גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מדנקנר ואולמרט ועד שרה נתניהו

למה אנשי ציבור הנאשמים בעבירות צווארון לבן מתעלמים מהסיכון המשפטי?

נוחי דנקנר נכנס לכלא / צילום: שלומי יוסף
נוחי דנקנר נכנס לכלא / צילום: שלומי יוסף

עיתונאים מכל כלי התקשורת הגיעו ביום שלישי האחרון לכלא מעשיהו ברמלה ושתו בצמא את ה"הצהרה" (לא פחות) שמסר נוחי דנקנר, רגע לפני שהוא התחיל לרצות עונש של 3 שנות מאסר. זה היה אולי מחויב המציאות, בגלל התחרות, שיקולי רייטינג וכו' - אבל לא רגע לתקשורת להתפאר בו. לא היה בזה הרבה טעם טוב. לא היה בזה הרבה טעם בכלל.

דנקנר לא אמר כמעט כלום, ובמשפטים הספורים והמתוכננים מראש שבכל זאת הוציא מפיו, הצליח לסתור את עצמו. ולא במקרה. דבריו של דנקנר היו בבחינת דבר והיפוכו. מצד אחד, הוא אמר: "נלחמתי על חפותי". כלומר, הוא הזכיר בתחכום מסוים כשהשתמש בלשון עבר, שהוא עדיין רואה את עצמו חף מפשע. מצד שני, הוא אמר: "אני בוטח במערכת הצדק והמשפט", אותה מערכת שדחתה את טענותיו כי הוא חף מפשע ומצאה אותו עבריין וגנב ורמאי. והיה גם "צד שלישי", כשדנקנר הוסיף: "אני מאמין בקדוש ברוך הוא שהכול לטובה". ובמלים אחרות, אין זה משנה מה טענתי, ואין זה משנה מה קבעה מערכת המשפט, רק בכוחו של אלוהים לשפוט באמת את בני האדם ולקבוע את גורלם.

בשביל מה צריך היה נוחי דנקנר למסור את ההצהרה הזאת? לאור התוכן הדל שלה, לא ממש ברור. אולי היה זה ניסיון נואש אחרון (וכושל) שלו להגן על שמו הטוב רגע לפני שהוא מאבד אותו כמעט כליל. אולי זה נבע מהצורך שלו להישאר בשליטה רגע לפני שהוא מאבד אותה כמעט לגמרי.

וחבל. כי לפחות בתיאוריה, בדברים אחרונים שאומר אדם בכיר ורב-השפעה שהפך לעבריין מורשע, רגע לפני שהוא נכלא בבית הסוהר לתקופה ארוכה, יש פוטנציאל רב. הוא יכול היה לנצל את הדברים לחשבון נפש, להכאה על חטא, אולי אפילו לבקשת סליחה מהציבור שבו פגע.

אבל לא במקומותינו. דנקנר לא לבד. האופן שבו הוא התבטא רגע לפני שהתחיל לשלם את חובו לחברה מזכיר את האופן שבו התבטאו בכירים אחרים בציבוריות הישראלית שהורשעו בעבירות צווארון לבן. דוגמה בולטת היא ראש הממשלה, אהוד אולמרט, שהורשע כזכור בשוחד ובמרמה והפרת אמונים.

טרם כניסת אולמרט לכלא מעשיהו (לאותו אגף שבו יושב עכשיו דנקנר), ב-15 בפברואר 2016, פנה אולמרט לציבור באמצעות סרטון, שהוכן מבעוד מועד, ואמר: "אני כופר מכל וכל באישומי השוחד שיוחסו לי". אולמרט הודה אומנם כי במהלך פעילותו הענפה עשה גם טעויות, אך מיהר להבהיר כי "לא היה להן אופי פלילי". מיד אחר-כך, באופן שמזכיר מאוד את הסתירה שבדברי דנקנר, הוסיף אולמרט כי הוא מקבל על עצמו את גזר הדין, שכן "אין אדם העומד מעל החוק".

דנקנר, אולמרט בזמנו, השר לשעבר שלמה בניזרי - שהורשע בשוחד, ישב בכלא וכעת טוען כי הוא הופלל לשווא - ובכירים אחרים, כנראה פשוט לא בנויים לקבלת אחריות אמיתית על מעשיהם, או שאינם מסוגלים להביט במראה ולהודות בפני עצמם שעברו על החוק.

