גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"יש בפריים-טיים שפים שלא הייתי נותן להם להכין לי חביתה"

יובל בן נריה, השף המוערך של "טאיזו", פותח בקרוב מסעדה חמישית ונחוש להישאר כוכב רק במטבח ● "לריאליטי אין כמעט קשר לעיסוק שלנו, ומבחינה מקצועית השיפוט שם לא אומר עליהם כלום"

יובל בן נריה לא רוצה שתכירו אותו מהטלוויזיה. גם לא מתמונות סלפי באינסטגרם - ממילא לחייך מול עדשות מצלמה הוא הפסיק בערך בתמונת המחזור השנתית ביסודי. השף והמסעדן הצעיר (36) - שזכה בחצי העשור האחרון ביותר פרסי אוכל מרוב השפים בני גילו גם יחד - יעמוד עד תחילת השנה הבאה מאחורי חמש מסעדות בתל-אביב, ובראשן טאיזו. אף על פי כן, ובאופן חריג למעמדו בתחומו - שמו ופניו נותרו ידועים בעיקר בקרב ברנז'ת הפודיז. "אני פחות נהנה מהצהוב ומהרכילות", הוא אומר. "לא מעוניין לדבר על עצמי, על אשתי ועל הבית. אני בן אדם סגור מטבעי, מתרחק מהצצות לחיים האישיים שלי ולא רוצה שייגשו לשוחח איתי כשאני אוכל פלאפל בחוץ".

אתה מבין שיש לזה מחיר.

"מבין, ועדיין, אני לא חושב שיש בארץ מסעדות שף יותר מלאות משלי. שיווק הוא משהו שחייבים לתת לו את המקום, כי אנחנו חיים בעולם כזה שבו סועדים ממלאים מסעדה גדולה רק מהמלצות מפה לאוזן. אבל אני לא צריך לשפוט בתוכניות ריאליטי או להעלות תמונות מהחיים שלי לאינסטגרם בשביל זה. הקהל לא טיפש - בטווח הארוך, חשובות לו יותר האיכות והתמורה. בקיצור: אין לי צורך, לא אישי ולא כלכלי, להתמסחר בטלוויזיה".

אמרו את זה גם מאיר אדוני ויונתן רושפלד.

"ידוע, לכן אני לא רוצה להיות מהחכמים שיגידו 'בחיים לא'. יכול להיות שבהמשך כן, אבל כרגע לא. לריאליטי אין כמעט קשר לעיסוק שלנו, ומבחינה מקצועית השיפוט שם לא אומר עליהם כלום. יש בפריים-טיים שפים שלא הייתי נותן להם להכין לי חביתה, ויש לצידם גם שפים סופר-מוכשרים. כמו שיש מוזיקאים שממלאים אולמות בלי לשפוט בתוכניות ריאליטי - כך גם במסעדה. ואצלי הפופולריות מגיעה מהאוכל שאני עושה ולא מהטררם מסביב".

עלייתו ונפילתו של השניצל היפני

אחרי שפתח השנה את דוכן הראמן מיאזאקי (שהפך לאחרונה לדוכן ראמן והמבורגר עם טוויסט יפני) ואת מסעדת יא-פאן, יפתח בן נריה בתחילת השנה האזרחית מסעדה יפנית רחבת ממדים ופטיסרי במגדל עזריאלי החדש בפאתי שרונה. "החלל הוצע לנו לפני חמש שנים, כשהמגדל עוד היה על הנייר ועוד לא היה אפילו בור", הוא מספר. "השתכנענו וחתמנו מבלי לתכנן ולדעת מה ייפתח שם. בחמש שנים כל-כך הרבה דברים משתנים, ואתה לא יודע לאן הרוח תנשב. כשפתחתי את מיאזאקי התחלתי להבין שזו תהיה מסעדה יפנית. זה המטבח שמעניין אותי כרגע".

שמה של המסעדה עוד לא נקבע. מה שידוע הוא שבתפריט יושם דגש על סושי לצד גריל יפני מסורתי. בפטיסרי יככבו הקינוחים של קונדיטורית טאיזו המוערכת, אנה שפירו. "במסעדה החדשה אני נכנס הרבה יותר עמוק לסושי מחד ולבשר מאידך. קונספט שונה מאוד מטאיזו, כשיהיו גם יותר פתרונות לצמחונים ולשומרי כשרות. תותקן אסכלה בהשראה יפנית ומכונת אטריות יפנית תייצר ראמן ונודלס. המון השתנה בעשור האחרון בישראל מבחינת היצע חומרי גלם, אבל המצב עבור מסעדות עדיין על הפנים. היבוא מסורבל ולא תמיד יש תחליפים מקומיים ראויים למה שחסר, מה שהביא אותנו לייבא בעצמנו אצות, אורז וגם סאקה".

דמפלינג שנחיזי לחי עגל מרק בשר בוטנים ציר רימונים    /  צילום:איליה מלניקוב

בשנה האחרונה נפתחו מסעדות יפניות רבות, אני אומר לבן נריה. "ידעתי את זה כשהתחלנו לעבוד על המסעדה לפני כשנתיים. יא-פאן אפילו נפתחה גם כדי שנתרגל בה את האוכל שיוגש במקום החדש. ובאמת, עלו בה הרבה תובנות. למשל שטונקאטסו - שניצל יפני בביצוע מסורתי שהגשנו כאן בהתחלה - לא התקבל באופן המצופה. 'לא באנו מהרצליה בשביל לאכול שניצל', אמרו לקוחות. קיווינו שיעריכו את המינימליזם של האוכל ושתהיה שכונתית - וזה לא קרה. מכיוון שבסוף אתה צריך להקשיב לקהל ולא להיפך, שינינו את התפריט, והסיפור הפשוט של המנות התחלף במורכבות רבה יותר".

"לך לרושפלד, לך"

בזמן שילדי הפלא של עולם הקולינריה הישראלי קילפו ארטישוקים ירושלמיים מתחת לאורות הניאון של מטבחי מסעדות תל-אביב וחלמו על מסעדות משלהם - היכלי אנטרקוט, פסטות טריות וכמהין לבן מחבל פיימונטה - בן נריה למד לבחינות הבגרות במתמטיקה ובפיזיקה (5 יחידות). על הדרך, שימש כטכנאי מחשבים עד הבית במכורתו, מבשרת ציון. סיפור שונה בנוף המקומי, שכמעט תמיד מתחיל באוכל משפחתי-עדתי שנוסך השראה. "לא גדלתי בבית של חריימה וסבתא בשלנית. להיפך. גם לא היה לי עניין בבישול עד סוף שנות העשרה שלי. בתקופת השירות הצבאי שלי (כחצוצרן בתזמורת צה"ל, אבל זה כבר סיפור אחר), בזמני החופשי, התחלתי לקרוא על יין ולהתעניין ברמה כזו, שחשבתי ברצינות אז ללמוד אנולוגיה וביולוגיה כדי להיות יינן.

"בין יין לאוכל יש קשר הדוק, והתחלתי לגלות עניין גם בקולינריה, לבשל בבית ומדי פעם גם במטבח של בית קפה שבו עבדתי. זה מצא חן בעיניי ומהר מאוד גיליתי שבישול הוא חיידק אלים. ההורים - שניהם רופאים - לא לקחו את הכיוון החדש בחיים שלי ברצינות. היה ברור להם שאלך לאוניברסיטה, ולדעתי עד היום הם בטוחים שזה עוד יקרה".

אתה מצטער על זה?

"ממש לא. בישול הוא מקצוע שנותן ביטוי לכל-כך הרבה בעיות במירכאות שיש לי - חוסר שקט, זה שאני משתעמם מהר וזקוק לתזוזה ולעניין מתמידים. במטבח, היפראקטיביות היא אשכרה יתרון".

לאחר טיול בדרום אמריקה, עבד במטבחו של שלום קדוש במלון לאונרדו בירושלים ולאחר מכן שנה וחצי לצדו של רפי כהן במסעדת רפאל. "כמו רבים מאלה שעבדו איתו, גם לי היה איתו קשר בעייתי", בן נריה משחזר. "עזבתי תוך כדי שהוא אומר לי: 'אני יודע שאתה הולך לעבוד אצל רושפלד ב'הרברט סמואל'. תלך! אני נותן לו חצי שנה עד שיסגור'. אמרתי לעצמי שאם זה מה שהוא רוצה - זה מה שאעשה. כך הגעתי לרושפלד".

בהרברט סמואל עבד קרוב לשש שנים, רובן כשף המסעדה. במקביל לתפריט הים תיכוני של רושפלד, החל באותה תקופה לבשל בימי ראשון במסעדה אוכל אסיאתי. "מהבישול האסיאתי, שהיה יותר ניסוי לפרקים מבישול אותנטי, ידעתי שאני רוצה לדעת יותר ולהתמקצע במטבחים האלו".

טרטר דגי ים קונוס אורז פריך שומשום שחור קציפת סויה ביצי דג דאון    /  צילום:איליה מלניקוב

למה כל-כך יקר?

את טאיזו פתח בתחילת 2013 אחרי מסע של ארבעה חודשים עם הסו-שפים שלו במזרח אסיה. התפריט שילב בין חומרי גלם מקומיים לאופני הכנה מסורתיים: אסיה פוגשת את אסיה בפיוז'ן 2.0.

הכתבות מהתקופה ציינו שבחלל המעוצב הושקעו כ-8 מיליון שקלים, ושאחד המשקיעים הוא הבעלים של וודקה סטוליצ'ניה, שאותו הכיר השף כשהיה לקוח במסעדת רושפלד - ובכלל, בן נריה מחזיק לצד המשקיעים קרוב לחמישית מקבוצת המסעדות, לא דבר נפוץ קרב מסעדנים.

כמו ביא-פאן, התפריט של טאיזו היה יוצא דופן, ועל אף הביקורות המשבחות, הוא התקבל בתחילה ברגשות מעורבים בקרב הקהל הרחב. "אנשים בהתחלה לא הצליחו להבין את טאיזו, והיו גם מי שהתאכזבו. 'איך במסעדה אסיאתית אין סושי ואין אטריות?', הם תהו. אבל טאיזו לא הייתה ועודנה לא מסעדה טרנדית. פה לא רוקדים על הבר - זה לא מה שמעניין אותנו, מה שאולי בעוכרנו, כי יקר יותר לתת איכות ותוכן ומהות - וגם פופולרי פחות".

יא-פאן סושי טמארי /  צילום: יפית שמחה

המחירים מגיעים בקלות ל-600 שקל לזוג, מה שהופך את טאיזו לאחת המסעדות היקרות בישראל. לא נוצר פה סוג של מועדון סגור?

"אני לא חושב. לטאיזו יש קהל מסוים, אבל בסופו של דבר, 10-9 אלף איש אוכלים כאן כל חודש. לגבי התמחור - לאנשים יש לפעמים מחשבה שגויה שמסעדות בישראל פועלות בפלנטה אחרת. אם חומרי הגלם הביתיים יקרים, גם במסעדה המחירים עולים. וזה עוד לפני משתנים כמו מדיניות החזרי המנות במסעדות, נוהג ישראלי שאין לו אח ורע בעולם. אבל מכיוון שהתחרות פה גדולה והקהל דורשני, כולם מיישרים איתו קו.

"מגיעה ללקוח מנה ולפעמים הוא אפילו לא טורח לטעום לפני שהוא מחזיר אותה ומצפה לזיכוי מלא. 'זה לא נראה לנו', הם אומרים למלצרים ומבקשים שייקחו אותה מהם. מכיוון שנלחמים על כל אורח, אין שאלה בכלל ואנחנו מחזירים את המנות ומזכים".

בקומץ הראיונות שהוא נתן לאורך השנים, בן נריה חזר על כך שלא ישן במשך חודשים לאחר הפתיחה של טאיזו ושסבל מחרדות. אתה עדיין מרגיש ככה לקראת פתיחות כמו זו המצופה לך בקרוב? אני שואל אותו. "היום אני ישן מצוין בלילה כי אני בפוזיציה שונה", הוא משיב. "הימים הם כל-כך עמוסים, שאני רק מגיע למיטה ונרדם. זה לא אומר שאני לא יכול להבין איך מהלחץ שפים בכירים - כל אחד מהסיבה שלו - יוצאים בשנים האחרונות מהמשחק. הססטרס הוא אינסופי, מרוץ בלתי נגמר אחרי כוח אדם, חומרי גלם ומה לא. אתה לא מקיים חיים של בן אדם, לא נמצא עם המשפחה, לא רואה חברים - שלא לומר, אין לך חברים - כי אין מה לעשות, מערכות יחסים צריך לטפח, ואני כל היום בין המסעדות. וכן, קורה שאני שואל את עצמי בשביל מה. במיוחד לאור קשיים כמו הרגולציה החדשה", הוא אומר ומתכוון למשבר הנוכחי הנוגע לתשלומים הרטרואקטיביים לעובדים הזרים במסעדות.

מיאזאקי המבורגר/  צילום: איליה מלניקוב

"יושבים אנשים שלא מבינים, או לא רוצים להבין, כמה אנשים אנחנו מעסיקים מלבד העובדים הזרים, כמה האוכל המקומי חשוב ומשמש כמנוע לתיירות - ומחוקקים חוקים שלטעמי מתבססים על גזענות. אין לזה מילה אחרת. חוקים שנולדו כדי להרחיק מפה פליטים, על חשבוננו ועל חשבון המלונות, משנאה ופחד".

שפים רבים פתחו בשנה האחרונה מסעדות בחו"ל. אתה רואה את עצמך עושה את זה?

"כרגע - ממש לא. יש לי מספיק על הצלחת".

עוד כתבות

ייצור השבבים / צילום: Shutterstock, Golubovy

חברות השבבים הישראליות שמשלמות על הקשחת הכללים

ביטול רכישת חברת שבבים ישראלים על ידי הענקית האמריקאית קוואלקום מתווספת לנסיגת אינטל מרכישת טאואר אשתקד ● לפי מומחים, מדובר במגמה מתעצמת של הקשחת העמדות מצד רגולטורים בעולם ● "חברות צריכות להתחיל לחשוב מראש על אלטרנטיבות", הם אומרים

גל בר-דעה, מנכ''ל וואן זירו / צילום: איל יצהר

הבנק הדיגיטלי כבר שרף כ-800 מיליון שקל; המנכ"ל: "המשקיעים ימשיכו לתמוך"

לוואן זירו כבר יש כ-100 אלף לקוחות והמנכ"ל גל בר דעה מעריך כי "נהפוך לרווחיים כשנגיע ל-200 אלף לקוחות" ● את 2023 סיים הבנק של אמנון שעשוע עם הפסד של 357 מיליון שקל, אך בר דעה אופטימי:  "ההכנסה מלקוח יותר גבוהה ממה שחשבנו. אם נמשיך כך ונגביר פעילות אנחנו על דרך המלך"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: שלומי יוסף

העליון מגדיר מחדש את גבולות שכר הטרחה לעורכי דין בתביעות ייצוגיות

פסק דין שאישר פשרה עם סופרגז ואמישראגז קבע תקדימים בעניין שכר טרחת עורכי דין בתביעות ייצוגיות ● בין השאר נקבע כי שר הטרחה יוגבל לפי מדרגות מקסימליות, ודרך היישום לתשלום הובהרה ● בשוק יש שמברכים על ההסדרה, ואולם אחרים מזהירים: תפגע בתמריץ להשיג פיצוי מרבי

חברת הסייבר הישראלית Coro (קורו) / צילום: CORO

המשבר בהייטק נגמר? סטארט-אפ ישראלי שני מודיע בתוך שבוע על גיוס של 100 מיליון דולר

חברת קורו (Coro) הישראלית, העוסקת במכירת מערכות סייבר לעסקים קטנים ובינוניים, הודיעה על גיוס של 100 מיליון דולר ● ככל שנודע, כספי הגיוס כולם הושקעו בחברה ולא בקניית מניות מיזמים או משקיעים קודמים ● כל הגיוס התבצע מקרנות הון סיכון זרות

קבינט המלחמה. ללא נשים במוקד קבלת ההחלטות / צילום: קובי גדעון-לע''מ

המלחמה חושפת את אוכלוסיית הנשים לסיכונים חריגים. איך אפשר להתמודד איתם?

מדור "המוניטור" של גלובס והמרכז להעצמת האזרח עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות ● הפעם, בשיתוף שדולת הנשים, על האתגרים שמציבה המלחמה בפני נשים ● נשים סובלות יותר מהיעדר ביטחון אישי וכלכלי - ובכל זאת הן לא נמצאות במוקד קבלת ההחלטות

''התייצבות ושיפור, גם אם צנוע, ברוב הפרמטרים הפיננסיים של ההייטק הישראלי'' / אילוסטרציה: Shutterstock

אחרי שנה קשה, הרבעון הראשון של 2024 מראה מגמה חיובית בתעשיית הטק הישראלית

על פי נתונים חדשים מדוח ההייטק "Tech Review", ברבעון הראשון של 2024 חברות הסטארט-אפ הישראליות גייסו כ-1.6 מיליארד דולר ● מדובר בעלייה של כ-10% ביחס לרבעון הקודם וירידה של 10% בהשוואה לרבעון המקביל אשתקד ● 38% מסך הסכום הכולל גוייס בחברות הסייבר

ביתן של קבוצת צ'אנגן בתערוכת מכוניות בסין / צילום: ap, Ng Han Guan

קבוצת הרכב השלישית בגודלה בסין בדרך לישראל

משלחת בכירה של צ'אנגן (Changan) סינית נערכת לייצא לישראל, הכניסה של החברה לישראל היא חלק ממהלך ההתרחבות הגלובלית שעליו הכריזה השנה ● מרצדס E קלאס והקרוסאובר של פורד: הדגמים החשמליים שבדרך ● השבוע בענף הרכב

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

בורסת ת"א ננעלה ביציבות; אלקטריאון זינקה ב-18%, ישראכרט ב-8%

אל על השלימה גיוס של 100 מיליון דולר, המנייה עולה ב-4% ● הבורסה בת"א מסכמת רבעון ראשון בעליות נאות במדדים המובילים ● לאומי על הדולר המתחזק: "מציע למשקיעים הצעה שאי אפשר לסרב לה" ● באופנהיימר צופים "רוח גבית לשוק המניות האמריקאי לפחות עד שנת 2025"

דם אברמוב בקמפיין בנק הפועלים / צילום: צילום מסך

בלי אסקפיזם ועם לוחם בשיקום, הפרסומת של בנק הפועלים היא הזכורה ביותר

פרסומת הבנק, שבה מככב הלוחם הפצוע אדם אברמוב, היא גם המושקעת ביותר עם כ–1.6 מיליון שקל ● מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה עולה כי השבוע התברגו שתי פרסומות חדשות: מנורה מבטחים וטאצ' ● הפרסומת של ביטוח 9 היא האהודה ביותר גם השבוע

הורים לילדים שגילם עד שלוש יקבלו החל מתלוש השכר הקרוב תוספת של נקודות זיכוי / אילוסטרציה: Shutterstock

הטבת המס הגדולה שהבטיחה הממשלה נכנסה לתוקף. מה יקרה לנטו שלכם?

הורים לילדים שגילם עד שלוש יקבלו החל מתלוש השכר הקרוב תוספת של נקודות זיכוי, אשר תגדיל להם את ההכנסה הפנויה ● ואולם, מומחים טוענים כי הטבת המס לא תשפיע על מי שבאמת זקוק לה

מרכז תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

בעל דירה סירב לחתום על פרויקט תמ"א וזכה ב־320 אלף שקל נוספים

בעל דירה בפרויקט תמ"א 38 בת"א, שהוא גם בעלים של חלק מהחצר, ביקש פיצוי של 1.2 מיליון שקל ● המפקחת על המקרקעין קבעה בהסכמת הצדדים כי אכן מגיע לו פיצוי תמורת חתימתו

דובר צה''ל, תא''ל דניאל הגרי / צילום: דובר צה''ל

דובר צה"ל: בכיר בחמאס חוסל בביה"ח שיפא

נזק נגרם לחצר בית בשלומי אחרי רצף אזעקות בגליל המערבי • דיווח: ישראל תקפה אזור פעילות של חיזבאללה בדמשק, 2 נפצעו • בית הדין בהאג הורה לישראל להכניס סיוע לעזה ללא הגבלה • מוקדם יותר: פצוע בינוני בפיגוע ירי בכביש 90 מצפון ליריחו • עדכונים שוטפים

צילומים: נועם מושקוביץ-דוברות הכנסת, אייל רדושיצקי, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

כועסים על היציאה לפגרה, אבל הבעיה עמוקה מזה

הבנקים כביכול תחת אש, אבל לא צפויים לספוג ריקושטים כבדים ● פגרת הכנסת מעוררת ביקורת, אבל לא היא הבעיה ● והטעם לפגם בפרס על צילום העיתונות ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

פרויקט תמ''א 38 בחיפה / צילום: פאול אורלייב

משרד המשפטים יוזם: יזמי התחדשות עירונית יתחייבו מראש על מועד מסירת הדירות

שורת תקנות שיזם משרד המשפטים, שיידונו בקרוב בוועדת הפנים של הכנסת, יחייבו יזמי התחדשות עירונית במתן מועדי מקסימום לאישור תוכנית הפרויקטים שלהם ואכלוס הדירות שהם מקימים ● תקנות בולטות נוספות הן חשיפת ערבויות מחייבות, גילוי ניגוד אינטרסים של היזמים, וידוא שהדיירים מבינים את ההסכם ועוד

גזירת סרט בפתיחת משרדי ASI, חברת הבת בהודו יחד עם שגריר ישראל בהודו, נאור גילאון / צילום: תעשייה אווירית

מתחת לרדאר: התעשייה האווירית הקימה חברה בת בהודו

התעשייה האווירית השיקה השבוע את חברת הבת ההודית שלה בניו דלהי ● החברה הוקמה במסגרת שיתוף הפעולה בין התעשייה האווירית לבין DRDO, גוף המחקר והפיתוח בנושאי הגנה של ממשלת הודו

עינת גנון / צילום: בר שניר

פרויקט הענק מתעכב: עוד פרישה מהמרוץ לניהול רשות המטרו

עינת גנון, סמנכ"לית הרשות להתחדשות עירונית, הודיעה על פרישה מהמרוץ לניהול רשות המטרו, לאחר שלאחרונה גם צחי דוד, סגן הממונה על התקציבים באוצר לשעבר, הסיר את מועמדותו לתפקיד ● כעת נותר מועמד אחד לבחירה, והמכרז עומד בפני ביטול

מתחם חזית הים בחיפה / הדמיה: מן-שנער-יעד אדריכלים

נסגר המכרז הראשון של רמ"י בחזית הים בחיפה: כמה תשלם הזוכה?

יורו ישראל זכתה במכרז של רמ"י על קרקע של 23 דונם, להקמת 500 יחידות דיור ושטחי מסחר באחד מהמתחמים המסקרנים בישראל ● החברה תשלם על הקרקע, הסמוכה לבית החולים רמב"ם בחיפה, כ-205 מיליון שקל כולל הוצאות פיתוח

מה חדש בדוחות / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

כלל: רווח של 305 מיליון שקל ב-2023, השפעת רכישת מקס עוד קטנה

מדור חדש של גלובס יביא את הסיפורים של עונת הדוחות בבורסת ת"א שאולי פספסתם ● והפעם: אימקו מסכמת את 2023 עם רווח כ-6.2 מיליון שקל לאחר שרשמה הפסד בתקופה המקבילה, כלל הציגה דוח רבעוני חזק, אך טרם רשמה רווח משמעותי מרכישת חברת כרטיסי האשראי מקס והרווח הנקי של מור השקעות זינק בכ-60% ● מדור חדש

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

אייל בן סימון מימש אופציות של הפניקס בהיקף של 1.65 מיליון שקל

ביום האחרון לפני הפקיעה: מנכ"ל הפניקס וסמנכ"ל הכספים שלו מימשו יחד 170 אלף אופציות במחיר של 37.48 שקל למניה

הכפר פטריצ'ה באיטליה. ראש העיר מנסה למכור בתים באירו / צילום: Shutterstock

באיטליה מנסים למכור בתים באירו אחד. אז למה זה לא עובד?

ראשי עיירות קטנות באיטליה, שהתרוקנו מתושבים בשל מגמת עיור ארוכת־שנים, מציעים בתים למכירה באירו אחד בלבד, כאשר עלות השיפוץ מוטלת על הקונה ● התקשורת האמריקאית רווייה בסיפורים על בתים עתיקים שעברו שיפוץ והפכו לבתי נופש משפחתיים, אך בפועל, עסקי "הבתים באירו" עומדים בפני חסמים רבים