גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

תם עידן גרעיני השליטה, המנכ"לים זזים לקדמת הבמה העסקית

איציק אברכהן, יונה פוגל ורקפת רוסק-עמינח הם הדוגמאות הבולטות לשינוי המגמה בעולם העסקי: בעלי השליטה נעלמים, ואת המקום תופסים מנכ"לים דומיננטיים, בדומה למודל האמריקאי ● ההתפטרויות האחרונות של יו"ר פז ויו"ר שופרסל משקפות את חוסר ההשלמה של היו"רים עם הירידה במעמדם ● פרשנות

תחת דלק של פז / צילום: אלי יהב
תחת דלק של פז / צילום: אלי יהב

השבוע התפטר יו"ר דירקטוריון חברת פז נפט, יצחק עזר. בעיתונות הכלכלית הוגדרה העזיבה כטלטלה בחברה, למרות שהאירוע כולו לא ישפיע כנראה ולו על אחד מבין כ-2,300 עובדי חברת פז. מספיק להסתכל על חוסר התגובה של מניית פז נפט  לאירוע, כדי להבין את שוליות העניין. מנגד, מותר להניח כי אם היה זה דווקא המנכ"ל פוגל שנאלץ להתפטר עקב אותם חילוקי דעות, הייתה המניה מגיבה בתנודתיות חריפה, ובמחזורים גבוהים הרבה יותר.

אז מדוע, אם כך, נתפסה העזיבה כדרמה? נראה שבשל הרצון לייצר כותרות, או לחלופין בשל חוסר ההבנה של השינוי העמוק שחל בעולם העסקי הישראלי בעשור האחרון. עד לפני שנים אחדות נשלטו מרבית החברות הנסחרות בבורסת תל-אביב בידי בעלי שליטה. אלו היו לרוב מחזיקים במרבית המניות של החברה הציבורית, ובזכות כך משיגים רוב בדירקטוריון, שמאפשר את השליטה בפעילותה של החברה.

במקביל, היו בעלי השליטה ממנים את עצמם במקרים רבים לתפקיד יו"ר דירקטוריון פעיל. כך, היה הופך בפועל מנכ"ל החברה למי שסר למרותו הישירה של יו"ר הדירקטוריון, ובמקרים רבים אף לעושה דברו. במקרים חריגים אף היה מצב זה הופך את המנכ"ל לסוג של מנהל תפעול ראשי, בעוד שאת כל ההחלטות המהותיות היה מקבל היו"ר, שהוא גם בעל השליטה בחברה.

אלא שמצב זה הולך ומשתנה, וראוי להפנים זאת. חברות ישראליות גדולות הולכות ומתפתחות לכיוון המודל האמריקאי, שבו המנכ"ל הוא מקבל ההחלטות הראשי בחברה. הוא המנהיג שלה והוא הפנים שלה, אבל הוא עדיין כפוף לדירקטוריון, שיכול להחליפו באדם אחר. זאת, כמובן, רק אם יימצא רוב מבין הדירקטורים שיתמוך בהדחת המנכ"ל.

ההתחזקות של מנכ"ל פז דחפה את היו"ר עזר אל מחוץ לחברה

רשות ניירות ערך בודקת את התנהלות פז שהובילה להתפטרות היו"ר

קחו את נייס ואמדוקס, לדוגמה

למעשה, השינוי הזה החל בישראל כבר לפני יותר מ-20 שנה, עם יציאתן של חברות הייטק ישראליות להנפקות בחו"ל. החברות הללו נדרשו לגיוסי הון גדולים מהציבור כדי לצמוח, בשעה שבעלות המניות הקודמות שלהן, כדוגמת קרנות הון סיכון ופרייבט אקוויטי, ביקשו לממש את השקעתן המוקדמת.

הנפקות אלו הפכו את אותן חברות לתאגידים ללא בעלי שליטה, המונהגים בידי המנכ"ל. שתיים כאלו למשל הן אמדוקס ונייס, שניתן להניח כי מרבית קוראי "גלובס" מכירים את מנכ"ליהן בעבר ובהווה, אבל קשה להניח שיצליחו לדקלם באותה קלות גם את שמות אלו שכיהנו במקביל בתפקיד היו"ר של כל אחת מהחברות.

