גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מחוברים בלי הפסקה לעבודה? כך תצליחו להתנתק

אחרי עשרות שנים שבהן חברות הטכנולוגיה עבדו קשה כדי לחבר אנשים באופן חוצה פלטפורמות, בכל שעה ביום, הן מתחילות להציע גם פתרונות שיאפשרו לעובדים לחזור לימים הטובים שבהם ההודעה "יש לך דואר חדש" הייתה מבורכת ולא משבר שאינו סובל דיחוי

התמכרות לעבודה / צילום: Shutterstock
התמכרות לעבודה / צילום: Shutterstock

יש לי צורך מזוכיסטי להשביע את רצונם של הבוסים שלי, אז אני תמיד במרחק של מטר מהאייפון שלי (ההתראות מזמזמות בכל שעות היממה), ואני אף פעם לא יוצא מהבית בלי מקבוק, למקרה ש... המנהל שלי, שציין פעם בהדגשה שהוא רוחש "כבוד באופן סטייתי לוורקוהולים", שלח לי לאחרונה שאלה באימייל ב-23:11 בלילה. כשעניתי לו אחרי שבע דקות, הוא ירה חזרה את התגובה: "אתה = תמיד זמין".

בין שמדובר בבדיחה ובין שבמחמאה, אני מקבל את זה. בני דורות שונים עשויים להתווכח איזו התפתחות טכנולוגית אשמה ביצירתה של תרבות ה"תמיד זמין" בשוק העבודה, תרבות הכובלת אותנו למכשירים שלנו. כבן דור המילניום, אני טוען שהתרבות הזאת החלה באמצע שנות השמונים של המאה הקודמת, כשרופאים החלו לשאת ביפרים צמודים ומייקל דאגלס הציג בפני העולם כולו את הטלפון הנייד לרכב בסרט "וול סטריט" - מעשייה המשמשת אזהרה לגבי הפרת האיזון בית-עבודה (וכוללת את ההצהרה המפורסמת ש"ארוחת צהריים זה לרכרוכים").

מבחינת רובנו, הזמינות המתמדת כיום היא מצב ברירת המחדל בעבודה. הסמארטפונים שנמצאים בכל מקום, המחשבים הדקים והיישומים החדשניים הופכים כל תגובה לעניין של הרף עין - מהירה יותר, קלה יותר ונטולת מאמץ לכאורה. זה לוקח שנייה אחת בלבד, נכון? אך השניות המצטברות במהירות אינן אלא הגרסה הטכנולוגית של מוות הדרגתי ואיטי, כיוון שהן מרחיבות את גבולות יום העבודה עד שהם מיטשטשים וחולשים על כל רגע בחיים.

על פי מחקר שערכה ב-2016 האקדמיה למינהל, עובדים מקדישים 8 שעות בממוצע מדי שבוע למענה על אימיילים שקשורים בעבודה לאחר שהם כבר יצאו מהמשרד. סקר האריס שנערך ב-2015 עבור האיגוד הפסיכולוגי האמריקאי העלה ש-30% מהגברים ו-23% מהנשים נוהגים דרך קבע לקחת עבודה הביתה. שיעורים דומים של גברים ונשים הודו שהם עובדים גם בחופשה ולוקחים "חומרי עבודה" גם לבילויים חברתיים (אנחנו מקווים שהם לא מתכוונים לתיקי אקורדיון למסמכים). מומחים רבים בפסיכולוגיה מסכימים שכל זה יוצר מתח המשבש את הרגלי השינה ופוגע ביכולתנו להיות פעילים ומעורבים בשעות המשרד הרשמיות.

ב-2017 הוחל בצרפת חוק עבודה חדש פורץ דרך בתחום זכויות האדם - "הזכות להתנתק". החוק, שנתמך בידי איגודי עובדים שדרשו שהעובדים יתנתקו מאמצעי התקשורת האלקטרוניים של העבודה ברגע שהם יוצאים מהמשרד, נובע מפסיקת בית המשפט העליון של צרפת ב-2004 שלפיה אין לנזוף בעובד שאינו זמין בטלפון הנייד שלא בשעות העבודה.

זכויות דומות קיימות גם באיטליה ובפיליפינים. גרמניה ולוקסמבורג בוחנות זכויות אלה, שהוצעו גם בעיר ניו יורק. ביולי החל הפרלמנט של קוריאה הדרומית להגביל את שעות העבודה ל-52 בלבד ממקסימום של 68. הפתעה: באמריקה אין חוק שקובע מספר מרבי של שעות עבודה.

אני תמיד זמין: תולדות הפלישה הטכנולוגית לחיים הפרטיים

זריקת עידוד לוורקוהוליזם הישן

"תרבות הזמינות המתמדת היא מוזרה. זו לא הדרך שבה יכולים אנשים לשגשג. זו לא הדרך שבה יכולים אנשים פרודוקטיביים לפרוץ מעלה", אומר גרג מקאוון, מחבר הספר Essentialism. פילוסופיית החיים שלו, שהוא מציג בספר, היא שצריך להגיד בביטחון "לא" לדברים שאינם מיטיבים עמנו, ולעשות "מאמץ מכוון לעשות פחות", אך את מה שעושים לעשות טוב יותר.

"התרבות המודרנית משפיעה עלינו כעת באופן כל כך בלתי פוסק שאנחנו מתחילים להגיב לה במקום לפעול למען עצמנו", הוא אומר. מקאוון טוען שברירת האופן שבו אנחנו מבלים את זמננו הופכת את הזמן שלנו לקומודיטי רב ערך וסחיר, ובסופו של דבר מניבה לנו כבוד והופכת אותנו לפרודוקטיבים יותר כשאנחנו זמינים. לדוגמה, סירוב לפגישות חסרות טעם משחרר את זמננו במשרד לסיום מטלות ומבטל את הצורך לבצע עבודה נוספת בבית. אך רבים מאיתנו עדיין נתונים להשפעת פחד ההחמצה, או במקרה זה הפחד להחמיץ הזדמנות, הפחד להיתפס כעובדים שמתאמצים פחות ואמינים פחות מהקולגות שלנו, ולפיכך כעובדים שאפשר בלעדיהם. בסקר שערך Harvard Business Review ב-2016, 43% מהנסקרים "מקריבים או מדחיקים משמעותית היבטים משמעותיים אחרים של עצמם" ונכנעים לתרבות הזמינות ללא הפסקה.

"במקום להשתמש בטכנולוגיה כדי לשפר את העבודה שלנו ולקצר את יום העבודה ל-6 שעות במקום 10, או לקצר את שבוע העבודה לשבוע אידיאלי של ארבעה ימים, השתמשנו בטכנולוגיה לרעה כדי לחזק את הרגלי הוורקוהוליזם המיושנים. אך שוב, מה הן שתי דקות להקלדת אימייל זריז כדי שהחבר'ה בקומה העליונה יידעו שהם תמיד יכולים לסמוך עלינו?

תחושת הפניקה הפכה לתחושת חופש

"אנחנו חייבים למגר את הזמינות המתמדת לפני שהיא תמגר אותנו", הזהיר מקאוון. אך מדובר במשימה מסובכת. ממש כמו חגורת הפלאים האלקטרונית שמבטיחה להפוך את הכרס שלנו לבטן שטוחה ושרירית, אך בסוף אנחנו רק נכווים ממנה - במובן הפיננסי, ובמקרה שלי גם פשוטו כמשמעו - אין שום פתרון מהיר. יצרניות מותגי הטכנולוגיה הגדולים השקיעו 20 שנה של עבודה קשה כדי לקשר אנשים באופן שחוצה פלטפורמות, בכל שעות היום, אך כעת הן יוצרות מערכות שמסייעות להגביל את התקשורת הזאת באופן בריא. 

לדוגמה, פונקציית "שעות העבודה" החדשה של יומן גוגל מאפשרת לכם לדחות אוטומטית קולגות ששולחים הזמנות לפגישות וגם לחסום פניות טלפוניות מחוץ למסגרות הזמן הקבועות. פונקציה זו משתפת פעולה עם 'דואר נכנס' כדי לייעל כתיבה ללא מאמץ של תגובות "אני לא במשרד".

ל-iOS 12 של אפל יש מתכונת משופרת של "נא לא להפריע" שמאפשרת לך להשתיק התראות לפרק זמן קבוע ואפילו לכוון את הפעולה למיקום קבוע באופן שהתקשורת הנכנסת תעוכב עד שאתם יוצאים פיזית מהבית או מהמסעדה החביבה עליכם, בהתאם לפרמטרים שקבעתם בעצמכם. כמו כן, אתם יכולים להשתמש בתשובות אוטומטיות ולהכניס בהן שינויים שימנעו מאנשים להטריד אתכם. מבחינתי, הניסוח "מצטער, אני עסוק אך אענה לכם כשאחזור", מעביר את המסר.

