לא הייטק ולא נדל"ן: איזה ארגון משלם שכר שנתי ממוצע של 13.7 מיליון דולר לעובדיו

דוח השכר השנתי שמפרסם sportingintelligence מראה שמועדון הכדורגל ברצלונה הוא המקום המתגמל בעולם הספורט • 202 קבוצות ספורט בעולם משלמות שכר שנתי של מעל מיליון דולר ברוטו בממוצע לשחקן • וישראל? היא דווקא מקום לא רע להתפרנס בו כשחקן כדורגל

סטף קרי/ צילום: רויטרס
סטף קרי/ צילום: רויטרס

ביום רביעי בערב עלו לדשא בפריז 22 עובדים שכירים בגיל ממוצע 25. השכר השנתי הכולל של אותם עובדים צעירים, כדורגלנים מליברפול ומפריז, הסתכם בכ-160 מיליון דולר ברוטו לפני בונוסים (ממוצע של 7.2 מיליון דולר לעובד). בצד השני של העולם עלו כמה שעות מוקדם יותר על הפרקט באורלנדו 20 עובדים אחרים, כדורסלנים צעירים, חלקם לדקות בודדות בלבד במגרש. השכר השנתי הכולל שלהם הסתכם בכ-202 מיליון דולר (ממוצע של 10.1 מיליון דולר לעובד).

לא משנה איזו חברה או ארגון בעולם תחפשו, אין שום מגזר שבכל ערב יעלו על זירה אחת, במקום אחד, שורה של עובדים עם שכר כזה או אפילו מחצית ממנו. זוהי גם המסקנה המרכזית שאפשר לקחת מדוח השכר המקיף בספורט העולמי שמפרסם השבוע האתר sportingintelligence.

202 קבוצות
 202 קבוצות

הדוח שבוחן את השכר ב-349 קבוצות ב-8 ענפי ספורט שונים מראה כי נכון להיום קיימות 202 קבוצות ספורט בעולם שהשכר הממוצע הבסיסי (לא כולל בונוסים על הצלחות) שהן משלמות לשחקנים שלהן עומד על מעל מיליון דולר לעונה. ובאופן שממשיך להיות מפתיע - ליגת ה-NBA היא זו שהכי כדאי לשחק בה - השכר הממוצע בליגת הכדורסל הטובה בעולם המעסיקה כ-450 שחקנים עומד נכון לשנה הנוכחית על 7.8 מיליון דולר. ושוב: נסו לחשוב על ארגון אחד בעולם "האמיתי" - נדל"ן, הייטק, בנקאות - שמשלם לעובדים בו שכר ממוצע של, נאמר 10% מהשכר ב-NBA. מה עוד אפשר ללמוד מדוח השכר של 2018 בספורט?

1. ברצלונה - הארגון שמשלם הכי הרבה

ב-1978 חתם דייב פארקר על חוזה של 5 מיליון דולר ל-5 שנים בקבוצת הבייסבול פיטסבורג פיירטס. זה היה החוזה הראשון בהיסטוריה שמבטיח שכר ממוצע של מיליון דולר בעונה. ארבעים שנים אחר כך, ב-2018 משלמת קבוצת הכדורגל של ברצלונה שכר ממוצע של 13.75 מיליון דולר לשחקנים שלה.

13.75 מיליון דולר
 13.75 מיליון דולר

במלים אחרות, 264 אלף דולר בשבוע ברוטו לשחקן. חלק מזה קשור להטיה שיוצר השכר החדש שעליו חתם ליונל מסי, כ-65 מיליון דולר לעונה שכר בסיס, על פי פרסומים. ובכל זאת, בעקבות חידוש מאסיבי של חוזים בשנה האחרונה הקפיצה ברצלונה את השכר הממוצע של שחקני הקבוצה הראשונה בכ-60%.
המועדון הקטאלוני מוביל רשימה של חמש קבוצות ספורט בעולם שמשלמות שכר ממוצע של מעל 10 מיליון דולר בעונה. בעונה שעברה לא הייתה אף קבוצה אחת בעולם ששילמה שכר ממוצע של שבע ספרות בדולרים.

ליונל מסי/צילום: רויטרס
 ליונל מסי/צילום: רויטרס

2. כדורגל? אין כמו ה-NBA

הכדורגל הוא אמנם הענף הפופולרי בעולם, אבל הפריחה הכלכלית של ה-NBA שנמשכת ונמשכת ממשיכה לשים את הליגה הזו בנקודה רחוקה מכל יתר הליגות בעולם בכל הקשור לשכר. ה-NBA היא כאמור זו שמשלמת את השכר הממוצע הגבוה ביותר בעולם הספורט, ו-11 מתוך 15 קבוצות הספורט בעולם שמשלמות את השכר הממוצע הגבוה בעולם הן קבוצות כדורסל אמריקאיות (ה-4 הנותרות הן קבוצות כדורגל). חלק מזה קשור לכך שכמות השחקנים בקבוצה היא נמוכה יחסית - לקבוצת NBA מותר להחזיק בסגל 14 שחקנים בלבד. התוצאה היא שמרכיב שכר השחקנים בתוך תמהיל ההכנסה הכוללת הוא עדיין ברמה סבירה ואפילו נמוך ביחס למה שמשולם בספורט. למשל, האלופה גולדן סטייט ווריורס שהכניסה לפי "פורבס" 359 מיליון דולר ב-2017/18 שילמה באותה בעונה 119 מיליון דולר כשכר שחקנים. גם אם ניקח בחשבון הוצאות שכר נוספות בגין קנסות על מעבר של תקרת השכר, הווריורס לא מגיעים לרף שכר של 50% מההכנסה הכוללת.