אלא שנייס ואמדוקס אינן שונות מחברות ההייטק המובילות בעולם. האם מישהו יודע מהו שמו של יו"ר אפל, שמונהגת בידי המנכ"ל טים קוק (תשובה: ארתור ד. לווינסון), או מהו שמו של יו"ר מיקרוסופט, שאותה מוביל המנכ"ל סאטיה נאדלה (תשובה: ג'ון וו. תומפסון)? נראה שהרבה פחות מאלו שמכירים את מנכ"לי החברות.

הסיבה לכך אינה מפני שלווינסון ותומפסון הם אנשים עלומים, ממש לא. הן אפל והן מיקרוסופט לא ירשו לעצמם למנות לתפקיד החשוב אדם ללא רקורד ארוך שנים בעולם העסקי. לווינסון, למשל, כיהן בעבר כיו"ר ומנכ"ל ענקית הביוטק ג'ננטק, בעוד שתומפסון כיהן כמנכ"ל חברת אבטחת המידע הגדולה בעולם, סימנטק.

הסיבה לכך, אם כן, היא שהן ללווינסון והן לתומפסון ברור כי בתפקידים הנוכחיים הם אינם נחשבים למנהיגי החברה. את התואר הזה הם משאירים למנכ"לים, שעל כתפיהם מוטלת החובה להוביל את חברות הענק להצלחה, ולהשיא ערך לכלל בעלי מניותיהן.

הדוגמה ההפוכה של טבע

מנגד, קיימת הדוגמה ההפוכה של טבע, שבה ניסו היו"רים הקודמים אלי הורביץ ופיליפ פרוסט להנהיג בעצמם את החברה, וגרמו בשל כך לדירקטוריונים בראשותם להחליף מנכ"לים בתדירות גבוהה יחסית. חילופים אלו הובילו לטלטלות אמיתיות אצל טבע, שפגיעותיהן בחברה מורגשת עד היום.

עדות נוספת לשינוי ביחסי הכוחות ניתן למצוא אצל חברות הייטק אחרות, כדוגמת צ'ק פוינט ומלאנוקס, שבהן העדיפו מנהיגי החברות גיל שויד ואיל וולדמן, בהתאמה, לוותר על תפקיד היו"ר לטובת המשך כהונתם בתפקיד המנכ"ל, כאשר נדרשו לבחור בין השניים. גם אילון מאסק, הסכים לאחרונה לוותר על תפקידו כיו"ר טסלה במסגרת הסכם הפשרה המהיר עם רשות ניירות ערך האמריקאית (SEC), ובלבד שיתאפשר לו להמשיך ולשמש כמנכ"ל החברה.

השינוי בישראל החל כאמור כבר בעבר הרחוק, אבל לבורסה בת"א הוא התחיל לחלחל בעיקר בעשור האחרון, עם קריסתם של טייקונים ממונפים, יציאתם של משקיעים זרים מגרעיני השליטה בבנקים וכמובן חקיקת חוק הריכוזיות, שחייב להפריד בין החזקה פיננסית מהותית להחזקה ריאלית מהותית. כך מנוהלים כיום ללא גרעין שליטה הבנקים לאומי ודיסקונט (ואליהם יצטרף בקרוב גם בנק הפועלים) ועוד חברות רבות, כדוגמת פז, שעברו בשל כך מהפך בתרבותן הארגונית.

בין השאר, נדרש יו"ר הדירקטוריון להפנים את התחזקות מעמדו של המנכ"ל אל מול השנמוך במעמדו שלו. הוא אמנם נבחר בידי חבריו הדירקטורים להוביל את פורום הדירקטוריון כולו, אבל בשורה התחתונה הוא כבר איננו מנהיגה של החברה. כך למשל, יכול עדיין יו"ר הדירקטוריון להיות מוגדר כפעיל ולקבל שכר עבודה, אבל בסוף הוא עדיין חבר פורום הדירקטוריון, שתפקידיו הם לפקח על עבודת ההנהלה ולאשר את האסטרטגיה שלה ואת פעולותיה המרכזיות, כדוגמת עסקאות, רכישות, גיוסים וחלוקות.

במקרה הנוכחי של חברת פז, נתגלעו כאמור מחלוקות עמוקות בין היו"ר עזר למנכ"ל פוגל סביב האסטרטגיה העסקית של החברה ודרך ניהולה. עזר גם הודה כי מרבית הדירקטורים האחרים בחברה לא תמכו ברעיונותיו, ולכן בחר להתפטר.

נוסף על כך, חשש אולי עזר כי מועמדים חדשים לדירקטוריון, שאותם הציעו חלק מהגופים המוסדיים, יבקשו לעצמם את תפקיד היו"ר, ויובילו לדחיקתו מהתפקיד, ולכן בחר להודיע על התפטרותו עוד קודם לכן. כך או כך, כאשר החברה ממשיכה להתנהל כתמול שלשום, וכאשר אל הדירקטוריון שלה עשויים להצטרף בקרוב חברים עתירי ניסיון עסקי כמו מנכ"ל אסם לשעבר איציק צאיג או מנכ"ל אל על לשעבר אליעזר שקדי (אחד מביניהם), וכן יו"ר פסגות לשעבר אריק שטיינברג, קשה להגיד שעל חברת פז ועובדיה עברה השבוע חוויה מטלטלת.

עוד כתבות

מכרה זהב של טלקו בטג'יקיסטן. טונות של שאריות עפר / צילום: Reuters, NAZARALI PIRNAZAROV

מתנגדי הביטקוין אמרו שכרייתו צורכת תועפות חשמל, אך הוא לא מתקרב לנזק העצום מכריית זהב

מחיר הזהב הולך ועולה, והפקתו תובעת מחיר לא קטן: שחרור חומרים רעילים ומסרטנים, הרס צמחייה ומקורות מים, וחייהם של מאות הרוגים ואלפי פצועים שעסקו בכרייתו ● כשמנגד ניצבת כריית הביטקוין, שנשענת יותר ויותר על אנרגיה נקייה, נשאלת השאלה: מדוע מוצדק לבזבז כל כך הרבה נכסים סביבתיים רק כדי לכרות מהאדמה מתכת צהובה שתיקבר במרתפי הבנקים המרכזיים

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

חנות שמרה חניה ללקוחות בעזרת קלנועית, נקנסה וערערה לעליון. מה קבע ביהמ"ש?

זוג הורים הגיעו לביהמ"ש לאחר שלא הצליחו להסכים אם לחסן את בנם בחיסוני שגרה המומלצים ע"י משרד הבריאות ● חנות בחיפה הציבה קלנועיות בחניות ציבוריות הסמוכות אליה, כך שיישמרו ללקוחותיה, לאחר שנקנסה 7 פעמים ביקשה להישפט ● ביהמ"ש המחוזי בבאר שבע תיעד בווידאו דיונים ועורר ביקורת ● 3 פסקי דין בשבוע  

''אתה לוקח את הגלולה האדומה ואני מראה לך עד כמה עמוק מגיעה מחילת הארנב'' / צילום: Shutterstock

25 שנים לאחר שיצא לאקרנים, כולנו לכודים ב"מטריקס"

סרט המדע הבדיוני הקלאסי מ־1999 חזה עולם דומה לזה שאנו חיים בו היום, בו הטכנולוגיה מנתקת בני אדם זה מזה ● אולם הוא גם הזכיר לנו שהתנגדות היא אפשרית

דורון ארזי, אסף וונד, אודי מוקדי / צילומים: ליאורה כץ, איל יצהר, דיויד שפר

שתי חברות ישראליות פרסמו דוחות בוול סטריט, ונפלו בסוף השבוע

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● היפו צללה בכ-17% בעקבות מימושים ● סייברארק צללה למרות שהציגה דוח חזק עם תחזית חיובית ● ומניות רדקום וסרגון עלו בעקבות דיווחים על חוזים חדשים

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

עם נוף לים ומרפסת גדולה: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים ברמת אביב ג?

ברחוב אבשלום חביב ברמת אביב ג' נמכרה דירה בשטח של 114 מ"ר בתמורה ל־5.17 מיליון שקל ● בבניין יש חניה מקורה עם שער חשמלי, שתי מעליות, והוא קרוב לקאנטרי ולמרכז שוסטר ● "המחיר הראשוני היה גבוה יותר, אולם בגלל שבעלי הנכס ביקשו למכור בהקדם - המחיר ירד" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון 

סיכונים גיאופוליטיים מוגברים משפיעים גם על מערכת הבנקאות הישראלית / אילוסטרציה: Shutterstock

כצעד משלים להורדת הדירוג של ישראל: S&P הורידה דירוג לבנקים לאומי והפועלים

בחברת הדירוג העולמית ציינו כי למרות שהם עוד מקווים שהסלמה מול איראן, חיזבאללה וחמאס תימנע, "הסיכונים הגיאופוליטיים הגבוהים ממילא איתם מתמודדת ישראל גדלו עוד יותר" • הדירוג של לאומי והפועלים ירדו ל-A-/A-2 • הדירוגים של מזרחי טפחות ודיסקונט נותרו זהים • לכולם תחזית שלילית אך בחברה ציינו כי הרווחיות הגבוהה עשויה לרכך את השפעת הסביבה השלילית

ד''ר רוני סימונס, עמותת שותפות מגן / צילום: ינאי יחיאל

שיטת טיפול חדשה מנסה לסייע ללוחמים במניעת פוסט טראומה

הגישה שמציעה עמותת שותפות מגן משכללת טיפול משנות ה-80 באמצעות טכנולוגיות מציאות רבודה, תנועות עיניים ושיטות לוויסות רגשי ● עד כה, מאות לוחמים ואנשי כוחות הביטחון עברו את הטיפול ●  ישראל מתגייסת

וורן באפט מגיע לאסיפה השנתית של ברקשייר הת'אוויי בנברסקה, ארה''ב / צילום: Reuters, Scott Morgan

באפט הציג את יורשו והפתיע כשאמר: "מקווה להגיע בשנה הבאה"

וורן באפט בן ה-93 ערך את האסיפה השנתית הראשונה של ברקשייר האת'וויי מאז ששותפו ארוך־השנים, צ'ארלי מאנגר, נפטר בנובמבר האחרון ● באפט הביע אמביוולנטיות לגבי בינה מלאכותית וכינה אותה "שד גרעיני בבקבוק", התייחס לצמצום האחזקה שלו באפל, וכן לאדם שצפוי לרשת את מקומו כמנכ"ל ברקשייר

נגמ''ש צה''לי / צילום: צילום מנתק

עסקת הענק של משרד הביטחון בתחום השריון

קבוצת אימקו ומשרד הביטחון הודיעו על הסכם מסגרת רב־שנתי בסך 377 מיליון שקל ● ההסכם החדש צפוי יותר מלהכפיל את צבר ההזמנות של הקבוצה לסך של כ־725 מיליון שקל ● בעקבות העסקה, מניית אימקו זינקה ב-19% ● ובאיזה חוזה זכתה היום אלביט?

האחים זלקינד וצחי נחמיאס / צילום: ישראל הדרי, ורד פיצ'רסקי

לאחר סלקום: דסק"ש פועלת למכור שליטה באלרון בכ-50 מיליון דולר

חברת ההחזקות דסק"ש דיווחה הבוקר כי היא מקיימת משא ומתן למכירת אלרון לחברת הון סיכון זרה ● הדיווח מגיע לאחר שחתמה לפני מספר חודשים על עסקה למכירת השליטה בחברת התקשורת סלקום

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל

אילוסטרציה: shutterstock

ההתייקרות כבר פה, אספקת חומרי הגלם בסכנה: החרם הטורקי מכה בענף הבנייה

שלוש חברות הודיעו על העלאת מחירי מוצרים המשמשים לבנייה, בעקבות חסימת היצוא מטורקיה ● הפתרון המיידי: מסלולי "מעקף" שצפויים להוסיף עלויות ולעכב את הגעת הסחורות ● הקבלנים אובדי עצות: "חברות ביצוע יקרסו, עבודות תשתית יתייקרו, והציבור ישלם מחיר"

מפעילי כטב''מים בצה''ל / צילום: דובר צה''ל

קצין אמריקאי חושף כמה כטב"מים ישראלים יירטו בטעות כוחות צה"ל

ראש ענף תיאום בקרה אווירית בים של המארינס מגלה בראיון לאתר TWZ כי לא פחות מ־40% מהכטב"מים שיירטו כוחות צה"ל הם כלים ישראליים

שר החוץ הטורקי, הקאן פידאן / צילום: Associated Press, Bilal Hussein

שר החוץ הטורקי מעוניין בשת"פ עם המיליציות הפרו־איראניות

בתקופה האחרונה, רבים הרימו גבה בשל הפגישות התכופות של בכירי טורקיה דווקא עם מקביליהם האיראנים ● כעת מתברר כי שר החוץ של טורקיה טען בראיון, כי הוא מאמין שהמיליציות הפרו־איראניות בעיראק יכולות לפעול כנגד המחתרת הכורדית באזור סינג'אר שבצפון עיראק

בנייה בדרום. חומרי הגלם לבנייה מתייקרים / צילום: Shutterstock

השלכות החרם הטורקי כבר כאן: אלה המוצרים שמתייקרים

כנען סנטר הודיעה על עלייה של כ־20% במחירי צמר זכוכית, קבוצת נוימן מעלה ב־9% את מחיר מוצרי הברזל, וחברת רב בריח מעלה מחירי מוצרים ב־8% • "בקרוב נראה הודעות נוספות כאלו"

מוויקס ועד מאנדיי: לעובדי ההייטק יש אופציות בשווי 2 מיליארד דולר לממש

לאחר שבשנה החולפת מימשו עובדים בחברות הטכנולוגיה מישראל אופציות ברווח של 824 מיליון דולר - כשליש משווי המימושים בשנת השיא 2021, הובילו העליות בשווקים לזינוק בשווי ההטבה שבה הם מחזיקים כיום ● חברות שבולטות בהיקף ההטבה לעובדים: סנטינל וואן, מאנדיי, נייס וגלובל־אי ● וגם: כך מפתות חברות ההייטק עובדים כשיש פחות כסף בקופה, ומה עדיף - אופציות או מניות חסומות?

מקבוק אייר של אפל / צילום: יח''צ אפל

לעבור למחשב של אפל: כל הסיבות בעד ונגד

מי שהתרגל למערכת ההפעלה ווינדוס יתקשה להתרגל ל-MacOS, וגם ייאלץ להיפרד מחלק מהתוכנות המוכרות ● היתרון הבולט: היכולת של מכשירי החברה "לדבר" ביניהם ולקצר תהליכים

מנכ''ל נמלי ישראל הפורש, יצחק בלומנטל / צילום: שלומי יוסף

הסיפור המטלטל על המנכ"ל שקיבל בשורת איוב ושרד אותה

כשיצחק בלומנטל, אז מנכ"ל חברת נמלי ישראל, חש ברע, הוא היה בטוח שייקח כדור ויחזור לעבודה בתוך שעתיים ● אך הרופאים צפו שנותרו לו שבועות ספורים ● בראיון סיכום כהונה הוא מדבר על השנה המטלטלת ועל ההחלמה המפתיעה ומספר על תוכנית הנמלים החדשנית ש"תשפיע על המשק כולו"

השכר הממוצע / צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע זינק: 14,108 שקל בחודש מרץ. ומה קרה בהייטק?

על פי "אומדני הבזק" של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, מדובר בעלייה של כ-3.5% לעומת מרץ 2023 ● השכר הממוצע של עובדי הייטק בפברואר זינק ב-13% לעומת שנה שעברה

הפגנה פרו־פלסטינית בבראון. לחץ הסטודנטים הניב פרי / צילום: Reuters, Anibal Martel

האם אוניברסיטאות אמריקאיות מפתחות נכונות לשאת ולתת על החרמת ישראל?

לפי שעה רק קומץ של אוניברסיטאות ומכללות הציעו למפגינים האנטי־ישראלים להתפנות תמורת חשיפת אחזקותיהן ומשא ומתן על משיכת השקעות ● אבל ביניהן נמצאות לפחות שתי ענקיות, עם תיקים של 20 מיליארד דולר ● עצם נכונותן הפרגמטית לשקול זאת צריכה לעורר חשש