אם יש לכם אייפון, אז יש לכם גם תיקיית דואר נכנס VIP. קרוב לוודאי שאתם לא משתמשים בה, אך היא מאפשרת לכם לסנן התראות כדי לקבל התראות רק על אימיילים מאנשים מספיק חשובים בעיניכם - -בעל או מנהל, אבל לא ההוא ממחלקת חשבונות. הקישו על האות i המוקפת בעיגול לצד VIP ביישום הדואר האלקטרוני שלכם כדי להוסיף כתובות מועדפות, ולאחר מכן אתם יכולים להפעיל התראות והודעות בהתאם לצורך. עם זאת, לעתים קרובות הדבר הטוב ביותר הוא לכבות את רוב ההתראות ברגע שאתם מורידים יישום חדש, כיוון שזה מאפשר לכם לשלוט בעיתוי שבו אתם בודקים את הטלפון שלכם, ולהגיב להודעות במקום להגיב באופן מיידי לכל ציוץ או רטט של המכשיר.

בניסיון לחזור לימים הטובים ההם של AOL, שבהם ההודעה "יש לך דואר חדש" הייתה מבורכת ומרגשת, ולא משבר קיומי, מאמצות חלק מהפלטפורמות את מערכת אור אדום/אור ירוק של אינסטנט מסנג'ר של AOL שמאפשרת לאנשים לדעת שאתה מחובר. Slack, כלי תקשורת עוצמתי ופופולרי לשימוש במקום העבודה, מאפשר לכם ליצור מתכונת שמתאימה לצרכים האישיים שלכם כדי לאותת לאנשים כשאתם לא זמינים ומה אתם עושים. Slack גם מעביר אתכם באופן אוטומטי למצב של "תנומה" בעשר בלילה, וחוסם התראות עד שמונה בבוקר (ניתן לשנות את הזמנים בהתאם לצורך וללוח הזמנים שלכם).

השיטה הנועזת ביותר לחסימת העבודה מהחיים הפרטיים שעליה שמעתי הייתה פשוט לסרב להתקין אימייל של העבודה בטלפון שלכם. אם יש לכם אומץ לזה.

בעודי תוהה כיצד להשתמש בטקטיקות האלה כדי להחזיר לעצמי חלק מהשליטה על חיי, קרה משהו טיפשי וממוזל: עדכון iOS שבוצע במהלך הלילה הוציא את האייפון שלי מכלל פעולה לחלוטין. מה שהתחיל כהתקף פניקה הפך במהירות לתחושת חופש. לא יכולתי לבדוק אימיילים כשאני בתור לארוחת הצהריים, ושום הודעות טקסט, התראות על מצב חירום וצ'אטים בגוגל לא הסיחו את דעתי. לא הייתי זמין לפרקי זמן מסוימים וזה לא היה חשוב. הצלחתי לנוח טוב יותר והייתי יותר פרודוקטיבי.

קיבלתי טלפון חדש בהמשך השבוע, אך בחלון הזמן הקצר ההוא הבנתי שהמפתח האולטימטיבי לאיזון בית-עבודה הוא... פשוט לחכות. אתם יכולים לחכות שנייה? אני חייב לטפל בזה. 

עוד כתבות

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

מה מקור המילה דרדלה ואיזו מערכת הגנה אווירית של ישראל העליונה ביותר?

באיזה שנה הוקם סניף מקדונלד'ס הכשר הראשון, לאיזו מדינה הגבול הארוך ביותר עם צרפת ולמה שחקן ה-NBA החטיא השבוע זריקת עונשין בכוונה? • הטריוויה השבועית

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: יוסי זמיר

משרד הכלכלה מציג: כשאין יעדים, אין כישלונות

במקום לעמוד ביעדים, משרדי הממשלה פשוט מוחקים אותם ● בפיקוד העורף שלפו הודעה לילית שהותירה את הילדים באוויר ● והמסעות לפולין התרוקנו מערך ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

עלי חמינאי, המנהיג העליון של איראן, בתפילת עיד אל–פיטר בטהרן / צילום: Associated Press

איך בוצעה התקיפה באיראן ומה היה היעד?

מהבסיס הצבאי שהותקף בוצעו במוצ״ש שיגורים לעבר ישראל ● איך ככל הנראה בוצעה התקיפה ומה יקרה עכשיו? ● וגם: התגובה בשווקים והקפיצה במחיר הנפט

איל וולדמן / צילום: פרטי

איל וולדמן מגלה: "עברו עליי ימים כואבים וקשים מאוד"

"אני כל הזמן חושב מה דניאל הייתה עושה, איך זה היה אם היא הייתה פה עכשיו", מספר איל וולדמן על בתו דניאל שנרצחה בנובה. מאיפה הוא שואב כוח? ● פרויקט מיוחד 

יודר שפריר וגיא ברון, מייסדי סקיילאופס / צילום: בן יצחקי

החברה שחוסכת זמן וכסף לסטארט-אפים: זה חביב הקהל בדירוג המבטיחים של גלובס

סקר חביב הגולשים באתר גלובס זכה בשבועות האחרונים לכ-30,000 צפיות וצבר אלפי הצבעות ● על התואר התחרו השנה 30 חברות צעירות שדורגו במקומות הגבוהים ביותר ע"י עשרות קרנות השקעה הפעילות בישראל ● מי זכתה במקום הראשון?