7.78 מיליון דולר
 7.78 מיליון דולר

המצב הכלכלי המצוין לא משתקף רק במשכורות הגבוהות של הכוכבים. ההסכם הקיבוצי בליגה מחייב שכר מינימום ממנו אסור לרדת. "שכר מינימום" נשמע אולי משהו לגמור איתו את החודש - אבל ב-NBA הוא עומד על 838 אלף דולר לשנה, עבור שחקן בעונה הראשונה שלו בליגה. מה רע?

3. כדורגל? כן (אבל עדיף באנגליה)

הפרמיירליג האנגלית היא לא הליגה שנמצאות בה קבוצות הכדורגל הטובות בעולם. מאז 2012 לא זכתה קבוצה אנגלית בליגת האלופות. אבל הכסף נמצא שם בשפע.

לפי דוח השכר, השכר הממוצע בפרמיירליג האנגלית עומד העונה על 3.38 מיליון דולר -יותר מכל ליגת כדורגל בעולם. השכר הליגה האנגלית גבוה ב-35% מזה שמשולם בליגה הספרדית, שהיא משלמת השכר השנייה בכדורגל העולמי.

הדוח מראה גם באופן ברור מדוע שחקנים גילו את הליגה הסינית: הליגה שבה משחק גם ערן זהבי הפכה לשישית בכדורגל העולמי מבחינת תשלומי שכר, עם ממוצע של 1.05 מיליון דולר בעונה - הרבה מעל ליגות כדורגל כטורקיה, רוסיה, בלגיה או פורטוגל. בהקשר הזה ייתכן שהחגיגה בסין קרובה לסיום בעקבות עוד החלטה של ההתאחדות הכדורגל המקומית לעצור את מבול השחקנים הזרים ואת הקושי של קבוצת לעמוד בתשלומי השכר המנופחים, באמצעות רגולציות.

אלא שהתמונה בכדורגל היא קצת יותר מורכבת מזו של הפרמיירליג. ככל שיורדים במורד הליגות האירופיות השכר נהייה רגיל, אפילו בהשוואה למגזרים אחרים. בליגה הקרואטית, ממנה מגיע סגנית אלופת העולם של המונדיאל האחרון, כבר משלמים 105 אלף דולר בממוצע לעונה. ליגת העל הישראלית מדורגת בין הליגה של קזחסטן לליגה של דרום קוריאה במקום ה-26 בעולם מבחינת שכר שחקנים עם 143 אלף דולר בממוצע לעונה. והכדורגל הנוצץ מגיע עד לליגות של ארמניה (3,050 דולר בממוצע לעונה לשחקן) וסן מרינו (2,943 דולר שכר שנתי ממוצע).

4. הליגה העשירה בעולם, אבל...

ליגת הפוטבול האמריקאית (NFL) נחשבת לליגה המקצוענית מספר 1 בכל מה שקשור לכסף - היא מכניסה יתר מכל ליגה אחרת (14 מיליארד דולר בעונה), היא רווחית יותר מכל ליגה אחרת (95 מיליון דולר רווח תפעולי בממוצע לקבוצה), ושווי הקבוצות בה הוא הגבוה בעולם (2.57 מיליארד דולר לקבוצה בממוצע לפי "פורבס"). אבל בכל הקשור לשכר שחקנים היא לא שם: רק מקום חמישי מבין ליגות הספורט בעולם עם ממוצע של 2.9 מיליון דולר לשחקן.

הסיבה העיקרית היא העובדה שקבוצת פוטבול כוללת סגל של כ-50 שחקנים, מה שגורר את השכר הממוצע כלפי מטה. מאחר שקריירה ממוצעת ב-NFL אורכת, לפי מחקרים, רק 3.2 שנים - בגלל המשחק האלים, הפציעות והתחלופה הגדולה בעקבות שחקנים חדשים שמגיעים מהמכללות - יוצא שבליגה העשירה בעולם והפופולרית בארה"ב, שחקן ממוצע יסיים קריירה ממוצעת עם פחות 9.5 מיליון דולר ברוטו בסך הכל. סטטיסטית - אם היה בוחר בתחילת דרכו להיות שחקן NBA, הוא היה הולך הביתה אחרי קריירה ממוצעת (4.8 שנים) עם 37 מיליון דולר. הכל עניין של בחירה בחיים.

5. לנשים לא נשאר

גם ב-2018 הספורט הקבוצתי לא מכיר בנשים כמקצועניות. הליגה שבה משולם השכר הגבוה ביותר לספורטאיות היא ה-WNBA, אבל היא רחוקה מלהיות בר השוואה למה שמשולם באותו ענף לגברים. סעיף השכר הכולל של כל השחקניות בליגת הכדורסל האמריקאית עומד על כ-10.5 מיליון דולר. סטף קרי לבדו יקבל מגולדן סטייט את הסכום הזה בקצת יותר מרבע עונה.