שוק הנפקות המניות יקבל ב-2019 חיזוק מעמק הסיליקון

חברות מעמק הסיליקון כמו אובר, ליפט, פלנטיר, ואולי גם Airbnb, נערכות לקראת הנפקות ראשונות של מניותיהן לציבור ב-2019, שעשויה להיות שנת שיא ל-IPOs • עד כה השנה גויסו 54 מיליארד דולר ב-201 הנפקות בארה"ב, מתוכן 47 הנפקות של חברות טכנולוגיה, שגייסו 17.8 מיליארד דולר

פיטר ת'יל עם דונלד טראמפ / צילום: Reuters, Shannon Stapleton
פיטר ת'יל עם דונלד טראמפ / צילום: Reuters, Shannon Stapleton

אחרי שנים של ישיבה על הגדר של שוק המניות, כמה חברות טכנולוגיות מעמק הסיליקון עם שווי גבוה נערכות כעת לצאת לציבור בהנפקות החל בשנה הבאה. בין המועמדות הללו - חברות שיתופי הנסיעות אובר טכנולוג'יז וליפט (Lyft) וחברת כריית הנתונים פלנטיר (Palantir) טכנולוגי'ז.

אם ההנפקות הללו אכן יצאו לדרך, 2019 עשויה להיות שנת שיא ל-IPO במונחי דולרים שיגויסו. היא עלולה לעלות אף על שנת השיא הקודמת 2000, שיא בועת הדוט.קום.

אובר (Uber), שחושבת על הנפקה לציבור בשנה הבאה, עשויה להיות שווה ב-120 מיליארד דולר, דיווח "וול סטריט ג'ורנל" בשבוע שעבר. אם היא תמכור את כמות המניות המקובלת בשוק לשווי הזה, ה-IPO שלה יגייס כ-25 מיליארד דולר.

כל חברות הטק בארה"ב גייסו 44.5 מיליארד דולר במשותף בשנת 2000, לפי חברת המחקר דילוג'יק. אובר תהיה גם החברה הגדולה ביותר שמנפיקה את עצמה מאז שעליבאבא (BABA) גרופ הולדינג הונפקה לציבור ב-2014.

פלנטיר, חברת כריית נתונים, שאחד ממייסדיה הוא פיטר ת'יל המפורסם, מהתומכים הבודדים בנשיא דונלד טראמפ בעמק הסיליקון, עשויה להנפיק את עצמה בשנה באה או בשנת 2020, לפי שווי שעשוי להגיע ל-41 מיליארד דולר. גורמים שמכירים את תוכניותיה, אומרים שהן עדיין לא מוחלטות, ושבנקאי השקעות נוטים להגזים כשהם אומדים גודל הנפקות או שווי שוק.

פלנטיר, שנוסדה ב-2004, נשארה פרטית זמן כה רב, שעובדיה מתקשים לממש את ההחזקות הפרטיות שלהם. לכן החליטו כמה עובדים לעזוב את החברה, לפי גורמים יודעי דבר.

ליפט, שהיא היריבה הגדולה של אובר בארה"ב, שוקלת הנפקה בתחילת השנה הבאה בהיקף של מעל 15 מיליארד דולר, דיווח ה"ג'ורנל" בשבוע שעבר.

חברות הזנק טכנולוגיות נוספות שעומדות בתור להנפקה ב-2019, לפי כמה מקורות, הן פלטפורמת המסרים במקומות העבודה Slack Technologies, וכמה חברות קטנות יותר אך מעוררות עניין, כמו שירות משלוח המזון Postmates, חברות האבטחה CrowdStrike ו-Cloudflare וחברת תוכנת ועידות הוודאו Zoom Video.

חברות פרטיות גדולות שעדיין לא החליטו על עיתוי IPO אך הן עשויות לעשת זאת בשנה הבאה, כוללות את Airbnb ו-Pinterest, וכמה חברות טק סיניות במשקל כבד כמו Didi Chuxing (נסיעות משותפות) וקבוצת השירותים הפיננסיים Ant, ששייכת לעליבאבה והוערכה לפני כמה חודשים בשווי של 150 מיליארד דולר.

יש הצדקה לרתיעה מהשוק הציבורי?

הנפקה לציבור תהיה שינוי דרסטי מבחינת החברות הללו, שהתרגלו במשך שנים לאספקה שופעת של כסף ממקורות פרטיים, ובנו את עסקיהן הרחק מההמון הסוער והחקרני של המשקיעים האנליסטים.

ההון הפרטי הזה לא התייבש, אך החברות הללו חושבות מחדש על הרתיעה שלהן מהשוק הציבורי, על רק השיאים במחירי המניות וההזדמנות לבסס שוק נזיל למניות שלהן.

למשקיעים הממוצעים זו תהיה הזדמנות להמר סוף סוף על שמות כמו אובר, שהפכו לחלק משגרת היומיום שלהם, מבלי שהם יוכלו להשתתף בבעלות עליהם למרות שערכם עלה ועלה.

בנוסף, אומרים בנקאים ועורכי דין, הנהירה אל השוק הציבורי נובעת מהפחד של ההנהלות שהמתנה של עוד שנה תהיה החמצה וסגירה של חלון הזדמנויות. הפחד הוא מפני הרעה בתנאים הכלכליים בשנת 2020.

בנוסף לסיכון של האטה כלכלית, הביקוש למניות החדשות עלול לדעוך בגלל ההיצע של כל המניות החדשות הללו. הפופולריות של מניות טק גדלות שנסחרות בבורסות ירדה בימים האחרונים, וירידה הזו מדגימה את חילופי מצב הרוח של משקיעים, שיסכנו הנפקות גדולות בהמשך הדרך.

היבול הנוכחי של חברות הטק שמועמדות ל-IPO עדיין אינו מזכיר את ימי בום הדוט.קום, שבהם חברות הזנק בנות כמה חודשים הנפיקו וגייסו סכומים קטנים יחסית. לפי חברת המחקר Dow Jones VentureSource, בשנת 2000 הנפיקו עצמן 213 חברות הזנק, שנתמכו על ידי הון סיכון, וגייסו יחד כ-20 מיליארד דולר (כלומר, פחות מ-100 מיליון דולר לחברה בממוצע).

אובר הוערכה ב-76 מיליארד דולר בסבב גיוס מימון פרטי לפני כמה חודשים, הרבה מתחת למה שבנקאים ומשקיעים אומרים שהיא תוכל להשיג בהנפקה ראשונה. ליפט וקלאודפלר צפויות גם הן לגייס מהציבור הרבה יותר הון מכפי שהן גייסו בסבבי הגיוס הפרטיים האחרונים שלהן.

עד כה השנה גויסו 54 מיליארד דולר ב-201 הנפקות ראשונות בארה"ב, מהן 47 הנפקות טכנולוגיות שגייסו 17.8 מיליארד דולר, לפי דילוג'יק. הכמות הזו היא הגדולה ביותר מאז 2014.