של אפל בעצמה ● למרות ההכנסות הנמוכות, החברה עקפה את צפי האנליסטים, ולמשקיעים יש לא מעט סיבות להיות מרוצים ● ומה צפוי בבינה המלאכותית ● 5 הערות על דוחות אפל

עבודות על הקו הירוק של הרכבת הקלה / צילום: בר לביא

הזרים נרתעים, והמכרז להפעלת קווי הרכבת הקלה הבאים בסכנה

לאחר שנדחה מספר פעמים בגלל המלחמה, במשרדי הממשלה שוקלים לבטל את מכרז ההפעלה של הקווים הירוק והסגול, ולהעביר את המלאכה לזכייניות ההקמה ● הסיבה: חשש חברות בינלאומיות מאי־ודאות בישראל

במה העשירים משקיעים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

לא מתלהבות ממניות: כך המשפחות העשירות מנהלות את הכסף שלהן

מחקר של ג'יי פי מורגן בחן את דפוסי ההשקעה של משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● המשפחה העשירה הממוצעת משקיעה בעיקר בנכסים לא סחירים, משלמת 6 מיליון דולר בשנה על ייעוץ השקעות, ומצפה לתשואה של כ־11% בשנה

בית הנבחרים בוושינגטון / צילום: ap, Jacquelyn Martin

בית הנבחרים האמריקאי העביר את חוק האנטישמיות. מה הוא יכלול?

החוק עבר ברוב מוחץ, ואם יעבור גם בסנאט וייחתם ע"י הנשיא, חלק מן האמירות הנשמעות היום בקמפוסים בארה"ב נגד ישראל, יהפכו לעבירה פלילית ● גורמים אמריקאים רואים בקבלת החוק תגובה למהומות המתרחשות בימים אלה בקמפוסים ברחבי ארה"ב

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

טלטלה נוספת בשופרסל: היו"ר שפירא צפוי לפרוש בשל לחצי משרד הבריאות

שפירא טרם הגיש את התפטרותו, אך בבי"ח איכלוב אישרו שכך יעשה בקרוב ● מנכ"ל משרד הבריאות: "הציפייה הציבורית היא שמנהל בכיר בדרגתו של פרופ' שפירא יקדיש את מרב זמנו ומרצו למשרתו הבכירה"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: ap, Markus Schreiber

דרמה בנמלים: ארדואן אוסר על יצוא סחורות לאשדוד וחיפה

בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף - כך נודע לראשונה לגלובס מפי גורמים המעורים בפרטים ● מדובר בחוליה האחרונה של שרשרת אירועים שוותיקי הסוחרים עם טורקיה לא זוכרים כמותם, וקשה לדעת מתי וכיצד יסתיימו

מטרו / אילוסטרציה: Unsplash, olivier collet

בעלי קרקעות עותרים לבג"ץ נגד הפקעות המטרו וחושפים התנהלות מרושלת סביב חקיקת התוכנית

העותרים טוענים כי ההפקעה לטובת הדיפו בראשל"צ, שמעליו מתוכננת בנייה מאסיבית, אינה חוקית, שכן החוק מאפשר הפקעה רק לשימוש ציבורי ● חוק המטרו אמור היה להסדיר זאת, אך החלק הנוגע לכך טרם הושלם

מתן ותומר, מייסדי חברת Apex / צילום: בן חכים

הם עוד לא בני 40 וכבר הצליחו לגייס את היזם המדובר בעולם לחברת הסייבר שלהם

מתן דרמן ותומר אבני ראו מקרוב את מהפכת הבינה המלאכותית קורמת עור וגידים במהלך שירותם הארוך ב־8200 ● לפני עשרה חודשים, הם הקימו חברה שמאבטחת את השימוש ב־ChatGPT, וכך מנטרלת את הרתיעה ממנו בקרב מנהלים ● היום, סם אלטמן מייעץ להם ומשקיע מכיסו