וכך, כבר ברגע שבו הם מתחילים לשלם את חובם לחברה ואמורים להתחיל בתהליך שיקום שיאפשר להם לחזור אליה בתום המאסר, הם מכינים את הקרקע ליום שאחרי השחרור מבית הסוהר.

ביום ראשון הקרוב ייפתח בבית משפט השלום בירושלים משפטה של אשת ראש הממשלה, שרה נתניהו. לפי האישום נגדה, פעלה נתניהו, בצוותא עם עזרא סיידוף, להשיג במרמה מימון של משרד ראש הממשלה להזמנת מאות ארוחות ממסעדות, בשווי כולל של למעלה מ-350 אלף שקל, תוך עקיפה מכוונת של הנהלים שאסרו להזמין ארוחות מוכנות במקביל להעסקת מבשלת במעון.

התיק הזה לא צריך היה להגיע לבית המשפט. אם שרה נתניהו הייתה מעריכה באופן מפוכח את הסיכון המשפטי שהיא ניצבת בפניו, היא הייתה רצה אל היועץ המשפטי לממשלה, אביחי מנדלבליט, מחזירה את הכספים שהיא מואשמת שלקחה שלא כדין ומנסה להגיע להסדר טיעון שיסיים עבורה את הסאגה הזאת. מגעים כבר נוהלו, וזה היה אפשרי, ועדיין אפשרי.

אבל בדומה לבעלה ראש הממשלה בנימין נתניהו, שמתעקש לטעון כי אין נגדו כלום ולא יהיה כלום, בזמן שהראיות נגדו הולכות ונערמות, ובדומה לנוחי דנקנר שחשב שבית המשפט העליון יציל אותו מהרשעתו במחוזי והתפלא לגלות שהעליון רק החמיר בעונשו - גם שרה נתניהו כנראה פשוט לא בנויה ככה. גם היא כנראה פשוט לא מסוגלת לקבל את המשמעות של מה שעשתה (המחלוקת על העובדות במקרה שלה היא מצומצמת מאוד). התסמונת שבה לקה דנקנר, שבה לוקים בני הזוג נתניהו, של להתעלם מהסיכון המשפטי הגדול העומד בפנים, עלולה לעלות להם ביוקר.

מי שומר יותר על זכויות הנאשמים

שופט בית משפט השלום בראשון-לציון, גיא אבנון, הזכיר השבוע למשטרה ולפרקליטות את החשיבות הגדולה שבהגנה על זכויות חשודים, גם כשמדובר בחשודים שנחקרים בתיקים רבי-חשיבות ובעלי פרופיל ציבורי גבוה. אבנון דחה את בקשת המשטרה להורות כי לא חל חיסיון עורך דין-לקוח על חומרי מחשב שהועברו מרוני פאלוך, אחד מחשודי פרשת השוחד בחברת שיכון ובינוי, לסנגורו, עו"ד ירון ליפשס. חומרים שנתפסו על-ידי היחידה הארצית לחקירות הונאה במסגרת החקירה.

במהלך הדיון בבקשה, ובמסגרת המאמצים להשאיר את החומרים בידיו, הבהיר חוקר המשטרה הבכיר, סגן-ניצב אסף וולפיש, כי מדובר בחקירה חשובה ומרכזית שיש השפעה רבה על שיכון ובינוי ועל חלקים נרחבים בציבור.

על כך השיב לו השופט אבנון: "ההחלטה מבוססת על אדנים משפטיים, אשר אל להם להיות מושפעים מזהות הנחקר, זהות החוקר, או מכובד משקלה של החקירה. דין אחד לכל, וזכויות חשודים (וכל שאר המעורבים בחקירה: קורבנות עדים, חוקרים) תישמרנה, בין אם מדובר בחקירה שגרתית, ובין אם מדובר בחקירה חובקת עולם המנוהלת על-ידי בכירי החוקרים".

גיא אבנון, 46, מונה לשיפוט לפני כשנתיים, ביוני 2016. במקרה או שלא במקרה, הוא הגיע לכס השיפוט מהשוק הפרטי ולאחר שבמשך שנים ייצג חשודים ונאשמים בתיקי צווארון לבן ופשע חמור. ספק אם שופט שלא הגיע מהשוק הפרטי ושמעולם לא ייצג חשודים או נאשמים, היה מוציא תחת ידו דברים כה חד-משמעיים וסנגוריאליים, כפי שעשה אבנון במקרה הזה. המינוי שלו מלמד שוב עד כמה חשוב לבחור, בעיקר בתחום הפלילי, שופטים שמגיעים מהשוק הפרטי ושמכירים מקרוב גם את הצד של החשוד או הנאשם.

