גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

תיירות | הקסם והמיסתורין של האיים הנדחים בים הצפוני

איי אורקני שבין סקוטלנד לנורבגיה הם פינה נידחת בים הצפוני, שמלאה בהיסטוריה עתיקה ובטבע פראי שאין שני לו

המגדלור שנבנה על שרידי מבצר ויקינגי עתיק / צילום: shutterstock א.ס.פ קרייאטיב
המגדלור שנבנה על שרידי מבצר ויקינגי עתיק / צילום: shutterstock א.ס.פ קרייאטיב

קצת משעשע לכנות אי בגודל 990 קמ"ר "מיינלנד", האי המרכזי, אבל כשמדובר באיי אורקני (Orkney Islands), ארכיפלג של 70 איים ש-20 מתוכם מאוכלסים בדלילות (20 נפש לקמ"ר) ומספר הכבשים שם רב יותר ממספר בני האדם, עבורם האי המדובר הוא ה-מיינלנד.

איי אורקני שייכים לסקוטלנד ונמצאים צפונית לה. במהלך ההיסטוריה עברו גלגולים רבים ואלו הותירו חותם בתרבות, בשפה ובמנהגים. במאה ה-9 סופחו האיים לנורבגיה ובמאה ה-15 סופחו לסקוטלנד. כל שנה בחודש מאי מציינים תושבי האי את יום העצמאות הנורבגי, לשימור הקשר.

בנסיעה ברחבי האי בולטת העובדה שאין שום שלטי פרסומת המפריעים לעין המתבונן ליהנות מהנוף. שטחי מרעה רחבי ידיים, צבועים בירוק חי, משובצים בבתי חוות ותחומים בגדרות אבן. כמה כבשים רועות, מסוגים שהתאימו עצמם לתנאי האקלים. צמר הכבשים שימש מאז ומעולם לחמם את בני האדם, בשמיכות ובסוודרים.

שמונה אגמים, המכונים "לוך" בסקוטלנד, משובצים באי, ואת שוליו מלחכים מי האוקיינוס ויוצרים מפרצים רבים, שמהם מפליגות מעבורות לאיים האחרים בארכיפלג, לאיי שטלנד וסקוטלנד.

תושבי אורקני, המכונים אורקדיאנס (Orcadians), חיים בקצב חיים נינוח ורגילים לבידוד, לתנאי מזג האוויר ולטבע היפה שסביבם. האי המרכזי, המיינלנד, נחלק למערב ומזרח. במפרץ הגדול שבדרום-מזרח נמצאת קירקוול (Kirkwall), הבירה.

קירקוול הפכה בשנים האחרונות לבירת הקרוזים של סקוטלנד. השנה צפויות כאן כ-140 עגינות, מה שאומר כ-120,000 מבקרים, על אוכלוסייה מקומית של כ-7,000 נפש. כשמגיעה ספינת קרוז שכזו והנוסעים יורדים לבילוי של יום, מספר הנפשות על האי כמעט מוכפל. ההתמודדות לא פשוטה, למרות התרומה הכלכלית הברורה של כ-9-7 מיליון פאונד לכלכלה המקומית.

נראה שלצד הגאות והשפל של הים, מתרגלים התושבים גם לגאות האנושית שבעגינות ובעזיבות, ויודעים שאחרי ההצפה יבואו השפל והרגיעה.

אל מעגלי האבנים

להצפה התיירותית יש גם היבטים סביבתיים: הגופים הירוקים מודאגים מהשפעתו המזיקה של הפרץ האנושי על האתרים הארכיאולוגיים הנדירים והשבריריים. כאן נמצאים חלק מאתרי הארכיאולוגיה החשובים ביותר באירופה, המוכרים על-ידי אונסק"ו כנכסי תרבות לאנושות - בהם גם מעגלי אבנים עתיקים, בני אלפי שנים.

מעגל האבנים המפורסם ביותר באיים הבריטיים הוא כמובן סטונהנג', אבל איכשהו, דווקא האי הקטן והצפוני הזה, הנידח והמרוחק מאירופה, עשיר בממצאים פרהיסטוריים ובמקבצי מעגלי אבנים. אלה נעשו פופולריים במיוחד בשנים האחרונות בעקבות סדרת הספרים וסדרת הטלוויזיה "נוכרייה" (Outlander), שהגיבורה שלה נלכדת במעגל אבנים עומדות שכאלה, ועוברת לממד זמן אחר.

אני, לגמרי בממד הזה, מתבוננת במעגל האבנים Ring of Brodgar, שם בולטות האבנים הכהות על רקע המים הכחולים. עתיק, מרשים, מרגש, דרמטי. למה שימש המעגל הזה, שקוטרו 103 מטרים? התיאוריות רבות והתשובות מעטות. כמו רוב המעגלים הקדמוניים, קרוב לוודאי שהיה זה מקדש למאמינים בכוחות הטבע, לעוצמתה של השמש, לקהילת הדרואידים.