רחפן של Spear UAV / צילום: Spear UAV

"בעל 4 להבים מתוצרת ישראל": הרחפן שיכול לתקוף גם באספהאן

אחת מהאפשרויות שעלו היום, היא שישראל תקפה באיראן באמצעות חימוש משוטט של הסטארט-אפ התל אביבי "ספיר" (Spear UAV) - נשק בו היא משתמשת בזירות השונות של מלחמת "חרבות ברזל" ● כך משמש החימוש בעל יכולות AI את ישראל במלחמה

הדגם OMODA 5 של צ'רי / צילום: יח''צ

האם הסיניות יתחילו להגיע אלינו מאירופה? צ'רי תייצר כלי רכב בספרד, יצרנים נוספים בדרך

כך מתכוונים הסינים לעקוף את המכס האירופי ● ג'יפ אוונג'ר משיקה בישראל דגם היברידי ● ​נחשף הקרוס־אובר החשמלי החדש של GEELY ● ועוד חדשות מענף הרכב

פרופ' יוסי מטיאס / צילום: שלומי יוסף

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל יוסי מטיאס עובר לתפקיד בכיר בגוגל העולמית

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל ב-18 השנים האחרונות, פרופ' יוסי מטיאס, צפוי לעבור לעמק הסיליקון ולנהל מארה"ב את פעילות המחקר של גוגל העולמית

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה מעורבת בוול סטריט; S&P 500 ירד זה היום החמישי ברציפות

נאסד"ק ירד ב-0.5% ● סולאראדג' בשפל של 5 שנים ● מחיר הקקאו זינק לשיא כל הזמנים ● למה טראמפ מדיה זינקה ב-22% ● ליתיום אמריקס צללה ב-25% ● טסלה בשפל של שנה, מתחת ל-150 דולר, בדויטשה בנק צופים לה ירידה נוספת של 30% ● נטפליקס ניפצה את התחזיות, אבל תחזית מאכזבת מפילה את המניה במסחר המאוחר

כבר לפני חודשיים: איראן תירגלה שיגור טילים בליסטיים נגד בסיס פלמחים

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: התרגיל הצבאי של איראן שהתקיים כבר לפני חודשיים, איראן מצליחה לשבור את האמברגו על הנפט וגוגל פיטרה עובדים שמחו נגד ישראל במשרדים בניו יורק ● כותרות העיתונים בעולם 

מייסדי טורק. מימין: אלדד לבני (CINO), לאוניד בלקינד (CTO) והמנכ''ל עופר  סמדרי / צילום: גיא חמוי

הטייס האוטומטי שרוצה להחליף את צבא מומחי הסייבר

האנליסטים במרכזי בקרת הסייבר של הארגונים הגדולים נאלצים להתמודד עם אלפי התרעות מדי יום, והטכנולוגיה של טורק מאפשרת להפוך את התהליכים לאוטונומיים למחצה • האם ה"טייס האוטומטי" של החברה יצליח לשלול איומים חמורים? ● הסטארט-אפים המבטיחים

ניסוי שיגור בטילי SM-3 / צילום: Reuters, U.S. Navy/Handout

מספינה בלב ים: הכירו את המתחרה החדש של חץ 3

חברת עין שלישית ביצעה מסירה ראשונה של "חייל רפאים", רחפן זעיר בעל יכולות AI, שמטרתו לסייע לכוחות קרקעיים לגלות אויבים בשטח פתוח ● חץ 3 כבר אינו המיירט המבצעי היחיד מחוץ לאטמוספירה ● עשות אשקלון רוכשת את אי.די.סי ב-40 מיליון שקל  ● ארה"ב אישרה מכירה של מערכות תקשורת בסך כ־100 מיליון דולר לסעודיה, וחיל האוויר האמריקאי רוצה להקים טייסות שיורכבו ממטוסי קרב בלתי־מאוישים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

לקסוס LBX / צילום: יח''צ

ב-200 אלף שקל תקבלו רכב עם סטטוס יוקרתי. ומה לגבי הביצועים?

לקרוס–אובר הקומפקטי ביותר שהשיקה לקסוס יש עיצוב אטרקטיבי ומוניטין יוקרתי. השאלה אם מיתוג הפרימיום יחפה על הפשרות בשימושיות

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

לראשונה בהיסטוריה: הממשלה אישרה קיצוץ בתקציב בניגוד לעמדת שר האוצר

הקיצוץ בתקציב, בהיקף של כ-225 מיליון שקל, אושר לדרישתו של השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר, ובתום מאבקים בשבועות האחרונים מול שר האוצר בצלאל סמוטריץ' ● הקיצוץ נועד למימון הקמת מתקני כליאה לאכלוס העצורים הביטחוניים הרבים שנעצרו מאז תחילת המלחמה

מסורק תת קרקעי ועד רחפנים: הכירו את 10 הסטארט-אפים המבטיחים לשנת 2024

גלובס בוחר את הסטארט-אפים המבטיחים של ישראל השנה ה-18 ברציפות: חברות הייטק הצומחות והמסקרנות ביותר, אלה שמייצרות אימפקט על תעשיות וצרכנים רבים, ונמצאות על המסלול הבטוח להנפקה ● הרשימה מתבססת על בחירות של קרוב ל-70 קרנות השקעה מקומיות וזרות מובילות בהייטק הישראלי ● החשיפה המלאה

ספינה צבאית איראנית נעה במימי איראן לפני תחילת תרגיל ימי משותף של איראן, רוסיה וסין באוקיינוס ההודי / צילום: Associated Press, ASSOCIATED PRESS

בחשש רב: כך נערכה איראן למתקפה הישראלית

בטהרן איימו כלפי חוץ והזהירו מתגובת ישראל, אך ביצעו שורת מהלכים המעידים על החשש מתקיפה ● גם בחיזבאללה ובסוריה נערכו

אסף זגריזק / צילום: כדיה לוי

הם איבדו קרובים, פונו מבתיהם או ראו את מפעל חייהם קורס: 13 אנשים מספרים מה נותן להם כוח

איל וולדמן מנסה להמשיך לבלות כי זה מה שבתו דניאל הייתה רוצה ● ירדן גונן, אחות של רומי החטופה בעזה, לובשת חולצת קשת בענן בימים קשים במיוחד ● חיים ילין ממלא מצברים רק בבית בבארי, למרות הזיכרונות השחורים משם ● ואבישג שאר-ישוב מחפשת קרני אור בצילומים שלה ● 13 אנשים משתפים מהי מכונת ההנשמה שלהם בחצי השנה האחרונה ● פרויקט מיוחד

פעילות צה''ל במערב חאן יונס / צילום: דובר צה''ל

אזעקות הופעלו באשקלון, לראשונה מזה כשבועיים

שני טילי נ"ט פגעו במרחב קיבוץ יראון, לא היו נפגעים אך נגרם נזק ● ארה"ב מטילה עיצומים חדשים על איראן בעקבות המתקפה על ישראל ● בהודעת ביידן נכתב: "איראן ביצעה נגד ישראל את אחת ממתקפות הטילים והכטב"מים הגדולות שהעולם ראה אי פעם" ● גם האיחוד האירופי צפוי להטיל עיצומים ● שר החוץ האיראני נחת בניו יורק ● עדכונים שוטפים 

עילית רז, טרבור מילטון ואליזבת הולמס / צילומים: AP - Lawrence Neumeister, Jeff Chiu, Brittainy Newman, איל יצהר

תעשיית הטק מגייסת את הבינה המלאכותית למאבק בהונאות משקיעים

בשנים החולפות נרשמו מקרי הונאה רבים בהייטק, בהם יזמים גייסו כספים ממשקיעים, ללא בדיקת נאותות מספקת ● במטרה לצמצם את ההונאות הבאות, חברות רותמות כיום כלי בינה מלאכותית לשלל אוטמציות בהתנהלות החברה ● במקביל, גורמים בענף חוששים מההשלכות

בית חולים חדש ייבנה בבאר שבע / אילוסטרציה: Shutterstock

בית חולים ראשון בבעלות הקופות הקטנות: לאומית ומאוחדת יפעילו את בית החולים בבאר שבע

בית החולים שיבא יהיה שותף של הקופות בהקמת בית החולים ● הלו"ז להשקה מוערך בלפחות 8-6 שנים ותקציב ההקמה בלפחות מיליארד שקל ● בשבועות הקרובים צפויה להתקבל החלטת ממשלה התומכת בהחלטת משרדי הבריאות והאוצר שהתקבלה היום