גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אוכל | ראמן מצטיין, וייטנאמית לוהטת והגלידה הטובה בברלין

מסקנות, תובנות והמלצות מביקור קולינרי קצר בבירת גרמניה, אחותה התאומה של תל-אביב

מסעדת קולולו/ צילום: Shutterstock | א.ס.א.פ קריאייטיב
מסעדת קולולו/ צילום: Shutterstock | א.ס.א.פ קריאייטיב

מסעדת ננוצ'קה התל-אביבית נחשבה בתחילת דרכה למקום שבו בילו כל התל-אביבים היפים והנכונים. אל דאגה, אין דבר כזה באמת. אחר כך הגיעו אלו שחשבו את עצמם כאלה, אלה שרצו להיות כאלה, ואלה שרצו לבלות היכן שמבלים אלה. הסוף היה כמובן שאף אחד כזה לא נצפה שם שנים. וכאמור, אין דבר כזה באמת. לפני כמה חודשים נסגרה ננוצ'קה. לא לפני שהספיקה להפוך, כמו בעלת הבית, לטבעונית.

ברלין של 2018 היא כנראה קצת ננוצ'קה. פעם עוד הייתה נינוצ'קה. ההיא של ארנסט לוביטש. עם גרטה גרבו. התבוננות לא מעמיקה בנוסעי הטיסה כמו גם בפוסעים ברחוב העיר, מגלה שההיפסטרים התחלפו בכאלה שרוצים לראות להם. אולי זה כך רק ברובע המיטה (Mitte) הבורגני משהו, לא בטוח.

בית הבירה הופבראו/ צילום: Shutterstock | א.ס.א.פ קריאייטיב

לא תכננתי לנסוע שוב לברלין, אחרי שביליתי שם שבוע בשנה שעברה. יצא ככה. אבל דווקא טווח הזמן הקצר יחסית הזה, נתן לי פרספקטיבה מצוינת. לא רק על ברלין, אלא גם על אחותה התאומה של ברלין, הלוא היא עירי האהובה תל-אביב.

לא פעם אני, ואולי גם אתם, מרימים גבה לנוכח הרעש התקשורתי המתחולל בימים אלו בכל הנוגע לזירת האוכל התל-אביבית. מדגם לא מייצג, אבל מאוד פופולרי של מסעדותיה האופנתיות של ברלין, לפחות אצל התיירים (ובברלין כולם תיירים. השפה שהכי פחות נשמעת פה במיטה, היא גרמנית) מוכיח שאכן יש סיבה להתלהב מ... תל-אביב.

לא שהאוכל היה רע. ממש לא. אבל - אם תסלחו לי על פרץ הפטריוטיות - האוכל בתל-אביב, במקבילות הרלוונטיות, הוא לא פחות טוב. ואחרי שהורדנו את זה מהשולחן, בואו ברשותכם נדבר על האוכל בברלין. לפחות זה שטעמתי אני בשבוע הזה.

נקניקיית הקארי ב"קארי 61" הייתה נקניקיית קארי. לא טעים. נקניקייה זה טעים. תמיד. לא עם קארי. אף פעם. אם תורידו אותו, ותזמינו ליד הנקניקייה בירה ברלינאית, כמו שעשיתי אני, הכול יהיה בסדר. עדיף שתזמינו מראש בלי, על אף מחאות המוכר, כי הם שמים המון קטשופ מעורבב בקארי ועוד קצת אבקת קארי שלא יחסר, וקשה להיפטר מזה אחר כך. הצ'יפס בסדר ((Curry 61, Oranienburgerstrasse 6. נקניקיה עם צ'יפס, קצת פחות מחמישה אירו.

ממש ממול, בגלידרייה הכי טובה בברלין, "פול מוריג", מציעים בסך הכול שלושה טעמים - שוקו, וניל וטעם עונתי מתחלף (אצלי היה מנגו) עם שלל תוספות מוטרפות, שהמופרעת שבהן היא ציפוי המרשמלו השרוף עם רוטב שוקולד חם ושברי עוגיות. גן עדן (Paul Mohrig Ice Cream, Oranienburger strasse 84). מצוין ושווה כל אגורה. פחות מחמישה אירו למנה עם אקסטרות.

גלידריית פול מוריג/ צילום: ענת קירצ'וק

לא רחוק משם, ב"מעדנייה" היהודית ההיפסטרית למשעי מוג, טעמנו יופי של סנדביץ' פסטרמי. זה אולי לא הסנדביץ' של כץ'ס בדאון טאון ניו-יורק, אבל זה בהחלט מתקרב. גם סלט הקיסר היה עשוי היטב, וכל זה בבית הספר הישן לנערות יהודיות, מבנה מרהיב ומרתק. המלצה חמה (Mogg, August Strasse 13-11).

סנדביץ פסטרמי במעדניה היהודית מוג/ צילום: ענת קירצ'וק

"מיסייה וונג", הווייטנאמית הלוהטת, ממשיכה למשוך המוני תיירים. מסעדת האינסטגרם הזו אכן מספקת שלל אפשרויות צילום לאורחיה. העיצוב האסייתי-מודרני בוהק באדום, מנות צבעוניות ויפהפיות מגובות בשלל מוצרים נלווים כמו טישרטים ואפילו ספר בישול.

האוכל, למרבה הצער, לא ממש ממריא לשחקים שעליהם סיפרו לנו. מרק הוון-טון סביר, הפו-בו הווייטנאמי המסורתי (זה עם הבקר) הוא טוב, הספרינג רולס קצת יבשושיים וסלט העוף עם האטריות סבל מירקות שנחתכו בבוקר כנראה.

הרולים עם השרימפס מצופי הקוקוס היו הברקה, מעין חטיף באונטי ימי. הכי טעימה הייתה לימונדת הג'ינג'ר. אבל הנוער ממש התלהב מהמסעדה החמודה גם אם ממוסחרת לעייפה הזו, כך שאם אתם מטופלים בילדים, שווה לכם בכל זאת לבקר כאן (Monsieur Vong. Alte Schonhauer Strasse 46). פחות מ-10 אירו לעיקרית גדולה.

אפילו ההמבורגר שדגמנו, שנה שנייה ברציפות, היה אסייתי משהו. "שיסו בורגר" מגישים יופי של המבורגרים קטנים למדי, החל בהמבורגר "רגיל" וכלה בכזה המתובל בצ'ילי ולימון. ויש אפילו, כמובן, גרסה טבעונית. יופי של לימונדות. בכלל, עושה רושם שמסעדותיה האסייתיות של ברלין מתמחות בלימונדות נהדרות (Shiso Burger, Auguststrasse 29c), פחות מ-10 אירו להמבורגר.

ממש מעבר לפינה חיכתה לנו בערב האחרון ההצלחה הקולינרית הגדולה של טיולנו הקצר. מסעדת קוקולו ראמן מכריחה אומנם גם יהודי חרדתי כמוני לחכות בתור, משהו שאני לא נוהג לעשות. תור לאוכל גורם לי לאסוציאציות לא נעימות, במיוחד בגרמניה. אבל אני חייב להודות שהיה שווה. המסעדה הזערורית מגישה כיסוני גיוזה נהדרים, קימצ'י אורגינל, כיסוני וון טון מעולים, מחוץ ובתוך המרק, והשיא: מרק ראמן עם בטן חזיר ועם חזיר מאודה, שהיה ללא ספק אחד הטובים שיצא לי לטעום. אף ששוב, זה של מן טן טן התל-אביבית לא נופל ממנו במאום כמדומני.

מומלץ להגיע מוקדם, סטייל שש, וכנראה שגם אז לא תצליחו לתפוס מושב נחשק על הבר ותאלצו לחלוק שולחן עם זרים בחצר החמודה (Cocolo Ramen, Gipstrasse 3). מצוין ושווה כל אגורה. פחות מ-10 אירו למרק.

ברלין היא לא היעד הקולינרי הראשון שהייתי מסמן על הגלובוס כנראה. אבל תקיעת דגלונים על מפות היא עוד משהו שלא ראוי ליהודים לעשות. אז בין מעיל מרופד ביוניקלו לחמישיית גרביים בשלושה אירו בפרימרק, ואם נקניקיות ובירות לא מספיקות לכם, אני מניח שהרשימה הזו תהיה לכם לעזר, אלא אם כן כבר עשיתם V על כולה מזמן.

עוד כתבות

קרית שמונה / צילום: אייל מרגולין

בערב החג: רצף אזעקות בגליל העליון והמערבי

מוקדם יותר: מטרה אווירית יורטה באזור קריית שמונה ● יותר מחצי שנה אחרי 7 באוקטובר - ראש אמ"ן חליוה פורש מצה"ל • "לעד אשא איתי את הכאב האיום של המלחמה", כתב לרמטכ"ל • אלוף פיקוד מרכז יסיים את תפקידו בקיץ ● צה"ל פתח במבצע סיכול במסדרון החיץ ברצועה: מחבלים חוסלו, תשתיות טרור אותרו והושמדו • דיווח בניו יורק טיימס: ישראל תכננה מתקפה גדולה יותר נגד איראן, גם בטהראן - אך היא נבלמה ברגע האחרון ● כל העדכונים

נתב''ג בליל התקיפה האיראנית. השמיים נסגרו במפתיע / צילום: Reuters, Nir Keidar

הטיפים והטריקים: איך לקנות ביטוח נסיעות לחו"ל?

עשרות אלפי ישראלים נותרו ללא טיסות אחרי ששורת חברות הודיעו על ביטול הטיסות לארץ וממנה ● האם הכיסוי לביטול נסיעה שמציעות חברות הביטוח יבטיח לכם פיצוי? מה קורה אם גויסתם למילואים? וגם: מתי כדאי לרכוש את הביטוח, והטיפ שיחסוך לכם מאות שקלים בהשכרת רכב בחו"ל

אילוסטרציה: shutterstock

עזבה את הדירה לפני תום מועד השכירות. האם המשכיר יכול לפדות את צ'ק הביטחון?

השוכרת טענה כי הדירה אינה ראויה למגורים עקב חוסר בידוד ורטיבות, ולכן היא יכולה לעזוב את הדירה ללא התראה מוקדמת ● המשכיר ניסה לפדות את צ'ק העירבון הפתוח על מלוא שכר הדירה לתקופת החוזה ● מה קבע בית המשפט?

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב אסר על מכירתם במשך מאה שנים ● כעת האוסף מותר למכירה והוא שווה סכום עתק

ישראל אלמסי, יו''ר ומנכ''ל ארגון ידידים / צילום: יונתן בלום

עם 800 מתנדבים בדרכים, הוא דרוך לעזור לכם במקרה של פנצ'ר

כשישראל אלמסי קיבל לידיו את עמותת ידידים, שמספקת עזרה וחילוץ בכביש, במוקד ישב אדם אחד ● כיום היא ערוכה לטפל ב-800 פניות במקביל, ובמלחמה גם הפכה לכוח מסייע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

צילומים: יריב כ''ץ (ידיעות אחרונות), יח''צ, shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המילון העכשווי של ענף השיווק, הפרסום והמדיה

גלובס מציג את המושגים, האנשים, הרשתות והחברות שמסעירים בעת הנוכחית את אנשי השיווק, הפרסום והמדיה ● מהאחים אמיר והשרים ניר ברקת ושלמה קרעי, דרך האיום הסיני משיין - ועד רשתות המזון שעשו עלייה והבינה המלאכותית שכולם מתאמצים לייצר איתה מציאות חדשה

אמיר כהנוביץ' / צילום: יח''צ

הכלכלן הבכיר שעשה את המעבר המפתיע של השנה מדבר

אמיר כהנוביץ' הפתיע את שוק ההון בספטמבר כשעזב את חברת הביטוח הגדולה ביותר בישראל, הפניקס, ועבר לסוכנות הענק פרופיט ● בראיון לגלובס הוא מסביר את שינוי הקריירה הדרמטי שעשה, מציע את הפרשנות הייחודית שלו להתנהלות בשוק ההון, ומערער על התחזית של בנק ישראל לגבי הצמיחה של הכלכלה

ח''כ משה ארבל, מפלגת ש''ס / צילום: איל יצהר

"מוכרחים להבין את גודל השעה": ראיון חג עם השר הכי לא שגרתי שיש

שר הפנים משה ארבל מכוון אצבע מאשימה לבג"ץ שיצר תגובת נגד בציבור החרדי לשאלת הגיוס ● בענייני התכנון, הוא מגלה שהוא הודף לחצים להתערבות ומאשים את שרי הליכוד באינטרסים צרים ● את הפועלים הפלסטינים, הוא אומר, צריך להחזיר, "אין שאלה בכלל" ● ולמה הוא משוכנע שזה הזמן להעלות ארנונה

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: Shutterstock

להפסיק לרוץ על הגלגל. מה יקרה לכם אם תרוויחו פחות

המעבר למשרה עם משכורת נמוכה יותר, כרוך בדרך-כלל בקיצוץ בהוצאות ● יחד עם זאת, הוא עשוי להגיע עם עלייה ניכרת בזמן הפנוי ובאיזון בין העבודה והחיים

הירידות הנוכחיות מגיעות אחרי שנה ורבע חלומיות למשקיעים בשווקים בחו''ל / צילום: Shutterstock

אפריל האדום: וול סטריט יורדת בחדות, וזה מה שצפוי לקרות לחיסכון שלכם ולשקל

הבורסה האמריקאית פתחה את 2024 בסערה עם תשואות מרשימות במדדים המובילים ● אלא שכעת הקערה התהפכה, ומתחילת אפריל נמחקה יותר מחצי מהתשואה ● מי החוסכים הישראליים שייפגעו במיוחד, ומהן ההשלכות של המגמה השלילית על שער הדולר?

הבניין ברחוב גורדון 22 בתל אביב / צילום: דנה אטיאס

2.5 מיליון שקל לדירת 2 חדרים בבניין לשימור מחמיר בת"א

דירה במבנה היסטורי ברחוב גורדון בתל אביב, שתכנן האדריכל שלמה גיפשטיין, נמכרה לאחרונה ● לדירה יש זכויות בנייה נוספות בשטח של כ־40 מ"ר, אולם המחיר לא משקף אותן ● המתווכת בעסקה: "עסקאות במחירים של 2.3 מיליון שקל עד 3.1 מיליון שקל קיבלו 'בוסט' בשלושת החודשים האחרונים"

הפגנה פרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה, אתמול (ש') / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"ארגון טרור השתלט": גל הפגנות נגד ישראל באוניברסיטת קולומביה

ביום חמישי האחרון, נעצרו מעל מאה סטודנטים שהשתתפו בהפגנה פרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה, וההפגנות מאז נמשכות במלוא עוזן ● פרופ' שי דוידאי מבית הספר למנהל עסקים באוניברסיטה צייץ בעקבות האירועים: "ארגון טרור השתלט על האוניברסיטה והמדינה צריכה להתערב ולהשתלט על הקמפוס"

פליטים עזתים ברפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

וול סטריט ג'ורנל: כך תיראה הפעולה הישראלית ברפיח

בוול סטריט ג'ורנל מדווחים כי ישראל נערכת לפעולה ברפיח ומפנה אזרחים לקראת מבצע צבאי ● עפ"י ההערכות, מבצע הפינוי צפוי להימשך כשבועיים עד שלושה שבועות ויתבצע בתיאום עם ארה"ב, והלחימה תיארך כשישה שבועות

שיתוף הפעולה החדש של איראן שמדאיג את ארה"ב

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

ד''ר נטע מימון, מנכ''לית Neuro-Fi, חוקרת מוזיקה ומוח / צילום: יונתן בלום

החוקרת שיכולה להשפיע על המוח שלנו, בלי שנשים בכלל לב

ד"ר נטע מימון משלבת בין מוזיקה לחקר המוח כדי לסייע לחולי אלצהיימר ופרקינסון ● היא גם הקימה חברה שרוצה להפוך את מה שאנחנו שומעים באוזניות לגירוי מוחי שיעזור לנו להירגע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

טסלה מודל S ''פלייד'' / צילום: יח''צ

טסלה פספסה את התחזיות ורשמה את הירידה החדה ביותר בהכנסות מאז 2012

למרות שפספסה את התחזיות המוקדמות בשורת הרווח וההכנסות, מניית טסלה מזנקת במסחר המאוחר ● האנליסטים בוול סטריט חזו כי החברה תציג ירידה בהכנסות ברבעון הנוכחי לאחר שורה של חדשות רעות

מסילת 431. 6 ק''מ של גשרים / צילום: ענת דניאלי לב

30 ק"מ ב-4 מיליארד שקל: זה יהיה אחד הפרויקטים התקדימיים בישראל

מסילת הרכבת 431, שאמורה לחבר את ערי השפלה ומישור החוף הדרומי עם מודיעין וירושלים, הולכת ונבנית בימים אלה מעל המכוניות הנוסעות בכביש ● האתגרים הטכנולוגיים והמחסור בפועלים מחייבים פתרונות יצירתיים

דיזנגוף סנטר / צילום: גיא חמוי

מעל 3 מיליון שקל בדקה: זינוק בהוצאות בכרטיסי אשראי לעומת ערב פסח אשתקד

לפי נתוני חברת שב"א, בין השעות 8:00-14:00 הוציאו הישראלים סכום של 735 מיליון שקל • מדובר בזינוק של 14% בהוצאות בכרטיסי אשראי לעומת ערב פסח אשתקד • בשנה שעברה בשעות אלה נרשמו הוצאות בכרטיסי אשראי בסכום כולל של 645 מיליון שקל • ומה הייתה הדקה העמוסה ביותר היום?

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד בינת, הכוללת עשרות חברות ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אך לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה"

הסופרקמפיוטר של חברת Cerebras בחוות שרתים בקליפורניה / צילום: Reuters, REBECCA LEWINGTON/CEREBRAS

בחסות אלטמן ומשקיעים מישראל, המתחרה באנבידיה יוצאת להנפקה

סריבראס, יצרנית "השבב הגדול בעולם", בה מושקעים מייסדי OpenAI וכן ישראלים ואמירותים רבים, מתקדמת להנפקה ● בינתיים היא גייסה 723 מיליון דולר