גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

תיירות | הסתיו היא עונה נהדרת לבקר בעמק קולו בהודו

חג הדושרה הוא אחד מאותם חגים התלויים בסדר האקלימי של חצי הכדור הצפוני, כמו חנוכה וחג המולד: עם התקצרותם של הימים והגעת החורף, האמינו הקדמונים כי חשיכה משתלטת על העולם ● בדושרה מציינים בשמחה את מלחמת האור בחושך דווקא ברגע הקריטי, לפני שהחורף תוקף

מדי סתיו נערכת בעיירה הרוגעת קולו (Kullu), השוכנת שבעמק קולו בהימצ'אל פרדש שבצפון-הודו, התכנסות גדולה בת כעשרה ימים, ששיאה ב-19 באוקטובר, לרגל דושרה (Dusshera), אחד החגים החשובים לבני דת ההינדו. את החג מציינים באופנים שונים בהודו, אך בקולו מאפייני החג שונים מאשר במקומות אחרים.

חג הדושרה הוא עוד אחד מאותם חגים התלויים בסדר האקלימי של חצי הכדור הצפוני, כמו חנוכה וחג המולד: עם התקצרותם של הימים והגעת החורף, האמינו הקדמונים כי חשיכה הולכת ומשתלטת על העולם. בדושרה מציינים בשמחה את ניצחון הטובים על הרעים או את מלחמת האור בחושך דווקא ברגע הקריטי, לפני שהחורף תוקף.

המשכן לצלמי האלים / צילום: יותם יעקובסון

לקראת החגיגה מתקבצות בקולו משלחות כפריות מכל רחבי האזור. חבריהן נושאים על כתפיהם אפיריונים מקושטים שבהם מונחים צלמי אלים ואלות עשויים מתכות יצוקות ומעליהם שמשייה סוככת המסמלת את קשריהם במלכות השמיים.

כל המשלחות מגיעות על מנת לחלוק כבוד לפטרון העיר, האל רגהונאת, שנתפס מאז המאה ה-16 כגלגול של האל ראמה, ממגר הרוע. חברי המשלחות מפגישים בין האלים השונים ובחסותם נפגשים גם הם ועורכים עסקאות שונות. הסגידה לאלים המקומיים אינטימית מאוד וכוללת את האכלתם, רחיצתם, השכבתם לישון, עידון אוזניהם במילות חיבה וזמירה, שמירה על פרטיותם ועוד.

כדי לאכלס את המשלחות הרבות במקום, מוקמת מעין עיר אוהלים המשמשים כאוהלי מועד, משכנות ארעיים לאלים ולאלות על מלוויהם הרבים. מכיוון שאין כידוע קודש בלי חול, במקום נפתח יריד ססגוני ענק, מוקם לונה פארק ונערכים מופעים ושווקי אוכל. כעבור עשרה ימים נחתמת החגיגה בגרירה של מרכבת האל רגהונאת מצד אחד של העיר עד גדות הנהר, שם מוצתת מדורה גדולה המסמלת את כילויו של הרשע באש. אז גם נערך טקס הקרבת קורבנות עבור הדימבה, פטרונית העיירה מנאלי, אחת האלות הנקמניות שעל-פי האמונה מסייעת גם בימינו להגן עלינו.

אגם רוואלסר / צילום: יותם יעקובסון

צאצאי אלכסנדר הגדול?

עמק קולו הוא אחד העמקים הגדולים והעמוקים בהימלאיה הדרומית. הוא מנוקז על-ידי נהר ביאס (Bias) שזכה גם בשם יווני קדום. ולמה שלנהר בהודו יהיה שם ביוונית עתיקה? מכיוון שאי-אז, בשנת 326 לפנה"ס, הגיע אלכסנדר מוקדון עד לגדתו. מוקדון, ששאף לכבוש את הודו גם כדי להעשיר את קופת מדינתו וגם כדי להתוודע להגות ולפילוסופיה המקומיות שעליהן שמע רבות, הגיע להודו בעונה לא טובה. המונסון ניתך בעוז, חם מאוד, היתושים רוחשים והנחשים זוחלים בעשב.

לגיונותיו נאלצו להתמודד לא רק עם אקלים קשה, מחלות שלא הכירו והכשות נחשים שעשו בהם שמות, אלא גם עם יובלי האינדוס - נהרות ענק שוצפים שאותם היו צריכים לחצות, בעוד שמהעבר האחר הותקפו על-ידי לגיונות מקומיים. בשלב מסוים החליטו חייליו של אלכסנדר הגדול לשבות. בתום שלושה ימים ושלושה לילות שבהם הסתגר באוהלו וסירב לראות איש, פקד המנהיג הדגול להקים תריסר מזבחות, חנך את גבולה המזרחי של האימפריה שלו והחל לשוב על עקבותיו.

מעל עמק קולו, בעמק צר ומסתורי המתנקז אליו, שוכן אחד הכפרים המבודדים ביותר בהימלאיה ההודית - הכפר מלאנה. ממקורות רבים ידוע שאלכסנדר וחייליו, בבקשתם להשליט סדר הלניסטי חדש, נישאו לנשים מקומיות באזורים שכבשו. רבים מהחיילים נותרו לשבת בארצות הרחוקות שאליהן הגיעו. בני הכפר מלאנה רואים עצמם צאצאים של אלכסנדר מוקדון, וככל הנראה יש בו גם שרידים של השפעות הלניסטיות.

נשים מקומיות / צילום: יותם יעקובסון

תושבי הכפר רואים עצמם כטהורים באדם ונמנעים ממגע עם זרים באשר הם. לאמונתם, האל ג'מלו, פטרון העמק והכפר, הוא האל החזק מכול. מטעמים אלו הם גם לא משתתפים בפסטיבל דושרה בקולו, אבל גם לא יכולים להתעלם ממנו. משלחת בת כשליש מהכפר יוצאת מדי שנה את העמק ומתמקמת על המדרון הגבוה שמול קולו על מנת לבוז משם למה שהם רואים כהתנהלות אנושית שגויה - שבה סוגדים כולם לאל חלש ועלוב כמו רגהונאת.

מאז שנות ה-60 עבר הכפר שינויים רבים. אפיקי הפרנסה המקומיים הוסבו לייצור צ'ראס, חשיש הודי, שבמלאנה נחשב משובח במיוחד. מכירת הצ'אראס הכניסה הון לכפר, אולם הידקה את הקשר בינו לבין גורמים קרימינליים שעוסקים בסחר סמים בהודו ומחוצה לה. לפני כמה שנים נשרף רוב הכפר בנסיבות לא ברורות ונבנה מחדש. לאחרונה, עם הקמת תחנה הידרואלקטרית במעלה העמק המבודד, נפרצה דרך אל הכפר והוא כבר אינו מבודד כבעבר, אבל עדיין ממשיך להתנהל במתכונת מרתקת של עיר פוליס יוונית, מקום שרב בו הנסתר על הגלוי.

מעצמה של חשיש

בחלקו העליון של עמק קולו, למרגלות מעבר ההרים המרהיב רוטאנג (גובה של כמעט 4,000 מטרים) שוכנת העיירה מנאלי ((Manali, שראשית תהילתה בימי הראג' הבריטי, עת הוכרה כעיירת הרים (Hill Station). עיירה שהאקלים הנוח השורר בה הפך אותה למקום מפלט נוח עבור מערביים שהתקשו להתמודד עם החום המהביל במישורים הגדולים באביב ובקיץ.

העיירה בנויה על גדותיו המערביות של נהר הביאס. פלג מים שוצף מחלק אותה בחדות לשני חלקים. בעיירה החדשה שפע מלונות מודרניים, חנויות רבות ואף רובע שלם, הכולל שוק, של פליטים טיבטיים. בחלק הישן מתקיימים חיים כפריים אותנטיים לצד שפע תרמילאים, רבים מהם מסוממים, המתאכסנים בבתי הארחה זולים.

מנאלי נודעה כאחד ממרכזי הילולות הסמים הגדולים בהודו. צמח המריחואנה, המכונה בהודו גנג'ה (Ganja), גדל כאן כצמח בר ואת איכותו של החשיש המקומי כבר ציינו. מנאלי טובלת בירק מופלא ושפעת מים הזורמים בכל מקום. ניתן לצאת להליכות רגליות קצרות אל מקדש האלה הדימבה דמוי הפגודה, אל כפרים סמוכים דרך מטעי תפוחים, אל הכפר ואשישט שבו מעיינות חמים ואל מפלי המים העצומים שמזרחית לו.

אפשר גם לצאת לנסיעות ממושכות יותר, כמו מקורות נהר הביאס (אתר מצנחי רחיפה ובחורף גם אתר סקי) או למרומי מעבר ההרים רוטאנג (Rothang), שהדרך אליו קסומה וממנו נשקפים כאמור נופים מרהיבים. אל הסיורים הקלילים והנסיעות ניתן להוסיף טרקים רגליים של ממש. במנאלי יש סוכנויות נסיעות שמארגנות עסקות חבילה עם פרדות, מדריך, סבל ואפילו טבח.

מידע מעשי | 

איך להגיע: הגעה לעמק קולו אפשרית ברכב. אוטובוסים תיירותיים או תחבורה ציבורית רגילה יוצאים מדלהי ומצ'נדיגאר, אולם יש להניח שמי שאינו תרמילאי יוותר עליה: הנסיעה מדלהי למנאלי אורכת כ-16 שעות. יש טיסות מדלהי ומצ'נדיגאר לבהונטאר, הסמוכה יחסית לעיירה קולו, אך מועדי הטיסה אינם קבועים.

עונה מומלצת: סתיו (ספטמבר-אוקטובר) או אביב (אפריל-יוני). בסתיו מזג האוויר נוח ונעים והאוויר צלול מאוד לאחר שנשטף במונסון, ואפשר לחוות את חגיגות הדושרה. באביב יש יותר פריחה. בקיץ גשום ואין ראות. הדרכים נחסמות לעיתים מהצפות ומפולות והשבילים התלולים בוציים, חלקים ומסוכנים להליכה. אתרי הסקי פתוחים כמובן רק בחורף.

לינה: מלונות באיכויות שונות ניתן למצוא בקולו, מנאלי, בהונטאר, במאניקראן ובסמוך למקורות נהר הביאס. מלונות מיוחדים, בארמונות עתיקים, יש במאנדי ובנאגאר. כדי לשהות בקולו עצמה בזמן פסטיבל הדושרה חשוב להזמין מקומות לינה מראש.

סמים: סמים (צ'ראס, בהאנג, פטריות הזיה ואחרים) הם דבר נפוץ ונגיש ביותר. עם זאת, יש לזכור כי סמים אינם חוקיים בהודו וכי החזקה או שימוש אסורים ועלולים לגרור עונשים כבדים.

קנביס בעמק מלאנה / צילום: יותם יעקובסון

עוד כתבות

וול סטריט / צילום: Shutterstock

נעילה מעורבת בוול סטריט; יו"ר הפד: "אין התקדמות במאבק באינפלציה"

נאסד"ק ירד ב-0.1% ● פאוול:"השגת יעד האינפלציה תיקח יותר זמן משחשבנו" ● טראמפ מדיה צללה ב-14% ● בנק HSBC ממליץ על מניית AMD ● שווי השוק של טסלה ירד בכ-40% מתחילת השנה ● השקעת ענק למיקרוסופט בחברת AI מאיחוד האמירויות ● איתן בן אליהו ימונה ליו"ר ננו דיימנשן ● באופנהיימר חיוביים לגבי פאלו אלטו ונטפליקס

מסילות רכבת בחדרה, באזור מתחם 27 / צילום: תמר מצפי

המאבק שתוקע הכפלת מסילת הרכבת ופיתוח קרקע ביותר ממיליארד שקל

הוועדה לתשתיות לאומיות רוצה להפקיע כ-400 דונם במערב חדרה ● בעלי הקרקעות עתרו לבג"ץ והזהירו: ההפקעה, הפיצויים וביטול אזור התעסוקה יגרמו נזק של יותר ממיליארד שקל

הפגנה של פרו-פלסטינים נגד גוגל, 2022 / צילום: ap, Eric Risberg

הפגנות ומעצרים: פרויקט נימבוס הישראלי מעורר סערה בארה"ב

מספר עובדי גוגל פתחו בשביתת מחאה נגד העבודה של החברה עם ממשלת ישראל במסגרת פרויקט נימבוס להעברת המחשוב הממשלתי לענן ● באתר Wired דווח כי עשרות עובדים התבצרו במשרדי החברה בניו יורק ובקליפורניה, ואחרי מספר שעות, האבטחה של גוגל האשימה אותם ב"הסגת גבול"

בית הנבחרים בוושינגטון / צילום: ap, Jacquelyn Martin

להשתמש בישראל כדי לדחוף את אוקראינה אל גרונו של העם האמריקאי

זה מה שאומר ציר בית הנבחרים הימני הקיצוני בארה"ב על תכסיס פרלמנטרי שנועד לאפשר סיוע צבאי לאוקראינה, לישראל ולטייוואן ● במקביל, הימין שוקל להדיח את יו"ר בית הנבחרים על נכונותו להתפשר ● "הם רוצים שהעולם יעלה בלהבות", אומר הציר הדמוקרטי

טיל איראני ליד ים המלח, ששוגר לעבר ישראל ויורט / צילום: Reuters, ALON BEN MORDECHAI

איראן אוזרת אומץ ולוקחת הימור מסוכן בעימות גלוי מול ישראל

ההתקפה של טהראן על ישראל סימנה שינוי אסטרטגי בעימות בין המדינות ●  מלחמת הצללים הפכה לעימות ישיר, ולא ברור עדיין מה יהיה הצעד הבא ● ברקע, הלחץ על איראן להוכיח כי היא מובילה את 'ציר ההתנגדות' מתגבר

תחנת הכוח צומת של OPC אנרגיה / צילום: באדיבות החברה

החליטו שלא להחליט: הסחבת שמעכבת הקמת תחנת כוח חדשה

ברוב של שמונה מול שישה החליטה היום הממשלה להחזיר את התוכניות לדיונים בות"ל בנוגע להקמת תחנת הכוח ריינדיר ● ההחלטה הזו מתווספת לסחבת תמוהה של רשות החשמל שבמשך שנה לא פרסמה אסדרה לשלוש תחנות כוח שהקמתן דווקא כן אושרה

ד''ר משה כהן / צילום: תמונה פרטית

האם בקרוב יוקם בית ספר נוסף לרפואה במיקום מפתיע?

ד"ר משה כהן פועל בימים אלה מול המל"ג להגשמת החזון שלו -  בית ספר בינלאומי לרפואה באילת, בהשקעה של 250 מיליון שקל ● התוכנית כוללת שיתוף־פעולה הדוק עם אוניברסיטאות בעולם וחיזוק לבית החולים יוספטל ● האם יצליח היכן שרייכמן נתקל בהתנגדות, ומי המלונאי שרתם לגיוס הכסף?

שלט של גינדי שמציעה פטור ממס רכישה / צילום: כדיה לוי

המבצעים למכירת דירות: מי באמת הנהנה העיקרי?

הקיפאון בשוק הנדל"ן גורם ליזמים להציע הנחות בכל מיני צורות על דירות, אך האם הקונים באמת מרוויחים בהם?

הוועדה לקידום המאבק בפשיעה בחברה הערבית, ספטמבר 2023 / צילום: חיים צח-לע''מ

הפשיעה בחברה הערבית גואה, אבל הממשלה לא נותנת מענה

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם: בשיתוף "יוזמות אברהם", התוכנית לטיפול בפשיעה והאלימות בחברה הערבית

מדפי חלב בסופרמרקט / צילום: גלובס

האם ישראל תחזור לייבא חלב? תלוי את מי שואלים ומתי

העלייה הצפויה במחירי החלב הניגר מעלה את השאלה האם המנגנון שקובע מכסים ומחירים מפוקחים לא מיותר ● כיצד ייראה השוק אם התחרות תיפתח, ואיך כדאי לפתור מחסור בפעם הבאה?

אוקראינה עברה מהצלחה צבאית לכישלון. זה יכול לקרות גם לישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: המציאות העגומה של ההגנה האווירית באוקראינה עלולה לקרות גם לישראל, סין הולכת על קו דק במזרח התיכון ואפל מבצעת עדכון למערכת אחרי סערת האימוג'י של דגל פלסטין ● כותרות העיתונים בעולם 

עלות היירוט של ישראל של כמחצית מהמטח האיראני בסוף השבוע נאמדת ב-2.1 מיליארד שקל / צילום: Reuters, IMAGO/Bashar Taleb\ apaimages

הטקטיקה של רוסיה נגד אוקראינה ובעיית המיירטים שיכולה להגיע גם לישראל

המתקפה של איראן על ישראל מצביעה על הביקוש הגובר למיירטים ואת ההמתנה הארוכה עד להשגתם ● "אין ספק שהעומס על מלאי התחמושת עומד להיות בעיה, עבור כולם", אומר טום קראקו, מנהל צוות חשיבה אמריקאי בפרויקט הגנה מפני טילים במרכז למחקרים אסטרטגיים ובינלאומיים

ריצ'רד פרנסיס, מנכ''ל טבע / צילום: יח''צ

כמעט 100 מיליון שקל בשנה: זה שיאן השכר החדש בבורסת ת"א

עלות שכרו של מנכ"ל טבע ריצ'רד פרנסיס בשנת 2023 עמדה על כ-26 מיליון דולר, רוב הסכום ניתן כתגמול הוני ● פרנסיס עקף בכך את ברק עילם, מנכ"ל נייס והפך לשיאן השכר בבורסה המקומית ● בשנה שעברה הביעו בעלי המניות של טבע מחאה על התגמולים הגבוהים לעומת ביצועי המניה באותה עת ● בתוך כך, טבע קיבלה אישור FDA לתרופת ביוסימילר

מערכת חץ 3 / צילום: דוברות משרד הביטחון

הזמנות בשיא וביקוש מקומי: האם החברות הביטחוניות ירוויחו מהתקיפה האיראנית?

מערכות ההגנה האוויריות בישראל קיבלו חותמת משמעותית כאשר הדפו 99% מהאיומים במתקפה האיראנית ● כעת העניין במערכות מצד ממשלות מסביב לעולם מזנק, והביקושים עולים ● בתעשייה האווירית מרגיעים: "יודעים לתת איזון בין צרכי מדינת ישראל לבין הלקוחות"

רשא חולי, מנכ''לית חברת הביומד מדיפלסט / צילום: יונתן בלום

המנכ"לית שנוסעת 5 שעות ביום כדי להגיע לעבודה: "חיה באוטו"

רשא חולי, מנכ"לית חברת הביומד מדיפלסט, תמיד ידעה שהיא רוצה לנהל מפעל ייצור ● היום היא אחת המנכ"ליות הערביות היחידות בישראל, ובכל יום נוסעת חמש שעות למשרד ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

זה שני עשורים שאין השקעות מספקות במתקני כריית הנחושת / צילום: Shutterstock

ההיצע בירידה והביקוש צפוי לזנק: האם זה קץ הדשדוש במחיר הנחושת?

מחיר המתכת מטפס בעקביות בחודשים האחרונים, ואנליסטים חוזים שהוא יזנק בעוד 70% במהלך השנתיים הקרובות ● בין הסיבות: שיבושים בכריית הנחושת שעלולים להביא לירידה בהיצע

וול סטריט / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בוול סטריט; מחירי הנפט צללו בכ-3%

הנאסד"ק ירד ב-1.2% ● מדד הקאק עלה ב-0.6% ● ירידה במדד המחירים לצרכן בבריטניה, אך מעל הצפי ● יצרנית השבבים ההולנדית ASML יורדת ב-5% ●  ג'יי.פי. מורגן: "היסטורית, רכישת זהב לא מצדיקה את הסיכון" • מיקרוסופט תשקיע 1.5 מיליארד דולר בחברת ה-AI מאיחוד האמירויות • יו"ר הפד מודה: "אין התקדמות במאבק באינפלציה"

יירוטים באשקלון מהתקיפה האיראנית / צילום: Reuters, Amir Cohen

המתקפה האיראנית ייקרה את עלויות גיוס החוב של ישראל

בתחילת החודש עמדה התשואה על אג"ח ממשלתי של ישראל לתקופה של עשר שנים על 140 נקודות אחוז מעל התשואה של אג"ח אמריקאי מקביל ● בעקבות ההתלקחות, זינקה התשואה על אגרות החוב של ישראל לפער של כ-180 נקודות בסיס מעל ארה"ב ● בהמשך השבוע נרגעה מעט ה"הסלמה" בתשואות האג"ח הישראלי

עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: יח''צ, איל יצהר

בדיקת רשות ניירות ערך והשאלה: מה שמותר לנתן חץ ולדוד פורר אסור לאחים אמיר?

האחים יוסי ושלומי אמיר התקפלו השבוע בפני הרגולטור והחילו על עצמם "וולונטרית" את ההגבלות של בעלי שליטה ● אבל האחים אמיר הם לא היחידים שהתנהלו כמו בעלי שליטה ללא ההגבלות, אז מדוע דווקא הם תפסו את תשומת הלב של רשות ניירות ערך?

מודעה המציגה נשק איראני ברחוב בטהרן, השבוע / צילום: Reuters, Majid Asgaripour

סנקציות במקום תגובה צבאית ישראלית: זו התוכנית של אירופה להתמודד עם המשבר במזה"ת

מדינות המערב מנסות בימים האחרונים לגבש בקדחתנות עיצומים חדשים על הרפובליקה האסלאמית ● המטרה: לשלוח מסר מאוחד, אבל בעיקר לשכנע את ישראל למתן את תגובתה הצבאית ● השאלה העיקרית: האם אחרי עשורים של סנקציות טהרן תחדל להעביר כסף לטרור