גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

איך פספסתי את ההשקעה במניה של קבוצת הכדורגל יובנטוס

השמועות על המעבר של רונאלדו לאיטליה בחודש שעבר הראו שוב שמועדון כדורגל צריך ידיעה אחת טובה של עיתונאי ולא דוחות כספיים מבריקים כדי להקפיץ את מחיר המניה ● לאורך השנים מועדונים גילו שדווקא עדיף להימחק מהמסחר, בעיקר כי הכדורגל צריך עמימות כדי לפעול

אוהדי יובנטוס מחזיקים בחולצת הנבחרת עם שמו של רונאלדו / צילום: רויטרס
אוהדי יובנטוס מחזיקים בחולצת הנבחרת עם שמו של רונאלדו / צילום: רויטרס

אנחנו מתייחסים לשמועות על מעברים אפשריים של כדורגלנים בשוויון נפש. רוב המעברים הרי ממילא לא מתרחשים בסופו של דבר, ומשרתים בעיקר את עיתונות הספורט שנהנית מהיכולת לייצר כותרות ולמלא עמודים בעונת המלפפונים. ב-BBC ניתחו את מדור "השמועות" (Gossip) שלהם - שנשען על שמועות שמתפרסמות בכלל התקשורת הבריטית - וגילו שב-15 השנים האחרונות רק שליש מהשמועות שנכתבו לגבי מעבר שחקן כזה או אחר אכן התרחשו בפועל.

אבל לחלק מהידיעות הללו יש משמעות כלכלית עצומה. השמועות הראשוניות על המעבר האפשרי של כריסטיאנו רונאלדו ליובנטוס הפכו את מניית יובנטוס לסחורה החמה ביותר בבורסה באיטליה באותם ימים של תחילת חודש יולי. הרבה אנשים הצליחו לרכוב על הגל ורכשו את המניה (JUVE.MI). והם בעיקר הצליחו להראות עד כמה קשה להבין את הרציונל מאחורי כניסה של קבוצות כדורגל לבורסה - ראשית עבור המשקיעים, האם שווה להחזיק מניית כדורגל ועל מה באמת מסתמך שוק המניות הזה - על ניצחונות? זכייה בתארים? שמועות? או פרסום דוחות כספיים של קבוצות, כמו שפועלת כל חברה אמתית?

ושנית עבור ההתנהלות של המועדון - שוק העברות פועל פעמים רבות על בסיס של עמימות, וקבוצות לא מעוניינות שסוכנים וקבוצות מתחרות יידע על מהלכים שהן מתכננות לרכישת שחקנים מחשש שאלו "ייחטפו" מהן או ייגררו העלאת מחיר. במקרה של רונאלדו נדרשה יובנטוס על ידי הרגולטור בבורסה של מילאנו, בה נסחרת הקבוצה, להעמיד הבהרה פומבית לסדרת השמועות מאחר ורכישת שחקן כרונאלדו מוגדרת כ"אירוע מהותי". המועדון אכן פעל ועשה את המינימום הנדרש עם הודעה כללית שאמרה: "בתגובה לבקשה של ועדת הפיקוח על הבורסה, ובהתאם לפרסומים השונים בתקשורת, מועדון הכדורגל יובנטוס מציין כי במסגרת חלון ההעברות המועדון בוחן אפשרויות שונות בשוק, ויעדכן כפי שנדרש על פי החוק בזמן ובהתאם לסגירה של אותן עסקאות".

הבורסה במילאנו הגיבה באותם ימים בטירוף. הפעילות במניית יובנטוס שעומדת בימים רגילים על בין 1-1.5 מיליון מניות ביום אחד של מסחר - הגיעה לשיא ב-6 ביולי 2018 עם מסחר של 60.2 מיליון מניות. המניה זינקה ב-40%, לפני שירדה בחזרה. כל זה קרה למרות שהעסקה הייתה רחוקה עדיין ארבעה ימים מסיכום רשמי ולמרות ששום תחזית כלכלית בדבר ההשפעה האפשרית על המועדון לא פורסמה.