השופט שטיין צודק ומחמיא

חודשיים אחרי ששרת המשפטים, איילת שקד, כינסה מסיבת עיתונאים שבה היא הודיעה על יציאתה לדרך של רפורמה חשובה בתקנות סדר הדין האזרחי, זכתה השבוע הרפורמה לשבחים ממקור לא בלתי צפוי. בהחלטה שכתב שופט בית המשפט העליון החדש, אלכס שטיין, הוא פסק הוצאות לבעל דין שהגיש לבית המשפט ללא צורך בקשה שהשתרעה על פני עמודים רבים. "מדובר בדוגמת-קצה לתופעה נפוצה אשר ממחישה בפעם המי יודע כמה את הצורך ברפורמה יסודית בסדרי הדין שחוללו תקנות סדר הדין האזרחי", כתב השופט שטיין.

ימים יגידו אם דברי השבח של השופט על הרפורמה שמקדמת מי שאחראית למינוי שלו לעליון, מבשרים על עוד פסיקות והחלטות שיהיו ב"רוח המפקדת", או שמא מדובר במנהג חד-פעמי. לגופם של דברים אגב, שטיין צדק בהחלטתו, והוא צודק גם שהרפורמה בסדרי הדין האזרחי היא חשובה.

עוד כתבות

אילוסטרציה: shutterstock

הסעיף "הקטן" בעסקת נדל"ן שיתחיל לסבך אתכם עם רשות המסים

באילו מקרים השחקנים בשוק הנדל"ן "בני חורין" מהקשר שנכפה עליהם ככלל עם רשות המסים? ● גלובס עושה סדר בזכויות החוזיות והתנאים שמשחררים אתכם מחובת הדיווח לרשויות המס, לפחות בשלב עריכת החוזה

ראש אמ''ן אהרון חליווה

מבריק ויהיר, כריזמטי ונהנתן: הכירו את אהרון חליוה, האלוף השנוי במחלוקת שפרש היום

מבריק, כריזמטי, האיש הכי מקושר במטכ"ל, רוקסטאר, ומנגד נהנתן, יהיר ויש שיאמרו בוטה • ראש אמ"ן, שהודיע היום על פרישה מצה"ל, מיהר לקחת אחריות על הכישלון, אבל מאז, עלו עוד ועוד סימני שאלה סביב התנהלותו ● נראה שגם הוא - שיודע להתנהל מול התקשורת "אפילו יותר מדובר צה"ל" - לא צפה את עוצמות המתקפה ולא מפסיק למשוך אליו אש

איסמאעיל הנייה / צילום: ap, Lebanese Official Government

מומחים מסבירים: אלו הסיבות שבגללן בכירי חמאס שוקלים לעזוב את קטאר

בסוף השבוע האחרון, התפרסמו דיווחים על כך שההנהגה הפוליטית של חמאס שוקלת לעזוב את קטאר ולהעתיק את בסיסה לעומאן או לטורקיה ● שני חוקרים בכירים במכון למחקרי ביטחון לאומי מסבירים מה עומד מאחורי הדיווחים, ואיך הדבר קשור לתפקיד שממלאת קטר במשא ומתן לשחרור החטופים

פליקס בייקר / איור: גיל ג'יבלי

האחים שהמתינו 20 שנה עד שהשקעה של מיליונים הפכה ל־8 מיליארד דולר

משקיעים בקרן גידור של האחים פליקס וג'וליאן בייקר זכו לאחרונה להכנסה מפתיעה, מהגדולות ביותר שחולקו אי פעם בתעשייה, בעקבות עסקת ביוטק ● זה קרה כשהאחים מכרו החזקה היסטורית בחברת הטיפול לסרטן, סיג'ן, לענקית התרופות פייזר

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם  ד''ר עדית זכאי–אור / צילום: באדיבות ראוניברסיטת ייכמן

"חתרתי בים בזמן שהבנים שלי בחזית. לא צריך להתבייש במקומות שטוב לנו"

שיחה עם ד"ר עדית זכאי–אור, מנכ"לית מרכז מיטיב לפסיכולוגיה חיובית באוניברסיטת רייכמן ● על איך עצב ושמחה יכולים להשתלב זה בזה, כיצד להחזיק תקווה בזמן משבר והקשר בין חשיבה חיובית לתקיפה האיראנית • האזינו 

במשרד המשפטים סבורים כי התיקון יעודד הגשה של תובענות ייצוגיות ראויות / אילוסטרציה: Shutterstock, Morakot Kawinchan

הסוף למסחרה? משרד המשפטים מקדם חוק שמבקש לטלטל את מוסד התובענות הייצוגיות

ברקע הסערה הציבורית בנוגע לתובענות ייצוגיות, משרד המשפטים הפיץ תזכיר חוק בנושא ● בתזכיר מוצע להגביל את מספר התובענות הייצוגיות שיכול אדם להגיש בשנה, לקבוע תקרות ברורות לגמול ושכר הטרחה, וגם לאפשר לשופטים לפסוק הוצאות משפט אישיות לחובתם של עורכי הדין במקרים של תביעות סרק

ד''ר נטע מימון, מנכ''לית Neuro-Fi, חוקרת מוזיקה ומוח / צילום: יונתן בלום

החוקרת שיכולה להשפיע על המוח שלנו, בלי שנשים בכלל לב

ד"ר נטע מימון משלבת בין מוזיקה לחקר המוח כדי לסייע לחולי אלצהיימר ופרקינסון ● היא גם הקימה חברה שרוצה להפוך את מה שאנחנו שומעים באוזניות לגירוי מוחי שיעזור לנו להירגע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

הסופרקמפיוטר של חברת Cerebras בחוות שרתים בקליפורניה / צילום: Reuters, REBECCA LEWINGTON/CEREBRAS

בחסות אלטמן ומשקיעים מישראל, המתחרה באנבידיה יוצאת להנפקה

סריבראס, יצרנית "השבב הגדול בעולם", בה מושקעים מייסדי OpenAI וכן ישראלים ואמירותים רבים, מתקדמת להנפקה ● בינתיים היא גייסה 723 מיליון דולר

דיזנגוף סנטר / צילום: גיא חמוי

מעל 3 מיליון שקל בדקה: זינוק בהוצאות בכרטיסי אשראי לעומת ערב פסח אשתקד

לפי נתוני חברת שב"א, בין השעות 8:00-14:00 הוציאו הישראלים סכום של 735 מיליון שקל • מדובר בזינוק של 14% בהוצאות בכרטיסי אשראי לעומת ערב פסח אשתקד • בשנה שעברה בשעות אלו נרשמו הוצאות בכרטיסי אשראי בסכום כולל של 645 מיליון שקל • ומה הייתה הדקה העמוסה ביותר היום?

קשת שביט, חוקרת בפרויקט Candle של נאס''א / צילום: שמוליק עלמני

"ניצלתי בנס": הצעירה שהגיעה עד לפרויקט השאפתני של נאס"א

בגילה הצעיר במיוחד קשת שביט הספיקה להיות חתומה על מאמר פורץ דרך בשער מגזין Science היוקרתי, ועובדת בפרויקט של נאס"א על מחקר שעתיד לדייק את המידע שיש לנו על כוכבים ● ב-7 באוקטובר היא הייתה בביתה בקיבוץ בארי, כשמחבלים ניסו לחדור אליו: "הוא ספג הרבה כדורים, ניצלתי בנס" ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

עילית רז, טרבור מילטון ואליזבת הולמס / צילומים: AP - Lawrence Neumeister, Jeff Chiu, Brittainy Newman, איל יצהר

בחברות הטק מנסים להילחם בהונאות משקיעים. אלה הכלים החדשים שלהם

בשנים החולפות נרשמו מקרי הונאה רבים בהייטק, בהם יזמים גייסו כספים ממשקיעים, ללא בדיקת נאותות מספקת ● במטרה לצמצם את ההונאות הבאות, חברות רותמות כיום כלי בינה מלאכותית לשלל אוטמציות בהתנהלות החברה ● במקביל, גורמים בענף חוששים מההשלכות

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

נוסעת באל על הגישה בקשה לתביעה ייצוגית על מושב שלא ניתן להטייה. מה נקבע?

חברה שניהלה שנים תביעה על מיליונים נגד יס, הגישו סיכומים באורך חריג. השופטת קבעה כי התביעה תוכרע בלעדיהם ● גבר סירב לבדיקת אבהות כדי להתחמק ממזונות, האשה פנתה לביהמ"ש ● אושרה תביעה יצוגית נגד אל על

הירידות הנוכחיות מגיעות אחרי שנה ורבע חלומיות למשקיעים בשווקים בחו''ל / צילום: Shutterstock

אפריל האדום: וול סטריט יורדת בחדות, וזה מה שצפוי לקרות לחיסכון שלכם ולשקל

הבורסה האמריקאית פתחה את 2024 בסערה עם תשואות מרשימות במדדים המובילים ● אלא שכעת הקערה התהפכה, ומתחילת אפריל נמחקה יותר מחצי מהתשואה ● מי החוסכים הישראליים שייפגעו במיוחד, ומהן ההשלכות של המגמה השלילית על שער הדולר?

אלישע מדן. החברים / צילום: פרטי

"בזכות החברים": למרות שאיבד את שתי רגליו בעזה, אלישע מדן יצא לטייל בערבה

אלישע מדן נפצע אנוש בעזה ● בשבוע שעבר החברים שלו סחבו אותו כדי שיוכלו לטייל יחד בערבה: "אני יודע שאוכל לחזור להיות יותר ממה שהייתי" ● פרויקט מיוחד

נתב''ג בליל התקיפה האיראנית. השמיים נסגרו במפתיע / צילום: Reuters, Nir Keidar

הטיפים והטריקים: איך לקנות ביטוח נסיעות לחו"ל?

עשרות אלפי ישראלים נותרו ללא טיסות אחרי ששורת חברות הודיעו על ביטול הטיסות לארץ וממנה ● האם הכיסוי לביטול נסיעה שמציעות חברות הביטוח יבטיח לכם פיצוי? מה קורה אם גויסתם למילואים? וגם: מתי כדאי לרכוש את הביטוח והטיפ שיחסוך לכם מאות שקלים בהשכרת רכב בחו"ל

10 המניות היקרות ביותר בוול סטריט / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

אלה הן 10 המניות הכי יקרות בוול סטריט

הן נחשבות למניות לוהטות במיוחד, אבל האם הן התחממו מדי? ● לאחרונה הצביע מגזין ביזנס אינסיידר על עשר חברות בשווי 10 מיליארד דולר לפחות הנסחרות בתמחור יקר במיוחד ביחס להכנסותיהן ● לרשימה נכנסו אנבידיה, מיקרוסטרטג'י ומניות טכנולוגיה נוספות, אבל גם רשת מזון מהיר ● לאחרונה, כשמשקיעים הופכים סלקטיביים יותר ואנליסטים חוששים מבועה חדשה, גם המניות היקרות חוטפות

המספרים מאחורי האופציות לעובדים בחברות ההייטק הישראליות נחשפים / צילום: Shutterstock, Lucky-photographer

נעילה חיובית בוול סטריט; טסלה איבדה כ-3%, אנבידיה עלתה בכ-4.3%

בורסות ארה"ב נצבעו ירוק ● מדד ההנג סנג זינק בכ-1.7% ● טסלה ירדה לאחר שפורסם כי הורידה את מחירי הרכבים החשמליים שלה ברחבי העולם; המניה ירדה מתחילת השנה בכ-40% ● ירידות במחירי הנפט והזהב ● האג"ח הממשלתיות בארה"ב נסחרו בעליות

גילון בק, ריצ'רד פרנסיס, אייל פסו / צילום: תמר מצפי, אלעד מלכה, Gauzy

בדרך לנאסד"ק: הישראלית שמאמינה שהשוק הזה יגיע ל-124 מיליארד דולר ב-2028

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● גאוזי, יצרנית הזכוכית החכמה מתל אביב בדרך לנאסד"ק ● טבע משנה את אופן דיווח התוצאות שלה על בסיס גיאוגרפי ● וסנסטאר, חברת הפורטפוליו של קרן פימי הציגה תוצאות חלשות לרבעון

עלי חמינאי נפגש עם משפחות הבכירים שחוסלו בסוריה, אפריל 2024 / צילום: ap, Office of the Iranian Supreme Leader

החישוב הגרעיני של איראן נעשה כעת מסוכן יותר

המנהיג העליון חמינאי בוודאי תוהה אם מצבה של הרפובליקה האסלאמית היה טוב יותר לו כבר היה ברשותה נשק גרעיני ● המערב אינו צריך להמעיט בצורך של חמינאי להשאיר מורשת מפוארת

הבורסה בהונג קונג / צילום: Shutterstock, Daniel Fung

מגמה מעורבת באסיה; מחירי הזהב יורדים בכ-1%

המסחר בוול סטריט ננעל אמש בירוק, הנאסד"ק טיפס בכ-1.1% ● עליות במחירי הנפט ● הביטקוין עומד על כ-66.5 אלף דולר למטבע ● מחיר הזהב נחלש בכ-1.5%