גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

לא משתלם? אדיסון סוגרת פעילות חיפוש הגז בישראל

החלטת החברה הצרפתית לסגור את פעילותה בישראל מתפרשת בשוק כהוכחה שחיפושי הגז בישראל אינם משתלמים ● לפי גורמים ממשלתיים סיום הפעילות קשור לשינוי אסטרטגי של החברה שבא לביטוי במקומות נוספים בעולם

אסדת קידוח / צילום אילוסטרציה: שאטרסטוק, א.ס.א.פ קריאייטיב
אסדת קידוח / צילום אילוסטרציה: שאטרסטוק, א.ס.א.פ קריאייטיב

חברת אדיסון, מהמשקיעים הזרים הוותיקים בשוק חיפושי הגז הישראלי, סגרה בשבועות האחרונים את פעילותה בישראל. החלטתה של אדיסון מתפרשת בשוק כהוכחה לטענות כי שוק חיפושי הגז הישראלי אינו אטרקטיבי כיום לחיפושי נפט וגז וכי יש מקום לבטל את המגבלות על ייצוא הגז שהטילה ועדת צמח. מנגד טוענים גורמים ממשלתיים כי סגירת המשרד נובעת משינויים אסטרטגיים בחברה הצרפתית והיא אינה קשורה לשוק הישראלי.

המשרד של אדיסון בניהול אוקטביו ויג'יליוני פעל בישראל במשך חמש שנים, ונסגר לפני כחודשיים. ככל הידוע החברה ממשיכה לשמור על קשר עם לביא קפיטל שבראשות מנכ"ל האוצר לשעבר ירום אריאב, שסיפקה לה שירותי ייעוץ וייצוג במהלך השנים. אדיסון ממשיכה לפי שעה גם בפעילותה ברישיון 'רועי' שבו היא שותפה של שותפות רציו הישראלית.

המהלך המשמעותי האחרון של אדיסון בישראל היה התמודדותה על רישיונות "כריש" ו"תנין" שמכרה דלק כחלק מיישום של מתווה הגז. בהתמחרות הסופית על הרישיונות אדיסון הפסידה לאנרג'יאן היוונית שהגישה הצעה אגרסיבית יותר ושילמה כ-150 מיליון דולר תמורת הזכויות במאגרים.

לאחר ההפסד ב"כריש" ו"תנין" נמנעה אדיסון מפעילות נוספת בארץ ולא השתתפה במכרז הרישיונות שניהל משרד האנרגיה במחצית השנייה של 2017 שבו זכתה אנרג'יאן בחמישה רישיונות נוספים וקונסורציום של חברות הודיות זכה ברישיון השישי. 

מפת הרשיונות הימיים של אדיסון

גורם ישראלי המקורב לחברה אמר כי מגבלות ועדת צמח על ייצוא גז ציננו את התלהבותם של מנהלי מפעילות בישראל. הגורם התייחס בעיקר להחלטה המחייבת כל בעל מאגר להתחבר לחוף הישראלי והחלטה נוספת שמגבילה את כמות הגז האפשרית לייצוא מכל מאגר לעד 50% מנפח הגז במאגר. 

"היזמים היום יודעים שאם 'חס וחלילה' הקידוח יצליח, יוטל עליהם נטל של 1.5 מיליארד דולר, שזה בגדול עלות החיבור של מאגר במים עמוקים לחוף, ובנוסף הם יוכלו למכור רק 50% מהגז כי אף אחד בישראל לא יקנה את הגז והאפשרות היחידה היא ייצוא", אמר אותו הגורם.

גורם ישראלי אחר שעמד בקשר ארוך עם החברה מאשר את הדברים. "הם (אדיסון, ע"ב) לא ראו מה אפשר יהיה לעשות עם הגז, גם אם יימצא. השוק הישראלי רווי וייצוא, למרות שהם מעורבים בפרויקט להקמת צינור לאירופה, זה לא משהו שיכול לקרות בטווח הקרוב".

רישיונות גם בצד המצרי של הים

אדיסון הוקמה לפני למעלה מ-100 שנה באיטליה ונרכשה לפני מספר שנים על ידי EDF, חברת החשמל הלאומית של צרפת. לישראל הגיעה אדיסון ב-2012 לאחר שנענתה להצעת רציו להיכנס כשותפה ברישיונות 'נטע' ו'רועי'. אדיסון מחזיקה 20% מהרישיון המאוחד 'רועי' ובידיה אופציה ל-20% נוספים.

בשעתו היו הערכות כי ההחלטה להיכנס לישראל התקבלה על רקע העובדה שלחברה היו רישיונות ימיים סמוכים לרישיונות הישראליים אך מהצד המצרי של הים - לאדיסון פעילות ענפה במצרים שבה היא מעסיקה כ-1,600 עובדים.

לפי סקרים תלת-מימדיים שנערכו באזור הרישיון 'רועי' יש בו מבנה העשוי להכיל כמות של 3.2 טריליון רגל מעוקבת גז טבעי בהסתברות של 36%. מדובר בהערכות דומות לאלה שהיו לגבי מאגר "תמר" ערב הקידוח שבו התגלה הגז במאגר.

קידוח האקספלורציה של המבנה ב'רועי' אמור להתבצע ב-2019 על ידי אסדת הקידוח העוסקת כיום בפיתוח מאגר "לוויתן". אדיסון היא המפעיל הרשמי של המאגר, אך שותפות רציו המבצעת בפועל את הפעלת המאגר, מחפשת שותף אסטרטגי אחר שירכוש 20%-40% מהזכויות.

אדיסון ממשיכה גם להיות מעורבת במיזם ה-Cross-Med - פרויקט שאפתני להקמת צינור גז תת-ימי ממאגרי הגז הישראליים והקפריסאיים לדרום איטליה דרך יון. האיחוד האירופי הסכים עד כה להקצות כ-80 מיליון אירו למימון בדיקות היתכנות של הפרויקט.

מכרז חיפוש נוסף עד סוף השנה

בענף חיפושי הנפט והגז תלו תקוות בצוות אדירי שמונה כדי לבחון את יישום המלצות ועדת צמח, בתום חמש שנים. אולם המלצות הביניים של הצוות לא כללו ביטול של המגבלות אלא רק ריכוך של חובת החיבור לחוף, בדגש על מאגרים קטנים.

גורמים ממשלתיים התייחסו בביטול לטענה כי מגבלות ועדת צמח הן הסיבה להתרחקות משקיעים זרים מהשקעות בחיפושי נפט וגז. אותם גורמים ציינו את פעילותם של אנרג'יאן ושל קונסורציום החברות ההודי, המתבצעת לטענתם בהתאם ללוחות הזמנים שנקבעו. לטענתם הסיבה האמיתית להפסקת פעילותה של אדיסון בישראל אינה קשורה כלל לשוק הישראלי אלא נובעת משינויים אסטרטגיים בחברה - החלטתה של EDF למכור את חטיבת האקספלורציה של אדיסון, שהביאה לדבריהם להחזרת רישיונות במקומות נוספים בעולם.

באשר לחשש מפני היעדר שוק לגז, מציינים אותם גורמים כי חוזה הגז עם מצרים מוכיח כי קיים פוטנציאל גדול למכירת גז לשוק המצרי. בנוסף תולים אותם גורמים ממשלתיים תקוות בשוק העולמי ובמגמת העלייה במחירי הגז באירופה. אותם גורמים ציינו גם רגולציה ממשלתית חדשה שנועדה לתמוך במאגרים קטנים באמצעות הכרה מוגברת בהוצאות חיפושים.

במהלך המחצית השנייה של השנה מתכוון משרד האנרגיה לפרסם מכרז נוסף לרישיונות חיפושי נפט וגז ובמשרד מקווים כי תוצאותיו יהיו מוצלחות יותר מתוצאות המכרז הקודם. בעוד שלמכרזים בלבנון ובקפריסין ניגשו כמה מחברות האנרגיה הגדולות בעולם, לא צפויה השתתפותן של חברות כאלה במכרז הישראלי. במשרד האנרגיה ישמחו ככל הנראה גם אם רק חברות בסדר גודל של נובל אנרג'י ואדיסון ייקחו חלק במכרז. 

עוד כתבות

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב