גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

יו"ר פז התפטר: "שאלות כבדות ביחס לממשל התאגידי בחברה"

יצחק עזר מציין במכתב ההתפטרות שלו כי "מזה תקופה, נתגלעו מחלוקות עמוקות ביני לבין רוב חברי הדירקטוריון וההנהלה על דרך ניהול החברה, המבנה הארגוני שלה וכן ביחס לאסטרטגיה העתידית של החברה" • "לדעתי הדרך שבה ניהלה ועדת המינויים של הדירקטוריון את בחירת המומלצים על–ידה, מעלה שאלות כבדות ביחס לממשל התאגידי בחברה" • פוגל: "פז היא חברה יציבה עם דירקטוריון מצוין"

חברת האנרגיה פז / צילום: אלי יהב
חברת האנרגיה פז / צילום: אלי יהב

דרמה בענקית האנרגיה פז: יו"ר החברה זה כשנתיים, יצחק עזר, הודיע היום (ג') על התפטרותו מהתפקיד, בשל חילוקי דעות קשים בינו לבין הנהלת החברה בראשות המנכ"ל יונה פוגל וחברי הדירקטוריון של החברה (שעל הרכבו החדש צפוי מאבק באסיפת בעלי המניות הקרובה שתתכנס בהמשך החודש).

עזר מציין במכתב ההתפטרות שלו, כי "זה תקופה, נתגלעו מחלוקות עמוקות ביני (ולא רק ביני) לבין רוב חברי הדירקטוריון וההנהלה על דרך ניהול החברה, המבנה הארגוני שלה וכן ביחס לאסטרטגיה העתידית של החברה". "בנוסף לכך", ציין עזר, "לדעתי הדרך שבה ניהלה ועדת המינויים של הדירקטוריון את בחירת המומלצים על-ידיה מעלה שאלות כבדות ביחס לממשל התאגידי הנוהג בחברה". עזר מציין כי בשל כך, ובשל העובדה כי "לא עלה בידי לשנות את דרך ההתנהלות האמורה", הוא החליט להתפטר מתפקידו לאלתר.

בעלי מניות בולטים בפז

מניית פז , הנסחרת כיום סביב רמות השיא שלה, התחזקה בשנה האחרונה בכ-7%, ומשקפת לחברה שווי של כ-5.8 מיליארד שקל. בחודש יולי האחרון הגיעה מניית פז לנקודת שפל שבה לא שהתה בשלוש השנים האחרונות, ומאז השלימה קפיצה של 23%.

מניית פז עלתה 7% בשנה האחרונה

עזר (67) הוא הדירקטור הוותיק ביותר כיום בפז, שאליה הצטרף ב-2005 עוד כשהייתה חברה פרטית. לתפקידו כיו"ר הדירקטוריון מונה עזר בספטמבר 2016 במקומו של צדיק בינו, שנפרד מהשליטה בחברה לאחר יותר מ-20 שנה בשל חוק הריכוזיות. עלות העסקתו של עזר ב-2017 עמדה על 1.3 מיליון שקל. עד מינויו של יו"ר חדש בפז יחליף את עזר בתפקיד גבי רוטר, מנכ"ל משותף ומבעלי השליטה בחברת האופנה קסטרו, המכהן כדירקטור בפז מאז 2010.

מנכ"ל פז, יונה פוגל, אמר היום כי "פז זו חברה יציבה עם דירקטוריון מצוין, ואני מאמין בפוטנציאל הצמיחה שלה, ובכך שותף לדעתו של עזר. אבל דעות שונות זה לא דבר רע. פז היא חברה מורכבת והגיוני שיהיו בה דעות שונות, אבל החלטות שמתקבלות צריך ליישם".

ככל הידוע, חלק גדול מהמחלוקות קשורות לאסטרטגיה בנוגע לבית הזיקוק של פז באשדוד, שלגביו ציין פוגל כי "אמנם התוצאות שלו תנודתיות, אבל הסינרגיה עם פז עשתה טוב לחברה, ולאורך שנים יש לו תרומה חיובית על סך פעילות הקבוצה. יש כאלה שחושבים שבית הזיקוק עשוי להפוך לנטל בעתיד; אנחנו חושבים הפוך, והדירקטוריון הנוכחי ועזר בראשו הוא זה שאישר לבצע השקעות בבית הזיקוק, תוכניות השקעה שיביאו פירות".

לגבי הביקורת שמתח עזר בעניין מינוי הדירקטורים אמר פוגל, כי "פז עובדת לפי תקנון הקובע כי לכל תפקיד דירקטור מציגים שני מועמדים, כדי לגוון את אפשרויות הבחירה. ועדת הדח"צים של פז החליטה ביוזמתה לפנות למוסדיים המחזיקים יותר מ-5%, בבקשה שיציעו מועמדים לדירקטוריון, וחלק מהם הגישו הצעה. גם באסיפה קודמת נבחר דירקטור שהוצע על-ידי אחד מהגופים המוסדיים".

כאמור, התפטרותו של עזר מגיעה לאחר שבסוף חודש אוגוסט נחשף מזימון אסיפת בעלי מניות שפרסמה פז מאבק הצפוי על הרכב דירקטוריון החברה, ומול מועמדים שהציעה החברה המליצו כמה גופים מוסדיים על מינוי מועמדים אלטרנטיביים לאיוש התפקידים. מרבית המועמדים ששמם נמצא על הפרק הם בעלי ניסיון ניהולי נרחב, ואלה מהם שייבחרו יוכלו להחליף את עזר בתפקיד, גם במקרה שבו לא היה עוזב.

באסיפה, שצפויה להתכנס בעוד שבועיים (16.10), יתבקשו בעלי המניות להכריע בקשר למינויים של דירקטורים ודירקטור חיצוני (דח"צ).

לתפקיד דח"צ, אחד מבין שניים בחברה, המועמד שהציעה החברה הוא שאול צמח, מנהל בישראל בחברת אנרג'יאן, ובעבר מנהל כספי מיוחד מטעם הכונס הרשמי של רשות השידור בפירוק, המכהן כדח"צ בחברה מנובמבר 2015, ואילו בית ההשקעות מיטב דש, המחזיק בכ-9% ממניות פז, המליץ לחברה על מינויו לתפקיד של עודד גילת, שכיהן כדירקטור בתעשייה הצבאית ובתפקידים נוספים שם.

לתפקיד אחד הדירקטורים בחברה הציעה ועדת המינויים של פז את איציק צאיג, עד לאחרונה מנכ"ל יצרנית ומשווקת המזון אסם, ואילו בית ההשקעות ילין לפידות המליץ על מינויו של מפקד חיל האוויר לשעבר אליעזר שקדי, שכיהן בעבר גם כמנכ"ל אל על.

על התפקיד של דירקטור בלתי תלוי אחד, מבין שני מועמדים שהוצעו על-ידי ועדת המינויים, המליצה מנורה מבטחים על אריק שטיינברג, יו"ר בית ההשקעות פסגות בעבר, ואילו המועמד השני הוא פרופסור יחזקאל (חזי) אופיר, שכיהן בעבר בין היתר כיו"ר בנק הדואר.

עיקר פעילותה של פז מתרכז בהפעלת רשת תחנות דלק לצד רשת חנויות נוחות ובהפעלת בית הזיקוק באשדוד. נוסף על כך היא פועלת גם בתחומים תעשייתיים משיקים ובהם ייצור שמנים לתעשייה ולרכב, ייצור מוצרי איטום ועוד. מנכ"ל החברה מאז אוקטובר 2007 הוא יונה פוגל (64), שעלות העסקתו אשתקד עמדה על 5.6 מיליון שקל.

בסיכום המחצית הראשונה של השנה הציגה פז עלייה של 30% בהכנסותיה, שהגיעו ל-6.7 מיליארד שקל, וזאת בתמיכת העלייה במחירי הנפט, וכן בזכות שיפוץ תקופתי שבוצע בבית הזיקוק שלה בתקופה המקבילה אשתקד.

ואולם, בשל שחיקת מרווח הזיקוק, השפעות מט"ח והגנות מלאי, הרווח הגולמי והתפעולי שלה נשחקו והרווח הנקי שלה צנח כמעט ב-50% והסתכם ב-166 מיליון שקל.

הרווח הגולמי והתפעולי המנטרל השפעות של הגנות מלאי והשפעות חריגות נוספות היו במגמה חיובית וכך גם הרווח הנקי. 

עוד כתבות

כל תאגידי הבידור קרקרו סביב הסדרה / צילום: Shutterstock

הומור חצוף ואותנטי: סדרת הילדים שכבשה דווקא את ההורים

למרות הצנזורה של דיסני והביקורות הקשות מנציגי ה–Woke, "בלואי" שוברת שיאי צפייה, מגלגלת מיליארדים ממרצ'נדייז וסוחפת אחריה בעיקר מבוגרים שנהנים מהניואנסים ● כך הפכה סדרה מצוירת על משפחת כלבים אוסטרלית לתופעה עולמית

וורן באפט מגיע לאסיפה השנתית של ברקשייר הת'אוויי בנברסקה, ארה''ב / צילום: Reuters, Scott Morgan

באפט הציג את יורשו והפתיע כשאמר: "מקווה להגיע בשנה הבאה"

וורן באפט בן ה-93 ערך את האסיפה השנתית הראשונה של ברקשייר האת'וויי מאז ששותפו ארוך־השנים, צ'ארלי מאנגר, נפטר בנובמבר האחרון ● באפט הביע אמביוולנטיות לגבי בינה מלאכותית וכינה אותה "שד גרעיני בבקבוק", התייחס לצמצום האחזקה שלו באפל, וכן לאדם שצפוי לרשת את מקומו כמנכ"ל ברקשייר

וורן באפט / צילום: ap, Nati Harnik (עיבוד תמונה)

באפט הפך את ברקשייר למכשיר השקעה שלא היה כמותו, וזה השתלם

אילו בעלי ברקשייר האת'וויי והמשקיע האגדי היה מנהל במקום זאת קרן גידור, היה לו כנראה הרבה יותר הון, והרבה פחות משקיעים מרוצים ומעריצים ● כי ההתעקשות שלו שמבנה החברה צריך להתאים לאסטרטגיה, ולא להיפך, עשתה את ההבדל לבעלי המניות

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: תמונה פרטית

לספר לדור הצעיר את סיפור השואה אחרי ה-7 באוקטובר - זו לא רק זכות, אלא חובה

השנאה כלפי מדינת ישראל מרימה ראש בכל כמה דורות ● לצד האסונות טבועה בנו, כחלק בלתי נפרד מה-DNA שלנו, היכולת המופלאה והחוסן לקום מהאסון הכי גדול ולהצליח לעשות ממנו נס ● גם הפעם, הדור הצעיר הוא שיכתבו את פרק התקומה

בנייה בדרום. חומרי הגלם לבנייה מתייקרים / צילום: Shutterstock

השלכות החרם הטורקי כבר כאן: אלה המוצרים שמתייקרים

כנען סנטר הודיעה על עלייה של כ־20% במחירי צמר זכוכית, קבוצת נוימן מעלה ב־9% את מחיר מוצרי הברזל, וחברת רב בריח מעלה מחירי מוצרים ב־8% • "בקרוב נראה הודעות נוספות כאלו"

אור צלקובניק / צילום: עדי לם

תוך פחות משנה ועם רייטינג מדשדש: אור צלקובניק עוזב את חדשות 13

צלקובניק הוא המנכ"ל הרביעי שעוזב את חברת החדשות בחמש שנים ● המהלך נובע ככל הנראה בשל חוסר הסכמתו לבצע קיצוצים בכוח האדם ובשל פערים גדולים בינו לבין כתבים בחברה

האנטקינוס / צילום: Reuters, SOPA Images

המעבר לעידן האש מכה בבעלי החיים, ואלה שיידעו להתאים את עצמם יצליחו להתרומם

עידן האש הנוכחי רואה בשריפות האלימות שמתחוללות בשנים האחרונות תוצר של נזקי האדם ● התאמות בעלי חיים לעידן זה, שניכרו אצל יונק עכברי אוסטרלי, ציפור אפריקאית וסנאי אמריקאי, מעידות: הברירה הטבעית עדיין עושה את שלה

חדשות הביומד / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: עמית שאבי (ידיעות אחרונות), Shutterstock

סטארט-אפ ניישן סנטרל: ההייטק הישראלי מתאושש, אבל הביומד לא

הביומד הישראלי לא מתאושש בקצב של ההייטק, אקזיט לבלקין ויז'ן, גיוס לסטארט-אפ של נפתלי בנט ותקווה לסוגי סרטן שאינם מגיבים לטיפולים המקובלים ● השבוע בביומד

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ''י / צילום: אורטל צבר

התחזית של הבכירה ברמ"י לקרקע הלוהטת של תל אביב

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ"י, מצהירה שייצאו לשיווק קרקעות נוספות בשדה דב עוד השנה ● את המשך פינוי בסיסי צה"ל ומפעלים של מערכת הביטחון מאזורי הביקוש היא רואה כאתגר מרכזי ואומרת: "צריך להבין שיש מערכת אזרחית שחייבת להתפתח ולא יכול להיות שהמארג הביטחוני יקבל את הבכורה"

ד''ר רוני סימונס, עמותת שותפות מגן / צילום: ינאי יחיאל

שיטת טיפול חדשה מנסה לסייע ללוחמים במניעת פוסט טראומה

הגישה שמציעה עמותת שותפות מגן משכללת טיפול משנות ה-80 באמצעות טכנולוגיות מציאות רבודה, תנועות עיניים ושיטות לוויסות רגשי ● עד כה, מאות לוחמים ואנשי כוחות הביטחון עברו את הטיפול ●  ישראל מתגייסת

סיכונים גיאופוליטיים מוגברים משפיעים גם על מערכת הבנקאות הישראלית / אילוסטרציה: Shutterstock

כצעד משלים להורדת הדירוג של ישראל: S&P הורידה דירוג לבנקים לאומי והפועלים

בחברת הדירוג העולמית ציינו כי למרות שהם עוד מקווים שהסלמה מול איראן, חיזבאללה וחמאס תימנע, "הסיכונים הגיאופוליטיים הגבוהים ממילא איתם מתמודדת ישראל גדלו עוד יותר" • הדירוג של לאומי והפועלים ירדו ל-A-/A-2 • הדירוגים של מזרחי טפחות ודיסקונט נותרו זהים • לכולם תחזית שלילית אך בחברה ציינו כי הרווחיות הגבוהה עשויה לרכך את השפעת הסביבה השלילית

הפגנה פרו־פלסטינית בבראון. לחץ הסטודנטים הניב פרי / צילום: Reuters, Anibal Martel

האם אוניברסיטאות אמריקאיות מפתחות נכונות לשאת ולתת על החרמת ישראל?

לפי שעה רק קומץ של אוניברסיטאות ומכללות הציעו למפגינים האנטי־ישראלים להתפנות תמורת חשיפת אחזקותיהן ומשא ומתן על משיכת השקעות ● אבל ביניהן נמצאות לפחות שתי ענקיות, עם תיקים של 20 מיליארד דולר ● עצם נכונותן הפרגמטית לשקול זאת צריכה לעורר חשש

מחאת משפחות החטופים בקיסריה / צילום: מטה המשפחות

עינב צנגאוקר שבנה חטוף: נתניהו מטרפד עסקה תוך שהוא מתחבא תחת 'גורם מדיני בכיר'

המו"מ במצרים: ישראל לא תשלח משלחת לקהיר - עד להגעת תשובת חמאס הרשמית ● מקור בחמאס ל-N12: מתקרבים להסכם, ארה"ב הבטיחה את סיום המלחמה ● גם בסעודיה מדווחים - חמאס הגיב באופן חיובי להצעה המצרית, ארה"ב סיפקה ערבויות ● דיווח ערבי: ישראל לא מתנגדת לשחרורו של רב המחבלים מרואן ברגותי ● עדכונים בולטים

וורן באפט / צילום: Associated Press, Nati Harnik

וורן באפט מציג רווחי שיא והר מזומנים. למה הוא מוכר מניות אפל?

ברקשייר האת'ווי, בהובלת המשקיע האגדי וורן באפט, דיווחה על זינוק מרשים ברווח התפעולי ברבעון הראשון של השנה ● במקביל חברת האחזקות הודיעה על הקטנת פוזיציה בענקית הטכנולוגיה אפל בכ-13%

בייראקטר TB2 / צילום: Associated Press, Efrem Lukatsky

החברה הביטחונית הזרה שהעניקה לעובדיה מענק בסך 18 משכורות

החברה הטורקית בייקאר, סמנכ"ל הטכנולוגיות שלה הוא חתנו של ארדואן, היא שיאנית היצוא בטורקיה והודיעה שתחלק לעובדים מענק נדיב במיוחד ● ואיפה החברות הביטחוניות הישראליות עומדות מולה ברמה הגלובלית?

צילומים: איל יצהר, Shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מה עומד מאחורי מסע המימושים של אלטשולר שחם בישראל - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

דוחות AMD ו-SMCI שפורסמו השבוע מציגות את האתגר הגדול בשוק השבבים ● החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי מגיע לגמל ולפנסיה ● כך משקיעות משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● לבנק אוף אמריקה יש תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית ● וגם: 3 המימושים הגדולים של אלטשולר שחם

השכר הממוצע / צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע זינק: 14,108 שקל בחודש מרץ. ומה קרה בהייטק?

על פי "אומדני הבזק" של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, מדובר בעלייה של כ-3.5% לעומת מרץ 2023 ● השכר הממוצע של עובדי הייטק בפברואר זינק ב-13% לעומת שנה שעברה

דורון ארזי, אסף וונד, אודי מוקדי / צילומים: ליאורה כץ, איל יצהר, דיויד שפר

שתי חברות ישראליות פרסמו דוחות בוול סטריט, ונפלו בסוף השבוע

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● היפו צללה בכ-17% בעקבות מימושים ● סייברארק צללה למרות שהציגה דוח חזק עם תחזית חיובית ● ומניות רדקום וסרגון עלו בעקבות דיווחים על חוזים חדשים

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

העליות בת"א התמתנו בנעילה מהחשש כי עסקת החטופים לא תצא לפועל

מדד ת"א 35 עולה ב-0.4% ● השקל הפגין איתנות השבוע, אך בסיכום אפריל נחלש מול הדולר ● אפל הציגה את תוצאותיה הכספיות והמניה זינקה ● במזרחי מעריכים כי למרות דוח התעסוקה הפושר של חודש אפריל בארה"ב לא אמור להשליך מהותית על תזמון הורדת הריבית ● באופנהיימר מזהים הזדמנויות במגזרי הפיננסים והתעשייה בשוק המניות האמריקאי

נמל גמליק בטורקיה / צילום: Shutterstock

כך אנשי מסחר בטורקיה ובישראל פועלים לעקוף את החרם

החלטת ארדואן לאסור סחר עם ישראל הדהים את גורמי המסחר בשני הצדדים, שפועלים עתה למציאת חלופות ● בעוד שאנשי עסקים באנקרה מקווים שמדובר בגל שיחלוף, בממשל מנסים להשיג באמצעות המהלך השפעה על עזה ● 3 הערות