גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הסינים כבר לא מוכנים לשלם כל מחיר עבור נכסים במנהטן

שינוי באסטרטגיה של ממשלת סין הוביל ללחץ על משקיעים סינים למכור נדל"ן בארה"ב ● עד לאחרונה שילמו הסינים מחירי שיא תמורת משרדים ומלונות יוקרתיים בארה"ב כדי לחזק את ערך המותג של החברות שלהם

בניין בשדרה השישית שנמכר על ידי חברה סינית/ צילום: ויקיפדיה
בניין בשדרה השישית שנמכר על ידי חברה סינית/ צילום: ויקיפדיה

המשקיעים הסינים מפסיקים את חגיגת הקניות שערכו בשנה האחרונה בארה"ב. עד לאחרונה הם שילמו לעתים קרובות מחירי שיא תמורת נכסים אייקוניים ויוקרתיים. הם הוציאו עשרות מיליארדי דולרים על רכישת בתי מלון, בנייני משרדים ושטחים עצומים של קרקע ריקה לבניית מגדלי דירות.

עתה, בעקבות לחץ שמפעילה ממשלת סין, הפכו לראשונה בעשר השנים האחרונות משקיעים סינים למוכרים נטו של נדל"ן מסחרי אמריקאי. 

ברבעון השני של השנה מכרו משקיעים סינים - בהם חברות ביטוח, קונגלומרטים ואחרים - נדל"ן מסחרי בשווי כולל של 1.29 מיליארד דולר, ורכישותיהם הסתכמו ב-126.2 מיליון דולר בלבד, לפי נתוני Real Capital Analytics, זוהי הפעם הראשונה מאז 2008 שמשקיעים אלה הפכו למוכרים נטו במהלך רבעון שלם.

מכירות הנדל"ן הן ביטוי לשינוי שחל בחודשים האחרונים בעמדת ממשלת סין כלפי השקעות בחו"ל.

רכישות בפרופיל גבוה

משקיעים סינים החלו לחטוף נדל"ן אמריקאי לפני כמה שנים, לאחר שפקידים בבייג'ין רופפו את המגבלות על השקעות בחו"ל. המשקיעים הסינים השאירו במהרה את חותמם על ערים אמריקאיות כמו לוס אנג'לס, סן פרנסיסקו ושיקגו באמצעות רכישות בעלות פרופיל גבוה, כולל רכישת וולדורף אסטוריה תמורת 1.95 מיליארד דולר - המחיר הגבוה ביותר ששולם אי-פעם תמורת בית מלון אמריקאי.

פםארק אווניו 245 במנהטן/ צילום: ויקיפדיה

אך לאחרונה שוב שינתה ממשלת סין את עמדתה, ונקטה מדיניות של יד קשה כלפי סוגי השקעות שונים בחו"ל, כולל השקעות נדל"ן, וזאת במסגרת מאמציה לייצב את המטבע הסיני. אנליסטים אומרים שחברות סיניות כמו HNA Group ו-Greenland Holding Group מוכרות נכסים יוקרתיים כדי לפרוע חובות ובתגובה ללחצים מצד הרגולטורים והשווקים בסין.

"הייתי בהלם", אמר ג'ים קוסטלו, סגן נשיא בכיר ב-Real Capital Analytics, "הם באמת צמצמו את הרכישות והגדילו את המכירות".

אנליסטים טוענים כי המתח הגובר בין סין לארה"ב בסוגיות הסחר והביטחון הלאומי תרם גם הוא לנסיגת המשקיעים הסינים.

"רכישות הנדל"ן הסיניות בארה"ב הושפעו באופן שלילי מהאווירה הגיאופוליטית", טוען דיוויד בלומנפלד, שותף ב-Paul Hastings בהונג-קונג.

בין המוכרים הפוטנציאליים נמצאת Anbang Insurance Group, שעליה השתלטו הרגולטורים הסינים בפברואר, ושהיו"ר שלה, וו שיאוהוי, הורשע במרמה ובניצול לרעה של סמכותו. אנבנג שוקלת למכור חלק מבתי המלון שלה בארה"ב, אך עדיין לא גיבשה שום עסקה, והיא משפצת כעת את היהלום שבכתר - וולדורף אסטוריה בניו-יורק.

"החברה עדיין בוחנת מחדש את הנכסים בחו"ל", אמר צ'ן גנג, אחד מדוברי אנבנג. "כעת אין לנו שום תוכנית אופטימיזציית נכסים, וגם לא לו"ז ספציפי".

מקור של יוקרה

נסיגתם של המשקיעים הסינים עלולה להאט עוד יותר את צמיחת שוק הנדל"ן המסחרי בארה"ב. שווי הנכסים נקלע לקיפאון ב-18 החודשים האחרונים, לאחר עלייה חדה בשנים הראשונות שלאחר ההתאוששות ממשבר 2008.

הרוכשים הסינים תמיד היו חלקיק זעיר מסך כוח הקנייה בשוק האמריקאי, אך החברות הסיניות הגיעו לעתים קרובות לכותרות הודות למחירים הגבוהים שהיו מוכנות לשלם, ושדחפו כלפי מעלה את שווי הנכסים בפלחים מסוימים של השוק.

ב-2015 קנתה Sunshine Insurance Group הסינית את מלון בקראט במיד טאון מנהטן תמורת 230 מיליון דולר - מחיר ששיקף שווי של 2 מיליון דולר לחדר במלון היוקרה. מדובר באחד מאומדני השווי הגבוהים ביותר אי-פעם של בית מלון.

למשקיעים הסינים היו סיבות משלהם לשלם סכומים כה גבוהים. לדברי אנליסטים, חלק מהמנהלים העומדים בראש החברות הסיניות חשו שהשליטה בנכסים אייקוניים היא מקור של יוקרה לבעלים, ובונה את זיהוי המותג שלהם לצורך צמיחה עתידית. חלק מהמשקיעים הסינים תכננו להחזיק בנכסים אלה במשך כמה עשרות שנים, ולפיכך לא חששו מירידת המחיר בשווקים גדולים כמו ניו-יורק.

מבחינתן של חברות סיניות רבות, לוח זמנים ארוך טווח זה בוטל לאחר שממשלת סין החלה ללחוץ על חברות סיניות לצמצם את רמות החוב שלהן ולהקטין את סיכון האשראי במגזר הבנקאות.

אך לא כל משקיע סיני נתון בלחץ למכור. יזמי פרויקטים קטנים למגורים וחברות ביטוח שמחזיקות בבעלות על מתקני אחסון ומרכזי מגורים לקשישים, אינם מוכרים נכסים, לדברי עורכי דינם של יזמים אלה.

חלק מהחברות הסיניות שעליהן מופעל לחץ למכור, הצליחו למכור נכסים ברווח. זאת מכיוון שממשלת סין מאפשרת למשקיעים למכור תחילה נכסים שערכם עלה כדי שהמוניטין של משקיעים אלה לא ייפגע, מספרים משקיעים סינים.

למשל, במועד מוקדם יותר השנה מכרו HNA Group ושותפתה את 1180 Sixth Avenue במנהטן ל-Northwood Investors תמורת 305 מיליון דולר, לפי נתוני CoStar Group. הקונגלומרט, שמשרדיו הראשיים שוכנים בעיר האיקו במחוז האינן הדרומי בסין, רכש ב-2011 90% במגדל המשרדים תמורת 259 מיליון דולר.

לאחרונה מכרה HNA Group גם אחזקה ב-245 Park Avenue ל-SL Green Realty Corp, והשליטה התפעולית בבניין תהיה בידי SL Green. HNA רכשה אשתקד את הבניין תמורת 2.2 מיליארד דולר.

"זה זמן רב ש-HNA אומרת שהיא תבצע את השלות הנכסים שלה באופן ממושמע ומחושב במסגרת שינוי האסטרטגיה שלה", אמר אחד מדוברי HNA. לקראת סוף השנה שעברה סימנה HNA נכסים בשווי כולל של 6 מיליארד דולר למכירה, לדברי מקור יודע דבר.

בינתיים הבנקים הסינים רוצים להימנע מההשלכות המכאיבות שיגרמו להם הפסדי מכירה. "אם המכירה תהיה חפוזה, יפסידו גם הבנקים", אדוארד צ'ה, מנכ"ל Gao Fend Advisory, חברת ייעוץ משנחאי.

עוד כתבות

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר, מתוכם 100 מיליון דולר יוקצו לשימור יזמים ועובדים ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

רונן בר, ראש השב''כ / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

המו"מ לעסקת חטופים: משלחת מצרית תגיע לישראל מחר

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

מייסדי קרן פיקצ'ר קפיטל מימין לשמאל: ראקש לונקאר, דן אמיגה, מיקי בודאי ומייק פיי./ צילומים: עמרי אראל, קייט רני, MKJ photography, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המהלך שהפתיע את ענף הסייבר: מנכ"ל איילנד ינהל במקביל גם קרן השקעות

מייק פיי, מנכ"ל איילנד, הספקית הגדולה ביותר של פתרונות סייבר לתחום הדפדפנים, מצטרף כשותף מנהל בקרן ההון סיכון פיקצ'ר קפיטל ● המהלך עשוי ליצור, לכאורה, ניגוד עניינים בין עסקאות השקעה או שותפות בתוך איילנד לבין עסקאות שתערוך הקרן ● "אני מכבד ומקיים את חובות הנאמנות שלי כמנכ"ל איילנד", אומר פיי

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

וול סטריט / צילום: Shutterstock

ירידות חדות בוול סטריט; מטא מתרסקת ומאבדת קרוב ל-200 מיליארד דולר משוויה

נאסד"ק יורד בכ-1.7% ● IBM צוללת ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● ישראליות: מובילאיי וצ'ק פוינט יורדות בעקבות הדוחות ● המניה המועדפת על ביל אקמן מזנקת לאחר הדוחות ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד בינת, הכוללת עשרות חברות ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אך לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה"

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה