גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

קנייה חכמה ברשת: כך תעשו את זה בצורה נכונה ואחראית

רובנו רוכשים היום מוצרים ושירותים ברשת, אבל לפני ביצוע הפעולה חשוב לשים לב למספר דברים ● איך תחשבו את העלות האמיתית של המוצר? כיצד תגנו על עצמכם אם תרצו להחזיר אותו? ומה כדאי לבדוק לפני ההזמנה?

הכתבה בשיתוף PayPal

בין אם מדובר ב-Black Friday, ב-Cyber Monday, ביום הרווקים הסיני או אפילו בסתם יום רגיל ולא של סייל, עולם ה-E-Commerce הולך ופורח בשנים האחרונות. על פי מחקר בינלאומי חדש של ענקית התשלומים PayPal, היקף הרכישות של הישראליים ברשת צפוי להגיע לכ-17 מיליארד שקלים עד סוף שנת 2018, עלייה של 20% בהשוואה לשנה שעברה, ועוד עתיד לצמוח ל-22 מיליארד שקלים עד שנת 2020.

כשמבצעים רכישות ברשת כדאי לעשות זאת נכון ולהכיר את כל השירותים שיכולים להגן עליכם. אז כיצד תקנו ברשת בצורה חכמה? הכתבה הבאה תסייע לכם בכך.

שימו לב לכל העלויות והזמנים

פעמים רבות אנחנו רוצים להזמין מוצר מאתר מסוים ומתלהבים מהמחיר הנמוך שלו. מה שאנחנו נוטים לשכוח זה שלמחיר הזה מצטרפים גם עלות המשלוח ואם מחירו מעל ל-75 דולר, אז גם תוספת מע"מ, שלרוב נגבית כאשר המוצר מגיע לדואר או לפתח דלתכם באמצעות שליח, ולא במעמד הקנייה. יש מקרים שבהם אתרים שולחים את המוצרים באמצעות שירותי שילוח מסוימים, המשיתים על הלקוח עמלה נוספת בעת קבלת המוצר. רבים מתפתים להזמין מוצר בעלות זולה מאתר מסוים ורק לאחר מכן מגלים שיחד עם העלויות הנוספות (משלוח, מע"מ ולעיתים גם מכס ועמלות נוספות), המחיר כבר כלל לא משתלם. בסקר נוסף בנושא רכישה מקוונת, שנערך עבור PayPal באמצעות מכון רושינק, השיבו 20% מהנשאלים כי הופתעו לגלות עלויות נוספות על המחיר שפורסם באתר, כמו למשל מכס.

לכן, כשאתם מתעניינים בהזמנת מוצר ברשת, שימו לב לכלל העלויות. מהן דמי המשלוח? האם המוצר עולה מעל 75 דולר, כיצד המוצר נשלח לישראל והאם תחול עליו עלות שילוח נוספת, האם המחיר הסופי שתשלמו באתר כולל גם את המסים. ניתן להיעזר לשם כך בהנחיות אתר רשות המסים.

זאת ועוד, חשוב לבדוק גם את זמני המשלוח. מכירים את כל אותם אנשים שהזמינו תחפושת לפורים ברשת וקיבלו אותה בפסח? באותו הסקר של PayPal העידו 22% מהנשאלים כי הזמינו מוצר למטרה או לאירוע מסוימים, אך קיבלו אותו באיחור, כך שלא היה להם צורך בו.

לכל אתר מוכר יש טווח שבו הוא מבטיח את קבלת המוצר בהתאם לסוג המשלוח שבחרתם. צריך לקחת בחשבון את זמני המשלוח (בעיקר סביב תקופות עמוסות כמו חגים - שימו לב גם לחגים הנוצריים והסינים) וכן לאופציות המשלוח ולמהירויות השונות. יש אתרים שיאפשרו לכם לקבל את המוצר תוך ימים בודדים במשלוח אקספרס ויש כאלה שבהם המשלוח יכול להתעכב גם מעל ל-30 יום, ואפילו יותר. שימו לב לזמני המשלוח המקסימליים וחישבו - האם הם מתאימים לכם.

שימו לב לעלויות המשלוח ולתנאי האחריות בעת הקנייה אונליין/צילום: Shutterstock/ א.ס.א.פ קרייטיב

לבסוף, למרות שיותר ויותר חנויות שולחות מגוון רחב וחדש של מוצרים לישראל, יש עדיין מוצרים שלא ניתן להכניס לארץ בלי אישור של גורמים רגולטורים, כמו מכון התקנים, משרד התקשורת ועוד. כך, לדוגמה, לקוחות רבים שהזמינו ברשת כיסאות בטיחות לילדים, גילו שאלה נתקעו במחסני המכס עד שיומצא למכון התקנים אישור לגביהם. זאת מאחר שהכיסאות הללו החזיקו בתקן בטיחות אמריקאי, השונה מהתקן המקומי. לכן, חשוב לוודא שהמוצר שאתם מזמינים מותר לייבוא לישראל, על מנת שלא תגלו שהרשויות בארץ מסרבות לשחרר לכם אותו עד שתספקו את האישורים המתאימים.

מה עושים אם המוצר מתקלקל בעת תקופת האחריות?

אחד הדברים שמרתיעים ישראלים רבים מקניית מוצרים ברשת הוא שאלת האחריות. מרבית המוצרים שאנחנו רוכשים ברשת מגיעים עם אחריות לפרק זמן שיכול לנוע בין חודש לשנה, ואף לעיתים שנתיים, תלוי במוצר. בנוסף, ניתן לבטח אותם מפני תקלות עתידיות. אולם מאחר והאחריות עליהם אינה מקומית, אנו נאלץ לשלוח את המוצר על חשבוננו, לחו"ל, מה שייקר את התהליך משמעותית. למרות זאת, חשוב לציין כי אתרים בינלאומיים רבים, גם ישראלים, מציעים כחלק מהאחריות שהם מספקים למוצרים, משלוח חינם לשם תיקון. לעיתים מדובר בשירות הרבה יותר יעיל ומהיר מאשר לקחת את המוצר עצמו פיזית למעבדה בישראל, להמתין שעות רבות בתור ואז לאסוף אותו פעם נוספת אחרי כמה ימים. בשורה התחתונה, כל מה שצריך לעשות הוא לבדוק את מדיניות האתר בנוגע לאחריות ולוודא כי במקרה של תקלה שמכוסה באחריות, ניתן יהיה לשלוח אותו לתיקון בחינם.

קיראו את מדיניות ההחזרות של האתר

לכל אתר שאתם רוכשים ממנו, יש מדיניות החזרות. היא מגדירה בדיוק תוך כמה זמן ניתן להחזיר מוצר שרכשתם, מאילו סיבות ובאיזו דרך. חשוב לקרוא את מדיניות ההחזרות. יש אתרים שיאפשרו לכם לעשות זאת כל עוד המוצר תקין, כמעט מכל סיבה שהיא, ורק יבקשו שתשלמו את עלות המשלוח. יש כאלה שאפילו יציעו לכם להחזיר את המוצר ללא עלות. אתרים אחרים יגבילו את הסיבות שבגינן מותר לכם להחזיר את המוצר.

בסקר המדובר שערכה PayPal, עלה כי חצי מהישראלים העידו כי בשנה האחרונה חוו תחושות של תסכול בעת רכישת מוצר ברשת; 32% מהנשאלים סיפרו כי תכננו לקנות מוצר מסוים, אך גילו שהמוכר לא שולח אותו לישראל בשלב התשלום; 31% לא חישבו נכון את המידה באתר והזמינו פריט לבוש לא מתאים. במקרה כזה, עמדו אותם אנשים בפני דילמה - האם להחזיר את המוצר או לא, והאם בכלל מותר להם לעשות זאת. לרוב, במצבים שכאלה, ניתן ליצור קשר עם המוכר או האתר ולהחזיר את המוצר בהתאם למדיניות שלו או בכפוף לשירותיות שהוא מפגין.

חשוב לשים לב כי יתכן שהאתר שאליו אתם מחזירים את המוצר לא יישא בעלות המשלוח והיא תחול עליכם. בדיוק עבור מצבים כאלה קיים שירות "יש דרך חזרה" של PayPal, שמאפשר לכם לקבל את עלות המשלוח של החזרת המוצר כל עוד עמדתם בתנאי מדיניות ההחזרות של האתר. איך זה עובד? קודם כל, יש להפעיל את השירות בחשבון ה-PayPal שלכם ולהקפיד לשלם על המוצר אך ורק באמצעות PayPal. לאחר שביצעתם את ההחזרה, עליכם להיכנס לחשבון ה- PayPal שלכם ולשלוח את טופס החזרת המוצר, אחרי שהטופס ייבדק, הכסף יועבר לחשבונכם. השירות מוגבל לעד 120 שקל למשלוח ועד ל-12 החזרות בשנה. "אנחנו ב-PayPal שותפים לכל תהליך הקניה, גם לאחר קבלת החבילה. מבחינתנו - לא מספיק ליידע את הקונים בכל הזכויות שעומדות לצדם, אלא גם לצייד אותם בשירותים פשוטים וחינמיים, שיאפשרו להם לקנות במינימום דאגות", אומר אפי דהן, מנהל אזור מזרח אירופה, המזרח התיכון ואפריקה ב-PayPal.

כדי להימנע מהחזרות שמקורן בטעויות שלכם, כדאי לבדוק בקפדנות את הדברים לפני שאתם מזמינים: לערוך השוואה בין אתרים ולבחון את המחירים השונים. למדוד את עצמכם ולהבין את המידות באתר (שמשתנות לפי אזור גאוגרפי); לקרוא על האתר שאתם מזמינים ממנו, על המוכר ועל המוצר ולהכיר את מדיניות המשלוחים. ובכל מקרה, חשוב לזכור כי ניתן להחזיר את המוצר, גם אם טעיתם, בכפוף למדיניות ההחזרות של האתר ולהגנות שמספקים לכם שירותים כמו זה של PayPal, שהוזכר.

כמובן, שקיימים מצבים מצערים שבהם ההחזרה היא דווקא באשמת המוכר. מקרים שבהם המוצר שנשלח פגום, לא תואם את המתואר באתר, מזוייף ועוד. בסיטואציה כזו חשוב לפעול מהר. יש אתרים שבהם ניתן להחזיר את המוצר רק בתוך שבועיים, בעוד שאחרים יעניקו מסגרת זמן ארוכה יותר. אם אתם סבורים כי האשמה במוכר ולא בכם, תעדו את הבעיה. כך, תוכלו בהמשך לפנות למוכר, או לאתר שממנו נקנה המוצר או לצד שלישי שמספק לכם הגנה ולהציג בפניהם את הבעיה.

גם במקרה זה, מי שרוכשים באמצעות חשבון ה-PayPal שלהם יזכו להגנה נרחבת של 180 יום על החזרת מוצרים. ניתן גם לפתוח בחשבון ה-PayPal שלכם תלונה על מחלוקת (Dispute) בדרישה להחזרת המוצר וקבלת החזר מלא במסגרת תוכנית הגנת הקונה של החברה, שחלה לא רק על מוצרים פיזיים, אלא גם על כרטיסי טיסה, משחקי ספורט, הופעות ועוד.

בסופו של דבר, עולם הקניות ברשת הולך ומתרחב ובזכות שירותים מתקדמים ניתן ליהנות מהקנייה המקוונת והגנות בדיוק כמו אלו שהיינו זוכים להן בחנות בישראל. רק צריך לדעת איך לעשות את זה נכון - ותתחדשו!

עוד כתבות

"חיזבאללה ספג מכות קשות": בלבנון מעריכים שהחזית בצפון לא תתרחב

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: כלי תקשורת מסביב לעולם סיקרו את השבת גופותיהם של ארבעה חטופים, בלבנון מעריכים שהמלחמה בצפון לא תסלים בשל עייפות בשני הצדדים ומה צפוי ביחסים בין ישראל וארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם 

יו''ר המחנה הממלכתי, בני גנץ / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

גנץ באולטימטום לנתניהו: "תוכנית פעולה חדשה עד ה-8.6 או שנפרוש מהממשלה"

יו"ר המחנה הממלכתי תקף את רה"מ בהצהרה ואמר: "בתקופה האחרונה דבר מה השתבש. החלטות חיוניות לא התקבלו. מעשים מנהיגותיים הנדרשים כדי להבטיח ניצחון לא נעשו" • ראש האופוזיציה לפיד: "גנץ צריך להודיע הערב שהוא פורש מהממשלה האיומה בתולדות המדינה, שהוא לא יסייע עוד לנתניהו להישאר בשלטון, ושהוא קורא לבחירות"

רסול סעדה, מנכ''ל משותף אל־ביאדר לפיתוח כלכלי חברתי / צילום: תמר מצפי

רסול סעדה: כך עבר הפשע בישראל מגוש דן אל היישובים הערביים

בכנס פוטנציאל החברה הערבית של גלובס, סקר סעדה, מנכ"ל משותף באל־ביאדר, את התפתחות הפשיעה בחברה הערבית, וציין: "מאז 2023, אנחנו באובדן מוחלט"

דואר ישראל - שירות מיון ארצי / צילום: איל יצהר

למה המדינה הסכימה למכור את הדואר בשליש מהשווי שבו העריכה אותו?

לאחר תחרות בין שני מתמודדים בלבד, קבוצת מילגם זכתה במכרז על דואר ישראל במחיר המהווה שליש מזה שבו הוערכה החברה הממשלתית בעבר ● הזוכה מתכוונת להתמקד בשוק הבנקאות ● וגם: המשפחה שעומדת מאחורי חברת מילגם

ירון מורגנשטרן, מנכ''ל גלאסבוקס / צילום: יח''צ

אחרי הפסד של 60% למשקיעים: גלאסבוקס נמכרת בחצי מיליארד שקל

גלאסבוקס, הפועלת בתחום ניתוח נתונים באינטרנט, תימכר לקרן השקעות, זאת לאחר נפילה חדה במניה ולאחר שדחתה מספר פעמים את יעדי ההכנסות החוזרות שלה ופיטרה כ-20% מכוח-האדם ● בחברה שתהפוך לפרטית, בונים על תחום ה-AI כמנוע לעתיד

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: (AP (Vincent Thian ,Armando Franca ,Steve Helber

"השוק מתפוצץ": 8 מניות מומלצות בזמנים של מלחמה

מסוקים, סימולטורים ומערכות תקשורת: בבנק ההשקעות מורגן סטנלי הצביעו לאחרונה על 8 מניות של יצרניות ביטחוניות בחו"ל שצפויות ליהנות מהעלייה בביקושים בעקבות חוסר היציבות הגאו-פוליטית ● בבית ההשקעות הורייזן טוענים כי המלחמה באוקראינה משפיעה על הביקושים בשוק הביטחוני יותר מאשר המערכה בעזה: "מדינות באירופה מגדילות את תקציבי הביטחון בגלל האיום הרוסי"

אילוסטרציה: Shutterstock

העתיד כבר כאן: ניסינו את המודל החדש של ChatGPT וחזרנו לדווח

העוזר הקולי החדש של OpenAI יהיה מותאם אישית למשתמש, יכיר את ההעדפות שלו ויידע גם לבחור את האינטונציה המתאימה בהתאם לאופי השיחה ● בעקבות הסערה שהתעוררה ברשתות עם הצגת המודל החדש, בדקנו את המודל הזמין כיום בשוק

ICL / צילום: יח''צ

פשרה בייצוגית נגד כיל על דיווח מטעה. כמה תשלם לבעלי המניות?

ביהמ"ש אישר הסדר פשרה בבקשה לתובענה ייצוגית שהגישה חברת רבקה טכנולוגיות נגד כיל, המנכ"ל והדירקטורים שכיהנו בה בשנים 2016-2015, בשל טענות למחדלי דיווח ופרטים מטעים ביחס לפרויקט מערכות מידע שהחלה עם IBM בשנת 2013 וקרס אחרי שלוש שנים ● במסגרת הפשרה כיל תשלם כ-2 מיליון דולר

עו''ד דן גבע, שותף במשרד מיתר / צילום: איל יצהר

משרד עורכי הדין מיתר ממזג אליו את משרד הפטנטים קליגלר

עורך הדין ועורך הפטנטים דניאל קליגלר ינהל את תחום הפטנטים של מיתר, ויחד איתו יצורפו למשרד שותפו יובל שלום ועורכי פטנטים נוספים ● בעקבות המיזוג יכלול צוות הפטנטים של מיתר 18 עורכי פטנטים ועורכי דין

אורן הוד, מנכ''ל שופרסל נדל''ן / צילום: כרמל שירן

עזיבה נוספת בשופרסל: מנכ"ל זרוע הנדל"ן פורש מתפקידו

אורן הוד, מנכ"ל חברת שופרסל נדל"ן, עוזב את הרשת פחות משנתיים לאחר שמונה ● ברקע העזיבה: פערים משמעותיים בין הוד למנכ"לים המשותפים ובעלי הבית החדשים בשופרסל, האחים יוסי ושלומי אמיר

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: Shutterstock

תשבור שיאים? מה צפוי בדוחות החברה הלוהטת בעולם

ביום רביעי הקרוב, ענקית השבבים אנבידיה צפויה לפרסם את תוצאותיה הכספיות לרבעון ● עפ"י ההערכות, החברה צפויה להציג דוחות חזקים שידחפו את מחיר המניה שלה לשיא חדש

נתי אמסטרדם, Country Director, אנבידיה ישראל / צילום: ניב קנטור

הילד שמכר קרח בנתניה הוא היום מנהל בכיר בחברה הלוהטת בעולם. כך הוא עשה זאת

להייטק הוא הגיע כמעט בטעות, וב־2017 הציעו לו לבנות מאפס את הפעילות העסקית של אנבידיה ● כיום נתי אמסטרדם מלא בגאווה על הדרך שעבר, ולא מודאג ממצב הענף הישראלי: "יש פה הרבה טאלנטים ורעב גדול להצלחה. זה לא ישתנה לעולם" ● שיחה קצרה עם נתי אמסטרדם, Country Director, אנבידיה ישראל

מנכ''לית קו אימפקט, נוא ג'השאן־בטשון / צילום: תמר מצפי

"מי שרוצה לשלב את החברה הערבית צריך לעבוד בזה"

בכנס פוטנציאל החברה הערבית של גלובס, נוא ג'השאן־בטשון, מנכ"לית קו אימפקט, שוחחה על האתגרים בשילוב החברה הערבית בשוק העבודה ישראלי ● ג'השאן־בטשון: "חברות עסקיות שהן גשר בין החברה היהודית לערבית אמנם סבלו מטראומה גדולה בעקבות המלחמה, אבל הצליחו להחזיק את זה"

טיילור סוויפט. השפעה של 330 מיליון דולר על ה־NFL / צילום: ap, Lewis Joly

השיעור הכלכלי שחברות המדיה יכולות ללמוד מטיילור סוויפט

שוק המדיה חווה האטה שתחייב את שלושת מנועי הצמיחה הגדולים שלו - רשתות חברתיות, חברות סטרימינג וחברות גיימינג - לשנות אסטרטגיה ולשתף פעולה ביניהם, כך עולה מדוח חדש של פירמת הייעוץ דלויט ● הסיפור של סוויפט ובן הזוג כוכב ה־NFL מוכיח עד כמה מהלך כזה יכול להיות רווחי

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

הזכויות בקרקע בנווה צדק הוכרעו בלי כל היורשים. מה קבע ביהמ"ש?

ביהמ"ש העליון פסק כי קרקע בנווה צדק תירשם על שם בנו של בעל קרקע שהלך לעולמו - אך הדיון הוסתר מצאצאים נוספים שלו ● אישה ביקשה להרות מזרעו של בן זוגה המנוח, אך משפחתו הציבה בפניה תנאי לפיו עליה לוותר על זכויות ממוניות ● אדם ערך הסכם להחלפת קרקעות עם המדינה, אך קיבל פחות משליש מהשטח שהתחייבה לו

רס''ן גל שבת ז''ל / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: רב-סרן גל שבת מת מפצעיו בביה"ח לאחר שנפצע בעזה

רס"ן גל שבת, בן 24, מקציר, מ"פ בחטיבת הצנחנים מת מפצעיו לאחר שנפצע באורח קשה ● ניסיון פיגוע סמוך לאבו דיס: לוחמי מג"ב נטרלו את המחבל ●  חשד לחדירת כלי טיס עוין לגליל העליון ● לראשונה אחרי 4 חודשים: רה"מ נתניהו ייפגש עם ראשי רשויות בצפון ● עדכונים שוטפים

ברק עילם, גיא ברנשטיין, צבי אלון / צילומים: שלומי יוסף, יח''צ, טיגו

כך הגיבה מניית נייס בוול סטריט לעזיבה של המנכ"ל

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● מג'יק נסחרה בסוף השבוע במחיר הנמוך בכ-48% מהשיא בעקבות הדוחות ● נייס צללה על רקע עזיבת המנכ"ל ● וטיגו נפלה בחדות לאחר פרסום הדוחות למרות שפרסמה תחזית חיובית

ווסימוזי מדונסלה (מימין), נציג דרום אפריקה בדיון בהאג / צילום: Reuters, Yves Herman

המשטר בדרום אפריקה פותח מערכה לשלילת ההכרה בזכות הקיום של ישראל

עיון באוצר המילים והדימויים של נציגי המשטר הדרום אפריקאי בבית הדין בהאג מראה כי הם מתרחקים במהירות משאלת עזה ועוברים אל שאלת הלגיטימיות של קיום ישראל ● אפשר להגיד שהיחסים עם משטר ה–ANC במדינה הגיעו אל סוף הדרך

מוחמד מג'אדלה, אורי יוגב וד''ר סמיר מחאמיד בפאנל על תוכנית ''החומש־תקאדום'' / צילום: תמר מצפי

ראש עיריית אום אל־פחם: "כבר שנה וחצי שאני לא מקבל כסף לפרויקטים"

ראש עיריית אום אל־פחם סמיר מחאמיד, ויו"ר קרן אלומה ומנהל אגף התקציבים לשעבר אורי יוגב, שוחחו בכנס גלובס על תוכנית החומש לחברה הערבית ● "הממשלה לא מנהלת נכון סדרי עדיפויות"

אפריל האדום של הפנסיה וההשתלמות / צילום: Shutterstock

אחרי שנה בצמרת, בית ההשקעות שמוצא את עצמו בתחתית טבלת התשואות לפנסיה

הירידות בשוקי ההון בעולם הובילו את המסלולים הכלליים לירידות של כ-1.5% ואת מסלולי המניות לירידות חדות יותר של כ-3% • אלטשולר שחם, מור ומנורה מבטחים בלטו לטובה כשמנגד אנליסט עם ירידות חדות • מה עשו המסלולים שעוקבים אחרי ה-S&P 500?