גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

השקעה בנדל"ן באירופה? ההזדמנויות הגדולות יגיעו דווקא מהמדינות הקטנות

סקירה של כלכלני S&P מעלה כי בשנים הקרובות צפויה אמנם נחיתה רכה של מחירי הדיור בבריטניה, בצרפת ובגרמניה, אולם צפויות עליות חדות במחירי הנכסים במדינות הקטנות יותר, כמו אירלנד, הולנד ופורטוגל

לונדון / צילום: רויטרס
לונדון / צילום: רויטרס

"שוקי הדיור באירופה מבצעים נחיתה רכה" - זו כותרת הסקירה השנתית של שוקי הנדל"ן למגורים באירופה המערבית של כלכלני חטיבת הדירוגים העולמיים של S&P (סטנדרד אנד פורס) שפורסמה לאחרונה. מקריאת התחזיות לשוקי הדיור הלאומיים מצטיירת אמנם תמונה של נחיתה רכה בבריטניה, צרפת וגרמניה, אך יש גם הזדמנויות לעלייה חדה במחירי הנכסים במדינות הקטנות יותר, כמו אירלנד ופורטוגל, שסבלו קשות במשבר של 2008, וגם בהולנד, אחת המדינות היציבות ביותר באיחוד האירופי.

כלכלני S&P Global Ratings קובעים שהתנאים המוניטריים במרחב האירו, בבריטניה ובשווייץ יישארו חיוביים באופן כללי לקניית נכסי דיור, מאחר ששערי הריבית יטפסו רק בקצב הדרגתי מאד בשנים הקרובות, ומרמות נמוכות מאוד. נסקור כאן את השווקים המעניינים ביותר מנקודת מבט הקורא הישראלי.

תחזיות לשוק הנדל"ן האירופי

בריטניה: הברקזיט ממשיך להאט את עליית המחירים

סביבה מאתגרת יותר לנכסים מניבים, וברקזיט שממשיך להאט את התייקרות הנכסים - זו כותרת סקירת שוק הדיור הבריטי. S&P צופה קיפאון במחירי הנכסים בממוצע ארצי ב-2018, ועלייה של 2.5% בלבד בשנה הבאה.

המגמות האחרונות בבריטניה: שוק המשכנתאות לרכישת דירות ובתים להשקעה (נכסים מניבים) לא התאושש עדיין מהשינויים בתקנות שלו בתחילת 2016, כולל הידוק תנאי מתן המשכנתאות. כמה משקיעים "חובבנים" (עם פחות משלושה נכסים) עוזבים את השוק, ולכך יש השפעה מזיקה על היצע הדירות להשכרה, בייחוד בלונדון.

מתן משכנתאות למשקי בית עדיין שקט בהשוואה היסטורית, אם כי יש גידול בפעילות הזו בחודשים האחרונים. הבנקים להוטים להלוות, אבל הביקוש עדיין חלש, בייחוד מצד משפרי דיור. אי הוודאות שנוגעת לברקזיט משפיעה כנראה לרעה על הביקוש לדיור משופר. משקי בית שנהגו לעבור לנכס שני או שלישי מעדיפים להשקיע בשיפוץ הנכס הראשון או השני שלהם או בהרחבתו.

בו בזמן, מלאי הנכסים בשוק עולה לאחרונה. גם בגלל היציאה של כמה מהמשקיעים הקטנים, אבל גם בשל התעקשות של בעלי נכסים על מחיר מכירה גבוה, שמפחיד את הקונים בכוח.

מגמות עתידיות: הדינמיקה של שוק הדיור תישאר כנראה "רכה" בשנתיים-שלוש הבאות, אם כי כמה גורמים יגבילו את ההאטה. בצד ההיצע, התחלות הבנייה, שטרם התאוששו מהמשבר של 2008 ומהצבעת הברקזיט ביוני 2016, צפויות להתעורר מעט.

בצד הביקוש, תנאי האשראי נשארו חיוביים ומוסדות המשכנתאות נשארו להוטים להלוות, למרות העלאת ריבית הפריים על ידי הבנק אוף אינגלנד ל-0.75% באוגוסט. כ-90% מהמשכנתאות הן בריבית קבועה לשנתיים עד חמש שנים.

