הרגעים הגדולים של גלובס טק: כתבות שאסור לפספס

חברת ההייטק של בני גנץ נחשפת, העולם המטורף של הביו-האקרים, סודות המחשוב הקוונטי, הרחפנים פוגשים את הבלוקצ'יין, הריגול הטכנולוגי במקומות העבודה ולמה אנחנו מדברים עם שואבי אבק • עורך מדור הטכנולוגיה של "גלובס" חוזר לכמה מהכתבות הבולטות של השנה

סיכום שנה בהייטק / צילום: Shutterstock
סיכום שנה בהייטק / צילום: Shutterstock

לפני קרוב לשנה התחלנו לעבוד על השקת גלובס טק, המדור שאתם קוראים כעת, שהחליף את מדור ההייטק והתקשורת הוותיק של גלובס. גייסנו כתבים, הגדרנו תחומי סיקור, חשבנו במה צריך להתמקד ואיך, שייפנו ודייקנו, ויצאנו לדרך. המטרה שלנו הייתה (ועודנה) לרענן, לקדם ולהרחיב את סיקור הטכנולוגיה וההייטק הישראלי, בגלובס ובעיתונות הישראלית בכלל.

כעת, לקראת שעות המנוחה הארוכות של יום כיפור, אנחנו רוצים לחזור לכמה מהכתבות הבולטות שפרסמנו לאורך השנה הזאת. זו גם הזדמנות טובה להכיר את הכתבות והכתבים הקבועים של המדור, ואת האורחים שמפציעים בו מדי פעם. יחד הם מרכיבים מדור טכנולוגיה שמשלב בין כלים עיתונאיים קלאסיים לבין התבוננות מפוכחת וחכמה בעולם החדש. קריאה נעימה וגמר חתימה טובה.

יסמין יבלונקו

יסמין, באופן רשמי, היא כתבת הסטארט-אפים של גלובס טק. באופן מעשי היא עיתונאית חוקרת אמיתית, שלא מתרשמת ממילות באזז מפוצצות ובודקת מה באמת מסתתר מאחוריהן. מכתבותיה בחודשים האחרונים: המערכת הלא-ממש-יעילה של משרד התפוצות לזיהוי אנטישמיות ברשת (שהפכה למערכון אצל תם אהרון), השאלות הקשות סביב מיזם הבלוקצ'יין Initiative Q וסביב סטארט-אפ הקריפטו הישראלי נימה, התוכנית של השב"כ להסתער על הכוכבים הבאים של ההייטק, העבר האפל וההווה המרתק של הסטארט-אפ סייברה, וגם הסיפור המוזר מאחורי פרויקט "הדגל הגדול במדינה".

אושרית גן-אל

אושרית היא כתבת חדשות החוץ של גלובס טק. השנה היא הצליחה, שוב ושוב, לזהות מגמות חשובות ומפתיעות, בעמק הסיליקון ומחוצה לו - לעתים לפני כלי התקשורת המובילים בעולם. מכתבותיה הבולטות: איך הפכו עובדי ההייטק לאקטיביסטים החדשים (אם אהבתם, כדאי גם לקרוא את כתבתה של ויקי אוסלנדר על בינה מלאכותית מוסרית), איך אפשר להשתיל אנשים בווידאו מזויף, למה כולם מדברים על למידת מכונה, מדוע נשים לא הולכות למיט-אפים, כיצד אמזון תוכל לרגל אחרי עובדיה בזמן אמת, והחברות שמנסות לפתור את בעיית הפלסטיק העולמית.

טל שחף

טל, כתב תעשיית ההייטק הישראלית, הוא מצטרף טרי יחסית למדור. בחודשים המעטים איתנו הוא כבר הספיק לקיים ראיון ראשון עם חברת המימד החמישי של בני גנץ, לחשוף פרטים על תוכנית המחשוב הקוונטי של משרד רה"מ (ולראיין, יחד עם אורי ברקוביץ', את חוקרי הטכניון בתחום), לחשוף גם את תוכנית הפיילוטים הממשלתית המסקרנת, להיכנס אל מאחורי הקלעים של אחת מפרשות הסייבר החמורות בישראל (יחד עם אלה לוי-וינריב), ולנהל שיחה מרתקת עם ליאור שליו, נכדו של מייסד טבע אלי הורביץ, על הדרכים שבהן ההייטק יכול לשפר את העולם.

אורי ברקוביץ'

אורי מתמחה בהסברים ברורים ומעוררי השראה על נושאים טכנולוגיים סבוכים. את הכישרון הזה הוא מנצל בשתי דרכים עיקריות: ראיונות עומק ומדריכים. בגזרת הראיונות הוא שמע מפרופ' יצחק בן ישראל כיצד המדינה מתחמשת במרוץ הבינה המלאכותית, שוחח עם מנכ"ל החברה הציבורית הצעיר בסין שמתח ביקורת קשה על עמיתיו הישראלים, ודיבר עם היזם הסדרתי נועם קופל על הפרויקט העתידני שלו, רשת תחבורה מבוססת בלוקצ'יין. בגזרת המדריכים הוא יסביר לכם איך לשקם טלפון נייד מקרטע, איך להיגמל מהתמכרות לרשתות חברתיות, ואיך לרוקן בשניות את תיבת המייל המתפקעת.

ויקי אוסלנדר

ויקי, כתבת גלובס טק בניו יורק, מצטיינת בזיהוי נקודות המפגש שבין תופעות טכנולוגיות מעניינות לתופעות תרבותיות ואנושיות. בין היתר היא כתבה על ניו יורק וקשיחותה כלפי חברות טכנולוגיה (בניגוד לערים אחרות), עלייתה של תעשיית הבדיקות הרפואיות הביתיות, הפריחה העצובה של תעשיית המיגון החכם, נתוני המיקום שהפכו למכרה זהב, הקשר המיוחד והמוזר שנוצר בינינו לבין שואבי האבק והרמקולים החכמים (שגולש לעתים לפסים בעייתיים), וחתולי הבלוקצ'יין שעולים 100 אלף דולר (ולא רק חתולים).

כותבים נוספים

לצד כתבי המדור הקבועים, גלובס טק מארח כתבות וכתבים משאר חלקי העיתון, שתחומי הסיקור שלהם קשורים לטכנולוגיה:

גלי וינרב, כתבת מדעי החיים, צללה בסדרת כתבות לעולמם המטורף של הביו-האקרים, שמהנדסים מחדש את גופם (חלק א', חלק ב', חלק ג'), וניסתה להבין למה הבת שלה נחשפת לסרטונים מוזרים ומטרידים ביוטיוב.

מיכל רז חיימוביץ', כתבת הצרכנות, בדקה למה הסמארטפונים של שיאומי הצליחו כל כך בישראל, ומדוע הצ'טבוטים שהחליפו את נציגי שירות הלקוחות כל כך מרגיזים.

דובי בן גדליהו, כתב הרכב, מפנה זרקור ל-7 חברות אוטוטק ישראליות שכדאי לשים עליהן עין (וגם כותב מדי שבוע על הגאדג'טים החדשים שאתם צריכים להכיר).

שירי דובר, עורכת וכתבת בשוק ההון, כתבה על העבודות בהייטק שבוגרי מדעי הרוח יכולים לקבל, ואיך הופכים להייטקיסט בגיל 18 (וגם כותבת מדי שבוע את אופן ספייס, מדור המוקדש לעובדי ההייטק הישראלי).

עינת חורשי, מצטרפת טרייה לצוות העריכה של גלובס, כתבה בין היתר על השיעור שחברות ההייטק צריכות ללמוד מלברון ג'יימס, וגם האם וכיצד הורים צריכים לעקוב אחרי ילדיהם דרך הסמארטפון, ואיך הילדים יכולים לעזור להורים עם קשיים טכניים.

עמרי זרחוביץ', כתב החינוך והרווחה, תיאר מה קרה כשתנועת MeToo פגשה את ההייטק הישראלי, בעקבות פרשת רמי ברכה.

טל שניידר, הכתבת הפוליטית, טיילה בירושלים עם ג'ק מא, שהודיע לאחרונה על פרישתו מהנהגת עליבאבא, ודיווחה החודש על מתקפת הפרופילים המזויפים שקדמה לביטול ההופעה של לנה דל ריי.

ואם אתם עוד לא קוראים את הטור של יזהר שי מקיינן פרטנרס ישראל, שבכל שבוע מנתח את ההייטק הישראלי והעולמי מזווית מקורית, זה הזמן להתחיל.

אה, ויש גם אותי

בתור עורך יוצא לי לכתוב לעתים רחוקות יחסית, לפעמים כשנחה עליי הרוח, או כששוב אישרתי בטעות חופשה לכל הכתבים בו זמנית. בינואר, כשהשקנו את גלובס טק בפורמט הנוכחי, כתבתי על היעד המרכזי של המדור - להנגיש בחוכמה. קיימתי שני ראיונות עומק מעניינים עם אריה סקופ ויורם יעקבי, אבות הפעילות הישראלית של מיקרוסופט, שפכתי אור על האלגוריתם החדש של פייסבוק (לא, הוא לא מציג רק 25 חברים), הזהרתי מתופעת הטק-ווש, וערכתי מוסף מיוחד שהוקדש למנהלות ולמנהלים בקהילה הגאה - רבים מהם מעולמות ההייטק.