גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

נשבר שיא ישראלי: מדטרוניק רוכשת את מזור ב-1.6 מיליארד ד'

חברת מדטרוניק האמריקאית רוכשת את חברת מזור הישראלית ב-1.6 מיליארד דולר ● מזור מפתחת מערכות רובוטיות לניתוחים בעמוד השדרה, הונפקה בבורסה בת"א ב-2007 ועברה ימים קשים מאוד עם החדרה פחות מוצלחת של המוצר הראשון שלה בתקופת המשבר הכלכלי בארה"ב

אורי הדומי / צילום: איל יצהר
אורי הדומי / צילום: איל יצהר

נשבר שיא אקזיט הביומד הישראלי: חברת מדטרוניק  האמריקאית רוכשת את חברת מזור רובוטיקה   הישראלית ב-1.6 מיליארד דולר. מזור מפתחת מערכות רובוטיות לניתוחים בעמוד השדרה. העסקה תבוצע במחיר למניה המהווה פרמיה של 11% על מחיר מניית מזור בנאסד"ק אמש. במסחר שאחרי הסגירה עלתה מניית החברה למחיר נמוך בכ-2% ממחיר המניה בעסקה.

מחיר המניה שלפיו תתבצע רכישת מזור, 58.5 דולר, הוא כאמור פרמיה של 11% על מחיר המניה היום, אך נמוך משמעותית ממחיר השיא של כמעט 75 דולר שאליו הגיעה המניה במארס. בהפחתת ההשקעות שכבר ביצעה מדטרוניק במזור רובוטיקה, שבה היא מחזיקה 11%, היא תשלם עוד 1.3 מיליארד דולר על השלמת רכישת החברה.

העסקה כבר אושרה על ידי הדירקטוריונים של שתי החברות פה-אחד - כך על פי הודעת החברות. במסחר בתל-אביב עלתה אתמול מניית מזור 7% ללא הודעה.

העסקה הזו מהווה סכום שיא לאקזיט של חברת ביומד ישראלית. השיאניות הקודמות היו נוירודרם שנמכרה בשנה שעברה למיצובישי טנבה מיפן ב-1.1 מיליארד דולר וגיוון אימג'ינג שנמכרה ב-2013 לקובידיאן ב-1 מיליארד דולר (ונבלעה בהמשך על ידי אותה מדטרוניק). מזור נמכרה במכפיל של פי 19 על הכנסותיה, ואף שהיא עדיין מפסידה. 

מזור, שהוקמה ב-2001 על בסיס טכנולוגיה שפותחה על ידי פרופ' משה שהם בטכניון, ומנוהלת כמעט מראשיתה על ידי אורי הדומי, פיתחה רובוט הממקם את כלי הניתוח בניתוחי עמוד שדרה ובכך משפר את הדיוק בניתוח בצורה משמעותית.

מאז מאי 2016, המוצר המוביל של החברה משווק על ידי מדטרוניק, תחילה באופן לא בלעדי והיום באופן בלעדי, ומדטרוניק גם השקיעה במזור עד שהגיעה בהדרגה להחזקה של 11% בחברה. מזור הודיעה בעבר כי היא תפתח מוצרים רובוטיים נוספים שלא בתחום עמוד השדרה ותשווקם באופן עצמאי כדי לשמור על עצמאות החברה, אולם קיבלה ממדטרוניק הצעה מפתחה והחליטה להימכר.

מאז החתימה על הסכם מדטרוניק עלתה מניית החברה ב-340% בכשנתיים במקביל לגידול במכירות. הכנסות מזור ב-2017 עמדו על 64 מיליון דולר - צמיחה של 78% לעומת שנת 2016. הצמיחה החדה נבעה מהעברת השיווק למדטרוניק ומהשקה של מוצר חדש על ידי שתי החברות. ב-2018 נכנסו מדטרוניק ומזור לשלב השני של הסכם השיווק ביניהן במסגרתו מדטרוניק משווקת את המוצרים של מזור באופן בלעדי. בעקבות המעבר, הצמיחה החדה בהכנסות מזור התמתנה שכן מתח הרווחים שלה על כל מכשיר ירד, ולמרות שהחברה הזהירה מראש שכך יהיה - המשך גידול מתון יותר בהכנסות אך במקביל שיפור ברווחיות הכוללת עקב ירידה בהוצאות השיווק - השוק לא קיבל זאת יפה. כאשר בדוח הרבעון השני חלה אף ירידה קלה בהכנסות, עלה הדבר לחברה בירידה של כ-20% במחיר המניה. כך הגיעה מזור למחיר שהיה נוח למדטרוניק והיא הציעה לה את הצעה הרכישה. 