מחפשים היגיון?

למה הטירוף? מומחים ואנליסטים טוענים כי הרבה אוהדים רוצים לספר שיש להם מניית כדורגל של המועדון שלהם, מאשר רואים בזה מכשיר לעשות כסף.

הפעילות המנייתית של מועדוני כדורגל שונה לגמרי מחברות "רגילות" שנסחרות. לא תמיד אירוע כלכלי משמעותי - נאמר חתימת חסות גבוהה או פרסום דוחות חיוביים או שליליים - משפיעים על המניה כמו שאפשר לצפות מחברה רגילה שנסחרת. הפעם האחרונה שבה המניה של יובנטוס זינקה בשיעור חד הייתה במהלך אפריל 2017 כשהקבוצה רשמה חודש חלומי בדרך להופעה בגמר ליגת האלופות. במהלך חודש ימים זינקה המניה ב-100%, כאשר בשבוע שבו השלימה את הניצחון (אולי הגדול ביותר של יובנטוס בשנים האחרונות) על ברצלונה ברבע גמר ליגת האלופות, כולל 3-0 בבית במשחק בטורינו, היא זינקה ב-51%. וכך, עם היכולת על הדשא, זה גם הסתיים כמה ימים אחר כך: ביום המסחר הראשון שאחרי התבוסה שספגה בגמר ליגת האלופות מריאל מדריד של רונאלדו, 1-4 בקרדיף, המניה של יובנטוס צנחה ב-22%.

ואם תרצו: רונאלדו עשה ביולי 2018 את התיקון למניית יובנטוס, שהוא עצמו ריסק במדי ריאל שנה לפני כן.

עם השנים - מועדונים בורחים מהבורסה

23 מועדוני כדורגל נכון להיום נסחרים בבורסות השונות בעולם. המספר הולך ומצטמק: ב-2003 נסחרו בבורסות השונות בעולם 37 קבוצות כדורגל, כשאת המגמה של הנפקות הובילו קבוצות הכדורגל באנגליה כאשר מחירי זכויות השידור הרקיעו שחקים עם הקמת הפרמיירליג. הקבוצות באנגליה היו משוכנעות שהן עומדות להפוך לחברות רווחיות מאוד וניסו לגייס מזומנים גם מהציבור. זה לא עבד. עם הזמן קבוצות החלו למחוק עצמן מהמסחר. רובן לא היו רווחיות והדוחות היו גרועים. הדרישה לדיווח ושקיפות הקשתה על פעילות בשוק ההעברות, והחשיפה של הסכמים מסחריים התבררה כחיסרון, ובאופן כללי התברר שבענף כמו כדורגל עדיף לפעמים לפעול במחשכים מאשר להיות חשוף לכל.

אלו שכן נשארו בבורסה הפכו לחור שחור עבור המשקיעים. הרבה מחקרים נעשו לאורך השנים וניסו לבחון את גורמי ההשפעה המרכזיים על המניות. פה ושם נמצא קשר בין ההצלחה במגרש לבין התשואה עבור המשקיעים. מחקרים מצאו שהתוצאות אחרי משחק בליגה בסוף שבוע שווה "משהו" למניה, ואפילו מצאו כי לתוצאה של משחק במפעל אירופי (ליגת אלופות) יש השפעה גדולה יותר, לטוב ולרע, מאשר משחק ליגה רגיל. אבל גם כאן קיימת בעייתיות שמצננת את הפעילות - המשחקים של הקבוצות באירופה מתקיימים כשהבורסה סגורה, ועם פתיחת המסחר המשקיעים כבר "רגועים" יותר ופחות רואים היגיון בהשקעה אמוציונלית של אחרי ניצחון.

מועדוני כדורגל בבורסה

אז למה בכל זאת מנפיקים?

עבור הבעלים הנפקה היא כמובן הזדמנות לרווח מיידי: משפחת גלייזר הנפיקה 10% ממניות מנצ'סטר יונייטד בוול סטריט וקיבלה תמורתם 233 מיליון דולר, כדי להקל על החוב שגררו מאז רכישת המועדון; ביובנטוס ההנפקה בבורסה של מילאנו (32% מהמועדון) אמורה הייתה לסייע לבניית אצטדיון חדש.

עבור האוהדים הנפקה היא לא בהכרח דבר טוב. חלק גדול מהאוהדים לא רואים עין בעין את הכניסה של קבוצה לבורסה, ולא תמיד קיימת הסכמה ברורה האם האופי התחרותי של קבוצת כדורגל מתאים למסחר בבורסה. בורוסיה דוטמונד הגרמנית החלה להיסחר בבורסה של פרנקפורט באוקטובר 2000. בשונה מקבוצות אחרות שמונפקות באחוזים יחסית נמוכים, דורטמונד הפכה לקבוצה ציבורית לכל דבר עם 60.25% מהמועדון שנסחר. לאורך השנים, עם ההתנהלות הכלכלית המפוקחת והזהירה לעתים יותר מדי, כשהקבוצה הציגה רווחים לא רעים - העלו האוהדים את התהייה האם הקבוצה מתנהלת כמו קבוצה עסקית שמשרתת את המשקיעים ואת רצונם להרוויח, על חשבון התחרותיות שלה על המגרש.

"אוהדים רוצים הצלחות. אוהדים רוצים שההנהלה תרכוש את השחקנים הטובים ביותר. המשקיעים מצדם, גם רוצים שהמועדון שבו הם השקיעו יצליח, כי הצלחה גוררת עלייה בהכנסות. אבל הם מעדיפים לא לרכוש את השחקנים היקרים כי אלו גוררים עלייה בהוצאות . הם רוצים חברה רווחית עם פעילות חיובית במניה", מסביר האנליסט הפיננסי פריידר בארטון, בראיון לאתר "Bundesliga Fanatic".

במקרה של דורטמונד המשקיעים באמת נהנים, כנראה יותר מהאוהדים. דורטמונד נמנית על חלק מצומצם מאוד של מועדונים שאף משלמים דיבידנד למשקיעים - כסף שלמעשה היה יכול להיות מושקע במקומות אחרים, כמו רכש או שכר שחקנים. ב-2017 החזירה דורטמונד 5.52 מיליון אירו כדיבידנד למשקיעים מתוך כרווח כולל של 28.2 מיליון אירו.

גם מנצ'סטר יונייטד, שנסחרת בוול סטריט החל מאוגוסט 2012, רחוקה מלספק את האוהדים בשנים האחרונות מבחינה תחרותית (אליפות אחרונה לפני חמש עונות), אבל בכל הקשור למשקיעים היא יופי של מועדון - היא מחלקת דיבידנד (9 סנט למניה) וסידרה עבורם עוד שנה מפנקת עם תשואה של 20%. 

עוד כתבות

ישראל אלמסי, יו''ר ומנכ''ל ארגון ידידים / צילום: יונתן בלום

עם 800 מתנדבים בדרכים, הוא דרוך לעזור לכם במקרה של פנצ'ר

כשישראל אלמסי קיבל לידיו את עמותת ידידים, שמספקת עזרה וחילוץ בכביש, במוקד ישב אדם אחד ● כיום היא ערוכה לטפל ב-800 פניות במקביל, ובמלחמה גם הפכה לכוח מסייע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח

שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא ● פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● בלבנון דיווחו על עשרות מטרות שהותקפו בבת אחת בדרום המדינה ● צה"ל: סוכל פיגוע ליד חברון, מחבלת חוסלה אחרי שהסתערה עם סכין לעבר כוח ● עדכונים שוטפים

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד בינת, הכוללת עשרות חברות ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אך לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה"

לוטרה. דגי בריכות הנוי חוסלו כמעט לחלוטין / צילום: Shutterstock

קרבות על טריטוריה, פלישות וחיסולים: משפחות הפשע של סינגפור הן בכלל לוטרות

הסגרים שהונהגו בקורונה נתנו לבעלי חיים רבים הזדמנות להשתלט על שטחים אורבניים ● בתום המגפה הם נדחקו בחזרה לשיפולי הערים, אבל לא הלוטרות בסינגפור: אלה עושות שם שמות אפילו על חשבון קרוקודילים

מתנדבי משלחת של Jewish National Fund USA / צילום: ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה''ב

כך הגיעו לישראל משלחות של 3,000 מתנדבים בזמן המלחמה - לא כולם יהודים

ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה"ב הוביל 11 משלחות שהתנדבו ביישובים כמו שדרות, ארז, גבולות ואורים ● טלי צור־אבנר, ראש המטה בישראל: "הביקוש גבוה, יש רשימות המתנה" ● ישראל מתגייסת

נתיב השייט באוקיינוס הארקטי / צילום: Shutterstock

בהובלת רוסיה וסין: נתיב השיט הימי שעשוי לשנות את חוקי המשחק

התקפות החות'ים בים האדום, במקביל לבצורת במרכז אמריקה, מובילות את העולם לחפש נתיבי סחר ימי חלופיים ● בשנים האחרונות, הסחר באזור הארקטי זינק בחדות נוכח הפשרת הקרחונים ומעורר התעניינות רבה מצד מעצמות העולם, ארה"ב, רוסיה וסין ● האם מפת נתיבי השיט בעולם לקראת שינוי, וכיצד תושפע ישראל?

הפגנה מחוץ לאוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"אני זועם, זה לא ייאמן מה שקורה באוניברסיטת קולומביה"

כשהמחאות האנטי־ישראליות בקמפוסים בארה"ב רחוקות מלדעוך, חוקרים יהודים וישראלים מאוניברסיטאות העלית מאחדים כוחות כדי להגיב באופן יצירתי בכל הזירות - האקדמית, המשפטית והכלכלית ● "זו חזית כמו כל חזית במלחמה", הם אומרים בשיחות איתם

הבניין ברחוב גורדון 22 בתל אביב / צילום: דנה אטיאס

2.5 מיליון שקל לדירת 2 חדרים בבניין לשימור מחמיר בת"א

דירה במבנה היסטורי ברחוב גורדון בתל אביב, שתכנן האדריכל שלמה גיפשטיין, נמכרה לאחרונה ● לדירה יש זכויות בנייה נוספות בשטח של כ־40 מ"ר, אולם המחיר לא משקף אותן ● המתווכת בעסקה: "עסקאות במחירים של 2.3 מיליון שקל עד 3.1 מיליון שקל קיבלו 'בוסט' בשלושת החודשים האחרונים"

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

כאב הראש החדש של האחים אמיר בשופרסל

‎בבקשה לאישור תובענה ייצוגית, נטען כי האחים יוסי ושלומי אמיר ביקשו לרכוש את השליטה בשופרסל באופן שיפטור אותם מלשלם לציבור את מלא פרמיית השליטה, כדי לא להיקלע לתחרות על השליטה בחברה ● התובעים מעריכים את הנזק לבעלי המניות מהציבור בסכום הנע בין 146-232 מיליון שקל

פרופ' יוג'ין קנדל / צילום: מיכה לובטון

הוא היה אחד האנשים הקרובים לנתניהו, היום הוא חושף: "לא הייתי מחזיק במשרד שלו חודש"

יו"ר המועצה הלאומית לכלכלה לשעבר, יוג'ין קנדל, בטוח: "אם ישראל לא תשנה כיוון בהקדם, הכלכלה תקרוס, והמדינה עמה" ● לדבריו, כדי שנבואת הזעם לא תתממש צריך להקים ממשלה שתנהל סיכונים לטווח הארוך בכל תחומי חיינו ● הוא לא פוסל אפשרות להיות שר האוצר הבא, אבל "לא כזה שתפקידו העיקרי הוא לחלק הטבות" ● האזינו

מייסדי קרן פיקצ'ר קפיטל מימין לשמאל: ראקש לונקאר, דן אמיגה, מיקי בודאי ומייק פיי./ צילומים: עמרי אראל, קייט רני, MKJ photography, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המהלך שהפתיע את ענף הסייבר: מנכ"ל איילנד ינהל במקביל גם קרן השקעות

מייק פיי, מנכ"ל איילנד, הספקית הגדולה ביותר של פתרונות סייבר לתחום הדפדפנים, מצטרף כשותף מנהל בקרן ההון סיכון פיקצ'ר קפיטל ● המהלך עשוי ליצור, לכאורה, ניגוד עניינים בין עסקאות השקעה או שותפות בתוך איילנד לבין עסקאות שתערוך הקרן ● "אני מכבד ומקיים את חובות הנאמנות שלי כמנכ"ל איילנד", אומר פיי

חופית באטה, חוקרת בינה מלאכותית ב-AI21 / צילום: יונתן בלום

היא התגייסה ליחידת מודיעין, צוללת עם כרישים ועובדת בתחום הכי חם בעולם

היא שובצה במודיעין אך התעקשה להתגייס לקרבי, שימשה אלגוריתמאית במובילאיי ויש לה תואר במתמטיקה ● כיום חופית באטה היא חוקרת ב-AI21 Labs, שנתמכת בידי ענקיות הטכנולוגיה ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

נטפליקס אכזבה וטסלה הפתיעה: מה צפוי הלילה בדוחות מטא?

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, צפויה לפרסם את תוצאותיה הכספיות לרבעון ● האנליסטים אופטימיים לגבי הדוחות הערב אך גם חוששים מגידול בהוצאות החברה בתחום הבינה המלאכותית

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

נתב''ג בליל התקיפה האיראנית. השמיים נסגרו במפתיע / צילום: Reuters, Nir Keidar

הטיפים והטריקים: איך לקנות ביטוח נסיעות לחו"ל?

עשרות אלפי ישראלים נותרו ללא טיסות אחרי ששורת חברות הודיעו על ביטול הטיסות לארץ וממנה ● האם הכיסוי לביטול נסיעה שמציעות חברות הביטוח יבטיח לכם פיצוי? מה קורה אם גויסתם למילואים? וגם: מתי כדאי לרכוש את הביטוח, והטיפ שיחסוך לכם מאות שקלים בהשכרת רכב בחו"ל

מסילת 431. 6 ק''מ של גשרים / צילום: ענת דניאלי לב

30 ק"מ ב-4 מיליארד שקל: זה יהיה אחד הפרויקטים התקדימיים בישראל

מסילת הרכבת 431, שאמורה לחבר את ערי השפלה ומישור החוף הדרומי עם מודיעין וירושלים, הולכת ונבנית בימים אלה מעל המכוניות הנוסעות בכביש ● האתגרים הטכנולוגיים והמחסור בפועלים מחייבים פתרונות יצירתיים

תערוכת הרכב בבייג'ינג, לפני שנתיים / צילום: ap, Andy Wong

החל מ-170 אלף שקל: הרכבים שיוצגו השבוע על הבמה החשובה בעולם ובקרוב יגיעו לישראל

כלי רכב חדשים יוצגו על בימת התערוכה הבין־לאומית מהחשובות בעולם שנפתחת השבוע בבייג'ינג, ואמורים לבסס החל מהשנה את אחיזתה של סין בשוק הרכב האירופי והישראלי ● בדקנו מי עשויים להגיע לישראל כבר בעתיד הנראה לעין

בית קיץ בשבדיה. המחיר הממוצע במדינה עומד על 840 אלף שקל / צילום: Shutterstock

המטבע התרסק ומחירי הדיור ירדו: בגרמניה מעודדים לקנות בתי קיץ בשבדיה

חופשה בבית נופש נפוצה בצפון אירופה ● תמורת בקתה ללא חימום ומים זורמים, ליד אגם בצפון שבדיה, תשלמו רק 195 אלף קרונות שבדיות, כלומר כ־62 אלף שקל ● הבעלות פתוחה בפני זרים, ולא רק לתושבי האיחוד האירופי

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם