לאחר הקריסה: התרחישים העומדים בפני מטומי, נושיה ובעלי מניותיה

התאוששות מסוימת נרשמה באג"ח של חברת הפרסום הדיגיטלי, שעלו היום בכ-10%, אבל הן עדיין נסחרות בתשואת "זבל" גבוהה של 35%, המשקפת תספורת של עשרות אחוזים על החוב • ביום רביעי תתכנס אסיפת מחזיקי האג"ח "לצורך דיווח והתייעצות"

אילן שילוח / צילום: תמר מצפי
אילן שילוח / צילום: תמר מצפי

ביום רביעי תתכנס אסיפת מחזיקי איגרות החוב של חברת הפרסום הדיגיטלי מטומי. האסיפה, שיזמה החברה, מוגדרת כאסיפה "לצורך דיווח והתייעצות", ואינה כוללת הצבעה בנושא זה או אחר, אבל למחזיקי האג"ח צפויה להיות השפעה מכריעה על עתידה של מטומי .

ניירות הערך של מטומי קרסו אתמול במסחר בבורסה בת"א: המניה נחתכה ב-44% למחיר של כ-37 אגורות (משקפת שווי חברה של 35 מיליון שקל), ואג"ח מטומי  נפלו ב-30%. היום נרשמה התאוששות מסוימת באג"ח, שעלו בכ-10% למחיר של 57 אגורות, אך עדיין נסחרות בתשואת זבל גבוהה של 35% המשקפת תספורת של עשרות אחוזים על החוב. במטומי טענו אתמול שמדובר ב"תגובת יתר" של השוק.

מטומי גייסה בתחילת השנה 103 מיליון שקל בהנפקת אג"ח בבורסת תל-אביב - אג"ח להמרה נושאות ריבית שנתית של 5.5% - במטרה לממן את הגדלת ההחזקה שלה בחברה הבת מגרמניה, טים אינטרנט (Team Internet). לפי ההסכם, מטומי הייתה אמורה להגיע לבעלות מלאה על החברה הגרמנית עם העברת תשלום בסך 18 מיליון דולר בסוף החודש הנוכחי - עבור 10% מהמניות שעדיין מוחזקות על ידי מייסדי טים אינטרנט.

רכישת ההחזקות בחברה בוצעה לאורך השנים לפי שווי עולה לטים אינטרנט. החברה הגרמנית פועלת בנישה של מוניטיזציה של דומיינים באינטרנט באמצעות פרסום בהם, והיא רווחית לאורך השנים. זאת, בניגוד לפעילויות אחרות של מטומי, שנמכרו בתקופה האחרונה לאחר ש"שרפו" כסף - בין היתר חברת Mobfox, שנמכרה ממש באחרונה לגוף של טדי שגיא (אגב, מנכ"ל מטומי עד לפני כמה חודשים, שגיא נירי, מכהן כיום כבכיר בעסקי הנדל"ן של שגיא) תמורת 7.5 מיליון דולר.

למעשה, ללא טים אינטרנט, תיוותר מטומי ללא כל פעילות. זה לא תרחיש בלתי אפשרי. להלן התרחישים הקיימים בפני מחזיקי ניירות הערך של מטומי, נכון להיום.

החזקות במטומי
 החזקות במטומי

אידיאלי להנהלה: מתווה מוסכם

מבחינת הנהלת מטומי התרחיש האידיאלי הוא מתווה מוסכם. בתרחיש כזה, יגיעו הצדדים למתווה שיכלול ויתורים מכל הצדדים. מטומי כבר החלה בדיונים עם בעלי מניות המיעוט בטים אינטרנט, ומקווה ככל הנראה להשיג ויתור כלשהו מצידם - אולי הנחה בתשלום על ה-10% האחרונים במניות החברה הבת, או פריסת תשלומים. המועד האחרון להעברת התשלום לפי ההסכם הוא ב-30 בנובמבר, יום חמישי הקרוב. אם לא יועבר הסכום, יוכלו בעלי מניות המיעוט לרכוש בחזרה את החזקות מטומי בטים אינטרנט בהנחה של 60% ולמעשה להשתלט עליה מחדש.

במקביל יכלול מתווה כזה גם הגעה להסדר עם מחזיקי האג"ח של מטומי. הכוונה לפי שעה אינה לתספורת, אלא לפריסה  של ההחזר, או להקלה כלשהי, קבועה או זמנית בקובננטים (אמות המידה הפיננסיות). האג"ח מיועדות לפירעון ב-2021. תשלום קרן צפוי להיות מועבר למחזיקים בדצמבר הקרוב. מטומי מחויבת לפי תשקיף האג"ח להון עצמי מינימלי של 40 מיליון דולר, יחס חוב ל-EBITDA (רווח לפני ריבית מסים פחת והפחתות) שלא יעלה על 2.5 ו-EBITDA מתואם של 10 מיליון דולר לפחות - בעוד שבמחצית הראשונה עמד ה-EBITDA המתואם על 2.1 מיליון דולר בלבד. כאמור, האסיפה הקרובה לא תכלול הצבעה אלא רק עדכון, אך נראה שמחזיקי האג"ח עוד יתכנסו בעתיד להכריע בנושא.

צד נוסף למתווה הוא בעלי המניות הקיימים במטומי, שהגדולים ביניהם הם חברת הפרסום פובליסיס (23.9%), אילן שילוח (כ-10%), קרן ויולה (9.8%) וקרן ברוש (7%). מתווה מוסכם יכלול גם הזרמת הון מצד בעלי המניות, ייתכן שבמסגרת הנפקת זכויות. הזרמה כזאת אמורה לסייע למטומי לשלם למייסדי טים אינטרנט את התשלום האחרון מבלי לפגוע ביכולתה לשרת את החוב למחזיקי האג"ח.

אמנם לצדדים השונים בסיפור יש אינטרסים שונים, אך יש לציין שחלק מהגופים שמחזיקים באג"ח הם גם בעלי מניות במטומי. כך למשל, לפי נתוני stocker.co.il, מיטב דש והראל מחזיקים בשני סוגי ניירות הערך, וגם לקרן ברוש יש החזקה בשניהם.

תרחיש 2: הפיכה לשלד בורסאי

ללא מתווה מוסכם, תרחיש נוסף יכול להיות החלטה של מטומי שלא לשלם לחברה הגרמנית את התשלום האחרון, ולמעשה לאפשר למייסדיה להשתלט על החברה מחדש (או לפחות לרכוש חלק ממנה בחזרה). במקרה כזה, מטומי תיוותר ללא כל פעילות, אך יהיה לה ככל הנראה מספיק כסף לשלם למחזיקי האג"ח, וייתכן שאף יישאר עודף, שבעלי המניות יוכלו לקבל.

בתרחיש כזה, שבו הגרמנים רוכשים את מלוא ההחזקה בחזרה, מטומי נותרת חברה ללא פעילות, מעין שלד בורסאי. במקרה שהם ירכשו רק חלק מהחברה, מטומי תחזיק במניות טים אינטרנט ותקבל את חלקה היחסי בדיבידנד שמחלקת החברה הבת.

תרחיש 3: השתלטות של גורם חיצוני

במקרים שבהם חברות נקלעות למשבר יש גופים שעשויים להרוויח מכך, וגם במקרה של מטומי אין לשלול את האפשרות שצד שלישי יגיע ויציע הצעה שתשנה את מאזן הכוחות. לדוגמה, גורם שיתעניין ברכישת החזקות מטומי בטים אינטרנט - לפי ההסכם הקיים עם מייסדי החברה הגרמנית, אין מניעה שמטומי תמכור את ההחזקות.

אפשרות אחרת היא גוף פיננסי או אסטרטגי שינסה להשתלט על מטומי עצמה באמצעות רכישת מניות בשוק, או רכישת אג"ח שלה מתוך מטרה להגיע להסדר שיכלול העברת שליטה בחברה. עם זאת, תרחיש כזה אינו נראה בשלב זה כבעל סבירות גבוהה מאוד.