תחנות בחייה של חברת מזור רובוטיקה

שתי החברות - מזור ומדטרוניק, דיווחו כי ישיקו את דור 4 של הרובוט של מזור, הממוזג עם מערכת ניווט חדשה שאותה חושפת כעת מדטרוניק לראשונה, בכנס שיחל ביום רביעי בארה"ב. מדטרוניק רכשה את מזור באופן מלא בעיקר כדי למקסם את האינטגרציה בין הרובוט לבין מערכת הניווט והשתלים לעמוד השדרה שאותם היא משווקת.

מזור הפסידה ב-2017 כ-12.4 מיליון דולר ובמחצית הראשונה של 2018 הפסידה 5.1 מיליון דולר.

בעל העניין הגדול במזור מלבד מדטרוניק הוא ז'ק שולר הקשור לקרן אוראקל (אין קשר לחברת אחסון המידע) שהשקיעה במזור ב-2012 ובעצם נתנה לה את הדלק והקשרים לרישום בנאסד"ק. אוראקל השקיעה במזור לפי מחיר של כ-4 שקל למניה לעומת 128 שקל היום. בהמשך מכרה את רוב החזקתה ב-2017 ברווח של כ-2,000%, אולם שולר נשאר עד האקזיט, וחלקו כרגע (5%) עומד על 82 מיליון דולר, רווח של כ-2,600%. מספר מוסדיים ישראלים מחזיקים במניות מזור: מגדל מחזיקה 4.55% בשווי של 70 מיליון דולר; קבוצת מנורה מחזיקה ב-3.21% השווים כ-49 מיליון דולר; ואילו עמיתים והראל מחזיקים כ-1.5% מההון כל אחד.

הצליחה להיחלץ ממשבר 

מזור הונפקה בבורסה בתל-אביב ב-2007 ועברה ימים קשים מאוד עם החדרה פחות מוצלחת של המוצר הראשון שלה בתקופה של משבר כלכלי בארה"ב. סביב 2011 נסחרה לפי שווי של 60 מיליון שקל בלבד.

מספר מהלכים שביצעה החברה חילצו אותה מן המשבר. האחד היה תמחור מחדש של מוצר הדגל שלה. בניגוד להיגיון של האדם הפשוט, מדטרוניק הגיבה לכך שהמוצר שלה לא נמכר באופן שהשביע את רצונה, דווקא על ידי ייקור משמעותי של המוצר (תוך הוספת פיצ'רים חדשים ומיתוג מחדש), ממחיר של כ-100-200 אלף דולר למערכת ועוד חצי מיליון דולר ויותר. בכך, העבירה החברה את ההחלטה האם לרכוש את המוצר ממנהל המחלקה אל מנהל בית החולים. באותה התקופה רובוטים אחרים, בעיקר הרובוט מסוג "דה וינצ'י" של חברת אינטואיטיב סורג'יקל, החלו להוציא בהצלחה שם טוב לרעיון הניתוח הרובוטי. הדומי העריך כי הוצאה על רובוט בהיקף 100-200 אלף דולר תהיה כבדה על מנהל מחלקה, אולם עבור מנהל בית החולים כולו, הוצאה של כחצי מיליון דולר תהיה הגיונית עבור מוצר המשדרג את המוניטין של בית החולים ככזה שנפתח לטכנולוגיה הרובוטית. בעבר אמר הדומי ל"גלובס" כי קיבל ייעוץ בעניין מידידו פרופ' דן אריאלי, העוסק בפסיכולוגיה של קבלת החלטות כלכליות. הגישה הזו הצליחה, והמוצר נמכר טוב יותר במחיר הגבוה ובגישה השיווקית החדשה.

מהלך נוסף שהצליח לחברה מאוד היה מעבר למסחר דואלי בנאסד"ק, בתמיכה של קרן אמריקאית בשם אוראקל (אין קשר לחברת טכנולוגיית המחשוב בשם זה). מזור היית בין חברות הביומד הישראליות הראשונות שהודיעו על רישום כפול בנאסד"ק. היא נרשמה למסחר באמצעות ADR (איגרת מעקב אמריקאית אחרי מניה הנסחרת מחוץ לארה"ב) ובסוף אותה שנה ביצעה הנפקה בנאסד"ק. תוך כדי המעבר למסחר בנאסד"ק הצליחה החברה לשמר ואף לשפר את מחיר המניה שלה כך שבסופו של דבר הצליחה להגיע לגיוס מעמדה חזקה. יצוין כי באותו הזמן כמעט כל בעלי המניות המקוריים של החברה כבר פרשו ממנה והדומי ניהל את המהלך כמעט לבדו, מלבד התמיכה מאוראקל. מחד - הוא לא היה יכול להיעזר בקרנות הון הסיכון בהנפקה. מנגד - הן גם לא מנעו ממנו לבחור את תנאי ההנפקה והמשך גיוס ההון לחברה כאוות נפשו. גורם נוסף שהאמין בחברה עוד מתקופת המשבר ונהנה מהעליות לאחר מכן הייתה חברת מגדל, שנכנסה להשקעה בחברה במחירים נמוכים וקצרה מאוחר יותר את הפירות.

ההחלטה המוצלחת השלישית של החברה הייתה ההסכם עם מדטרוניק. הסכם זה נבנה תחילה לא כהסכם מכירה אלא כהסכם שיווק משותף, באופן שאפשר למדטרוניק לבחון את מוצר הדור השלישי של מזור (MazorX) בשוק לפני ההתחייבות על המכירה. מבחינת מזור היה זה הסכם מוצלח כי מניית החברה עלתה דרמטית על רקע השיווק המשותף והעלתה גם את מחיר החברה בעסקה.

את תגובתו של הדומי לא ניתן היה לקבל בעת מועד כתיבת הידיעה. העסקה זכתה לפרגון ממשקיע הביומד ד"ר אורי גייגר, שותף מנהל בקרן ההשקעות במכשור רפואי אקסלמד, יחד עם מורי ארקין. גייגר קובל לעיתים קרובות על הקושי העצום בבניית חברות מכשור רפואי עצמאיות בישראל, ועל ההישגים הנמוכים יחסית של התעשייה בתחום זה עד כה (והוא עצמו מעדיף מודל של בניית חברות ישראליות-אמריקאיות היברידיות כדי להתגבר על הקושי). לגבי מזור, שעמה אין לו כל קשר עסקי, אמר היום גייגר: "זו עסקה מדהימה. האקזיט הגדול ביותר של חברה ישראלית בתחום הרפואי אי פעם. החברה נוהלה בהרבה נחישות על ידי אורי הדומי ועל ידי היו"ר יונתן אדרת. היא ידעה ימים קשים ושינתה כיוונים בדרך, אבל מוצר ה-MazorX הוא קפיצת מדרגה משמעותית מול הדור הקודם ובעל יתרונות על מוצרים מתחרים. השילוב עם מדטרוניק העלה את החדשנות הישראלית על פלטפורמה מסחרית גדולה ויצר ערך גדול".

היועצים הפיננסיים של העסקה מצד מדטרוניק היו גולדמן סאקס ופרלה ויינברג. את חברת מדטרוניק ייצגו עוה"ד מייק רימון, נועם צור ויסמין זיו ממיתר, ליקוורניק, גבע, לשם, טל ושות'. את חברת מזור רובוטיקה ייצגו  Kirkland & Ellis New York.

עוד כתבות

בית חולים חדש ייבנה בבאר שבע / אילוסטרציה: Shutterstock

בית חולים ראשון בבעלות הקופות הקטנות: לאומית ומאוחדת יפעילו את בית החולים בבאר שבע

בית החולים שיבא יהיה שותף של הקופות בהקמת בית החולים ● הלו"ז להשקה מוערך בלפחות 8-6 שנים ותקציב ההקמה בלפחות מיליארד שקל ● בשבועות הקרובים צפויה להתקבל החלטת ממשלה התומכת בהחלטת משרדי הבריאות והאוצר שהתקבלה היום

שלומית וייס / צילום: שלמה שהם

"חייבים להיות מהירים וגמישים יותר": העזיבה של הבכירה הישראלית והשינוי הארגוני באינטל

לפי מכתב שנשלח לעובדי החברה אמש נראה כי באינטל החליטו לאחד פעילויות בתחום הפיתוח ולהעביר את המשקל לפיתוח בתחום השרתים ובינה מלאכותית ● צעד זה הוביל בסופו של דבר להחלטתה של הישראלית הבכירה בחברה, שלומית וייס, לפרוש ממנה ● "עלינו להגביר את המהירות והגמישות בביצועים שלנו", נכתב במכתב

אסף זגריזק / צילום: כדיה לוי

הם איבדו קרובים, פונו מבתיהם או ראו את מפעל חייהם קורס: 13 אנשים מספרים מה נותן להם כוח

איל וולדמן מנסה להמשיך לבלות כי זה מה שבתו דניאל הייתה רוצה ● ירדן גונן, אחות של רומי החטופה בעזה, לובשת חולצת קשת בענן בימים קשים במיוחד ● חיים ילין ממלא מצברים רק בבית בבארי, למרות הזיכרונות השחורים משם ● ואבישג שאר-ישוב מחפשת קרני אור בצילומים שלה ● 13 אנשים משתפים מהי מכונת ההנשמה שלהם בחצי השנה האחרונה ● פרויקט מיוחד

ייפוי-כוח מתמשך. זה ההליך שיחליף אותו / אילוסטרציה: Shutterstock, REDPIXEL.PL

חקיקה חדשה: תומך החלטות לקשיש או בעל מוגבלות - במקום אפוטרופוס

השבוע נחקק המוסד של "תומך החלטות" ● מה זה אומר, מה ההבדל בין התומך לבין אפוטרופוס, ולמה בעצם צריך מינוי פורמלי מבית המשפט רק כדי לסייע לאדם קשיש או מוגבל?

חן אמסלם ודביר בנדק בקמפיין מזרחי טפחות / צילום: עופר חג'יוב

מזרחי טפחות משקיע את התקציב הגדול ביותר, ומתברג במקום השני בזכירות

הפרסומת הזכורה ביותר זה השבוע השלישי שייכת לבנק לאומי, עם גל תורן והשיר "יש מוצ"ש" - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הופעה קצרה של אירנה בקמפיין קטן ורזה מספיקה לשופרסל כדי להתברג בדירוג ולזכות באהדה

עומר אלפרן, מנהל השקעות ושותף בחברת רובי קפיטל / צילום: דין אהרוני רולנד

"עד עכשיו יזמי נדל"ן לא יצאו עם פרויקטים שכבר מוכנים, מכאן נראה מבול"

חברת המימון החוץ־בנקאי רובי קפיטל משיקה קרן השקעות שנייה, במטרה לגייס חצי מיליארד שקל לפחות ● עומר אלפרן, מנהל השקעות ראשי ושותף בחברה: "בקרוב הרבה מאוד יזמים בתחום ההתחדשות העירונית יוציאו הרבה מאוד פרויקטים לשוק"

מירב בן ארי, יש עתיד טוויטר, 23.5.21 / צילום: שלומי יוסף

האם הרקע המקצועי של המפכ"ל המיועד של בן גביר חריג ביחס למקובל?

האם הרקע המקצועי של המפכ"ל המיועד אבשלום פלד הוא חריג? צללנו להיסטוריה ● המשרוקית של גלובס

עילית רז, טרבור מילטון ואליזבת הולמס / צילומים: AP - Lawrence Neumeister, Jeff Chiu, Brittainy Newman, איל יצהר

תעשיית הטק מגייסת את הבינה המלאכותית למאבק בהונאות משקיעים

בשנים החולפות נרשמו מקרי הונאה רבים בהייטק, בהם יזמים גייסו כספים ממשקיעים, ללא בדיקת נאותות מספקת ● במטרה לצמצם את ההונאות הבאות, חברות רותמות כיום כלי בינה מלאכותית לשלל אוטמציות בהתנהלות החברה ● במקביל, גורמים בענף חוששים מההשלכות

סם אלטמן / צילום: כדיה לוי

המיזם החדש של סם אלטמן במפרציות ואיך יכול להיות שישראל נותרה בחוץ

הדיווחים על ביקוריו של מנכ"ל OpenAI באיחוד האמירויות ובסעודיה נמשכים, ולפי הערכות המטרה היא הקמת תשתיות לפיתוח שבבי בינה מלאכותית ● ישראל לא חלק מהתוכניות, אבל בענף לא דואגים: "אם אלטמן יחפש את ההון האנושי, ישראל עשויה להיות חלק מהתמונה"

רשא חולי, מנכ''לית חברת הביומד מדיפלסט / צילום: יונתן בלום

המנכ"לית שנוסעת 5 שעות ביום כדי להגיע לעבודה: "חיה באוטו"

רשא חולי, מנכ"לית חברת הביומד מדיפלסט, תמיד ידעה שהיא רוצה לנהל מפעל ייצור ● היום היא אחת המנכ"ליות הערביות היחידות בישראל, ובכל יום נוסעת חמש שעות למשרד ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

וול סטריט / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בוול סטריט; מחירי הנפט צללו בכ-3%

הנאסד"ק ירד ב-1.2% ● מדד הקאק עלה ב-0.6% ● ירידה במדד המחירים לצרכן בבריטניה, אך מעל הצפי ● יצרנית השבבים ההולנדית ASML יורדת ב-5% ●  ג'יי.פי. מורגן: "היסטורית, רכישת זהב לא מצדיקה את הסיכון" • מיקרוסופט תשקיע 1.5 מיליארד דולר בחברת ה-AI מאיחוד האמירויות • יו"ר הפד מודה: "אין התקדמות במאבק באינפלציה"

בנק ישראל מכר 8 מיליארד דולר, אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדולר מזנק לשיא של חמישה חודשים. אלה הסיבות

המתיחות הביטחונית בין ישראל לאיראן לצד התחזקות הדולר בעולם הובילה לתיסוף חד מול השקל ● שער הדולר-שקל נסחר ברמה של כ-3.8 שקלים, שיא של חמישה חודשים

עלות היירוט של ישראל של כמחצית מהמטח האיראני בסוף השבוע נאמדת ב-2.1 מיליארד שקל / צילום: Reuters, IMAGO/Bashar Taleb\ apaimages

הטקטיקה של רוסיה נגד אוקראינה ובעיית המיירטים שיכולה להגיע גם לישראל

המתקפה של איראן על ישראל מצביעה על הביקוש הגובר למיירטים ואת ההמתנה הארוכה עד להשגתם ● "אין ספק שהעומס על מלאי התחמושת עומד להיות בעיה, עבור כולם", אומר טום קראקו, מנהל צוות חשיבה אמריקאי בפרויקט הגנה מפני טילים במרכז למחקרים אסטרטגיים ובינלאומיים

מטוס אל על / צילום: דני שדה

פעם בחצי שנה זה קורה: איך יראה היום שאחרי עדכון מדדי הבורסה?

השבוע תפרסם הבורסה את עדכוני המדדים שלה ולפי הערכות יצטרפו למדד 125 היוקרתי אל על ואלקטריון ● בפעם הקודמת ששתיהן נכנסו למדד אחרי זינוק חד במניות שלהן, הן צנחו בחדות ● "כך זה עובד בכל העולם", מסבירים בבורסה. אבל ספק אם ההיסטוריה תחזור על עצמה

אילוסטרציה: shutterstock

החשש מחלחל לשווקים: פרמיית הסיכון של ישראל בשיא של 11 שנים, ומרווחי האג"ח ממשיכים להתרחב

מדד ה-CDS הישראלי, המגלם את עלות הסיכון שמדינת ישראל לא תצליח לשלם את חובותיה, עלה ב-18% בשבוע האחרון ● במקביל, המרווחים של איגרות החוב הדולריות של ישראל מול ארה"ב קופצים

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

לראשונה בהיסטוריה: הממשלה אישרה קיצוץ בתקציב בניגוד לעמדת שר האוצר

הקיצוץ בתקציב, בהיקף של כ-225 מיליון שקל, אושר לדרישתו של השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר, ובתום מאבקים בשבועות האחרונים מול שר האוצר בצלאל סמוטריץ' ● הקיצוץ נועד למימון הקמת מתקני כליאה לאכלוס העצורים הביטחוניים הרבים שנעצרו מאז תחילת המלחמה

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: יוסי זמיר

משרד הכלכלה מציג: כשאין יעדים, אין כישלונות

במקום לעמוד ביעדים, משרדי הממשלה פשוט מוחקים אותם ● בפיקוד העורף שלפו הודעה לילית שהותירה את הילדים באוויר ● והמסעות לפולין התרוקנו מערך ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

חנות Hַ&O kids בקניון עזריאלי מודיעין / צילום: יח''צ

רשת H&O משיקה תת־רשת חדשה לאופנת ילדים, עם כ־20 סניפים

הרשת תאגד את המותגים האמריקאים Carters ,Oshkosh ו־Skip Hop ואת מותג הבית H&O Kid, ותציע אופנת ילדים מניו בורן ועד גיל 12 ● הקבוצה מתכננת לפתוח כ־20 חנויות בקונספט החדש, בעיקר בקניונים ובמרכזי קניות

מטוס אל על / צילום: Shutterstock

אחרי הצניחה בתחילת המלחמה: התאוששות בענפי התיירות והבילויים

חג הפסח שיחול בקרוב מחולל רכישות בתחום החופשות והמופעים ● אתר KSP מרחיב את שיתוף־הפעולה עם שטראוס לצד מותגים כמו ויסוצקי ולוואצה ● הדירוג החודשי של אתרי האונליין

פיצוחים / צילום: תמר מצפי

הגרעינים של חממה בדרך החוצה מהבורסה - מי ייכנס במקומם?

חברת חממה סחר קיבלה הצעה להוצאת פעילותה מהבורסה והכנסת פעילות נדל"ן במקומה ● בעקבות מלחמת חרבות ברזל לחברה חובות בהיקף של 1.6 מיליון שקל מתושבים מרצועת עזה