ניצבות בראש: אלו המנהלות הבכירות והמשפיעות בישראל

"ליידי גלובס" מציג את המנהלות המחזיקות בעמדות השפעה בתחומי התקשורת, הפוליטיקה, הפיננסים, האקדמיה, ההייטק והתיאטרון • מתוך גיליון 'הנשים המשפיעות בישראל'

רגולטוריות / צילום איל יצהר
רגולטוריות / צילום איל יצהר

ד"ר זהר קדמון סלע, יו"ר חברת חדשות 10

בקרוב תציין ד"ר זהר קדמון סלע שנתיים למינויה כיו"ר חברת חדשות 10. בשנה האחרונה פעלה לשמירה על תקציב החברה על רקע הפיצול בערוץ 2, שהוביל לשידור מהדורת החדשות של המתחרה בשני ערוצים חזקים מקבילים. עם הודעת הערוץ על כוונות המיזוג שלו עם רשת, זכיינית ערוץ 2 לשעבר, פעלה מול גופים רגולטוריים ואחרים העוסקים במיזוג, על מנת לשמר את החוסן העיתונאי והכלכלי של חדשות 10, מהנכסים הבולטים שמביא עמו הערוץ.

יוליה שמאלוב ברקוביץ’, יו"ר מועצת הרשות השנייה

בימים אלה מציינת יוליה שמאלוב ברקוביץ’ שנה בתפקידה כיו"ר מועצת הרשות השנייה. תפקידה של הרשות הוא לקיים שידורים באמצעות בעלי זיכיון, ותחת פיקוחה של שמאלוב נמצאים 27 כלי תקשורת. השנה עסקה בקידום חקיקה בנושאים כמו הסדרת התוכן השיווקי, והפחתת הערבויות לגופי השידור. אולם את ההישג החשוב, בעיניה, היא עדיין לא רשמה: חיזוק אמון הציבור בתקשורת בישראל.

עו"ד תמי רוה, יו"ר חברת החדשות

תמי רוה, שמכהנת בתפקידה מאז 2011 וצפויה להמשיך למלא אותו עוד שנה וחצי לפחות, ליוותה השנה את מהלך הפיצול של ערוץ 2, שבעקבותיו עברה חברת החדשות לשדר בשני ערוצים נפרדים. היא הקימה ועדת משנה של הדירקטוריון להסדרת האחזקה המשותפת של קשת ורשת בחברת החדשות לאחר הפיצול של ערוץ 2. ועדת המשנה הסדירה את הנושאים המהותיים והטכניים כמו מועדי יציאה לפרסומות או פריצה לשידורים באירועים מיוחדים.

קרן טרנר ועו"ד אמי פלמור / צילום: ענבל מרמרי
 קרן טרנר ועו"ד אמי פלמור / צילום: ענבל מרמרי

קרן טרנר, מנכ"לית משרד התחבורה

הביקורת הציבורית על העומסים הכבדים בכבישים לא עושה חיים קלים למנכ"לית משרד התחבורה, קרן טרנר. כך גם מורכבות הפרויקטים שהיא מעורבת בהם. טרנר, 39, מובילה בשנתיים שבהן היא נמצאת במשרד התחבורה שורה של מהלכים במשק, ובהם רפורמת הנמלים, רפורמת התעריפים בתחבורה הציבורית, והרכבת הקלה בגוש דן.

עו"ד אמי פלמור, מנכ"לית משרד המשפטים

השנה עמדה עו"ד אמי פלמור, המנכ"לית הדומיננטית, בראש שתי ועדות בין משרדיות: הוועדה לבחינת הכלים לצמצום צריכת הזנות, והוועדה למאבק בפוליגמיה. במסגרת הוועדה הראשונה ביצעה מחקר מקיף על הדרכים לצמצום תופעת צריכת הזנות בישראל. המלצות הוועדה גובשו להצעת חוק ממשלתית, ופלמור מונתה לעמוד בראש צוות היישום הממשלתי. בוועדה למאבק בפוליגמיה גיבשה תוכנית ממשלתית כוללת של אכיפה פלילית ואזרחית, ותוכנית כלכלית-חברתית למניעה וטיפול בתופעה.

פלמור היא גם יו"ר מועצת רואי החשבון, שכפופה למשרד המשפטים, ובמסגרת זו שינתה את מסלול ההסמכה של רואי החשבון.

גילה גמליאל / צילום: איליה מלניקוב
 גילה גמליאל / צילום: איליה מלניקוב

גילה גמליאל, השרה לשוויון חברתי

עם תקציב של כ-750 מיליון שקל בשנה, השרה גילה גמליאל אמורה לקדם את השוויון החברתי בישראל. השנה הציגה תוכנית להשקעה בתחומי ההייטק במגזר הערבי, לה הוקצו 20 מיליון שקל, ומשרדה הקצה עוד 70 מיליון שקל למיזמי ערים חכמות ברשויות המקומיות. היא גם הובילה את פרויקט 'כיתות ותיקים', הנותן לאזרחים ותיקים שנשרו מלימודיהם הזדמנות שנייה.

סופה לנדבר / צילום: שי יחזקאל
 סופה לנדבר / צילום: שי יחזקאל

סופה לנדבר, שרת הקליטה

השרה סופה לנדבר, אשת אמונו של השר אביגדור ליברמן, מכהנת זו הקדנציה השלישית כשרת העלייה והקליטה. השנה עלו לארץ כ-30 אלף איש, 7,000 מתוכם תושבים חוזרים.

ציפי לבני / צילום: שי יחזקאל
 ציפי לבני / צילום: שי יחזקאל

ציפי לבני, יו"ר האופוזיציה

בראשית אוגוסט מינה אותה יו"ר המחנה הציוני לתפקיד יו"ר האופוזיציה.

אווה מדז’יבוז' / צילום: רמי זרנגר
 אווה מדז’יבוז' / צילום: רמי זרנגר

אווה מדז'יבוז', יו"ר הרשות למעמד האישה

בימים אלה מציינת אווה מדז’יבוז' שנה לכניסתה לתפקיד. במהלך שנה זו יזמה את קמפיין ‘תתמודדי’, הקורא לנשים להגיש מועמדות בבחירות הקרובות לרשויות המקומיות, שייערכו בסוף אוקטובר. בנוסף הקימה את הוועדה למניעת הטרדות מיניות, המתוקצבת על ידי המשרד לשוויון חברתי ב-10 מיליון שקל.

ורדה וירט ליבנה / צילום: רמי זרנגר
 ורדה וירט ליבנה / צילום: רמי זרנגר

ורדה וירט ליבנה, נשיאת בית הדין הארצי לעבודה

בפברואר האחרון מונתה השופטת ורדה וירט ליבנה, 61, לנשיאת בית הדין הארצי לעבודה, אחרי כמעט 30 שנה כשופטת במערכת. אחת המשימות המרכזיות שעומדות בפניה היא לשמר את מעמד בתי הדין לעבודה, שמותקפים לא אחת על כך שהם נותנים הגנה מוגזמת לעובדים על חשבון המעסיקים.

פרופ' יולי תמיר / צילום: צביקה טישלר
 פרופ' יולי תמיר / צילום: צביקה טישלר

פרופ’ יולי תמיר, נשיאת שנקר

במהלך שמונה השנים שבהן מכהנת פרופ’ יולי תמיר, 64, כנשיאת מכללת שנקר לעיצוב והנדסה, נבחרה המכללה לאחת מעשר הטובות בעולם לעיצוב אופנה. בימים אלה מנהלת תמיר מגעים למיזוג בין שנקר לאוניברסיטת תל אביב.

ציפי פינס / צילום: איל יצהר
 ציפי פינס / צילום: איל יצהר

ציפי פינס, מנכ"לית תיאטרון בית ליסין

ציפי פינס, 73, מובילה את תיאטרון בית ליסין ביד רמה זו השנה ה-25. במהלך השנה העלה התיאטרון 1,300 הצגות, שאליהן נמכרו כ-810 אלף כרטיסים. ההצגה המצליחה ביותר היא 'פולישוק', שהוצגה 156 פעמים.