מעגל האבנים ברודגר/ צילום: shutterstock א.ס.פ קרייאטיב

מתוך כ-60 אבנים שכנראה עמדו שם במקור, נותרו 36 בלבד. 13 מהן הוצבו מחדש אנכית כשהועבר האתר בשנת 1906 לניהול המדינה. מסלול הליכה מעגלי מקיף את האתר. בין הצועדים והאבנים כרויה שוחה עוד מימי הקדמונים וצמחיית אברש חומה עוטפת את פני השטח. לראות ולא לגעת.

במרחק של פחות מ-2 ק"מ ממעגל ברודגר, מעגל אבנים נוסף, Standing Stones of Stenness, המאפשר להתקרב, לגעת ולהתפעל מהגובה ומהעוצמה של עמודי האבן הכהים והכבדים. האבנים הללו משכו בני אדם לכל מיני טקסים וצרמוניות במהלך השנים, מכוהנים דרואידים ועד לחובבי ניו-אייג' מודרניים. בין לבין, זוגות מקומיים רומנטיים נהגו להיפגש ליד האבן ולחבוק ידיים סביבה. מקומיים נשבעו "שבועת אודין" והבטיחו הבטחות.

עד סוף המאה ה-18 האבנים הללו היו מקושרות לאלים הנורדיים. אחת מהאבנים אף מכונה "אבן אודין", על-שם אבי האלים במיתולוגיה הנורדית. כ-2.5 מטרים גובהה ועוביה כסנטימטר. התאריך המשוער להצבתה: 3,000 לפנה"ס.

אבל הסיפור האנושי שריתק אותי מכולם היה זה של קפטן מק'קיי, שהיגר לאורקני בתחילת המאה ה-19 וחכר חלקת אדמה שבה ניצבו האבנים. הקפטן לא הפנים שהאבנים הן חלק חשוב מהתרבות ומהמסורת של המקומיים. ביקוריהם התכופים והטקסים שקיימו הפריעו לו. בעיניו הם היו מסיגי גבול, וכעונש על החדירה לפרטיותו הכל-כך מקודשת בתרבות הבריטית, החל לנתץ את האבנים. דווקא את "אבן האודין" ועוד אחת. הזעזוע והזעם הציבורי באי עשו את שלהם, ולמזלנו הוא לא הספיק יותר. אודין כבר דאג לזה.

ואן מוריסון, המוזיקאי האגדי יליד בלפסט, השתמש בצילום אחת האבנים מהמעגל הזה לעטיפת אלבומו "The Philosopher's Stone".

מהפכה אורבנית עתיקה

מרחב השדות המשתרעים מסביב עשיר בעדויות ארכיאולוגיות המעידות שהתקיימה כאן אוכלוסייה אנושית - קהילה עתיקה שחצבה את האבנים, חתכה והובילה אותן, והעמידה אותן במאמץ אנושי משותף ואדיר. זהו המעגל השלישי בגודלו באיים הבריטיים. לתוצאות החפירות הארכיאולוגיות שנערכו בתוך המעגל ב-2008 עדיין מחכים.

נוף של שדות מרעה וחוות קטנות/ צילום: shutterstock א.ס.פ קרייאטיב

הדרך אל המפרץ Bay Of Skaill עוברת בשולי האגמים Loch Of Skaill שברבורים וברווזים מקננים בהם בשלווה. בין קני הסוף נחבאת סירת משוטים קטנה. על רצועת יבשה שברירית, בין המתוק והמלוח של המים, נמצא סקרה בראיי (Skara Brae), אחד האתרים הארכיאולוגיים החשובים בתולדות האנושות - כפר קדום מהתקופה הניאוליתית (תקופה פרהיסטורית שנחשבת לחלקה האחרון של תקופת האבן), כשבני האדם רק התחילו להתאגד ביישובי קבע.

4,500 שנה היו הממצאים קבורים מתחת לדיונות החול. אלא שב-1850 שטפה סערה את הדיונות הנושקות לים, המכוסות בעשב ירוק, וכך - כמעט במקרה, החליט הטבע לחשוף את סודות האי. גורדון צ'יילד, פרופ' לארכיאולוגיה שניהל את החפירות במקום, כינה את הכפר ואת יחידות הדיור "מהפכה ניאוליתית ואורבנית". חיה כאן קהילה של כ-50 עד 100 איש, שהשרידים יכולים לשרטט איך חיו כאן.

את בתיהם חיברו מחילות מקורות עם מעבר מרכזי. בשולי המבנים תעלת ניקוז. בבתים העשויים מאבנים הוקצו בקירות גומחות לארון ומזווה. אחת היחידות שימשה כנראה כסדנה שיתופית להכנת כלי אבן, שכן לא נמצאו בה דרגשי אבן לשינה. נוף האוקיינוס נשקף מכל חלון. ללא ספק ידעו הקדמונים משהו על נדל"ן.

לחוף האוקיינוס נופים ומראות דרמטיים. בקצה הצפון-מערבי של המיינלנד שתי נקודות נפלאות. בלונגהגלבה (Longaglebe) הבליה והסחיפה הותירו חותם בערוץ העמוק שנוצר, והמים התחתרו פנימה ליבשה לעומק של 200 מטר! לא הרחק ניתן לראות אי קטן ובקצהו ניצב מגדלור שהוקם ב-1925. לפני אלף שנים היה זה מעוז ויקינגי.

ירדתי אל המרחב המפריד, העשיר בתצורות גיאולוגיות מרהיבות, והזמן שאב אותי אליו. זרמי בזלת שחורה פולשים אל המים כמו מסלולי כניסה מסומנים. אבנים חלקות שמי הגלים מלחכים, משייפים ומקטינים זה אלפי שנים, על חלקן ירוקת מלטפת הפרוסה כשמיכה סקוטית משובצת. אצות בגוני אדום כהה שנשטפו ממי האוקיינוס מתייבשות לשחור על החול הלבנבן, אשכולות "ענבים" חומים של אצות ענקיות פרוסים על הסלעים.

עופות מים ארוכי רגליים צועדים בניחותא על קו הגלים, השקט של הטבע ויופיו בולעים את כולי, וריח המלוח על המים. יש כאן גם יסעורוני שלג, שחפים, שלושה סוגים של פינגווינים וכלבי ים. כדי לראות בעלי חיים בטבע, צריך מזל וזמן. הפעם לא היה לי הרבה משני אלה, אבל הבטחתי לעצמי לחזור, לצעוד אל הצוקים המערביים המשוננים בדרמטיות, אל מושבות הקינון של הפאפינים, תוכוני הים המפורסמים, שמציצים אליך משפע של גלויות, סינרים, מגבות מטבח או ספלי חרסינה מייד אין צ'יינה בכל חנויות המזכרות.

הפאפינס תוכוני ים / צילום: shutterstock א.ס.פ קרייאטיב

אני משוטטת על החוף, מחפשת אוצרות, כמו Cowries, קונכייה קטנה ומעוגלת (דומה לקונכיית "פי הכושי"). המקומיים מאמינים שמי שיש לו כזו בתיק, לעולם יהיה תיקו מלא. אני מלקטת אותן למזכרת, מקווה שריח הים יישאר עוד לזמן רב.

מידע מעשי

איך מגיעים: אפשר להגיע בטיסה מסקוטלנד (מאדינבורו או מאברדין, הטיסה אורכת כשעה) עם חברת Loganair. אבל הדרך הפופולרית ביותר היא במעבורת. יש הרבה קווים שמקשרים בין סקוטלנד לאיים ובין האיים לבין עצמם. הפלגה מאברדין, סקוטלנד אורכת כשש שעות. הפלגה מ-Gil's bay בסקוטלנד ל- St. Margaret Hope - אורכת כשעה.

מומלץ להזמין מקום במעבורת מראש, במיוחד בעונת התיירות (יולי-אוגוסט עמוסים). אינטרנט: www.northlinkferries.co.uk

מומלץ לקנות כרטיס כניסה משולב לכל האתרים הפרהיסטוריים וכדאי לקחת הדרכה. יש סוכנויות המארגנות סיורים מודרכים ויש גם סיורים כאלה ללא תשלום.

לינה - בעיקר B&B, אבל יש גם אכסניות ומלונות. יש מבחר באתר של האי: www.visitorkney.com, שבו הרבה מידע מועיל.

עוד כתבות

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

וול סטריט / צילום: Shutterstock

הירידות בוול סטריט מתמתנות; מטא צוללת ב-10%, אנבידיה עולה ב-4%

נאסד"ק יורד בכ-1%% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM צוללת ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן מזנקת לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

מסילת 431. 6 ק''מ של גשרים / צילום: ענת דניאלי לב

30 ק"מ ב-4 מיליארד שקל: זה יהיה אחד הפרויקטים התקדימיים בישראל

מסילת הרכבת 431, שאמורה לחבר את ערי השפלה ומישור החוף הדרומי עם מודיעין וירושלים, הולכת ונבנית בימים אלה מעל המכוניות הנוסעות בכביש ● האתגרים הטכנולוגיים והמחסור בפועלים מחייבים פתרונות יצירתיים

מייסדי קרן פיקצ'ר קפיטל מימין לשמאל: ראקש לונקאר, דן אמיגה, מיקי בודאי ומייק פיי./ צילומים: עמרי אראל, קייט רני, MKJ photography, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המהלך שהפתיע את ענף הסייבר: מנכ"ל איילנד ינהל במקביל גם קרן השקעות

מייק פיי, מנכ"ל איילנד, הספקית הגדולה ביותר של פתרונות סייבר לתחום הדפדפנים, מצטרף כשותף מנהל בקרן ההון סיכון פיקצ'ר קפיטל ● המהלך עשוי ליצור, לכאורה, ניגוד עניינים בין עסקאות השקעה או שותפות בתוך איילנד לבין עסקאות שתערוך הקרן ● "אני מכבד ומקיים את חובות הנאמנות שלי כמנכ"ל איילנד", אומר פיי

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

השקל נחלש בחדות מול המטבעות הזרים. אלו הסיבות

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?