גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

התקפלות נוסח ארדואן: המשבר בטורקיה דחף אותו לקצה

המשבר הכלכלי בטורקיה מעמיק, שער המטבע צולל, האינפלציה גואה ורזרבות המט"ח מידלדלות ● לזה מתווסף האיום של ממשל טראמפ להטיל עיצומים כלכליים בשל הסירוב לשחרר את הכומר אנדרו ברנסון והפאניקה המתחזקת בבורסות אירופה היום ● בניסיון לפייס, ארדואן משנה את הטון ואת הסגנון

ארדואן, / צילום: Shutterstock  א.ס.א.פ קריאייטיב
ארדואן, / צילום: Shutterstock א.ס.א.פ קריאייטיב

ציוצו של טראמפ היום (ו') בנוגע להכפלת מכסי יבוא מתכות מטורקיה אינו מגיע יש מאין. לא מהיום מנוצל השימוש בכלכלה כמכשיר יעיל למדיניות חוץ בממשל טראמפ, כתחליף יעיל במיוחד לכוח צבאי או לאמצעים דיפלומטיים מסורתיים. כך מול קוריאה הצפונית, כך מול איראן, ובחודשים האחרונים גם מול טורקיה; והלחץ הזה, כמו במקרים הקודמים, עובד. הממשל הטורקי עסוק בשבועיים האחרונים במאמצים דיפלומטיים כבירים להרגיע את ארצות הברית ולמנוע ממנה לממש את איומיה להטיל עיצומים כלכליים, אולי ניסיון אחרון בטרם פנייה אל קרן המטבע הבינלאומית לסיוע חירום שיציל את המטבע הטורקי שצולל מטה לרמות שפל חדשות, וסוחף עימו את הכלכלה של מדינת ארדואן.

שערה של הלירה הטורקית נוטה מטה כבר שלוש שנים, ובחודשים האחרונים זו הפכה להיות מפולת של ממש. הלירה איבדה מאז תחילת השנה קרוב ל-40% מערכה מול הדולר, ובימים האחרונים בשל המשבר החדש עם ארצות הברית הקצב מואץ עוד יותר. היום, בעקבות הציוץ של טראמפ, הוסיפה הלירה לצלול בשיעור דו-ספרתי. הבנק המרכזי שיחרר השבוע יותר מ-2 מיליארד דולר בניסיון לייצב את הלירה. ארדואן, אגב, מתנגד בחריפות לאפשר לבנק המרכזי להעלות את שיעור הריבית - צעד חירום המומלץ בחום על ידי מומחי כלכלה בטורקיה ובעולם.

היום בצהריים כינס שר האוצר הטורקי בראט אלבאיראק מסיבת עיתונאים ובה הכריז על תכנית חירום כלכלית שתכליתה הפחתת החוב, צמצום הגירעון לשמירה על הלירה הטורקית. ההכרזה על התכנית מיתנה את ירידת שערה של הלירה. ארדואן פרסם בבוקר הודעה ובה קרא לעם הטורקי לא להיתפס לפאניקה. אין חדש מהבנק העולמי שממתין להתפתחויות.

כשארדואן עלה לשלטון הוא ירש הלוואות של קרן המטבע העולמית שלצידן, כנהוג, דרישות לעמידה בצעדים כלכליים וברפורמות מקיפות. לאחר החזר ההלוואות לפני חמש שנים, הוא הכריז כי טורקיה לעולם לא תוותר יותר על עצמאותה הכלכלית כפי שעשתה תמורת ההלוואות מקרן המטבע. אך אנליסטים בעולם מעריכים כי בלי פתרון המשבר הפוליטי מול ארצות הברית, הצעדים המוניטריים רק יאטו את ההידרדרות, והפנייה המחודשת לקרן היא רק עניין של זמן.

האנליסט כריסטיאן מאגיו מחברת TD הבריטית פרסם חוות דעת שלפיה על ארדואן לשחרר מיד את ההגבלות שהטיל על הבנק המרכזי בנוגע להעלאת הריבית ולצעדים פיסקאליים שיגנו על הלירה מקריסה טוטאלית. לדבריו, טורקיה חייבת לתקן את יחסיה הפוליטיים והמסחריים עם האיחוד האירופי וארצות הברית גם על חשבון הקשרים עם רוסיה ואיראן, כדי להתאושש מהמשבר. הנקודה האיראנית חשובה כי טורקיה משמשת לאיראן אחת מאפשרויות עקיפת העיצומים האמריקניים שהוטלו עליה. בסוף חודש יולי הודיע שר החוץ הטורקי כי ארצו לא תפחית את היקף רכישת הנפט מאיראן ולא תנתק את קשריה המסחריים עמה כפי שדרשה ארצות הברית. ההודעה והמעקף שמעניקה טורקיה לאיראן שופכים עוד נפט למדורת הזעם האמריקני כלפי אנקרה.

עוד המלצה של מאגיו היא למנות אישים בעלי אוריינטציה כלכלית מובהקת במקום שרים שמינה ארדואן לאחרונה, ובהם חתנו בראט אלבאייראק שמונה לשר הכלכלה.

כלכלת טורקיה

סנקציות אמריקניות - ברקס לתעשיית הרכב הטורקית

אנקרה מסרבת לשחרר את הכומר האמריקני אנדרו ברנסון שנעצר באוקטובר 2016 בתואנה כי היה מעורב בניסיון ההפיכה הכושל נגד ארדואן לפני שנתיים. נשיא ארצות הברית דולנד טראמפ צייץ לפני כשבועיים בחשבון הטוויטר שלו כי: "ארצות הברית תטיל סנקציות כבדות על טורקיה בעקבות מעצרו הממושך של אנדרו ברנסון, נוצרי גדול, איש משפחה ואדם נפלא. הוא סובל המון. האדם החף מפשע הזה צריך להשתחרר באופן מיידי".

ברנסון נמצא במעצר בית מאז יולי, ולפי פרסום ב"וושינגטון פוסט" ישראל נענתה לפנייה אמריקנית לשחרר אזרחית טורקיה בשם אברו אוזקאן שנעצרה כאן בשל חשד כי העבירה כספים לאנשי חמאס. אבל השחרור הזה לא עזר, וברנסון צפוי לעמוד למשפט ולעונש מאסר ממושך.

אחד מצעדי הענישה הכלכליים החמורים ביותר שטראמפ שוקל הוא ביטול תנאי הסחר החופשי ליבוא מטורקיה, כלומר הטלה של מכסים על הסחורות הטורקיות המגיעות לאמריקה. היקף הסחר הזה נאמד ב-2017 ב-1.7 מיליארד דולר ומהווה נתח נכבד מסך היצוא הטורקי. האמריקנים רוכשים מטורקיה מכוניות, חלקים לרכב, תכשיטים (טורקיה היא היצואנית השנייה בעולם של תכשיטים), מתכות ואבנים יקרות, ושיש, הרבה שיש.

ענף הרכב צפוי להיפגע במיוחד מעיצומים כאלה, אם יוטלו, שכן במדינה פועלים קווי ייצור של 6 יצרניות רכב מהמובילות בעולם: פיאט ורנו המייצרות במדינה כשליש ממכוניותיהן, טויוטה ויונדאי המייצרות בה 14% וכן הונדה ופורד המייצרות כ-5%-4% ממכוניותיהן. תעשיית הרכב הטורקית היא כיום השישית בגודלה באירופה, אחרי גרמניה, צרפת, ספרד, בריטניה ואיטליה, והיא מייצרת כ-1.4 מיליון מכוניות בשנה.

עוד עיצומים שאותם שוקל ממשל טראמפ להטיל על אישים וחברות טורקיות הם תפיסת נכסים בארצות הברית, איסור נסיעה ואיסורים על ביצוע עסקים עם חברות אמריקניות. האמריקנים אומרים כי יתבססו בין השאר על הפרות זכויות אדם של משטר ארדואן בטורקיה, הן כלפי אזרחים אמריקנים והן כלפי אזרחים טורקים.

ארדואן פותח לרווחה את הערוצים הדיפלומטיים

התחזיות הכלכליות של טורקיה מנבאות שחורות, לפיכך, בשל כמה מדדים מדאיגים במיוחד, לבד מצלילת שער המטבע. כך למשל, שיעור האינפלציה השנתי טיפס ברבע השני של השנה ליותר מ-14% - גבוה בהרבה מעל התחזיות המוקדמות וכמעט כפול משיעורה ב-2013. אגרות החוב הממשלתיות סובלות מהיעדר אמינות בולט שעבר אפילו את אלה של ארגנטינה. התוצר הלאומי בירידה מתמשכת, רזרבות המט"ח קטנות והולכות, והחוב החיצוני גדל בחמש השנים האחרונות ביותר מ-25%.

על רקע נתונים כלכליים אלה, ניתן להבין את שינוי המגמה של ארדואן - השליט שלא בוחל במילים קשות כלפי מנהיגי העולם ומי שכינה בעבר הלא רחוק את טראמפ "בעל מנטליות ציונית" והכריז כי "את טורקיה לא קונים בדולרים". אבל כעת הטון משתנה והלחץ האמריקני הוא הסיבה לכך.

את הביטוי הבולט לניסיון לפייס את טראמפ נתן ארדואן השבוע, כשהסביר במפגש עם חברות הפרלמנט מטעם מפלגתו כי טראמפ הוסת לעמדה נגד טורקיה על ידי גורמים המבקשים את רעתה. עיתוניו של ארדואן מיהרו לפרש את האמירה וכתבו כי ישראל וידידיה האוונגליסטים בארצות הברית הם-הם המסיתים. ארדואן עמד באותו מפגש על ההיבטים החיוביים ביחסים עם ארצות הברית, והדגיש כי "ניתן בקלות לפתור את הבעיות שצצו בשל עוצמתה של השותפות האסטרטגית בין המדינות" וכי הערוצים הדיפלומטיים "פתוחים לרווחה לגישור על הפערים".

הדיפלומטיה אכן מופעלת. שר החוץ מבלוט קאבוסוגלו נפגש בסינגפור עם מזכיר המדינה האמריקני מייק פומפאו, והשניים דנו לפי ההודעה המשותפת בדרכים קונסטרוקטיביות לפתרון המחלוקות בין המדינות. משלחת בראשות סגן שר החוץ סדאט אונאל הגיעה אתמול לוושינגטון לסבב שיחות עם פקידים אמריקנים בראשות תת-שר החוץ ג'ון סאליבן, והדיונים עוסקים בעיקר במשבר הכומר ברנסון ובדרך למניעת העיצומים האמריקניים.

גם במאמרים בעיתונות המקומית, הנשלטת ברובה על-ידי ארדואן, מובעת ההערכה הריאלית כי טורקיה תיאלץ להתפשר בנושאים רבים בשל המשבר הכלכלי המתמשך, ועוצמת הפגיעה האפשרית של עיצומים כלכליים נוספים שיטילו האמריקנים.

שתי המדינות חולקות אינטרסים תואמים אך גם נוגדים בכל הקשור לסוריה ובכלל באזור. טראמפ הסכים בשל הברית האסטרטגית לאשר את עסקת מכירת מטוסי החמקן לחיל האוויר הטורקי, אך מאז חילוקי הדעות גוברים על ההסכמות. כך למשל, הכורדים נופלים קורבן למחלוקות הללו, שכן הטורקים החוששים מהמיעוט הכורדי הגדול בתוכם, פועלים בכוח רב נגד כל ניסיון כורדי להרים ראש באזור הגבול המשולש סוריה-עיראק-טורקיה. הם הפגיזו ללא הבחנה כמה כפרים וערים של המיעוט הכורדי בסוריה, תוך הרג אזרחים רבים, בשל עצמאות יתר, לטעמם, שהפגינו המיליציות הכורדיות בסוריה.

האמריקנים, שכבר "מכרו" בעבר לא אחת את הכורדים בעיראק באיראן ובסוריה תמורת היחסים התקינים עם טורקיה, מנסים הפעם - לפחות בהצהרות - להגן על הכורדים ודורשים בין השאר פינוי של אוכלוסייה אזרחית מאזורים מוכי קרבות כמו העיר מאנביז' בצפון-מזרח סוריה.

מעמדה האזורי של טורקיה וחשיבותה האסטרטגית יהוו גורם חשוב במשא ומתן עם האמריקנים, ואם ישכיל ארדואן לבלוע את גאוותו ולפעול בניגוד למדיניותו עד כה, כפי שמרמזים צעדיו האחרונים, עשויים האמריקנים לוותר על העיצומים ולסייע לטורקים בייצוב כלכלתם. בכל מקרה, מדובר בעוד הוכחה ליעילותה של מדיניות החוץ האמריקנית הנשענת בעידן טראמפ על עוצמתה הכלכלית.

עוד כתבות

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בנימוק כי הבורר סבור שהוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות עם יו"ר לשכת עורכי הדין לשעבר אפי נוה - מהן עולה חדש ליחסי תן וקח בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

נתיב השייט באוקיינוס הארקטי / צילום: Shutterstock

בהובלת רוסיה וסין: נתיב השיט הימי שעשוי לשנות את חוקי המשחק

התקפות החות'ים בים האדום, במקביל לבצורת במרכז אמריקה, מובילות את העולם לחפש נתיבי סחר ימי חלופיים ● בשנים האחרונות, הסחר באזור הארקטי זינק בחדות נוכח הפשרת הקרחונים ומעורר התעניינות רבה מצד מעצמות העולם, ארה"ב, רוסיה וסין ● האם מפת נתיבי השיט בעולם לקראת שינוי, וכיצד תושפע ישראל?

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות השבבים קפצו

הנאסד"ק קפץ ב-1.5% ● אירופה ננעלה במגמה חיובית ● נעילה מעורבת באסיה, מדד ההנג סנג זינק בכ-1.9% ● מחירי הנפט עלו ● הביטקוין עומד על כ-66.27 אלף דולר למטבע ● מחיר הזהב נחלש בכ-1% ● מדד מנהלי הרכש במגזר הייצור בארה"ב ירד והוביל לירידה בתשואות האג"ח הממשלתיות

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב אסר על מכירתם במשך מאה שנים ● כעת האוסף מותר למכירה והוא שווה סכום עתק

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת תל אביב לבינלאומיות

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת בצעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לאמריקה וכיצד תושפע הפעילות בישראל

צילומים: יריב כ''ץ (ידיעות אחרונות), יח''צ, shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המילון העכשווי של ענף השיווק, הפרסום והמדיה

גלובס מציג את המושגים, האנשים, הרשתות והחברות שמסעירים בעת הנוכחית את אנשי השיווק, הפרסום והמדיה ● מהאחים אמיר והשרים ניר ברקת ושלמה קרעי, דרך האיום הסיני משיין - ועד רשתות המזון שעשו עלייה והבינה המלאכותית שכולם מתאמצים לייצר איתה מציאות חדשה

ישראל אלמסי, יו''ר ומנכ''ל ארגון ידידים / צילום: יונתן בלום

עם 800 מתנדבים בדרכים, הוא דרוך לעזור לכם במקרה של פנצ'ר

כשישראל אלמסי קיבל לידיו את עמותת ידידים, שמספקת עזרה וחילוץ בכביש, במוקד ישב אדם אחד ● כיום היא ערוכה לטפל ב-800 פניות במקביל, ובמלחמה גם הפכה לכוח מסייע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: ap, Mark Schiefelbein

סיוע הענק האמריקאי אושר רשמית: איזה נשק תקנה ישראל במיליארדים?

אחרי בית הנבחרים, גם הסנאט האמריקאי אישר את הסיוע לישראל. חבילת הסיוע עומדת על כ-26 מיליארד דולר, מתוכם 14 מיליארד דולר לרכש ביטחוני ● מה יהיה ניתן לרכוש איתו, מה האינטרס האמריקאי הרחב, ועד כמה תהנה ממנו התעשייה הישראלית? ● גלובס עושה סדר

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: רס"ל במיל' סאלם אלכרישאת נפל בצפון הרצועה

אלכרישאת, גשש בן 42 מאבו רובייעה, נפל בקרב בעזה ● דובר צה"ל לעזתים שבבית לאהייא: "עזבו את האזור מיד" ● צה"ל תקף בדרום לבנון; רקטות שוגרו למרחב מרגליות שבאצבע הגליל ● שני בכירי חיזבאללה חוסלו בדרום לבנון בתגובה על הפלת הכטב"ם הישראלי אתמול ● לפחות שתי מטרות יורטו בשמי נהריה ● כל העדכונים

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה״ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה החברה ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

טסלה מודל S ''פלייד'' / צילום: יח''צ

טסלה פספסה את התחזיות ורשמה את הירידה החדה ביותר בהכנסות מאז 2012

למרות שפספסה את התחזיות המוקדמות בשורת הרווח וההכנסות, מניית טסלה מזנקת במסחר המאוחר ● האנליסטים בוול סטריט חזו כי החברה תציג ירידה בהכנסות ברבעון הנוכחי לאחר שורה של חדשות רעות

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

מייסדי קרן פיקצ'ר קפיטל מימין לשמאל: ראקש לונקאר, דן אמיגה, מיקי בודאי ומייק פיי./ צילומים: עמרי אראל, קייט רני, MKJ photography, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המהלך שהפתיע את ענף הסייבר: מנכ"ל איילנד ינהל במקביל גם קרן השקעות

מייק פיי, מנכ"ל איילנד, הספקית הגדולה ביותר של פתרונות סייבר לתחום הדפדפנים, מצטרף כשותף מנהל בקרן ההון סיכון פיקצ'ר קפיטל ● המהלך עשוי ליצור, לכאורה, ניגוד עניינים בין עסקאות השקעה או שותפות בתוך איילנד לבין עסקאות שתערוך הקרן ● "אני מכבד ומקיים את חובות הנאמנות שלי כמנכ"ל איילנד", אומר פיי

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

עליות קלות בנעילת הבורסה; נובה טיפסה ב-4%, נייס ב-3%

ההתפתחות הבטחונית בצפון העיבה על הבורסה ● השקל נסחר בתנודתיות מול הדולר ● אלארום זינקה ב-20% ● מאסיבית, יצרנית מדפסות התלת מימד צנחה ב-13% ● דלק חתמה על העסקה לכניסתה של ענקית האנרגיה ENI לאיתקה ● בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם  ד''ר עדית זכאי–אור / צילום: באדיבות ראוניברסיטת ייכמן

"חתרתי בים בזמן שהבנים שלי בחזית. לא צריך להתבייש במקומות שטוב לנו"

שיחה עם ד"ר עדית זכאי–אור, מנכ"לית מרכז מיטיב לפסיכולוגיה חיובית באוניברסיטת רייכמן ● על איך עצב ושמחה יכולים להשתלב זה בזה, כיצד להחזיק תקווה בזמן משבר והקשר בין חשיבה חיובית לתקיפה האיראנית • האזינו