אודליה פרידמן / צילום: איל יצהר
 אודליה פרידמן / צילום: איל יצהר

אודליה פרידמן, מנכ"לית תיאטרון הבימה

במהלך השנה הובילה אודליה פרידמן מספר אירועים לרגל 100 שנה לתיאטרון, ומינתה את משה קפטן למנהל אמנותי קבוע. השנה העלה התיאטרון 17 הפקות חדשות. בסך הכול נמכרו 1.2 מיליון כרטיסים.

לנה קריינדלין / צילום: איל יצהר
 לנה קריינדלין / צילום: איל יצהר

לנה קריינדלין, מנכ"לית תיאטרון גשר

תחת ניהולה העלה השנה התיאטרון עשר הצגות חדשות, שבהן צפו כ-250 אלף איש ברחבי הארץ. ההצגה המצליחה ביותר הייתה 'המנהרה'.

אלישבע מזי"א / צילום: רמי זרנגר
 אלישבע מזי"א / צילום: רמי זרנגר

אלישבע מזי"א, מנכ"לית תיאטרון החאן

לא מעט גבות התרוממו כשאלישבע מזי"א, 37, התמנתה באוקטובר האחרון למנהלת תיאטרון החאן הירושלמי. אמנם היא בתה של מחזאית (עדנה מזי"א), אך היא אינה מגיעה מתחום התיאטרון ותפקידה האחרון היה ראש מטה מנכ"ל האוצר. כבר ב-2010 היא התמודדה על התפקיד לראשונה, אך נאלצה לחכות עוד שבע שנים עד שהתיישבה על כיסא המנהלת. השנה העלה החאן חמש הפקות חדשות, הופיע בירושלים ומחוצה לה, ומכר כ-65 אלף כרטיסים. ההצגה המצליחה ביותר הייתה ‘נפוליון - חי או מת’, שכתב ניסים אלוני ז"ל.

עו"ד מימי צמח / צילום: איל יצהר
 עו"ד מימי צמח / צילום: איל יצהר

עו״ד מימי צמח, מייסדת משרד צמח שניידר

עורכת הדין החזקה ביותר בהייטק. מייצגת ומלווה מאות קרנות השקעה וחברות סטארט-אפ. השנה הקימה את המכון הראשון בארץ ליישוב סכסוכים בהייטק.

כלי ניהולי שעבד בשבילי. "אבא שלי, אביבי יבין, היה פרופסור לפיזיקה גרעינית והנחה המון סטודנטים. הוא עשה איתם מחקרים, ובסוף לא רשם את השם שלו על המחקר. שאלתי אותו למה, והוא השיב, ‘מה אני צריך? אני איפה שאני, והוא דוקטורנט שחשוב לו להתקדם. אני יודע שאני חלק מזה, וזה מספיק לי’. זה הימם אותי, והמסר בעצה הזאת היה - קרדיט שלא צריך, אל תיקח, גם אם הוא מגיע לך. כשאתה נותן קרדיט לאחרים, אתה רק מרוויח מזה".

העידן הדיגיטלי. "אני מחוברת 24/7 לנייד. בעבר גרתי ארבע שנים בניו יורק, וכשהייתי צריכה לעבור דירה לקחתי יום חופש. ב-12:00 בצהריים צלצל אליי השותף הביתה, והתלונן: השארתי לך הודעה לפני שעתיים במשרד, ולא ענית לי. אמרתי לו שאני בחופש, אז הוא אמר שהמשמעות של יום חופש זה לבדוק את המשיבון במשרד רק פעם בשעתיים. היום המגבלה הזו לא קיימת, ואפשר להתרחק כי הכול בנייד.

"מצד שני, מצפים ממני שאהיה כל הזמן זמינה, וזה מחייב אותי. אם לא אענה ללקוח במשך שעתיים, הוא לא ידבר איתי יותר. היתרון הוא גם חיסרון, וזה מאבק. אם אני אוכלת ארוחת ערב עם הילדים ושומעת את הפינג שהגיעו מייל או הודעה מלקוח, האם מיד לקום או להמתין רגע, ולהישאר עם תשומת הלב המלאה לילדים? אני כל הזמן נלחמת בזה".

תובנות שהפקתי בעשור האחרון. "בדיוק לפני עשר שנים עזבתי את משרד צלרמאייר פילוסוף, והקמתי עם אודי (אהוד שניידר) את המשרד. לפני שעזבתי, כל הזמן אמרו לי ‘איך תוכלי להקים משרד ולנהל משפחה? ואם את חושבת שעכשיו אין לך זמן למשפחה ואת רק עובדת, אז כשיהיה לך משרד הכול יהיה פי כמה’. גיליתי שזה ממש לא נכון. בצלרמאייר פילוסוף, 30% מההתעסקות שלי היו סביב ביורוקרטיה, התנהלות לא יעילה, והצורך להתנהג נכון פוליטית באופן שישרת את המערכת. כשכל זה התנקה, התפנה לי הרבה מאוד זמן. היום אני מייצרת יותר עבודה עם הרבה יותר לקוחות, רואה הרבה יותר את הבית, ומשמעותית גם מרוויחה יותר.

"עוד דבר שגיליתי שאפשרי, ואף משתלם, הוא לנהל מקום שיהיה בו טוב לעובדים. גם בזה אמרו לי שלא אצליח, ושזה לא יעבוד, וזה ממש לא נכון. אם אתה נותן לעובדים אתה מקבל בחזרה הרבה יותר. וממני זה דורש רק להאמין בזה, וללכת עם הלב. אי אפשר לזייף פה. זה כמו ילדים - הם מיד ירגישו אם זה לא אמיתי".

נורה נוסייר מנסא / צילום: איל יצהר
 נורה נוסייר מנסא / צילום: איל יצהר

נורה נוסייר מנסא, מייסדת-שותפה נוראמי מדיקל

ייסדה סטארט-אפ שמפתח טכנולוגיה לייצור תחליפים לרקמת קרום המוח. הפיתוח משלב ננו סיבים עם אטמים חכמים שמתכלים בתוך הגוף. השנה החלה את שלב הניסויים הקליניים - ניסויי השתלה בבני אדם שמתבצעים באירופה. מכהנת גם כאחראית הפיתוח של החברה.

ד"ר קירה רדינסקי / צלם: איל יצהר
 ד"ר קירה רדינסקי / צלם: איל יצהר

ד"ר קירה רדינסקי, המדענית הראשית של איביי ישראל

בגיל 26 הדהימה ד"ר קירה רדינסקי את העולם עם מערכת הביג דאטה שפיתחה, אשר חוזה מגמות עתידיות באמצעות תבניות והסקה מתוך אירועים היסטוריים. את הפיתוח החדשני יישמה בחברת SalesPredict שהקימה, ושאותה מכרה לפני כשנתיים לענקית האינטרנט העולמית eBay, תמורת כ-40 מיליון דולר. כיום רדינסקי היא המדענית הראשית של איביי ישראל וחברה במליאת רשות ניירות ערך. השנה פיתחה מערכת בינה מלאכותית שמאפשרת למצוא באמצעים ממוחשבים מולקולות בעלות פוטנציאל תרופתי.

רונית הראל בן זאב / צילום: רונן פדידה
 רונית הראל בן זאב / צילום: רונן פדידה

רונית הראל בן זאב, מנכ"לית חברת הדירוג מעלות S&P

בשנת 2017 הונפקו בבורסה אג"ח קונצרניות בהיקף של כ-66 מיליארד שקל, כשבאופן טבעי רובן המכריע מדורגות. לדירוג האג"חים בישראל אחראיות שתי חברות, כשמובילת השוק המסורתית והוותיקה היא S&P מעלות, שבראשה עומדת רונית הראל בן זאב.

מעצם תפקידה אחראית הראל בן זאב על אספקת חוות דעת לגבי סיכוני האשראי של הנפקה מסוימת בשוק המקומי . השנה הוסיפו לשוק דירוג החוב הישראלי את מרכיב ה-Recovery, "שמעריך את יכולת השיקום של חברה שכשלה בפירעון החוב המדורג".