גרינפלד אורי / צילום: איל יצהר

הכלכלן והאסטרטג אורי גרינפלד מצטרף לקבוצת אגם לידרים

גרינפלד, כיהן בתפקיד האסטרטג הראשי של פסגות במשך כעשור ● גרינפלד: "זוהי דרך חדשה ומבטיחה עבורי, אגם לידרים בעלת מוניטין רב שנים בתחום הפנסיוני והפיננסי"

אחרי שהודיעה על הפסקת המסחר עם ישראל: אלה הדרישות של טורקיה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ביממה החולפת הופנו הכותרות בכלי התקשורת בטורקיה וברשתות החברתיות לנושא הפסקת קשרי הסחר עם ישראל ● הודעת משרד המסחר הטורקי, תגובת שר החוץ ישראל כ"ץ לאחר חשיפת גלובס בנושא ● וההשפעות על נתוני האינפלציה העדכניים ● כותרות העיתונים בעולם 

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: Reuters, AHMAD AL-RUBAYE

לאחר חשיפת גלובס: בלומברג מדווחת כי טורקיה עוצרת לחלוטין את קשרי המסחר עם ישראל

בבלומברג דיווחו כי עדיין לא מדובר באישור רשמי, אלא בדיווח של גורמים טורקיים ● מוקדם יותר היום נחשף בגלובס כי בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף ● בנוסף, חברת התעופה הטורקית MNG מפסיקה לייבא מטענים לישראל

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות המכוניות הסיניות זינקו, אקספנג ב-17%

נאסד"ק עלה ב-1.5%, הדאו ב-0.8% ● שיא במשיכות כספים מקרנות הביטקוין ● קוואלקום זינקה ב-10%, אנבידיה ב-3% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● ישראליות: רדקום זינקה ב-8%, היפו צללה ב-13% ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

בסכום של 13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

אאודי Q4 / צילום: יח''צ

החל מ-320 אלף שקל: לגרסה הזו של אאודי מחכה תחרות קשה

הקרוס–אובר המשפחתי של אאודי סוגר פערים חיוניים בתחום הביצועים והטווח, ושומר על תמחור סביר ● אבל מצפה לו קרב קשה מול הגרסה הבכירה של טסלה Y ושלל הסיניות

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

אפל היכתה את התחזיות ברבעון, והכריזה על "בייבאק" ענק

יצרנית האייפונים הרוויחה 1.53 דולר למניה, לעומת הצפי שעמד על 1.5 דולר ● הכנסותיה היו 90.8 מיליארד דולר לעומת צפי של 90 מיליארד דולר ● תבצע רכישה עצמית של מניות בשווי של 110 מיליארד דולר, הכי הרבה אי פעם ● שווי החברה נוסק במסחר המאוחר בכ-180 מיליארד דולר

בתי הזיקוק במפרץ חיפה / צילום: שלומי יוסף

המדינה לביהמ"ש: פעילות צ'יינה הרבור לא נפסלה באופן גורף בישראל

חברת התשתיות הסינית צ'יינה הרבור עתרה נגד פסילתה מהמכרז להקמת נמל התזקיקים בחיפה עקב סיבות ביטחוניות ● אתמול הצהירה המדינה בביהמ"ש כי פעילות החברה הסינית לא נפסלה באופן גורף בישראל, וכי הפסילה היא רק לגבי המכרז הקונקרטי - והעתירה נדחתה בהסכמה

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

"בעוד שנה נהיה בקטסטרופה": התחזית הקשה של יגאל דמרי

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● חצי שנה לפרוץ המלחמה, היזם יגאל דמרי מסביר מדוע שוק הנדל"ן בנגב דווקא פורח ● הוא מעריך כי היקפי הבנייה בפרויקטים של התחדשות עירונית הגיעו לשיא, וסבור שהחרם הטורקי לא ישפיע במידה מהותית על השוק ● כמה באמת שווה הקרקע של חנן מור בשדה דב לפי ההצעה שהגיש, ולמה הוא מקפיא בינתיים את הפרויקט שלו בבבלי