שיעור האבטלה בבריטניה, בשפל של יותר מ-40 שנים, ימשיך לתמוך בביקוש לדיור, אך עליות השכר יהיו מתונות מאוד, אם כי השכר הריאלי ישתפר הודות לבלימת האינפלציה שנבעה מחולשת הליש"ט. הבעיה היא שבמקרה של נטישת האיחוד האירופי ללא עסקה במארס 2019, התחזית לשוק הדיור תהיה שלילית יותר.

צרפת: האטה במרכז פריז

כותרת הסקירה היא "התמתנות אחרי שנת שיא ב-2017". S&P צופה עלייה של 2.7% במחירי נכסי הדיור בממוצע ארצי השנה, ושל 2% בשנה הבאה, כאשר משקי הבית ממשיכים ליהנות מהריביות הנמוכות ומהכלכלה המבריאה שיוצרת מקומות עבודה. המגבלות על ההתייקרות בשוק הדיור הן ההידוק המוניטרי הצפוי מהשנה הבאה, ויחס גבוה בין מחירי הנכסים מההכנסה הפרטית.

מגמות אחרונות: על פניו, שוק הדיור הצרפתי המשיך לתפקד היטב בתחילת 2018, עם עלייה שנתית של 3.5% במחירים ברבעון הראשון, אחרי 3.3% ברבעון שלפניו. הריביות הנמוכות והתהדקות שוק העבודה תומכים בהבראת שוק הדיור משנת 2015.

בפריז עצמה ובסביבתה יש פעילות דינמית, וכן בקרב רוכשי נכסים לראשונה בחייהם. אבל יש התחלת האטה בפעילות: מספר עסקאות הקנייה ירד ב-1% מהשיא של ינואר עד אפריל. מכירות דירות חדשות ירדו ב-5% בהשוואה שנתית ברבעון הראשון השנה, וההאטה הורגשה במיוחד במרכז פריז (איל דה פראנס). פעילות ההלוואות שיקפה היטב את ההאטה: במאי היתה ירידה של 42% במתן משכנתאות בהשוואה שנתית. נראה שהביקוש פחות דינמי משהיה, וגם התחלות הבנייה והיתרי הבנייה בהאטה.

מגמות עתידיות: התמתנות עליות המחירים בשוק הדיור הצרפתי מאותתת שהשוק עובר כעת נחיתה רכה, עם יחס מחיר נכסים להכנסה שגבוה ב-22% מהממוצע הרב-שנתי, קונים רבים לראשונה בחייהם אינם יכולים להרשות לעצמם דיור בבעלות. מצד שני, לא צפויה האטה חדה בשוק הדיור, והככלה תהיה חיובית יותר במחצית השנייה של השנה, מה שיתרום לירידה באבטלה ולגידול בביקוש לדיור.

גרמניה: עליית המחירים מתמתנת

ההיצע משתפר, עליית המחירים מתמתנת. מחירי נכסי הדיור בגרמניה צפויים לעלות השנה ב-4% וב-3.5% בשנה הבאה. הסביבה הכלכלית תישאר תומכת לעליית המחירים, בייחוד השפל באבטלה, אבל ההאטה בהגירה לגרמניה והעלייה בהיצע הדירות ימתנו את עליות המחירים בשנים הקרובות.

ברמה הארצית, עליית מחירים בגרמניה ב-2017 הייתה 4.5%, אחרי עלייה של 6.8% ב-2016, אבל בשבע הערים הגדולות ביותר, הסיפור הוא שונה: עליית המחירים נשארה מהירה בשנה שעברה, 9.4% לעומת 10.9% ב-2016.

האינפלציה במחירי הבתים/דירות נבעה גם ממחסור בהיצע, והתחלות הבנייה אכן אינן מגיעות לרמה הנחוצה. הביקוש לדיור נשאר חזק הודות לשפל באבטלה (3.4% באפריל). כבר מהשנה צפוי השכר בגרמניה לעלות. גם ריבית המשכנתאות נשארה נמוכה, 1.9% ביוני (לעומת 1.6% ב-2016). מנגד, היצע הדיור החדש משתפר, והיתרי הבניה השנה עומדים בצרכי האוכלוסייה. גם ההתייקרות, בייחוד בערים, פוגעת בפעילות בשוק.

אירלנד: פעילות מוגברת של משקיעים מוסדיים 

שוק עבודה הדוק וההיצע מוגבל מקפיצים את מחירי נכסי הדיור, שצפויים לעלות השנה ב-9.5% ובשנה הבאה ב-8%. ביוני נרשמה עליית מחירים שנתית של 12%, כאשר חוזק הכלכלה ממשיך להיות הגורם המרכזי לכך, עם צניחה של 1.6 נקודות אחוז בשיעור האבטלה ל-5.1% מיולי 2017 עד יולי 2018 .

היקפי מתן המשכנתאות ממשיכים לרחף סביב רמות השפל של המשבר הפיננסי מ-2008, אבל הנתון הזה מסתיר את העובדה שהבנקים מוכנים יותר ויותר לתת הלוואות (במחצית הראשונה של 2017 נרשם גידול חריג של 33% במתן הלוואות חדשות).

גם פעילות מוגברת של משקיעים מוסדיים מקומיים ובינלאומיים תומכת בעליית מחירי הבתים. ב-2017, כמעט חמישית מסך עסקאות נכסי הדיור היו של משקיעים מוסדיים, כולל משקיעים קטנים בנכסים מניבים (להשכרה).

הולנד: היצע הדוק מקפיץ את המחירים

היצע הדוק מאוד מקפיץ את המחירים, שצפויים לעלות השנה ב-8.3% ובשנה הבאה ב-7%. כמו באירלנד, מנוע הצמיחה הוא הכלכלה והאבטלה הנמוכה. מ-2019 צפויה האטה בהתייקרות בגלל בנייה חדשה.

מחירי הבתים עלו בשנה שעברה ב-8.5% והמשיכו להאיץ להתייקרות שנתית של 9.3% ברבעון הראשון של 2018. בהשוואה לממוצע הרב-שנתי המחירים מנופחים ב-17% במונחי יחס בין מחיר לדמי שכירות, וב-26% במונחי יחס מחיר להכנסה פרטית. זה אמנם נמוך בהשוואה לשנת השיא בשוק הדיור ב-2007, אבל שוק הדיור בהחלט התאושש מהמשבר של 2013.

הבנייה מפגרת מאחורי הגידול בביקוש לדיור. לכן, מספר הדירות למכירה ירד ל-76,000 ביוני השנה מ-230,000 בספטמבר 2013.

פורטוגל: ביקוש מקומי ובינלאומי

היצע הדוק וביקוש חזק, הן מקומי והן בינלאומי, מקפיץ את המחירים. S&P צופה עלייה של 9.5% במחיר נכסי הדיור השנה, אבל לחצי המחירים צפויים להתרכך בהמשך, כתוצאה מהאטה צפויה בצמיחה הכלכלית, עליית עלות האשראי והנכסים היקרים.

ברבעון הראשון השנה הייתה האצה בהתייקרות: 12.2% בשוק הכללי ו-13% בנכסים קיימים. בליסבון, המחיר החציוני למטר רבוע עלה ב-20% ל-2,581 אירו. בפורטו הוא עלה ב-23% ל-1,379 אירו. המשמעות: דירה של 100 מ"ר עולה בליסבון כ-258,000 אירו ובפורטו כ-138,000 אירו באמצע השוק. סך העסקאות ברבעון הראשון ירד מול הרבעון שקדם לו. כללית, הצמיחה הכלכלית צפויה להאט בשנה הבאה מ-2.3% השנה, כתוצאה מנטל החובות של הסקטור הפרטי והציבורי.

ספרד: המחירים באזור מדריד עלו ב-15.5%

עדיין עליות נאות בשוק הדיור, על רקע התחזקות הכלכלה. ברבעון השני השנה, מחירי הדיור באזור מדריד זינקו ב-15.5% בהשוואה שנתית (לרבעון המקביל ב-2017), אבל ירדו ב-3.4% במחוז אקסטרמדורה (מערב ספרד, על גבול פורטוגל). בכל ספרד נרשמה עליית מחירים של 6.4% ברבעון השני. התחזית לשנה זו היא התייקרות של 5.6% (ירידה מ-7.3% ב-2017), ובשנה הבאה צפויה התייקרות מתונה יותר, 4.3%.

המחירים הנומינליים בסוף 2017 היו עדיין נמוכים ב-24% מהשיא שלהם ב-2007, לפני המשבר. לכן, יחס המחירים להכנסה הפרטית נשאר נמוך ב-29% מהשיא שלו. זה מסביר את הגידול בכמות עסקאות הקנייה בשוק הדיור הארצי ב-15.2% במאי בהשוואה שנתית.

מגמות דיור לפי מדינות

ישראל: ירידות מחירים בטווח הקצר ועליות מתונות בהמשך / גיל אברהמי

ברבעונים האחרונים מתגברים הסימנים המצביעים על המשך מגמת ההתקררות בשוק הנדל"ן למגורים. לאחר כעשור של עליות מחירים, מדד מחירי הדירות מצביע על שינוי מגמה במקביל להמשך הירידה בביקוש לדירות חדשות. לפי נתוני הלמ"ס, הכמות המבוקשת של דירות חדשות ברבעון שני 2018 עמדה על כ-9,000 יחידות, ירידה של כ‑15% בהשוואה לתקופה המקבילה. בצד ההיצע, ניתן לראות כי מגמת ההאטה בהתחלות הבנייה שהחלה בשנת 2017 מתגברת ומצביעה כי החברות היזמיות בענף מתאימות את פעילותן לתנאי השוק.

בקרב משפרי הדיור חלה ירידה בביקוש מכיוון שהם ככל הנראה ממתינים לראות אם מגמת מחירי הדיור משתנה וכן לא ממהרים לרכוש לפני מכירת הדירה הקיימת. מצד המשקיעים חל קיטון מתמשך בביקוש שמשתקף בין היתר בירידה העקבית במספר הדירות המוחזק על ידי משקיעים - רכישות נטו שליליות החל מהרבעון השני של 2016 - ובירידת משקל המשקיעים מסך העסקאות לכ-14% - שיעור שהוא שפל היסטורי.

בטווח הזמן הקצר נראה כי המשך הקיפאון בשוק הדיור צפוי להפעיל לחץ שלילי על המחירים עם אפשרות לירידות מחירים מתונות בעיקר באזורי הפריפריה ובאזורים עם היצע גדול של דירות במסגרת "מחיר למשתכן". נראה כי באזורי הפריפריה ההתאמה בין רמות הביקוש לבין הגידול המשמעותי בהיצע במסגרת תכנית מחיר למשתכן אינה פרופורציונלית, בין אם בשל הטבה כספית נמוכה יותר לרוכשים בהשוואה למכרזים באזורי ביקוש, ובין אם בשל שולי רווח נמוכים יחסית ליזמים פוטנציאליים.

מאידך, בטווח הבינוני סביר כי נראה עליות מחירים חד-ספרתיות נמוכות באזורי הביקוש, בעיקר אם תימשך מגמת ההאטה בקצב התחלות הבנייה. הצפי מתבסס על הערכות S&P Global Ratings כי ביצועיה של כלכלת ישראל יהיו חזקים, שיעור האבטלה יישאר נמוך וכי סביבת הריבית תיוותר נמוכה.

יש לציין כי אי-יציבות פוליטית עשויה להוביל לחזרה של ביקושים לדירות בשוק החופשי ולעליות מחירים בשל אי-ודאות לגבי המשך יישומה של תוכנית "מחיר למשתכן".
בנוסף, עלייה בסביבת הריבית יחד עם המשך ירידה בקצב המכירות, צפוי לדעתנו ליצור לחץ להורדת מחירים גם על ידי החברות המובילות.

הכותב הוא מנהל תחום נדל"ן יזמי וקבלנות, S&P מעלות

עוד כתבות

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

השר בן גביר נפגע בתאונת דרכים: מצבו קל-בינוני

בן גביר הגיע לזירת הפיגוע ברמלה, התראיין וכשעזב את המקום - היה מעורב בתאונת דרכים • רכבו של השר התהפך והוא פונה לטיפול רפואי • לפי עד ראייה: רכב השר חצה באור אדום • ארבעה בני אדם נוספים נפצעו בתאונה, מצבם קל-בינוני